Se împlinesc trei ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE: Aproape 1 milion de moldoveni s-au folosit de acest beneficiu

Se împlinesc trei ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE: Aproape 1 milion de moldoveni s-au folosit de acest beneficiu

Începând cu 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova, posesori a unui paşaport biometric, beneficiază de regim liberalizat de vize cu ţările Uniunii Europene din spaţiul Schengen. Timp de trei ani, 982.764 de moldoveni au fost înregistraţi la ieşirea din ţară prin punctele de trecere situate la hotar cu România şi Aeroportul Internaţional Chişinău.

52 de străzi din Chişinău au fost deja curăţate

52 de străzi din Chişinău au fost deja curăţate

Pe parcursul zilei joi, 27 aprilie, au fost efectuate 764 de curse de evacuare din capitală a copacilor şi crengilor rupte în urma ninsorilor din 20-21 aprilie. Bilanţul a fost prezentat de către şeful statului major al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Ghenadie Barbu, transmite IPN.

12 companii cu capital străin, pe lista proiectelor de importanţă naţională

12 companii cu capital străin, pe lista proiectelor de importanţă naţională

Douăsprezece companii cu capital străin din Republica Moldova au fost incluse pe lista proiectelor investiţionale de importanţă naţională. În practică acest lucru înseamnă că respectivele companii vor beneficia de suportul autorităţilor în eliminarea deficienţelor birocratice la obţinerea actelor permisive sau în soluţionarea conflictelor legate de interpretarea legislaţiei.

Dodon: Fără un parteneriat strategic cu Rusia nu vom putea întări statalitatea ţării şi soluţiona problema transnistreană VIDEO

Dodon: Fără un parteneriat strategic cu Rusia nu vom putea întări statalitatea ţării şi soluţiona problema transnistreană VIDEO

Preşedintele Igor Dodon a participat joi, 27 aprilie, la Chişinău, la o masă rotundă dedicată celor 25 de ani de relaţii diplomatice între Rusia şi Republica Molova. Şeful statului a vorbit despre importanţa apropierii de Federaţia Rusă, dar şi de Uniunea Economică Euroasiatică. La eveniment a participat şi ambasadorul rus la Chişinău, Farit Muhametşin.

Sergiu Mocanu: În spatele afacerii cu parcările stau interesele lui Chirtoacă şi ale lui Ghimpu

Sergiu Mocanu: În spatele afacerii cu parcările stau interesele lui Chirtoacă şi ale lui Ghimpu

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, este convins că în spatele afacerii parcărilor cu plată din Chişinău, în care au fost reţinuţi viceprimarul Nistor Grozavu şi şeful Direcţiei transport, Igor Gamreţki, ar sta primarul Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu, dar şi alţii. Potrivit lui, numai datorită unui conflict intern între anumite grupări din PL a fost posibil ca aceste scheme ilegale să iasă la iveală.

Spuneam recent că statul român funcţionează undeva pentru 55% din populaţia sa. Ceilalţi 45% să se descurce pe cont propriu. Sînt oameni în afara statului. Dar şi pentru cele 55% statul funcţionează gradual: mult pentru vîrful de 15% şi tot mai puţin pentru alte „caste”.

acum 3 zile · comentarii (11)

Anii 2014-2015 au creat o premisă fără precedent în zona Est Europeană. Ucraina a fost exemplul care a arătat că poate exista şi un altfel de război – „războiul hibrid”, iar câmpul de luptă al acestui război îl constituie era informaţională, transformată abil de către Federaţia Rusă, într-o era a dezinformării, manipulării şi propagandei.

acum 18 zile · comentarii (107)

În urmă cu câteva luni, Partidul Democrat propunea reforma sistemului electoral din Republica Moldova prin trecerea la sistemul de vot majoritar. Propunerea a fost intens criticată, s-a vorbit foarte mult despre tendinţa de a trece la un sistem autoritar prin eliminarea mai multor partide dintr-un Parlament ales pe baza acestui sistem de vot.

acum 20 zile · comentarii (9)

Încetul cu încetul, în buna tradiţie sovietică, totul începe să meargă strună în planul lui Vladimir Plahotniuc. Pe de-o parte, dodonul instalat preşedinte scuipă România, semnează adeziuni la Uniunea Eurasiatică, convoacă referendumuri pentru o aşa-zisă „istorie a Moldovei” şi anunţă introducerea obligatorie a limbii ruse în toate şcolile din Republica Moldova.

acum 21 zile · comentarii (25)

Compania din Ucraina DTEK Trading, deţinută de Rinat Akhmetov, şi compania de stat Energocom au semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice către distribuitorii din Moldova. Unicul concurent al Energocom/DTEK a fost Centrala de la Cuciurgan (Transnistria), care aparţine gigantul rus Inter RAO.

acum 23 zile · comentarii (9)

Războiul informaţional continuu este un atribut esenţial al lumii globalizate, pentru că statele au obligaţia esenţială faţă de ele însele să îşi creeze şi apoi exploateze o imagine proprie, care să corespundă nevoilor proprii de poziţionare în lumea contemporană în care informaţia nu mai are efectiv niciun fel de graniţe fizice.

acum 25 zile · comentarii (79)

Preşedintele Republicii Moldova, deja celebrul (nu în sensul bun) Igor Dodon, a pătruns adânc pe teritoriul agitaţiei nervoase necontrolate. Cam devreme: predicţiile arătau că se va epuiza în vreo doi ani. Performant, a reuşit să-şi mănânce bruma de credibilitate în mai puţin de trei luni, rămânând să se bazeze de acum încolo numai pe lozinci, provocări şi aberaţii.

acum 27 zile · comentarii (63)

Directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, profesorul Ion Iovcev a acordat un interviu, în exclusivitate pentru site-ul Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, unde a punctat realităţile geopolitice cu care se confruntă românii transnistreni în cei 25 de ani care s-au scurs de la războiul care i-a scos de sub autoritatea Chişinăului.

luna trecuta · comentarii (10)

Igor Dodon doreşte ca în şcoli să se predea Istoria Moldovei şi să se introducă Limba Rusă ca limbă obligatorie. Gesturile vor rămâne însă fără de efect, ca toate propunerile înaintate până acum de actualul preşedinte şi care s-a obişnuit să vorbească, dar să nu facă absolut nimic.

luna trecuta · comentarii (113)

Rezist tentaţiei de a scrie despre ultimele „giumbuşlucuri” ale lui Igor Dodon, cum ar fi isprava de a-i dărui lui Vladimir Putin vinuri din propria colecţie a preşedintelui rus, sau propunerea eliminării examenului de bacalaureat. Ele nu fac decât să adauge noi tuşe unui portret deja închegat, de bufon aflat într-un loc – preşedinţia Republicii Moldova – pentru care nu este absolut deloc potrivit.

luna trecuta · comentarii (33)

De câte ori citesc pagini despre istoria adevărată a Primului Război Mondial şi despre etapele înfăptuirii Marii Uniri, ctitorită prin trei acte plebiscitare ale populaţiei din Moldova de peste Prut (27 martie 1918, la Chişinău), Bucovina de Nord (28 noiembrie 1918, la Cernăuţi) şi Transilvania (1 decembrie 1918, la Alba Iulia), încerc un sentiment de mândrie naţională şi mă gândesc la acei mari bărbaţi de stat care au făurit România Mare.

luna trecuta · comentarii (28)

România s-a umplut, în ultimii ani, de graffiti-uri care revendică adevărul istoric că Basarabia e România. În replică, la unul dintre primele evenimente care a participat în calitate de reprezentant al Chişinăului la Bucureşti, actualul ambasador al Republicii Moldova, E. S. dl Mihai Gribincea, atrăgea atenţia, pe bună dreptate, că Republica Moldova nu (mai) e Basarabia.

luna trecuta · comentarii (126)

Republica Moldova a făcut un gest fără de precedent în ultimii 25 de ani: a luat act de abuzurile Federaţiei Ruse împotriva cetăţenilor moldoveni şi a impus oficialilor de dincolo de Prut să nu se mai deplaseze în Federaţia Rusă. Poziţia guvernului este diametral opusă celei avute de Igor Dodon, care preferă să mimeze slugărnicia faţă de Moscova, în detrimentul statului ce îl reprezintă.

acum 2 luni · comentarii (28)

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă au intrat în criză de joi, 9 martie, ca urmare a unei acţiuni fără precedent, ce exprimă exasperarea autorităţilor Republicii Moldova, dar şi perspectiva lansării unei acţiuni represive majore (inclusiv sub forma unor ameninţări militare sau subversive) a Federaţiei Ruse.

acum 2 luni · comentarii (54)

Din cele 31 de partide active din Republica Moldova, patru se declară unioniste (Partidul Liberal, Partidul Liberal Reformator, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Dreapta), ce reprezintă cca. 13%. Printr-o coincidenţă, media scorului electoral al Partidului Liberal la ultimile patru scrutine parlamentare a constituit cca. 12%, iar celelalte partide au acumulat împreună în medie 1%.

acum 3 luni · comentarii (8)
Postari Recente