Fără tarife exagerate la serviciile de taxi din Chişinău: Premierul solicită aducerea în albia legală a activităţii taximetriştilor

Fără tarife exagerate la serviciile de taxi din Chişinău: Premierul solicită aducerea în albia legală a activităţii taximetriştilor

În cadrul şedinţei Guvernului de miercuri, 26 aprilie, premierul Filip s-a referit la fenomenul transportului ilicit de pasageri, în special în ceea ce priveşte serviciile de taxi. Prim-ministrul a solicitat Ministerului Transporturilor, MAI şi Ministerului Finanţelor să prezinte propuneri concrete în vederea aducerii în albia legală a activităţii taximetriştilor, inclusiv prin revizuirea cadrului de reglementare.

Salariul minim garantat în sectorul real al economiei va fi de 2.380 de lei

Salariul minim garantat în sectorul real al economiei va fi de 2.380 de lei

Din 1 mai 2017, cuantumul salariului minim garantat în sectorul real, adică în întreprinderi, organizaţii, instituţii cu autonomie financiară, indiferent de forma de proprietate şi cea de organizare juridică, se majorează şi se stabileşte în mărime de 14,4 lei pe oră sau 2.380 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru de 169 ore pe lună, transmite IPN cu referire la o decizie de Guvern.

Guvernul sare în ajutorul Primăriei pentru a curăţa Chişinăul de consecinţele ninsorilor. Filip: Forţele de care dispune oraşul nu sunt suficiente

Guvernul sare în ajutorul Primăriei pentru a curăţa Chişinăul de consecinţele ninsorilor. Filip: Forţele de care dispune oraşul nu sunt suficiente

Premierul Pavel Filip a declarat miercuri, 26 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, că autorităţile centrale au decis să se implice în vederea lichidării consecinţelor provocate de ninsorile abundente din Chişinău, din 20-21 aprilie, pentru a grăbi procesul de lucru, dar şi pentru că Primăria Capitalei nu ar dispune de mijloace suficiente în acest sens.

Serafim Urechean, despre cei reţinuţi în dosarul parcărilor cu plată: Îmi pare că va veni Ghimpu şi va spune că iese din alianţă dacă nu vor fi eliberaţi unii

Serafim Urechean, despre cei reţinuţi în dosarul parcărilor cu plată: Îmi pare că va veni Ghimpu şi va spune că iese din alianţă dacă nu vor fi eliberaţi unii

Fostul primar al municipiului Chişinău, Serafim Urechean, a comentat situaţia vizavi de percheziţiile ce au avut loc marţi, 25 aprilie, la Primăria Capitalei, în dosarul parcărilor cu plată. Urechean sugerează că liderul PL, Mihai Ghimpu, ar putea şantaja colegii din alianţa de guvernare cu faptul că, dacă nu vor fi eliberaţi unele persoane din cele reţinute, el ar putea părăsi majoritatea parlamentară.

Sentinţa privind detenţia pe viaţă în cazul celor doi tineri care au stropit o fată din Chişinău cu acid, menţinută de Curtea de Apel

Sentinţa privind detenţia pe viaţă în cazul celor doi tineri care au stropit o fată din Chişinău cu acid, menţinută de Curtea de Apel

Autorii omorului prin stropire cu acid a unei tinere din Chişinău au contestat sentinţa din 7 iunie 2016, prin care fuseseră condamnaţi la detenţie pe viaţă. Avocaţii inculpaţilor au solicitat Curţii de Apel casarea sentinţei primei instanţe şi pronunţarea unei hotărîri, prin care unul dintre clienţii acestora să fie achitat, iar în privinţa celuilalt – recalificarea faptelor pentru o pedeapsă mai blândă.

Epidemiologul Tamara Mânăscurtă: Vaccinurile salvează vieţi

Epidemiologul Tamara Mânăscurtă: Vaccinurile salvează vieţi

Oamenii refuză să se vaccineze sau să-şi imunizeze copiii întrucât consideră că multe boli care sunt prevenite prin vaccinare nu mai reprezintă o ameninţare pentru sănătatea lor sau consideră că vaccinul este mai periculos decât boala. Potrivit epidemiologului Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, Tamara Mânăscurtă, această poziţie faţă de vaccinuri este determinată de existenţa unei comunicări deficitare dintre medic şi pacient.

Krasnoselskii respinge ideea lui Dodon ca Tiraspolul să-şi aleagă deputaţii săi la Chişinău: Populism şi praf în ochi VIDEO

Krasnoselskii respinge ideea lui Dodon ca Tiraspolul să-şi aleagă deputaţii săi la Chişinău: Populism şi praf în ochi VIDEO

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a comentat marţi, 25 aprilie, propunerea lui Igor Dodon de a trece la sistemul mixt de vot, oferind 5-6 mandate Transnistriei în Parlamentul de la Chişinău. Krasnoselskii a calificat proiectul drept „populism şi praf în ochi” şi a subliniat că cetăţenii Transnistriei nu au dreptul să candideze în alegerile din Moldova, iar „poporul Transnistriei” nu are drept de vot.

Spuneam recent că statul român funcţionează undeva pentru 55% din populaţia sa. Ceilalţi 45% să se descurce pe cont propriu. Sînt oameni în afara statului. Dar şi pentru cele 55% statul funcţionează gradual: mult pentru vîrful de 15% şi tot mai puţin pentru alte „caste”.

acum 3 zile · comentarii (11)

Anii 2014-2015 au creat o premisă fără precedent în zona Est Europeană. Ucraina a fost exemplul care a arătat că poate exista şi un altfel de război – „războiul hibrid”, iar câmpul de luptă al acestui război îl constituie era informaţională, transformată abil de către Federaţia Rusă, într-o era a dezinformării, manipulării şi propagandei.

acum 18 zile · comentarii (107)

În urmă cu câteva luni, Partidul Democrat propunea reforma sistemului electoral din Republica Moldova prin trecerea la sistemul de vot majoritar. Propunerea a fost intens criticată, s-a vorbit foarte mult despre tendinţa de a trece la un sistem autoritar prin eliminarea mai multor partide dintr-un Parlament ales pe baza acestui sistem de vot.

acum 20 zile · comentarii (9)

Încetul cu încetul, în buna tradiţie sovietică, totul începe să meargă strună în planul lui Vladimir Plahotniuc. Pe de-o parte, dodonul instalat preşedinte scuipă România, semnează adeziuni la Uniunea Eurasiatică, convoacă referendumuri pentru o aşa-zisă „istorie a Moldovei” şi anunţă introducerea obligatorie a limbii ruse în toate şcolile din Republica Moldova.

acum 21 zile · comentarii (25)

Compania din Ucraina DTEK Trading, deţinută de Rinat Akhmetov, şi compania de stat Energocom au semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice către distribuitorii din Moldova. Unicul concurent al Energocom/DTEK a fost Centrala de la Cuciurgan (Transnistria), care aparţine gigantul rus Inter RAO.

acum 23 zile · comentarii (9)

Războiul informaţional continuu este un atribut esenţial al lumii globalizate, pentru că statele au obligaţia esenţială faţă de ele însele să îşi creeze şi apoi exploateze o imagine proprie, care să corespundă nevoilor proprii de poziţionare în lumea contemporană în care informaţia nu mai are efectiv niciun fel de graniţe fizice.

acum 25 zile · comentarii (79)

Preşedintele Republicii Moldova, deja celebrul (nu în sensul bun) Igor Dodon, a pătruns adânc pe teritoriul agitaţiei nervoase necontrolate. Cam devreme: predicţiile arătau că se va epuiza în vreo doi ani. Performant, a reuşit să-şi mănânce bruma de credibilitate în mai puţin de trei luni, rămânând să se bazeze de acum încolo numai pe lozinci, provocări şi aberaţii.

acum 27 zile · comentarii (63)

Directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, profesorul Ion Iovcev a acordat un interviu, în exclusivitate pentru site-ul Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, unde a punctat realităţile geopolitice cu care se confruntă românii transnistreni în cei 25 de ani care s-au scurs de la războiul care i-a scos de sub autoritatea Chişinăului.

luna trecuta · comentarii (10)

Igor Dodon doreşte ca în şcoli să se predea Istoria Moldovei şi să se introducă Limba Rusă ca limbă obligatorie. Gesturile vor rămâne însă fără de efect, ca toate propunerile înaintate până acum de actualul preşedinte şi care s-a obişnuit să vorbească, dar să nu facă absolut nimic.

luna trecuta · comentarii (113)

Rezist tentaţiei de a scrie despre ultimele „giumbuşlucuri” ale lui Igor Dodon, cum ar fi isprava de a-i dărui lui Vladimir Putin vinuri din propria colecţie a preşedintelui rus, sau propunerea eliminării examenului de bacalaureat. Ele nu fac decât să adauge noi tuşe unui portret deja închegat, de bufon aflat într-un loc – preşedinţia Republicii Moldova – pentru care nu este absolut deloc potrivit.

luna trecuta · comentarii (33)

De câte ori citesc pagini despre istoria adevărată a Primului Război Mondial şi despre etapele înfăptuirii Marii Uniri, ctitorită prin trei acte plebiscitare ale populaţiei din Moldova de peste Prut (27 martie 1918, la Chişinău), Bucovina de Nord (28 noiembrie 1918, la Cernăuţi) şi Transilvania (1 decembrie 1918, la Alba Iulia), încerc un sentiment de mândrie naţională şi mă gândesc la acei mari bărbaţi de stat care au făurit România Mare.

luna trecuta · comentarii (28)

România s-a umplut, în ultimii ani, de graffiti-uri care revendică adevărul istoric că Basarabia e România. În replică, la unul dintre primele evenimente care a participat în calitate de reprezentant al Chişinăului la Bucureşti, actualul ambasador al Republicii Moldova, E. S. dl Mihai Gribincea, atrăgea atenţia, pe bună dreptate, că Republica Moldova nu (mai) e Basarabia.

luna trecuta · comentarii (126)

Republica Moldova a făcut un gest fără de precedent în ultimii 25 de ani: a luat act de abuzurile Federaţiei Ruse împotriva cetăţenilor moldoveni şi a impus oficialilor de dincolo de Prut să nu se mai deplaseze în Federaţia Rusă. Poziţia guvernului este diametral opusă celei avute de Igor Dodon, care preferă să mimeze slugărnicia faţă de Moscova, în detrimentul statului ce îl reprezintă.

acum 2 luni · comentarii (28)

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă au intrat în criză de joi, 9 martie, ca urmare a unei acţiuni fără precedent, ce exprimă exasperarea autorităţilor Republicii Moldova, dar şi perspectiva lansării unei acţiuni represive majore (inclusiv sub forma unor ameninţări militare sau subversive) a Federaţiei Ruse.

acum 2 luni · comentarii (54)

Din cele 31 de partide active din Republica Moldova, patru se declară unioniste (Partidul Liberal, Partidul Liberal Reformator, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Dreapta), ce reprezintă cca. 13%. Printr-o coincidenţă, media scorului electoral al Partidului Liberal la ultimile patru scrutine parlamentare a constituit cca. 12%, iar celelalte partide au acumulat împreună în medie 1%.

acum 3 luni · comentarii (8)
Postari Recente