Ce se întâmplă în Israel? Hamas cere sprijin regional. UE, Franța și Germania condamnă atacurile teroriștilor. Reacția lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană (UE) condamnă „fără echivoc” atacurile declanșate de „teroriștii” din Hamas şi îşi exprimă „solidaritatea cu Israelul”. Franța și Germania și-au anunțat de asemenea solidaritatea cu Israelul, unde sute de persoane au fost rănite deja în operațiunea „Potopul Al-Aqsa”. Pe de altă parte, Hamas cere sprijin regional în ostilitățile lansate împotriva statului evreu.

Rachetă căzută la Ashkelon FOTO EPA-EFE
Rachetă căzută la Ashkelon FOTO EPA-EFE

„Urmărim cu îngrijorare veştile din Israel. Condamnăm fără echivoc atacurile Hamas. Această violenţă oribilă trebuie să înceteze imediat. Terorismul şi violenţa nu rezolvă nimic”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un mesaj publicat pe platforma X. „UE îşi exprimă solidaritatea cu Israelul în aceste momente dificile”, a adăugat Borrell.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat de asemenea, „fără echivoc, atacul declanşat de teroriştii Hamas împotriva Israelului”. „Este vorba de terorism în forma sa cea mai josnică. Israelul are dreptul de a se apăra împotriva unor atacuri atât de odioase”, a subliniat von der Leyen într-un mesaj postat de asemenea pe platforma X.

La rândul său, Germania a condamnat „în mod ferm atacurile teroriste dinspre Gaza împotriva Israelului”. Israelul „are deplina noastră solidaritate” şi „dreptul, garantat de legislaţia internaţională, de a se apăra împotriva terorismului”, a scris şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, pe platforma X.

Ministerul francez de Externe şi-a exprimat de asemenea „solidaritatea cu Israelul şi cu victimele acestor atacuri”. Parisul „îşi reafirmă ataşamentul pentru securitatea Israelului şi respinge în mod ferm terorismul”, a precizat diplomația franceză, potrivit AFP și Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat la rândul său atacurile cu rachete împotriva Israelului. „România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu Israel în aceste momente teribile. Gândurile noastre sunt la familiile victimelor și la cei care sunt sub focul armelor”, a transmis președintele român.

Ce se întâmplă în Israel?

Liderul braţului armat al mişcării islamiste palestiniene Hamas a anunţat sâmbătă dimineață declanşarea operaţiunii „Potopul Al-Aqsa” împotriva Israelului. Mii de rachete au fost lansate între timp dinspre Fâşia Gaza, controlată de Hamas, asupra teritoriului israelian, în timp ce conducerea statului evreu a declarat stare de război și a dispus mobilizarea inclusiv a rezerviștilor.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor de ocupaţie (ale Israelului, n. red.). Peste 5.000 de rachete” au fost trase în această dimineaţă, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, postul de televiziune al Hamas.

Deif, căruia i s-a alăturat Jihadul Islamic Palestinian, a făcut apel totodată la alăturarea forțelor armate ale Libanului în operațiunea sa împotriva Israelului.

Înainte de declarația lui Deif, armata statului evreu a anunţat că un „număr nedeterminat de terorişti” Hamas s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza şi a cerut locuitorilor din zonele ce se învecinează cu Fâșia Gaza să rămână în locuinţele lor.

Rachetele, trase din mai multe zone din Fâşia Gaza, au început să vizeze Israelul înainte de ora locală 06.30. În Israel, sirenele antiaeriene au răsunat atât în mai multe oraşe din jurul teritoriului palestinian, cât şi în adâncul teritoriului, în nord şi est.

Palestinieni din Gaza salutând operațiunea de la bordul unui vehicul militar israelian FOTO EPA-EFE
Palestinieni din Gaza salutând operațiunea de la bordul unui vehicul militar israelian FOTO EPA-EFE

„Hamas a făcut o eroare gravă în această dimineaţă, declanşând un război împotriva statului Israel”, a reacționat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, dând asigurări că soldații săi „luptă împotriva duşmanului în fiecare loc”.

Israelul „se confruntă cu un moment foarte dificil”, dar îi poate „învinge pe toți cei care îi doresc răul”, a afirmat la rândul său președintele Isaac Herzog.

Președintele israelian a făcut apel la toată lumea să urmeze instrucțiunile autorităților și să dea dovadă de responsabilitate și hotărâre.

„Suntem în război, aceasta nu este o simplă operaţiune sau un ciclu de violenţă, ci un război”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj video.

Infiltrare pe trei căi

Conform ziarului israelian Haaretz, „teroriștii” s-au infiltrat în Israel pe trei căi: terestră, maritimă și aeriană. Lupte la sol pe teritoriul israelian sunt în curs.

Un prim bilanț anunță aproape 130 de răniți, dintre care mulți în stare gravă, cel mai mare număr (80) fiind înregistrat la Spitalul Soraka din Beer Șeva (sud). Alți 17 răniți au fost internați la Spitalul Assaf Harofeh din apropiere de Tel Aviv, iar 21 la Spitalul Kaplan din Rehovot. Tel Aviv și Rehovot sunt situate în centrul Israelului.

Notă - Un nou bilanț anunță cel puțin 22 de persoane ucise și alte aproape 230 de persoane rănite. Bilanțul riscă să crească de la o oră la alta.

Potrivit Al Jazeera, videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare sugerează că mai mulți soldați israelieni au fost răpiți și duși ca ostatici în Gaza.

Se așteaptă ca răspunsul Israelului să fie unul devastator. În nord-estul Fâșiei Gaza, sute de localnici au fugit din case de teama represaliilor.

De altfel, primul răspuns al armatei israeliene a survenit în jurul orei locale 11.00. „Zeci de avioane de vânătoare lovesc în prezent obiective teroriste Hamas în Fâşia Gaza”, a precizat armata într-un comunicat. Operaţiunea israeliană de ripostă a fost denumită „Săbii de oţel”.

Operațiunea „Potopul Al-Aqsa”, cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, pune capăt unui armistițiu convenit după războiul de cinci zile din luna mai și care a fost respectat în general. Israelul a purtat atunci o ofensivă împotriva Jihadului Islamic Palestinian, o altă organizație islamistă din Fâșia Gaza. Cel puțin 34 de palestinieni și o israeliancă au fost uciși în ostilitățile din luna mai.

Războiul actual a izbucnit în contextul în care evreii sărbătoresc sâmbătă ultima zi a sărbătorii Sukkot, când numeroşi pelerini şi turişti vin în ţară în timpul vacanţei şcolare. De asemenea, se împlinesc 50 de ani şi o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973, care s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în trei săptămâni de lupte, precizează Agerpres.

Informații în format live aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite