Noua industrie înfloritoare de la Londra: cum îşi încolţesc regimurile autoritare oligarhii căzuţi în dizgraţie îngheţându-le activele peste tot în lume 7

O investigaţie comună New York Times şi Biroul de Investigaţii Jurnalistice pe baza a sute de documente judiciare şi interviuri cu peste 80 de persoane implicate şi experţi a dezvăluit modul în care regimurile autocrate şi-au creat un nou teren de luptă contra oligarhilor căzuţi în dizgraţie şi fugiţi peste hotare: procese deschise în tribunalele de la Londra.

Noua industrie înfloritoare de la Londra: cum îşi încolţesc regimurile autoritare oligarhii căzuţi în dizgraţie îngheţându-le activele peste tot în lume Vezi comentarii 7

Putin, într-un articol de opinie publicat în presa germană: „SUA au organizat o lovitură de stat în Ucraina în 2014”

Putin, într-un articol de opinie publicat în presa germană: „SUA au organizat o lovitură de stat în Ucraina în 2014”

Într-un articol de opinie publicat de ziarul german Die Zeit pentru a marca 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă, Vladimir Putin susţine că revolta din 2014 care a dus la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost rezultatul unei „lovituri de stat” pusă la cale de Statele Unite şi sprijinită de aliaţii europeni ai Washingtonului.

Lituania sfidează din nou China şi donează doze de vaccin Taiwanului. „Popoarele care iubesc libertatea trebuie să aibă grijă unele de altele”

Lituania sfidează din nou China şi donează doze de vaccin Taiwanului. „Popoarele care iubesc libertatea trebuie să aibă grijă unele de altele”

Lituania sfidează din nou China, donând 20.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 Taiwanului. Decizia vine la doar câteva săptămâni după ce oficialii de la Vilnius au decis să-şi retragă ţara din platforma „17+1”, prin intermediul căreia Beijingul caută să-şi extindă influenţa în centrul şi estul Europei.

Petiţie pentru ca astronautul „de ocazie” Jeff Bezos să rămână în spaţiu. Câţi internauţi nu-l au la inimă pe miliardarul fondator al Amazon

Petiţie pentru ca astronautul „de ocazie” Jeff Bezos să rămână în spaţiu. Câţi internauţi nu-l au la inimă pe miliardarul fondator al Amazon

Peste 85.000 de oameni au semnat o petiţie pe platforma Change.org în care cer ca miliardarul Jeff Bezos, care în iunie va călători în spaţiu, să nu se mai întoarcă pe Pământ. Unii dintre semnatari, printre ei şi foşti angajaţi ai companiei Amazon, au postat comentarii nu tocmai favorabile miliardarului.

Donald Trump s-ar fi interesat la începuturile pandemiei dacă bolnavii de COVID-19 pot fi duşi la Guantanamo

Donald Trump s-ar fi interesat la începuturile pandemiei dacă bolnavii de COVID-19 pot fi duşi la Guantanamo

O  carte despre răspunsul la pandemie a fostei administraţii Trump, publicată de doi jurnalişti Washington Post şi intitulată „Nightmare Scenario: Inside the Trump Administration's Response to the Pandemic That Changed History”, descrie un episod în care fostul preşedinte american s-a interesat dacă bolnavii de COVID-19 care vin din Asia ar putea fi carantinaţi la baza navală de la Guantanamo.

Semnat la 2 iunie 1997 şi ratificat de Parlamentul României (de către ambele Camere) o lună mai târziu, tratatul cu Ucraina a generat controverse care se menţin şi astăzi, alimentate în spaţiul virtual de site-urile care promovează teorii ale conspiraţiei, campion fiind ActiveNews cu o serie de materiale dedicate „actului de trădare naţională¨.

acum 10 ore · comentarii (16)

Alegerile de duminică din Armenia au dat câştig de cauză Premierului Nikol Pashinyan, cu o majoritate confortabilă. Nu că ar fi o surpriză, era un rezultat anticipat, a cărui amploare, după redistribuire, ar putea fi şi mai important, dacă rămâne un singur alt partid în Parlament.

Deocamdată, a declarat Jake Sullivan, consilierul de securitate de la Casa Albă, nu este fixată o dată anume pentru prima dintre întâlniri, dar a dat o indicaţie interesantă: ambii lideri se vor afla în Italia, în luna octombrie, cu ocazia Summit-ului G20.

acum 2 zile · comentarii (25)

Se redefinesc hărţile de putere şi dacă, sub ochii noştri, se restructurează zonele de influenţe în funcţie de criterii economice şi nu de cele ideologice, oare ar trebui să fim impresionaţi cumva de aceste evoluţii acum în evoluţie incredibil de rapidă, oare ar trebui să ne lăsăm cumva impresionaţi? Nu neapărat, deoarece nimic nu este obligatoriu.

acum 4 zile · comentarii (99)

Este a doua hartă de putere şi influenţe care a devenit esenţială după declaraţia de intenţii a celor din G7 de a investi într-un proiect gigantic care să revalizeze cu Noul drum al Mătăsii cu cele două circuite, terestru şi maritim, implantat deja de rivalii sistemici chinezi şi care, cel puţin în acest moment, se află în plină expansiune geometrică.

acum 5 zile · comentarii (27)

În turneul european Biden a transmis două mesaje către Europa: o declaraţie  „America s-a întors” şi un avertisment conform căruia democraţiile lumii se confruntă cu ameninţări interne şi externe, nemaiîntâlnite de la finalul Războiului Rece: „Ne aflăm într-un moment de inflexiune din istoria lumii, momentul în care ne revine să dovedim că democraţiile nu doar vor rezista, dar vor excela”.

acum 6 zile · comentarii (17)

După reuniunile G7 şi summitul NATO, împănate cu nenumărate întâlniri bilaterale în marja lor, Preşedintele american Joe Biden a participat marţi, 15 iunie, la summitul UE-SUA care s-a dovedit un adevărat galop de sănătate, într-un cadru prietenos, cu final aşteptat.

acum 7 zile · comentarii (36)

Sahara Occidentală este un teritoriu disputat din nord-vestul Africii. 20% din teritoriul său este controlat de auto-proclamata Republică Democrată Arabă Sahrawi (RDAS), iar 80% este administrat de facto de Maroc. Sahara Occidentală este unul din cele mai puţin dens populate teritorii din lume, populaţia sa totală fiind estimată la 500.000 de locuitori.

acum 7 zile · comentarii (4)

Pentru un asemenea Summit este întotdeauna conceput un dispozitiv novator de securitate, în sensul că, pentru a se asigura un nivel de protecţie cât se poate de înalt, scenariul aprobat nu conţine niciunul dintre elementele, mişcările şi amplasările de trupe principale şi de rezervă, dispozitive de identificare şi urmărire şi trasele principale şi de retragere folosite vreodată în situaţii similare.

acum 8 zile · comentarii (38)

Summitul NATO de la Bruxelles a fost o adevărată întâlnire de familie. O atmosferă destinsă, fără imprevizibil, cu lideri care îşi apără interesele propriilor state dar ştiu să discute reverenţios şi politicos unii cu alţii, să se şi asculte, nu să trântească sau să răstoarne masa dacă nu le place ceva.

acum 8 zile · comentarii (29)

Joe Biden se află în primul său turneu de politică externă, în Europa. De ce, atunci, un material despre China? Pentru simplu motiv că vizita preşedintelui american pe bătrânul continent, inclusiv întâlnirea cu preşedintele rus, Vladimir Putin, se leagă, fatal, de provocarea numărul unu a Americii, dar şi a Occidentului.

acum 9 zile · comentarii (72)

Azi, peste doar câteva ore, va fi dat publicităţii Comunicatul final al reuniunii G7, text aflat la această oră încă în negocieri deoarece se caută formula de compromis între dorinţele lui Biden de a se promova un plan de măsuri globale care să îndiguiască ofensiva enormă a Chinei care a luat un avans considerabil cu al său Nou Drum al Mătăsii, recuperarea nemaifiind posibilă doar folosind resursele americane.

acum 10 zile · comentarii (31)
Modifică Setările