Ciolacu, despre atacurile cu rachete din Israel: Transmitem condoleanțe și cerem încetarea imediată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a transmis condoleanțe familiilor victimelor rachetelor lansate către Israel și a cerut încetarea atacurilor.  

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Vești groaznice vin din Israel în această dimineață. Suntem în deplină solidaritate cu Israelul și condamnăm atacurile cu rachete împotriva Israelului. Transmitem condoleanțe familiilor și cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat atacurile cu rachete împotriva Israelului. „România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu Israel în aceste momente teribile. Gândurile noastre sunt la familiile victimelor și la cei care sunt sub focul armelor”, a transmis președintele Klaus Iohannis.   

Un mesaj a venit și din partea ministrul român al Apărării, Angel Tîlvar. „Condamnăm cu fermitate atacurile împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu oamenii în aceste momente”, a transmis Angel Tîlvar.

Israelul declară „stare de alertă de război”

Un „număr nedeterminat de terorişti" s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă dimineaţa armata israeliană. 

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declanşat „un război împotriva statului Israel", a declarat sâmbătă ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în timp ce sute de rachete sunt lansate începând de la primele ore ale dimineţii asupra Israelului dinspre Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Hamas a făcut o gravă eroare în această dimineaţă, declanşând un război împotriva statului Israel", soldaţii israelieni "luptă împotriva duşmanului în fiecare loc", a declarat Gallant într-un comunicat.

Potrivit serviciilor sale, Gallant a aprobat convocarea rezerviştilor.

La rândul său, președintele israelian Isaac Herzog a declarat că Israelul „se confruntă cu un moment foarte dificil”, dar că îi poate „învinge pe toți cei care doresc răul” țării.

Într-o declarație pe X, fostul Twitter, el a scris: „Statul Israel se confruntă cu un moment foarte dificil. Doresc să ofer putere comandanților și soldaților din IDF (Forțele de Apărare Israeliene), precum și tuturor forțelor de securitate și serviciilor de salvare. Trimit încurajarea și puterea mea tuturor locuitorilor din Israel care sunt atacați.”

El a făcut apel la toată lumea să urmeze instrucțiunile autorităților și să dea dovadă de responsabilitate și hotărâre.

„Îi putem învinge pe toți cei care ne doresc răul”, a spus el.

Peste 5.000 de rachete lansate în direcția Israelului 

Cele peste 5.000 de rachete lansate în direcția Israelului - cifra a fost furnizată de reprezentanții Hamas - au provocat haos pe teritoriul țării, făcând victime în rândul civililor și numeroase pagube materiale.

Atacul Hamas vine cu mai puțin de o săptămână înainte de partida Israel - Elveția, din calificările Euro 2024, programată joi la Tel Aviv. În acest moment, există două posibilități: ca întâlnirea să fie amânată sau să fie mutată pe teren neutru, cel mai probabil în Cipru.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite