Responsabil militar al Jihadului Islamic din Fâşia Gaza, ucis de către israelieni

0
Publicat:

Violenţele au început marţi cu lovituri israeliene vizând Jihadul Islamic, clasificat drept "organizaţie teroristă" de Israel, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Fâșia Gaza
Fâșia Gaza

Israelul a eliminat vineri încă un responsabil militar al Jihadului Islamic, ridicând la 33 de morţi palestinieni şi un israelian bilanţul confruntărilor cu tiruri de obuze şi rachete dintre armata israeliană şi grupări armate palestiniene din Fâşia Gaza cu începere de marţi, notează AFP.

Egiptul, mediator tradiţional între beligeranţi, lucrează pentru a obţine un armistiţiu care să pună capăt celei mai grave escaladări a violenţei din august 2022 între mişcările armate din Fâşia Gaza şi Israel, scrie Agerpres.

Potrivit unei surse palestiniene apropiate negocierilor, "Egiptul a prezentat vineri seară o nouă formulă de încetare a focului". "Partea palestiniană o va studia şi Egiptul aşteaptă, de asemenea, un răspuns" din partea Israelului, a indicat aceeaşi sursă, în timp ce, potrivit televiziunii publice israeliene, o ofertă egipteană "îmbunătăţită" de încetare a focului a fost transmisă statului evreu.

Violenţele au început marţi cu lovituri israeliene vizând Jihadul Islamic, clasificat drept "organizaţie teroristă" de Israel, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Vineri, al şaselea lider militar al acestei mişcări a fost ucis într-o lovitură israeliană asupra unei zone locuite din centrul Fâşiei Gaza.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii din teritoriul palestinian, 33 de persoane au fost ucise acolo de marţi în urma confruntărilor.

Printre morţi se numără şi civili, inclusiv copii, precum şi luptători ai Jihadului Islamic şi Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, un alt grup armat palestinian.

De la începutul operaţiunii descrise drept "preventive", armata israeliană spune că a lovit 254 de "ţinte" ale Jihadului Islamic, infrastructuri militare ori membri ai grupării.

În Israel, o persoană a fost ucisă joi la Rehovot, la sud de Tel Aviv, de o rachetă care a lovit o clădire locuită. Serviciile de urgenţă au raportat cinci răniţi în Israel de schije de proiectile de la primele tiruri palestiniene miercuri.

Mai multe zeci de rachete au fost trase vineri din Fâşia Gaza spre Israel, fără să facă răniţi.

Aceste noi violenţe intervin după un răgaz relativ în cursul nopţii de joi spre vineri, pe fondul eforturilor de mediere pentru un armistiţiu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite