Nicio zi de linişte peste Atlantic. Michael Moore propune un plan de rezistenţă, în timp ce Steve Bannon cere dreptei să se unească în spatele lui Trump

Nicio zi de linişte peste Atlantic. Michael Moore propune un plan de rezistenţă, în timp ce Steve Bannon cere dreptei să se unească în spatele lui Trump

Statele Unite nu au parte de linişte după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Regizorul Michael Moore, unul dintre cei mai vocali critici ai noului preşedinte american, propune un plan în 10 etape de rezistenţă faţă de acesta, considerând că reprezintă o întruchipare a răului. Pe de altă parte, „eminenenţa cenuşie“ de la Casa Albă, Steve Bannon, face apel la unirea tuturor conservatorilor în spatele lui Trump pentru bătăliile care urmează.

Filmul „1984“, difuzat în cinematografe din Statele Unite în semn de protest faţă de Donald Trump

Filmul „1984“, difuzat în cinematografe din Statele Unite în semn de
protest faţă de Donald Trump

Mai multe cinematografe independente din Statele Unite şi Canada au anunţat că vor proiecta filmul „1984/ Nineteen Eighty-Four“, inspirat din romanul omonim scris de George Orwell, în semn de protest faţă de o prezumtivă propunere a preşedintelui Donald Trump ce vizează reducerea finanţării programelor culturale şi desfiinţarea agenţiei National Endowment for the Arts (NEA), informează New Musical Express.

Stephen Bannon, care este astăzi principalul consilier de politică internă al preşedintelui Trump, e un susţinător acerb al naţionalist-populismului. Ce presupune acest concept şi ce valori promovează această „eminenţa cenuşie a trumpismului”? Cum influenţează neopopulismul politicile noului preşedinte al Statelor Unite şi cum afectează această gândire politică lumea în care trăim?

acum 3 zile · comentarii (29)

Mandatul Preşedintelui Donald Trump, altfel asumat ca preşedinte anti-sistem, îşi petrece începuturile într-o furtună de episoade controversate, un noian de lupte intestine şi în deplină turbulenţă internă şi internaţională, care aduce administraţia americană în tangaj major.

acum 3 zile · comentarii (35)

Într-o lună în care războiul româno-român continuă, cu vizibile scântei publice, preşedinţii Donald Trump, Vladimir Putin şi Xi Jinping, dincolo de amabilităţile exprimate public, în dialoguri bilaterale, se studiază reciproc, imprevizibilitatea şefului statului american fiind cea care pune sub semnul întrebării toate scenariile geopolitice din 2017. Motiv pentru care am invitat să le decripteze pe generalul (r.) dr. ing. Alexandru Grumaz.

acum 12 zile · comentarii (32)

Preşedintele american Donald Trump a intrat pe deplin în pâine. În nici 20 de zile de la preluarea mandatului, a reuşit să dea peste cap toate regulile de conduită şi toată uzanţa relaţiilor internaţionale, într-o combinaţie de voluntarism, temperament, personalitate şi forcing în negocieri care i-au adus reacţii dure interne şi externe.

acum 17 zile · comentarii (52)

Săptămâna trecută, Donald Tusk, preşedintele Consiliului Europei, surprindea, în egală măsură, atât SUA, cât şi Europa, prin filipica sa, în care prima ţintă a criticii lui era Donald Trump. Abia ulterior, la Summitul UE din Malta, Tusk a acceptat ideea că premierul britanic, Theresa May, poate juca un rol important în refacerea încrederii liderilor UE în determinarea preşedintelui SUA, de a respecta angajamentele luate de ţara sa în cadrul NATO.

acum 20 zile · comentarii (10)

Am propus unui interlocutor aparte, pornind de la realităţi de ultimă oră, realizarea unui tur de orizont geopolitic. Am început de la Polul Nord, am continuat cu situaţia tensionată din Oceanul Pacific şi am trecut apoi la aceea din Oceanul Atlantic, pentru ca, în final, să ne oprim la ceea ce există în Orientul Mijlociu. Invitatul special la acest dialog aparte a fost generalul (r.) dr. Constantin Degeratu.

acum 26 zile · comentarii (21)

De-a lungul campaniei sale electorale, cel de al 45-lea Preşedinte al SUA a ţinut cu tot dinadinsul să inducă în minţile alegătorilor ideea că America se va afla, odată cu el, la un început de drum. Nu doar într-un proces de schimbare, dar luând-o, în fond şi în formă, de la capăt. Dovadă că populista idee a prins, este nu numai faptul că a fost votat, dar şi faptul că aceia care nu l-au votat au făcut-o de teama reformelor lui radicale.

acum 28 zile · comentarii (101)

America first! Acesta a fost mesajul cheie din discursul de inaugurare a lui Donald Trump, un discurs al preşedintelui american după depunerea jurământului ce ameninţă să readucă lumea la nivelul de uluială de la lansarea candidaturii magnatului imobiliar. Donald Trump cultivă crudul realism pragmatic şi introvertit al unei Americi care s-a decis să aibă grijă în primul rând de sine. America first!

luna trecuta · comentarii (42)

Conform unui sondaj dat publicităţii pe 19.01.2017, de Pew Research Center, înaintea ceremoniei de instalare a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, respondenţii au indicat faptul că americanii văd propria lor ţară ca una ce este fracturată. Mai concret, 86% dintre ei descriu patria lor ca fiind una azi divizată politic, mai mult decât în trecut. Doar 12%  susţin că ţara Statuii Libertăţii nu mai este divizată.

luna trecuta · comentarii (18)

„Istoria este versiunea evenimentelor trecute asupra cărora oamenii s-au pus de acord.” - Napoleon Bonaparte. Două momente esenţiale au marcat campania electorală din SUA: redeschiderea de către FBI a anchetei asupra contului de e-mail folosit de Hilary Clinton în perioada când era Secretar de Stat şi atacul cibernetic asupra serverului Comitetului Naţional Democratic.

luna trecuta · comentarii (24)

Suntem „Martorii Erei Trump”. Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump, multimiliardarul multimedia, va deveni în mod oficial preşedintele Statelor Unite. Al patruzeci şi cincilea preşedinte american marchează o nouă eră în istoria politică a lumii. Nu e doar o nouă administraţie a SUA, ci este şi o nouă epocă în politica globală, în care destinele umanităţii pot fi schimbate definitiv. Ce este „trumpismul” şi ce presupune „trumpizarea”?

luna trecuta · comentarii (67)

A devenit o certitudine faptul că preşedintele american ales Donald Trump a cerut tuturor ambasadorilor SUA să îşi dea demisiile înainte de a fi el investit, pe 20 ianuarie 2017. Prin urmare şi ambasadorii americani la Bucureşti şi Chişinău, care au devenit celebri - prin gafe impardonabile faţă de cele două state româneşti - vor pleca acolo de unde au venit.

acum 2 luni · comentarii (9)

Peste Ocean, în democraţia puternică din SUA, ori de câte ori se manifestă, pe plan mediatic, un rezervist, care a avut o anumită contribuţie, deloc insignifiantă, la întărirea prestigiului armatei americane, atitudinea sa publică este primită cu atenţie. Este proba respectării reale, nu mimate, a dreptului la liberă exprimare, acolo unde vocea unui cetăţean demn contează în ecuaţia publică.

acum 2 luni · comentarii (4)

Noul ministru de Externe al României are de câştigat două pariuri profesionale inevitabile, în anul abia început. Primul este organizarea vizitei de stat a preşedintelui României, la Casa Albă. Al doilea îl constituie iniţierea consultărilor diplomatice pentru o întrevedere a şefului statului român cu omologul rus.

acum 2 luni · comentarii (16)

Săptămâna următoare va fi definitivată organigrama noului guvern al României, stat membru al NATO, al cărui recent summit, de la Varşovia, a adoptat principiul transferului stabilităţii la est de graniţa răsăriteană a Alianţei Nord-Atlantice. Din această perspectivă, pornind de la promovarea interesului naţional, şeful executivului de la Bucureşti poate reinstitui un organism util în anii 2000-2004.

acum 2 luni · comentarii (14)

Neputinţa Occidentului lasă loc demonstraţiei de forţă a Rusiei. Alepul a fost „eliberat” cu preţul distrugerii jumătăţii sale estice. Între timp, ISIS a recucerit Palmyra, iar în Irak coaliţia susţinută de americani nu poate încă străpunge rezistenţa islamiştilor din Mosul. Ce teren fertil pentru spectacolul de realpolitik al lui Putin, care, în paralel cu tranziţia de la Casa Albă, devine principalul factor stabilizator în Orientul Mijlociu.

acum 2 luni · comentarii (14)
Postari Recente