SURSE Care este singura soluţie pentru a avea şi alegeri anticipate, şi primari aleşi în două tururi. CCR rămâne arbitrul 26

Imediat după ce-şi angajează răspunderea pe modificarea legii electorale, dar înainte de votarea unei eventuale moţiuni de cenzură, Guvernul Orban ar putea adopta şi o ordonanţă de urgenţă identică, cu scopul de a blinda alegerea primarilor în două tururi, susţin surse politice pentru Adevărul. Însă nici aşa nu există singuranţa că legea dorită de PNL va intra în vigoare. Ultimul cuvânt îl va avea CCR.

SURSE Care este singura soluţie pentru a avea şi alegeri anticipate, şi primari aleşi în două tururi. CCR rămâne arbitrul Vezi comentarii 26
Pnl
Sebastian Zachmann Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Cârdăşie între baronii PSD, PNL şi UDMR. Pentru şefii de judeţ, Guvernul  nu schimbă sistemul electoral | pnl

Cârdăşie între baronii PSD, PNL şi UDMR. Pentru şefii de judeţ, Guvernul  nu schimbă sistemul electoral

Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, însă nu s-a atins de preşedinţii de Consilii Judeţene, care vor fi aleşi direct, aşa cum au insistat, nu prin votul consilierilor judeţeni. Sistemul avantajează baronii în funcţie, cei mai mulţi de la PSD, dar şi de la PNL şi UDMR. USR rămâne pe dinafară.

Gabriela Firea: Dacă eram ministrul Muncii, eu mă aşezam la uşa domnului Orban şi intram în greva foamei, ca să se majoreze alocaţiile copiilor / pnl

Gabriela Firea: Dacă eram ministrul Muncii, eu mă aşezam la uşa domnului Orban şi intram în greva foamei, ca să se majoreze alocaţiile copiilor

Primarul general Gabriela Firea a declarat, miercuri seară, că Guvernul Orban este caracterizat de ”lipsa de compasiune faţă de ceţăţeni”. ”Dacă eram ministru al Muncii, eu mă aşezam la uşa domnului premier Orban şi nu mai plecam de acolo, intram în greva foamei ca să se majoreze alocaţiile copiilor”, a spus Firea.

Ciolacu, despre decizia CCR în ceea ce priveşte alegerea lui Teodor Meleşcanu: Am luat act, după motivare vom propune un nou preşedinte la Senat/ PSD nu-l va mai susţine pe Meleşcanu / psd

Ciolacu, despre decizia CCR în ceea ce priveşte alegerea lui Teodor Meleşcanu: Am luat act, după motivare vom propune un nou preşedinte la Senat/ PSD nu-l va mai susţine pe Meleşcanu

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri seară, că a luat act de decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, dar nu se va întreprinde nicio măsură până la primirea motivării deciziei. Ciolacu a spus că PSD nu-l va mai susţine pe Teodor Meleşcanu, care nu este membru de partid.

Ministrul Finanţelor revine cu date despre „companiile Gabrielei Firea“: 4.500 de oameni lucrează în acestea, salariile sunt mai mari ca la privat

Ministrul Finanţelor revine cu date despre „companiile Gabrielei Firea“: 4.500 de oameni lucrează în acestea, salariile sunt mai mari ca la privat

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, continuă războiul cu Gabriela Firea şi revine cu date despre companiile municipale înfiinţate de aceasta. Cîţu afirmă că în cele 18 companii funcţionale lucrează 4.500 de oameni care au salarii mai mari decât în sectorul privat. ”Câţi bani a luat Firea de la investiţii pentru plata sinecurilor? Un miliard de lei, a scris Cîţu pe Facebook.

Tăriceanu: ALDE va avea la Bucureşti propriul candidat, dar suntem deschişi la un candidat comun; Nicuşor Dan e un candidat serios pentru Primărie / calin popescu tariceanu

Tăriceanu: ALDE va avea la Bucureşti propriul candidat, dar suntem deschişi la un candidat comun; Nicuşor Dan e un candidat serios pentru Primărie

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că partidul pe care îl conduce va avea un candidat pentru Primăria Bucureşti, dar crede că în lupta pentru Capitală trebuie făcută o strategie. El susţine că ALDE este deschis la o discuţie privitoare la posibilitatea susţinerii unui candidat comun al mai multor partide şi crede că Nicuşor Dan este un candidat serios pentru Primărie.

Surse: cine se luptă pentru şefia Senatului în era post-Meleşcanu. PSD, la mâna puciştilor din ALDE / teodor melescanu

Surse: cine se luptă pentru şefia Senatului în era post-Meleşcanu. PSD, la mâna puciştilor din ALDE

Grupul PSD din Senat numără în acest moment 70 de persoane, în condiţiile în care majoritatea e de 69 de voturi. Practic, dacă s-ar respecta aritmetica de partid, PSD ar impune succesorul lui Teodor Meleşcanu. Însă printre cei 70 de senatori se numără şi 7 traseişti. Dacă cei 7 vor schimba din nou tabăra, PNL ar putea instala viitorul şef al Senatului, în caz că nu se ajunge la alegeri anticipate.

Sub guvernarea Dăncilă, PSD a legiferat tot ce se putea legifera în materie de populism, creşteri de salarii, pensii şi cheltuieli sociale peste orice limită impusă de starea veniturilor bugetare. Şi pentru a nu lăsa lucrurile baltă, a mai impus şi dublarea alocaţiilor pentru copii, după ce a plecat de la guvernare.

acum 7 ore · comentarii (12)

În 2007, când Băsescu căuta un sistem electoral care să rezolve problemele de fragmentare pe partea dreaptă a spectrului politic (mai exact, o coaliţie indisciplinată), i-am vorbit de sistemul majoritar în două tururi de scrutin. I-am explicat avantajul principal: se formează o majoritate pentru că în al doilea tur partidele sunt obligate să negocieze.

Premierul Orban dă semne că a înţeles lipsa de realism a  promisiunile anterioare investirii guvernului său. Nu acelaşi lucru se observă la preşedintele Iohannis, care îi cere premierului să găsească bani din „piatră seacă”.  Există şi la Cotroceni specialişti în economie, în buget, care pot înţelege că  veniturile bugetare reale, nu imaginare, nu pot acoperi toate aceste promisiuni. Şi atunci, ce să înţelegem?

acum 2 zile · comentarii (17)

PNL şi Orban au 6-7 luni pentru a-şi demonstra capacitatea de a guverna corect şi în interes naţional.  PSD este  în derută totală, fără un lider puternic de talia lui Dragnea, cu certuri interne şi dat la gioale.  Cu parlamentari PSD care fug pe capete la alte partide, să-şi salveze mandatele în viitorul parlament, ar trebui să fie uşor pentru PNL să-şi facă politicile câştigătoare la viitorul scrutin.

acum 3 zile · comentarii (11)

Premierul Ludovic Orban a făcut duminică ceva ce trebuia să facă mai demult. Adică încă înainte de Anul Nou, atunci când deja orice om lucid ştia ori măcar putea intui cu destulă precizie care e adevărata situaţie a economiei româneşti, care ar putea fi cuantumul deficitului bugetar pe anul 2019, dar şi că pentru a plăti pensii şi salarii Ministerul Finanţelor este obligat să contracteze împrumuturi la dobânzi din ce  în ce mai mari.

acum 3 zile · comentarii (46)

Decizia guvernului Orban de a-şi asuma răspunderea pe legea vizând alegerea primarilor în două tururi de scrutin accelerează şi mai mult viaţa politică din România. Complet ieşită din tipare, evident ruptă de obişnuinţa de a face din luna ianuarie una de digestie prelungită, de dulce somnuleţ de recuperare de după prea-plinul sărbătorilor de iarnă.

acum 5 zile · comentarii (15)

Cu riscul de a părea o „piază rea” cititorilor mei, mă simt dator să atrag atenţia asupra riscurilor şi capcanelor rezultate din asumarea răspunderii guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Nimeni nu contestă că e un lucru bun, să nu mai avem primari aleşi cu 12-15 sau 20% din voturile alegătorilor, adică lipsiţi de reprezentativitate. Dar mecanismele şi procedurile democraţiei trebuie respectate.

acum 6 zile · comentarii (13)

„Aflăm din rapoarte oficiale faptul că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei şi 150.000 adorm flămînzi (…). Solicităm atît Administraţiei Prezidenţiale, cît şi Guvernului României să găsească soluţiile necesare pentru alocarea sumelor aferente, astfel încît copiii să beneficieze de alocaţiile mărite.“

acum 6 zile · comentarii (6)

Ce poate pune mai abitir pe gânduri pe orice om cinstit, cât de cât atent la ceea ce se întâmplă pe scena politică din România, dar şi ce poate da mai multă apă la moară celor ce tot vorbesc despre existenţa unui conflict mocnit între preşedintele Iohannis şi premierul Orban decât decizia celui dintâi de a promulga rapid, fuga-fuguţa legea care dublează alocaţiile de stat pentru copii?

acum 7 zile · comentarii (15)

Jurnalistul specializat pe teme economice şi-a devoalat intenţia de a face politică în viitorul Parlament şi, probabil, în viitorul Guvern. Faptul că anunţul lui Moise Guran s-a întâmplat de ziua lui Mihai Eminescu arată că alianţa USR PLUS se grăbeşte să închege oferta electorală pentru alegerile legislative şi că ia în serios anunţul preşedintelui Iohannis privind anticipatele.

acum 7 zile · comentarii (34)

Zilele acestea este la modă în spaţiul public discuţia despre dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri generale anticipate. Ba chiar, acum câteva zile, Ludovic Orban şi Klaus Iohannis s-au întâlnit şi au agreat că "cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate", după cum a declarat la finalul consultărilor chiar premierul.

acum 7 zile · comentarii (8)

PNL a decis că cea mai bună cale pentru a ajunge la anticipate este să-şi angajeze răspunderea pe un pachet legislativ care ar putea cuprinde alegerea primarilor în două tururi, desfiinţarea Secţiei Speciale şi reglementarea pensiilor speciale. Toate aceste reglementări sunt necesare şi reprezintă promisiuni ale noii guvernări.

acum 8 zile · comentarii (30)