Fostul consilier al lui Trump Michael Flynn probabil a încălcat legea în legătură cu plăţi de la ruşi, afirmă Chaffetz

Fostul consilier al lui Trump Michael Flynn probabil a încălcat legea în legătură cu plăţi de la ruşi, afirmă Chaffetz

Fostul consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump Michael Flynn probabil că a încălcat legea din cauză că nu a cerut şi nu a obţinut permisiunea să fie plătit de ruşi în urma unei vizite în Rusia în 2015, au apreciat marţi lideri ai Comisiei pentru controlul serviciilor de informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, relatează Reuters.

Mii de americani mărşăluiesc pentru ştiinţă şi împotriva lui Trump

Mii de americani mărşăluiesc pentru ştiinţă şi împotriva lui Trump

Mii de cercetători şi susţinători ai ştiinţei s-au adunat sâmbătă la Washington, dar şi în alte mari oraşe ale Statelor Unite pentru a lua parte la „Marşul pentru Ştiinţă“. Acest eveniment are ca scop să apere rolul ştiinţei în societate şi să atragă atenţia asupra necesităţii unor dovezi reale în discursul politicienilor din aşa-numită epocă a post-adevărului, relatează DPA.

Un think-tank rus controlat de Putin a realizat un plan pentru influenţarea alegerilor prezidenţiale din SUA (presă)

Un think-tank rus controlat de Putin a realizat un plan pentru influenţarea alegerilor prezidenţiale din SUA (presă)

Şapte oficiali americani au dezvăluit că un think-tank guvernamental controlat de către preşedintele rus a redactat un plan pentru a înclina balanţa electorală la alegerile prezidenţiale din 2016 în direcţia republicanului Donald Trump, precum şi pentru a submina încrederea votanţilor în sistemul electoral din Statele Unite, relatează Reuters.

Statele Unite ridică problema drepturilor omului la ONU, însă mai multe state îşi arată suspiciunea faţă de intenţiile americane

Statele Unite ridică problema drepturilor omului la ONU, însă mai multe state îşi arată suspiciunea faţă de intenţiile americane

Marţi, Statele Unite au ţinut o întâlnire la Consiliul de Securitate ONU, pe care au catalogat-o drept „istorică” şi în care au încercat să arate o legătură între abuzul drepturilor omului şi prezenţa conflictelor. Problematica a fost însă abandonată după ce şase membri ai consiliului s-au opus, precizează Reuters.

Joi spre vineri noapte am înregistrat primul atac vizibil al Americii lui Trump în Siria. După ratarea intervenţiei de acum 4 ani a lui Barack Obama, preşedintele american ce a trasat linia roşie pe care singur a încălcat-o (sub imperiul premiului Nobel pentru Pace obţinut la început de mandat), Siria a devenit pradă organizaţiei teroriste Daesh, autointitulată Stat Islamic, a intrat în disoluţie.

acum 15 zile · comentarii (86)

Lumea este mai aproape ca niciodată de izbucnirea multiplelor războaie clasice cu relevanţă globală. Iar problema majoră este cea a marilor puteri nucleare, care stau faţă în faţă, iar militarii îşi pot vedea culoarea ochilor în timp ce stau cu mâna pe trăgaci.

acum 21 ore · comentarii (75)

Dezbaterea occidentală despre războiul din Siria, deja în cel de-al şaselea an, este caracterizată de cel puţin trei mari discursuri: primordialist, genocidar şi liberator. Analiştii de politică externă români şi publicul ar trebui să fie conştienţi de aceste discursuri diferite şi să rămână reflexivi atunci când citesc analize occidentale despre cauzele conflictului din Siria.

acum 14 zile · comentarii (9)

Parafrazând o emisiune radio, „Întâlniri capitale“, la Washington s-a derulat zilele acestea un summit, cu conotaţii geopolitice globale, între preşedintele SUA, Donald Tump, şi preşedintele Chinez, Xi Jinping. Prea repede, ar spune unii, la nici 100 de zile de la instalarea noii administraţii la Casa Albă şi în toiul lansărilor de rachete balistice KN-15, nord coreene, cu rază medie de acţiune.

acum 14 zile · comentarii (13)

Xenofobia din discursul populismului naţionalist susţinut de către administraţia Trump trebuie văzută în legătură cu lunga şi nefericita istorie a rasismului american. Întoarcerea „naţionalismului alb” în politicile noii administraţii de la Casa Albă şi promovarea unor strategii cu caracter naţionalist pot avea efecte negative pe termen lung.

acum 28 zile · comentarii (85)

Chiar dacă în zona limitrofă Mării Baltice, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia afluiesc militari aliaţi, pentru întărirea acolo a defensivei NATO, arealul vecin Mării Negre este departe de a constitui unul marcat de porumbelul păcii. Preşedintele Igor Dodon, marioneta Moscovei la Chişinău, s-a făcut de râs la Kremlin, unde a fost lăsat să aştepte patru ore la uşa omologului rus, deloc impresionat de sticlele de vin aduse de vasal.

luna trecuta · comentarii (17)

„Eu cred că ceea ce a marcat sfârşitul perioadei post Război Rece a fost momentul invaziei Rusiei în Ucraina şi anexarea Crimeei. Nu a fost un nou tip de dezvoltare militară convenţională, a fost ceva diferit. Dar putem merge şi mai înapoi în timp, la atacul cibernetic de tip DoS din Ţările Baltice din 2007 şi în mod cert la invazia din 2008 în Georgia” - fragment din discursul generalului McMaster, mai 2016, CSIS.

acum 2 luni · comentarii (33)

Stephen Bannon, care este astăzi principalul consilier de politică internă al preşedintelui Trump, e un susţinător acerb al naţionalist-populismului. Ce presupune acest concept şi ce valori promovează această „eminenţa cenuşie a trumpismului”? Cum influenţează neopopulismul politicile noului preşedinte al Statelor Unite şi cum afectează această gândire politică lumea în care trăim?

acum 2 luni · comentarii (32)

Mandatul Preşedintelui Donald Trump, altfel asumat ca preşedinte anti-sistem, îşi petrece începuturile într-o furtună de episoade controversate, un noian de lupte intestine şi în deplină turbulenţă internă şi internaţională, care aduce administraţia americană în tangaj major.

acum 2 luni · comentarii (36)

Într-o lună în care războiul româno-român continuă, cu vizibile scântei publice, preşedinţii Donald Trump, Vladimir Putin şi Xi Jinping, dincolo de amabilităţile exprimate public, în dialoguri bilaterale, se studiază reciproc, imprevizibilitatea şefului statului american fiind cea care pune sub semnul întrebării toate scenariile geopolitice din 2017. Motiv pentru care am invitat să le decripteze pe generalul (r.) dr. ing. Alexandru Grumaz.

acum 2 luni · comentarii (32)

Preşedintele american Donald Trump a intrat pe deplin în pâine. În nici 20 de zile de la preluarea mandatului, a reuşit să dea peste cap toate regulile de conduită şi toată uzanţa relaţiilor internaţionale, într-o combinaţie de voluntarism, temperament, personalitate şi forcing în negocieri care i-au adus reacţii dure interne şi externe.

acum 3 luni · comentarii (52)

Săptămâna trecută, Donald Tusk, preşedintele Consiliului Europei, surprindea, în egală măsură, atât SUA, cât şi Europa, prin filipica sa, în care prima ţintă a criticii lui era Donald Trump. Abia ulterior, la Summitul UE din Malta, Tusk a acceptat ideea că premierul britanic, Theresa May, poate juca un rol important în refacerea încrederii liderilor UE în determinarea preşedintelui SUA, de a respecta angajamentele luate de ţara sa în cadrul NATO.

acum 3 luni · comentarii (10)

Am propus unui interlocutor aparte, pornind de la realităţi de ultimă oră, realizarea unui tur de orizont geopolitic. Am început de la Polul Nord, am continuat cu situaţia tensionată din Oceanul Pacific şi am trecut apoi la aceea din Oceanul Atlantic, pentru ca, în final, să ne oprim la ceea ce există în Orientul Mijlociu. Invitatul special la acest dialog aparte a fost generalul (r.) dr. Constantin Degeratu.

acum 3 luni · comentarii (21)
Postari Recente