Paul Manafort, care a condus o vreme echipa lui Trump, a fost plătit generos de către Ianukovici. Cum a vrut lobbyistul să intre în graţiile lui Putin

Paul Manafort, care a condus o vreme echipa lui Trump, a fost plătit generos de către Ianukovici. Cum a vrut lobbyistul să intre în graţiile lui Putin

Lobbyistul Paul Manafort, care a condus timp de aproape cinci luni echipa de campanie a lui Donald Trump, a încercat să ascundă o plată ilegală de 750.000 de dolari, primită pentru servicii de consultanţă politică oferite preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Aceste noi detalii ies la iveală în urma unor acuzaţii lansate pe numele său de către deputatul ucrainean Serghei Leşcenko, transmite BBC News.

Şeful diplomaţiei americane nu va participa la un summit al miniştrilor de Externe din NATO, dar va vizita în aprilie Rusia

Şeful diplomaţiei americane nu va participa la un summit al miniştrilor de Externe din NATO, dar va vizita în aprilie Rusia

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, are deja planuri pentru a nu participa la un summit al miniştrilor de Externe din NATO, care va avea loc în perioada 5-6 aprilie la Bruxelles, preferând să rămână la Washington pentru a aştepta vizita preşedintelui Chinei, Xi Jinping. Însă, liderul diplomaţiei americane va participa în aceeaşi lună la o vizită mult aşteptată în Rusia, transmite Reuters.

Ivanka Trump va avea un birou la Casa Albă

Ivanka
Trump va avea un birou la Casa Albă

Un oficial al administraţiei prezidenţiale a anunţat marţi dimineaţă că Ivanka Trump va primi un birou la Casa Albă. Însă fiica preşedintelui american nu va avea un titlu oficial şi nici un salariu atât timp cât va munci în aripa vestică a Casei Albe - centrul puterii executive din Statele Unite, scrie BBC News.

„Eu cred că ceea ce a marcat sfârşitul perioadei post Război Rece a fost momentul invaziei Rusiei în Ucraina şi anexarea Crimeei. Nu a fost un nou tip de dezvoltare militară convenţională, a fost ceva diferit. Dar putem merge şi mai înapoi în timp, la atacul cibernetic de tip DoS din Ţările Baltice din 2007 şi în mod cert la invazia din 2008 în Georgia” - fragment din discursul generalului McMaster, mai 2016, CSIS.

acum 16 zile · comentarii (33)

Chiar dacă în zona limitrofă Mării Baltice, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia afluiesc militari aliaţi, pentru întărirea acolo a defensivei NATO, arealul vecin Mării Negre este departe de a constitui unul marcat de porumbelul păcii. Preşedintele Igor Dodon, marioneta Moscovei la Chişinău, s-a făcut de râs la Kremlin, unde a fost lăsat să aştepte patru ore la uşa omologului rus, deloc impresionat de sticlele de vin aduse de vasal.

acum 6 zile · comentarii (14)

Stephen Bannon, care este astăzi principalul consilier de politică internă al preşedintelui Trump, e un susţinător acerb al naţionalist-populismului. Ce presupune acest concept şi ce valori promovează această „eminenţa cenuşie a trumpismului”? Cum influenţează neopopulismul politicile noului preşedinte al Statelor Unite şi cum afectează această gândire politică lumea în care trăim?

luna trecuta · comentarii (32)

Mandatul Preşedintelui Donald Trump, altfel asumat ca preşedinte anti-sistem, îşi petrece începuturile într-o furtună de episoade controversate, un noian de lupte intestine şi în deplină turbulenţă internă şi internaţională, care aduce administraţia americană în tangaj major.

luna trecuta · comentarii (36)

Într-o lună în care războiul româno-român continuă, cu vizibile scântei publice, preşedinţii Donald Trump, Vladimir Putin şi Xi Jinping, dincolo de amabilităţile exprimate public, în dialoguri bilaterale, se studiază reciproc, imprevizibilitatea şefului statului american fiind cea care pune sub semnul întrebării toate scenariile geopolitice din 2017. Motiv pentru care am invitat să le decripteze pe generalul (r.) dr. ing. Alexandru Grumaz.

luna trecuta · comentarii (32)

Preşedintele american Donald Trump a intrat pe deplin în pâine. În nici 20 de zile de la preluarea mandatului, a reuşit să dea peste cap toate regulile de conduită şi toată uzanţa relaţiilor internaţionale, într-o combinaţie de voluntarism, temperament, personalitate şi forcing în negocieri care i-au adus reacţii dure interne şi externe.

acum 2 luni · comentarii (52)

Săptămâna trecută, Donald Tusk, preşedintele Consiliului Europei, surprindea, în egală măsură, atât SUA, cât şi Europa, prin filipica sa, în care prima ţintă a criticii lui era Donald Trump. Abia ulterior, la Summitul UE din Malta, Tusk a acceptat ideea că premierul britanic, Theresa May, poate juca un rol important în refacerea încrederii liderilor UE în determinarea preşedintelui SUA, de a respecta angajamentele luate de ţara sa în cadrul NATO.

acum 2 luni · comentarii (10)

Am propus unui interlocutor aparte, pornind de la realităţi de ultimă oră, realizarea unui tur de orizont geopolitic. Am început de la Polul Nord, am continuat cu situaţia tensionată din Oceanul Pacific şi am trecut apoi la aceea din Oceanul Atlantic, pentru ca, în final, să ne oprim la ceea ce există în Orientul Mijlociu. Invitatul special la acest dialog aparte a fost generalul (r.) dr. Constantin Degeratu.

acum 2 luni · comentarii (21)

De-a lungul campaniei sale electorale, cel de al 45-lea Preşedinte al SUA a ţinut cu tot dinadinsul să inducă în minţile alegătorilor ideea că America se va afla, odată cu el, la un început de drum. Nu doar într-un proces de schimbare, dar luând-o, în fond şi în formă, de la capăt. Dovadă că populista idee a prins, este nu numai faptul că a fost votat, dar şi faptul că aceia care nu l-au votat au făcut-o de teama reformelor lui radicale.

acum 2 luni · comentarii (101)

America first! Acesta a fost mesajul cheie din discursul de inaugurare a lui Donald Trump, un discurs al preşedintelui american după depunerea jurământului ce ameninţă să readucă lumea la nivelul de uluială de la lansarea candidaturii magnatului imobiliar. Donald Trump cultivă crudul realism pragmatic şi introvertit al unei Americi care s-a decis să aibă grijă în primul rând de sine. America first!

acum 2 luni · comentarii (42)

Conform unui sondaj dat publicităţii pe 19.01.2017, de Pew Research Center, înaintea ceremoniei de instalare a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, respondenţii au indicat faptul că americanii văd propria lor ţară ca una ce este fracturată. Mai concret, 86% dintre ei descriu patria lor ca fiind una azi divizată politic, mai mult decât în trecut. Doar 12%  susţin că ţara Statuii Libertăţii nu mai este divizată.

acum 2 luni · comentarii (18)

„Istoria este versiunea evenimentelor trecute asupra cărora oamenii s-au pus de acord.” - Napoleon Bonaparte. Două momente esenţiale au marcat campania electorală din SUA: redeschiderea de către FBI a anchetei asupra contului de e-mail folosit de Hilary Clinton în perioada când era Secretar de Stat şi atacul cibernetic asupra serverului Comitetului Naţional Democratic.

acum 2 luni · comentarii (24)

Suntem „Martorii Erei Trump”. Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump, multimiliardarul multimedia, va deveni în mod oficial preşedintele Statelor Unite. Al patruzeci şi cincilea preşedinte american marchează o nouă eră în istoria politică a lumii. Nu e doar o nouă administraţie a SUA, ci este şi o nouă epocă în politica globală, în care destinele umanităţii pot fi schimbate definitiv. Ce este „trumpismul” şi ce presupune „trumpizarea”?

acum 2 luni · comentarii (67)

A devenit o certitudine faptul că preşedintele american ales Donald Trump a cerut tuturor ambasadorilor SUA să îşi dea demisiile înainte de a fi el investit, pe 20 ianuarie 2017. Prin urmare şi ambasadorii americani la Bucureşti şi Chişinău, care au devenit celebri - prin gafe impardonabile faţă de cele două state româneşti - vor pleca acolo de unde au venit.

acum 3 luni · comentarii (9)

Peste Ocean, în democraţia puternică din SUA, ori de câte ori se manifestă, pe plan mediatic, un rezervist, care a avut o anumită contribuţie, deloc insignifiantă, la întărirea prestigiului armatei americane, atitudinea sa publică este primită cu atenţie. Este proba respectării reale, nu mimate, a dreptului la liberă exprimare, acolo unde vocea unui cetăţean demn contează în ecuaţia publică.

acum 3 luni · comentarii (4)

Noul ministru de Externe al României are de câştigat două pariuri profesionale inevitabile, în anul abia început. Primul este organizarea vizitei de stat a preşedintelui României, la Casa Albă. Al doilea îl constituie iniţierea consultărilor diplomatice pentru o întrevedere a şefului statului român cu omologul rus.

acum 3 luni · comentarii (16)
Postari Recente