Cumplita propunere „pace contra teritorii” revine, acuză preşedintele Zelenski, indignat - şi pe bună dreptate – că tocmai din partea lui Macron i-a fost dat să audă că procesul de pace ar depinde de posibilitatea acceptării sfâşierii Ucrainei şi renunţării la suveranitatea naţională şi a schimbării frontierelor.

acum 10 ore · comentarii (67)

Acordul nuclear semnat în 2015 de statele P5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania) şi Republica Islamică Iran a pus capăt unei perioade de negocieri întinsă pe 12 ani şi a ameliorat instabilitatea regională cauzată de neliniştile provocate de ambiţiile nucleare ale elitei politice din Teheran.

acum 12 ore · comentarii (1)

Votul a fost clar şi arată cum s-a amplificat valul de protest internaţional care cere sancţionarea severă a Rusiei pentru ceea ce face Armata Roşie în Ucraina, acţiuni acuzate de nenumărate ori ca intrând în categoria crimelor de război, genocidului şi crimelor împotriva umanităţii.

acum 3 zile · comentarii (17)

În cazul Crimeei, lucrurile au mers relativ simplu şi cunoaşteţi cum întreaga poveste s-a încheiat prin organizarea unui referendum care, în prezenţa „omuleţilor verzi” proveniţi din trupele speciale ruseşti, avea ca scop să confirme formal dorinţa populaţiei de a alege alipirea regiunii la Federaţia Rusă.

acum 4 zile · comentarii (22)

Diaspora românească, foarte numeroasă, numără însă foarte puţini aleşi locali de origine română. La ultimele alegeri, a crescut numărul de candidaţi, dar sunt încă rare cazurile în care aceştia au reuşit. În acelaşi timp, românii consideră că nu sunt suficient de bine reprezentaţi, dar sunt puţini cei care se înscriu pe listele electorale, pentru a putea vota.

acum 6 zile · comentarii (0)

Odată cu insuccesele apărute pe front, maşina propagandistică a Kremlinului a început să funcţioneze la turaţie maximă. În mare parte, aceasta a fost îndreptată în două direcţii: cea a urii faţă de Ucraina şi cea a intimidării faţă de Occident. Naraţiuni feroce, toxice şi în acelaşi timp absurde domină ordinea de zi în presa rusă de stat. Mesajele de escaladare sunt transmise şi de către Kremlinul oficial.

acum 7 zile · comentarii (20)

Înţeleg că ziariştii români au tras de mânecă onor Comisia Europeană întrebând dacă PNRR se poate schimba cumva, şi au primit pe data de 12 februarie un răspuns care afirma că Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu poate fi modificat decât în situaţii excepţionale, precum catastrofele naturale de proporţii istorice.

acum 8 zile · comentarii (0)

Dintre toate senzaţiile care s-au succedat în mintea publicului occidental care a privit la televizor preludiul invaziei ruse în Ucraina şi, ulterior, desfăşurarea ei propriu-zisă, prima, în ordine cronologică, a fost stupefacţia. Lumea a avut nevoie de zile bune ca să se acomodeze psihologic cu ideea că acest lucru a fost posibil.

acum 7 zile · comentarii (11)

Orgoliul lui Stalin şi diferenţa de fus orar au făcut din 9 Mai sărbătoarea victoriei URSS în al doilea război mondial. Un război la a cărui declanşare sovieticii au contribuit direct, prin pactul Ribbentrop-Molotov şi ocuparea de teritorii în urma înţelegerii cu Hitler. Acum, lumea întreagă aşteaptă, sub ameninţarea terorii nucleare, parada de 9 Mai. Pentru că Ziua Victoriei nu e, pentru Rusia, o celebrare a păcii, ci o demonstraţie de forţă.

acum 8 zile · comentarii (19)

Sunt cele două componente pe care Putin vrea să-şi bazeze mesajul său de forţă prin care, neîndoielnic, îşi doreşte să rămână în istorie. Din punctul meu de vedere, şi-a ales să aducă cât mai aproape posibil, până la fuziune, cele două elemente pe care se bazează în mod tradiţional orice abordare imperială care îmbină puterile şi influenţa armatei şi a bisericii.

acum 8 zile · comentarii (22)

Chestiunea este foarte serioasă, extrem de actuală, deoarece  este statuată cum nu se poate mai precis în ceea ce este programul electoral al stângii unite din Franţa, cel cu care speră să câştige cât mai multe voturi în alegerile legislative de la jumătatea lunii viitoare.

acum 9 zile · comentarii (48)

Într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, Papa Francisc a comparat ce se întâmplă acum în Ucraina cu genocidul din Rwanda şi s-a întrebat, textual, „dacă nu cumva lătratul NATO în poarta Rusiei” l-a determinat pe Vladimir Putin să reacţioneze aşa cumplit şi să declanşeze conflictul - „O furie despre care nu ştiu dacă a fost provocată – se întreabă Papa – dar poate facilitată de asta, da”.

acum 10 zile · comentarii (29)

Administraţia Preşedintelui Biden a anunţat recent un nou program numit Uniting for Ukraine, prin intermediul căruia cetăţenii ucraineni vor putea fi admişi temporar în Statele Unite. Pe lângă acest program, ucrainenii pot alege şi alte căi legale pentru şederea lor pe teritoriul Statelor Unite, pe care vom încerca să le detaliem în rândurile care urmează.

acum 12 zile · comentarii (3)
Modifică Setările