Corneliu Ciurea: Verdictul Comisiei de la Veneţia nu blochează schimbarea sistemului electoral

Corneliu Ciurea: Verdictul Comisiei de la Veneţia nu blochează schimbarea sistemului electoral

Verdictul Comisiei de la Veneţia, chiar dacă este critic, nu blochează procesul de schimbarea a sistemului electoral. De această părere este analistul politic Corneliu Ciurea. Solicitat de IPN, Corneliu Ciurea a menţionat că în ceea ce ţine de consensul larg necesar pentru modificarea sistemului, invocat în Opinia Comisiei de la Veneţia, în Republica Moldova acesta nu a existat niciodată, indiferent de iniţiativele supuse dezbaterilor.

Iurie Leancă, despre afirmaţiile Băncii Mondiale şi FMI la adresa sa: S-au lăsat antrenaţi în jocuri politice murdare VIDEO

Iurie Leancă, despre afirmaţiile Băncii Mondiale şi FMI la adresa sa: S-au lăsat antrenaţi în jocuri politice murdare VIDEO

După ce vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, a declarat că s-a consultat cu FMI şi Banca Mondială-Moldova, atunci când a semnat o garanţie pentru Banca Naţională, ca urmare a fraudei bancare din BEM, Unibank şi Banca Socială, fostul premier afirmă că BM şi FMI s-ar fi antrenat în jocuri politice murdare. Reacţia lui Leancă vine după ce instituţiile financiare respective au negat afirmaţiile că el s-ar fi consultat cu acestea.

Şapte şcoli şi grădiniţe din Ungheni au renunţat la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei din biomasă | uniunea europeana

Şapte şcoli şi grădiniţe din Ungheni au renunţat la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei din biomasă

Şapte şcoli şi grădiniţe din Ungheni au renunţat la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei din biomasă, care este livrată de un agent economic. Consiliul Raional Ungheni a semnat un contract de Parteneriat Public-Privat cu Green Energo, companie care livrează instituţiilor beneficiare energie verde la tariful de 750 lei Gcal. Consiliul a primit un grant de peste 2 milioane de lei din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Comisia de la Veneţia găseşte inoportună modificarea sistemului electoral din Moldova

Comisia de la Veneţia găseşte inoportună modificarea sistemului electoral din Moldova

Modificarea sistemului electoral din Moldova în forma propusă de PDM şi PSRM nu este oportună, cred experţii Comisiei de la Veneţia. Potrivit opiniei publicate astăzi, 19 iunie, integral, printre riscurile majore ale proiectului se numără expunerea candidaţilor din circumscripţiile uninominale la interesele de afaceri locale şi reprezentarea redusă a femeilor în Parlament.

Vladimir Voronin: Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt obligatorii

Vladimir Voronin: Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt obligatorii

Guvernarea a avut o reacţie neadecvată după opinia Comisiei de la Veneţia pe marginea iniţiativei de schimbare a sistemului electoral, crede liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin. În cadrul unei conferinţe desfăşurate de Consiliul Public al organizaţiei „Pentru o Patrie Liberă”, fostul şef de stat a spus că organizaţiile europene nu dau ordine, dar acest lucru nu înseamnă că recomandările acestor structuri pot fi ignorate.

Şeful Catedrei Militare de pe lângă Universitatea de Stat din Cahul şi un profesor, implicaţi într-o schemă de eliberare a adeverinţelor militare

Şeful Catedrei Militare de pe lângă Universitatea de Stat din Cahul şi un profesor, implicaţi într-o schemă de eliberare a adeverinţelor militare

Şeful Catedrei Militare de pe lângă Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul şi un profesor la aceiaşi catedră au fost reţinuţi luni, 19 iunie, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Cei doi funcţionari sunt bănuiţi de corupere pasivă şi abuz de serviciu. Aceştia ar fi pus la cale o schemă de eliberare a adeverinţelor militare în lipsa frecventării de către studenţi a cursurilor de instruire.

S-ar putea să vi se pară un aspect cu totul subiectiv şi minor al actualei crize politice, declanşate între partidul majoritar şi... guvernul instalat de acest partid. Dar mie mi se pare semnificativ pentru una dintre cele mai rele deprinderi ale politicienilor noştri. Cu atât mai mult, cu cât s-a repetat identic în absolut toate crizele noastre politice, din 1990 încoace. Indiferent cine a fost la guvernare sau în ce situaţie economică ne aflam.

acum 5 zile · comentarii (54)

Declaraţiile preşedintelui SUA, Donald Trump, făcute cu prilejul conferinţei de presă comune cu preşedintele României, Klaus Iohannis, au clarificat poziţia liderului de la Casa Albă în privinţa susţinerii categorice a articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic. Este o afirmaţie pe care Aliaţii din Europa şi mai ales cei din Europa de Est o aşteptau, mai ales că la summit-ul NATO de la Bruxelles, Donald Trump evitatse să se refere la articolul 5.

acum 9 zile · comentarii (30)

De obicei, scriu despre politica internă din Republica Moldova cu trimiteri la chestiunile fierbinţi din geopolitica curentă sau la alte probleme ce ţin de domeniul relaţiilor internaţionale. Cu toate acestea, consider că vorbim prea puţin despre cultură în România şi încă şi mai puţin despre tinerele talente.

acum 21 zile · comentarii (1)

După 1989, Rusia a pierdut hegemonia asupra cordonului de state (Polonia, România, Letonia, Lituania, Estonia) care îi asigurau un control sigur, nedisputat, asupra Heartlandului. Gorbaciov a sperat că va putea păstra aceste ţări în sfera sa de influenţă prin regimuri moderat socialiste proruse. A crezut că, în semn de mulţumire faţă de modul înţelept în care a acceptat prăbuşirea URSS, Occidentul va sta departe de această zonă.

acum 23 zile · comentarii (84)

„Problema nu e în faptul că dracul e negru, ci că îngerii nu sunt foarte albi.” (Vladimir Plahotniuc). Principala şmecherie a diavolului, spunea cineva, este să ne convingă că nu există. Principala şmecherie politică a diavolului în R. Moldova este să ne convingă că acolo se petrece o bătălie între Bine şi Rău, între Vest şi Est, între pro-români şi pro-ruşi. Nimic mai fals.

acum 25 zile · comentarii (48)

Vineri s-a înregistrat o nouă victorie a Moscovei la Chişinău: primarul Dorin Chirtoacă, unionist convins şi declarat, a fost arestat sub acuzaţia de corupţie, alături de alţi funcţionari ai primăriei. Lovitura dată mişcării unioniste din Moldova este extrem de puternică, deoarece primarul Chişinăului este un simbol al românismului. Este o victorie a Moscovei şi a lui Dodon împotriva unionismului?!

acum 28 zile · comentarii (39)

În Republica Moldova lupta împotriva corupţiei reprezintă un deziderat susţinut de Mişcarea Unionistă. În aceste zile a avut loc reţinerea primarului general al oraşului Chişinău, apărând susţinători, adversari, dar mai ales promotori ai teoriilor conspiraţiei.

acum 27 zile · comentarii (7)

Ucraina revine din nou în prim planul agendei de securitate globale. După ce Directorul National Intelligence de la Casa Albă, Dan Coats, a făcut o depoziţie incendiară în faţa Comitetului Select pentru Intelligence al Senatului American, au fost date publicităţii presiunile, subminarea generală şi strategia Rusiei pentru a bloca Ucraina de a se alătura Occidentului.

luna trecuta · comentarii (90)

Republica Moldova e mereu surprinzătoare şi unică. Parcă ceva s-a întâmplat pe limba aia de pâmânt ruptă din România şi bătută de vânturi, între români şi ruşi. Independenţa a ajutat, dar tangajul între stânga şi dreapta, între Occident şi Rusia, continuă neabătut. Cu noi şi noi descoperiri, cu noi clivaje şi tot atâtea lucruri inedite.

acum 2 luni · comentarii (34)

Spuneam recent că statul român funcţionează undeva pentru 55% din populaţia sa. Ceilalţi 45% să se descurce pe cont propriu. Sînt oameni în afara statului. Dar şi pentru cele 55% statul funcţionează gradual: mult pentru vîrful de 15% şi tot mai puţin pentru alte „caste”.

acum 2 luni · comentarii (12)

Anii 2014-2015 au creat o premisă fără precedent în zona Est Europeană. Ucraina a fost exemplul care a arătat că poate exista şi un altfel de război – „războiul hibrid”, iar câmpul de luptă al acestui război îl constituie era informaţională, transformată abil de către Federaţia Rusă, într-o era a dezinformării, manipulării şi propagandei.

acum 2 luni · comentarii (107)

În urmă cu câteva luni, Partidul Democrat propunea reforma sistemului electoral din Republica Moldova prin trecerea la sistemul de vot majoritar. Propunerea a fost intens criticată, s-a vorbit foarte mult despre tendinţa de a trece la un sistem autoritar prin eliminarea mai multor partide dintr-un Parlament ales pe baza acestui sistem de vot.

acum 2 luni · comentarii (9)

Compania din Ucraina DTEK Trading, deţinută de Rinat Akhmetov, şi compania de stat Energocom au semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice către distribuitorii din Moldova. Unicul concurent al Energocom/DTEK a fost Centrala de la Cuciurgan (Transnistria), care aparţine gigantul rus Inter RAO.

acum 3 luni · comentarii (9)

Războiul informaţional continuu este un atribut esenţial al lumii globalizate, pentru că statele au obligaţia esenţială faţă de ele însele să îşi creeze şi apoi exploateze o imagine proprie, care să corespundă nevoilor proprii de poziţionare în lumea contemporană în care informaţia nu mai are efectiv niciun fel de graniţe fizice.

acum 3 luni · comentarii (79)

Preşedintele Republicii Moldova, deja celebrul (nu în sensul bun) Igor Dodon, a pătruns adânc pe teritoriul agitaţiei nervoase necontrolate. Cam devreme: predicţiile arătau că se va epuiza în vreo doi ani. Performant, a reuşit să-şi mănânce bruma de credibilitate în mai puţin de trei luni, rămânând să se bazeze de acum încolo numai pe lozinci, provocări şi aberaţii.

acum 3 luni · comentarii (63)