Mişcarea palestiniană Jihadul Islamic anunţă un armistiţiu după schimburi de tiruri între Israel şi Fâşia Gaza

0
Publicat:

Mişcarea palestiniană Jihadul Islamic a anunţat miercuri un armistiţiu după un schimb de tiruri între grupări armate şi armata israeliană, în urma decesului unui responsabil al organizaţiei într-o închisoare israeliană, transmite AFP, citată de Agerpres.

Schimburi de tiruri între Israel şi Fâşia Gaza. FOTO Profimedia
Schimburi de tiruri între Israel şi Fâşia Gaza. FOTO Profimedia

Potrivit unor surse din Jihadul islamic şi Hamas, Egiptul, Qatarul şi ONU, mediatori în confruntări precedente, au intervenit pentru restabilirea calmului cu începere de la ora 04.00 (01.00 GMT).

Armistiţiul, care pare unul fragil, nu a confirmat confirmat, deocamdată, de Israel.

Armata israeliană a raportat că sirenele de alertă au răsunat în aşezări din apropierea Fâşiei Gaza până în jurul orei 05.30 (02.30 GMT).  Martori din Gaza spun că mai multe rachete au fost lansate spre teritoriul israelian în acel moment.

Acest ciclu de confruntări s-a încheiat, dar marşul rezistenţei continuă şi nu se va opri”, a declarat Tariq Salmi, purtător de cuvânt al Jihadului Islamic, într-un comunicat.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh,  a spus miercuri,, într-un alt comunicat, că „aşa cum le-am spus tuturor mediatorilor care au intervenit, subliniem necesitatea de a preda trupul martirului Khader Adnan familiei sale”.

Mort după 90 de zile de greva foamei

Khader Adnan, în vârstă de 45 de ani şi originar din Cisiordania ocupată, intrase în greva foamei încă din prima zi a încarcerării sale la 5 februarie. După aproape 90 de zile de la începutul protestului, marți, 2 mai, responsabil al organizaţiei Jihadul Islamic a decedat.

Anterior, Khader Adnan mai fusese închis şi trecuse prin mai multe greve ale foamei, devenind un simbol pentru palestinieni.

Ploaie de rachete lansate de grupări armate din Gaza spre Israel

De marţi dimineaţa, circa 100 de rachete au fost lansate de grupări armate din Gaza spre Israel, potrivit Jihadului Islamic.

În noptea de marți spre miercuri, armata israeliană a executat mai multe lovituri împotriva Gazei, ţintind infrastructuri ale mişcării Hamas şi avertizând că aceasta va „vedea consecinţele„ activităţilor sale „teroriste”. Au fost vizate în principal o tabără de antrenament, un depozit de arme şi un teren subteran ale Hamas

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite