Friedman: Cele patru cicluri ale tulburărilor sociale rasiale în America. De ce acestea nu au o finalitate 5

În cartea sa “The Storm Before the Calm” (Furtuna înaintea liniştii”, analistul George Friedman argumentează că America trece prin cicluri de tulburări sociale profunde şi îndoieli de sine, iar acestea sunt definite de problema rasismului. Fondată într-o eră a sclaviei, America a avut nevoie de un secol şi un război civil să-i pună capăt, dar acesta nu a fost un sfârşit. La fiecare 50 de ani, istoria se repetă.

Friedman: Cele patru cicluri ale tulburărilor sociale rasiale în America. De ce acestea nu au o finalitate Vezi comentarii 5

Studiu: Coronavirusul se poate transmite de la oameni la câini şi pisici. Primul câine testat pozitiv în SUA a murit | coronavirus

Studiu: Coronavirusul se poate transmite de la oameni la câini şi pisici. Primul câine testat pozitiv în SUA a murit

Un studiu realizat de cercetători italieni a ajuns la concluzia că oamenii pot transmite noul coronavirus SARS-CoV-2 la câini şi pisici. Primul câine care a fost testat pozitiv cu noul coronavirus în Statele Unite a murit după ce a prezentat simptome asemănătoare celor dezvoltate de mulţi oameni, a raportat revista National Geographic, citată de AFP.

Fostul papă Benedict al XVI-lea, grav bolnav

Fostul papă Benedict al XVI-lea, grav bolnav

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 93 de ani, atins de o boală infecţioasă la faţă, este ”extrem de fragl”, dezvăluie cotidianul german regional Passauer Neue Presse, care-l citează pe biograful fostului papă, Peter Seewald, relatează AFP.

Statele Unite intră într-o „nouă fază” a luptei cu pandemia de Covid-19 | coronavirus

Statele Unite intră într-o „nouă fază” a luptei cu pandemia de Covid-19

Statele Unite se confruntă cu o nouă „fază” în lupta cu pandemia de coronavirus care a început să se extindă rapid şi în zonele rurale, după marile centre urbane ca New York – a avertizat duminică unul din epidemiologii şefi ai administraţiei, doctorul Deborah Birx. Ea a atras atenţia că zonele rurale sunt la fel de periclitate ca oraşele şi ar trebui să urmeze reguli stricte de protecţie sanitară: distanţa socială şi măştile.

Prigoana opozanţilor ultimului dictator din Europa. Fostul candidat la prezidenţiale belaruse Valer Ţapkala, nevoit să se refugieze de la Moscova la Kiev

Prigoana opozanţilor ultimului dictator din Europa. Fostul candidat la prezidenţiale belaruse Valer Ţapkala, nevoit să se refugieze de la Moscova la Kiev

Omul de afaceri Valeri Ţapkala , fostul ambasador al Belarus în SUA, un critic al preşedintelui belarus Aliaksandr Lukaşenko, care luna trecută a fugit din ţară împreună cu copiii săi, după ce candidatura sa şi a altora au fost respinse pentru alegerile prezidenţiale de săptămâna viitoare, a părăsit Rusia pentru Ucraina.

Extrem de sugestivă reacţia pe care conflictul între Armenia şi Azerbaidjan o dezvoltă în zone diverse ale planetei, pe măsură ce începe să se audă vocea unor actori cu interese majore în regiune, totul parte a aceleiaşi mari bătălii pentru redefinirea spaţiilor de influenţă care opune super-puterile după ce americanii au plecat progresiv din diverse puncte strategice ale planetei, în acest caz Asia şi Orientul Apropiat.

acum 13 ore · comentarii (9)

SUA continuă să fie superputerea. Dar cine o va conduce la anul? Tot Trump? Sondajele „zic“ altceva. Dar sociologii şi presa au mai greşit, prea puţini intuind votul pentru Brexit şi Trump. Se vor dovedi iar în eroare? America nu e doar în clinci cu tot mai agresivul regim comunist chinez. Nu e în litigiu doar cu Rusia lui Putin şi cu teroriştii islamici.

acum 5 zile · comentarii (51)

Relaţia UE-China, „un parteneriat complex şi primordial“, aceasta a fost formularea conţinută în comunicatul de presă al Consiliului European după summitul bilateral la care, prin teleconferinţă, au participat Charles Michel, Preşedintele Consiliui European, Ursula von der Leyen, Preşedinta Comisiei Europene, însoţiţi de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate.

acum 5 zile · comentarii (22)

În Marea Mediterană a izbucnit un conflict regional extins. Războiul din Libia şi concurenţa pentru gazele naturale au încins spiritele. La cele două probleme se adaugă conflictul deschis Franţa-Turcia. Pentru Franţa, a fost picătura care a umplut paharul. Pentru Turcia, a fost o neînţelegere. Pentru NATO, acesta ar putea fi un moment de cotitură. Binomul Rusia - Turcia „face cărţile“!

acum 6 zile · comentarii (28)

A început un protest extrem de larg răspândit faţă de lideri politici de primă mărime care au ratat complet şi tragic managementul crizei şi şi-au lăsat ţările să intre pe primele locuri în clasamentul mondial al infectărilor şi al deceselor provocate de COVID-19.

acum 7 zile · comentarii (75)

Ucraina a fost constrânsă din nou, după multe manevre ale noului responsabil rus de conflictul din Estul Ucrainei, Dmitri Kozak, să accepte un acord de încetare a focului periculos, cu condiţii, de către grupul Normandia – alcătuit din Franţa, Germania şi Rusia.

acum 8 zile · comentarii (50)

Politic vorbind, epoca post-pandemie a fost deja iniţiată. Şi vedem cum, deja, încep să se despartă apele şi apare o nouă ordonare de jocuri, un nou raport incipient de relaţii între state. Incipient pentru că jocul este foarte recent, dar cu perspective de a produce o separare de nivele competiţionale între state şi, în consecinţă, la un noi raporturi de putere.

acum 8 zile · comentarii (12)

Parlamentul European a votat pe 24 iulie o rezoluţie prin care îşi exprimă nemulţumirile faţă concluziile Summitului UE de săptămâna aceasta şi anunţă că nu va vota bugetul multianual al Uniunii dacă nu vor fi făcute modificări. Delegaţia USR PLUS, ca şi întreg grupul Renew Europe, din care fac parte, a votat pentru această rezoluţie, care pune în aşteptare bugetul Uniunii.

acum 10 zile · comentarii (20)

Senatorul italian Gianluigi Paragone, după două zile de stat la Londra şi discuţii aprofundate cu mentorul său politic Nigel Farage, a anunţat că doreşte ieşirea ţării sale din UE, adoptând demersul de succes britanic cu care încearcă acum să-i convingă pe italieni că aceasta ar fi cu siguranţă cea mai bună soluţie de ieşire din criză.

acum 10 zile · comentarii (83)

Cu mare întârziere (pentru care rog să fiu iertat), am reuşit să mai desfac din vastul morman de corespondenţă care mi-a parvenit pe multiple canale pe problema atât de delicată şi dureroasă a transformării Bazilicii Sf. Sofia în moschee, decizie care stârneşte protestul marilor biserici ale lumii creştine.

acum 11 zile · comentarii (54)

Pare, la prima vedere, să fie doar ce scrie în propoziţie: în fine, după îndelungi şi tensionate negocieri, a fost adoptat planul de relansare a economiei europene, propus iniţial de Germania şi Franţa, susţinut apoi cu îndârjire de instituţiile europene şi atacat, cu disperată încrâncenare, de toţi adversarii europeni şi transatlanici ai oricărei reuşite la nivelul UE.

acum 14 zile · comentarii (38)