Preocupat de luptele interne, Israelul a fost prins nepregătit de Hamas. „Unde erau armata, poliția, securitatea?”, întreabă israelienii

0
Publicat:

O mare parte din Israel a fost trezită sâmbătă dimineață, 7 octombrie, cu scene și sunete greu de imaginat ale atacurilor cu rachete, iar părți din sudul Israelului au fost trezite de focuri de armă, cu vestea de neconceput că zeci de teroriști s-au infiltrat din Gaza, scrie Times of Israel.

La 50 de ani de la războiul de la Yom Kippur, Israelul a fost supus unui atac surpriză – nu din partea armatelor arabe, ci al grupării teroriste Hamas. Și cu civili israelieni vizați pe scară largă și direct.

Pe măsură ce sirenele urlau în sudul și centrul Israelului, iar loviturile de rachete și interceptările au reverberat, platformele de televiziune și rețelele de socializare au început să difuzeze clipuri care arătau ceea ce ar fi trebuit să fie de neimaginat – inclusiv teroriști înarmați în ceea ce părea a fi un convoi de șapte sau opt persoane în camionete, patru sau cinci bărbați înarmați coborând dintr-una din ele pe strada unui oraș din sudul Israelului și alții fiind văzuți alergând pe trotuare, cu armele scoase.

Război în Israel FOTO Profimedia
Război în Israel FOTO Profimedia

Teroriștii au venit și cu deltaplanul

Pe măsură ce atacurile cu rachete și mortiere au continuat, armata a confirmat ceea ce se desfășura: zeci de teroriști s-au infiltrat în Israel - unii pe uscat, alții din aer cu deltaplane și, se pare, unii pe mare.

Îngrădirea sofisticată a graniței Israelului de-a lungul graniței Gaza a fost încălcată în mai multe locuri, a informat Radioul Armatei.

Confruntări au avut loc în mai multe zone rezidențiale din sud - cu forțele speciale ale armatei, iar locuitorilor din apropierea graniței cu Gaza li sa ordonat să rămână în casele lor, cu ușile încuiate.

Comisarul de poliție Kobi Shabtai a vorbit despre 21 de „scene active” din sudul Israelului.

Apelul comandantului Hamas

Comandantul Hamas susține că au fost lansate 5.000 de rachete asupra Istaelului și le cere cere arabilor din Israel și Cisiordania să se alăture „Operațiunii "Potopul Al-Aqsa" , precum și grupărilor teroriste susținute de Iran

Gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza a declarat sâmbătă, 7 octombrie, că a lansat peste 5.000 de rachete asupra israelienilor într-un atac surpriză pe care l-a numit „Potopul Al-Aqsa”.

Gruparea teroristă a încălcat și bariera din jurul Gazei, zeci de oameni înarmați infiltrăndu-se în orașele și comunitățile israeliene într-un atac fără precedent.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor de ocupaţie” (ale Israelului) şi „peste 5.000 de rachete” au fost trase în această dimineaţă, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, postul de televiziune al Hamas, mişcare islamistă la putere în Gaza.

„Astăzi, poporul își recapătă revoluția”, a spus comandantul militar al Hamas, Muhammad Deif, în mesajul înregistrat, în timp ce le-a cerut palestinienilor din Ierusalimul de Est până în nordul Israelului să se alăture luptei și să „expulzeze ocupanții și să demoleze zidurile”.

„Trebuie să dăm foc pământului sub picioarele ocupanților”, a spus el, susținând că Hamas a tras peste 5.000 de rachete în Israel.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Israelul spune că s-au tras peste 2.200 de rachete.

În discursul de 10 minute al lui Deif, el a susținut că operațiunea a fost lansată ca răzbunare pentru „profanarea” de către Israel a Moscheei Al-Aqsa de pe Muntele Templului din Ierusalim și ca urmare a avertismentelor anterioare ale grupului.

El a adăugat că a fost, de asemenea, un răspuns la uciderea și rănirea a sute de palestinieni în acest an de către Israel și a spus că Ierusalimul a respins ofertele pentru schimburi de prizonieri.

El a cerut, de asemenea, „rezistenței islamice din Liban, Irak, Siria și Liban” – țări cu mișcări teroriste care sunt sprijinite militar de Iran – să „se alăture rezistenței palestinienilor” și să „înceapă acum să mărșăluiască spre Palestina”.

Saleh al-Arouri, adjunctul șefului Hamas, care este considerat a fi liderul său în Cisiordania, a emis o declarație în același sens, în care a cerut națiunilor arabe și islamice să se alăture operațiunii „Potopul Al-Aqsa”.

Guvernul, criticat că a fost preocupat de luptele interne

În timp ce forțele israeliene încercau să găsească și să înfrunte oamenii înarmați, armata a anunțat oficial „poziție de război” – indicând pregătirile pentru un război la scară largă în Gaza. Ministrul Apărării Yoav Gallant, promițând victoria și declarând că Hamas a făcut o „mare greșeală”, a ordonat convocarea rezervelor militare, sfera sa precisă urmând să fie determinată de amploarea crizei.

Chiar dacă șefii politici ai Israelului au început să se întrunească în consultări de urgență, întreaga amploare a infiltrării și a consecințelor ei încă în curs de desfășurare, a făcut presa ebraică să citeze oficiali anonimi care criticau eșaloanele politice și militare pentru faptul că Israelul, preocupat de luptele interne, a fost luat din nou prin surprindere.

„Suntem într-un război cu Gaza, pe care nu le-a cunoscut până acum”, a spus Danny Kushmaro, prezentatorul de știri TV Channel 12.

„Tot Israelul se întreabă: Unde era armata, unde era poliția, unde era securitatea?”, a declarat Eli Maron, fostul șef al Marinei Israeliene. „Este un eșec colosal, autoritățile pur și simplu au eșuat, cu consecințe vaste”.

Amos Yadlin, un fost șef al informațiilor armatei israelien, a invocat ecourile războiului Yom Kippur - un alt atac marcat de „eșecul serviciilor de informațiilor”.

Totuși, a subliniat el, Israelul trebuie să rămână calm. Prioritatea imediată, a spus Yadlin, este de urmări și elimina toți teroriștii din Israel și de a preveni răspândirea conflictului pe alte fronturi, în special activarea Hezbollah în nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite