Video Război în Ucraina. Invadatorii bombardează căile ferate pe unde sunt evacuaţi civilii. Rusia recunoaşte „pierderile semnificative”
0Este a 43-a zi de la invazia rusă pe teritoriul Ucrainei. Primarul oraşului Mariupol estimează că peste 5.000 de civili au fost ucişi. Un apropiat al opozantului rus Serghei Navalnîi afirmă că Putin şi-a scurtat timpul la putere când a luat decizia de a invada Ucraina.
UPDATE 23:45 Rusia a pierdut joi două drone Orlan-10. Este acelaşi model care s-a prăbuşit şi pe teritoriul României.
Kremlinul a anunţat că decizia de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a fost "ilegală" şi "motivată politic", relatează Hotnews. Purtătorul de cuvânt al Moscovei a declarat pentru Sky News că ţara sa va continua să îşi apere interesele "folosind toate mijloacele legale posibile".
Toate spitalele din regiunea Lugansk au fost distruse, a afirmat un oficial ucrainean pe reţelele de socializare.
”De la începutul războiului pe scară largă dintre Rusia şi Ucraina, fiecare instituţie medicală din regiunea noastră a fost bombardată”, a scris Serghei Gaidai pe Facebook.
UPDATE 20.26 Rusia a suferit pierderi ”semnificative” ale trupelor sale în Ucraina, ceea ce reprezintă ”o tragedie uriaşă” pentru ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, joi, într-un interviu pentru Sky News, relatează CNN.
Întrebat dacă retragerea trupelor ruse din Kiev şi din apropiere ar putea fi privită drept ”o umilinţă” pentru Kremlin, Peskov a spus că folosirea acestor cuvinte ar fi ”o înţelegere greşită a situaţiei”.
”Avem pierderi semnificative de trupe şi este o tragedie uriaşă pentru noi”, a recunoscut, totuşi, oficialul rus, adăugând că motivul retragerii armatei ruse din regiunile Kiev şi Cernihiv a fost ”un act de bunăvoinţă în timpul negocierilor dintre delegaţiile ucrainene şi ruse”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menţionat că Moscova a procedat astfel ca ”să îndepărteze tensiunea din acele regiuni, pentru a arăta că Rusia este cu adevărat pregătită să creeze condiţii confortabile pentru continuarea negocierilor”.
UPDATE 20.00 Un atac aerian rusesc asupra unei căi ferate de lângă gara Barvinkove din regiunea Doneţk a blocat plecarea a trei trenuri care evacuau civili.
Mii de pasageri care urmau să fie evacuaţi în trenuri au rămas în gară.
Aceasta ar fi fost singura ieşire pe calea ferată controlată de partea ucraineană din zona de nord a regiunii Doneţk.
UPDATE 19.44 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski se va întâlni, vineri, la Kiev cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene Serghii Nikiforov citat de Reuters.
Oficialul a mai spus că nu vor fi date publicităţii alte detalii ale vizitei din motive de securitate.
Potrivit unui purtător de cuvânt al CE, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, urma să viziteze Kievul în această săptămână.
UPDATE 19.21 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, o sancţiune simbolică, dar considerată importantă.
Rezoluţia, iniţiată de Statele Unite, a fost aprobată de 93 de ţări. Doar 24 de ţări s-au opus, în timp ce altele 58 s-au abţinut de la vot.
UPDATE 18.05 Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al lui Vladimir Putin, a cerut joi să participe la negocierile ruso-ucrainene.
Vizibil agasat că nu participă la negocierile în curs dintre Moscova şi Kiev, Aleksandr Lukaşenko, care a permis utilizarea teritoriului ţării sale de către armata rusă, a declarat că trebuie să fie implicat în acest proces, transmite AFP.
UPDATE 18.00 O filmare postată luni pe un cont de Telegram şi verificată de The New York Times pare să arate mai mulţi soldaţi ucraineni care ucid prizonieri de război ruşi lângă un sat situat la vest de Kiev. Scenele s-ar fi petrecut pe 30 martie 2022.
UPDATE 17.00 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi că se pregăteşte pentru posibile atacuri chimice în Ucraina, relatează agenţia Reuters. „Date fiind incertitudinile actualei situaţii, nu există nicio asigurare că războiul nu se va înrăutăţi”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa, în timpul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o în oraşul Liov din vestul Ucrainei.
UPDATE 16.30 Kremlinul a anunţat, joi, că este uluit de decizia Statelor Unite de a impune sancţiuni împotriva fiicelor adulte ale preşedintelui Vladimir Putin şi a descris această mişcare ca parte a unei frenezii occidentale mai ample împotriva Rusiei.
UPDATE 16.05 Ambasadorul rus la Paris a fost convocat la ministerul francez de externe din cauza unui mesaj postat de ambasadă pe twitter, reatează Reuters. Ambasada Rusiei în Franţa a postat o poză de la Bucha, comentând că acesta este platoul de filmare al Ucrainei, reluând astfel propaganda Kremlinului potrivit căreia crimele de la Bucha care au îngrozit o lume întreagă au fost înscenate de armata ucraineană.
UPDATE 15.00 Cei care aleg războiul” şi ”şantajează Europa cu o criză economică şi energetică pierd întotdeauna”, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi, în faţa Parlamentului Greciei, conform CNN. De asemenea, liderul ucrainean a mai subliniat că ”penuria de energie devine o nouă realitate” în Europa, iar Moscova ”face tot posibilul pentru a cauza inflaţia pentru mulţi oameni”.
Zelenski a îndemnat Parlamentul elen prin intermediul unei videoconferinţe să ”facă mai mult” şi să îşi folosească ”oportunităţile ca membru al Uniunii Europene pentru a organiza salvarea Mariupolului”.
”Cei care aleg războiul pierd întotdeauna. Cei care încearcă să priveze o ţară de independenţa sa şi de integritatea ei teritorială pierd întotdeauna. Cei care şantajează Europa cu o criză economică şi energetică pierd întodeauna” a spus el.
Zelenski a subliniat că acţiunile Rusiei nu au fost îndreptate doar către Ucraina, ci şi către Europa.
Rusia încearcă să se asigure că ”penuria de energie devine o nouă realitate pe acest continent”, a continuat liderul ucrainean, adăugând că Moscova ”face tot posibilul pentru a cauza inflaţia pentru mulţi oameni”.
Preşedintele ucrainean a cerut, de asemenea, blocarea tuturor băncilor ruse din sistemul financiar mondial.
”În timp ce trupele ruse blochează oraşele paşnice şi ne deportează oamenii, nicio bancă rusă nu are dreptul de a câştiga bani în sistemul financiar mondial. Trebuie blocate. Toate (n.r. băncile) trebuie blocate şi nu doar unele dintre ele”, a mai precizat şeful statului ucrainean.
El a adăugat că ”nicio navă rusă nu ar trebui să aibă posibilitatea de a intra în vreo parte a lumii democratice”.
UPDATE 13.59 Ucraina a transmis joi un mesaj după ce Ungaria a decis să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Atitudinea a fost descrisă ca fiind „neprietenoasă”, distrugând unitatea din Uniunea Europeană cu privire la măsurile împotriva Rusiei.
„Budapesta a trecut la etapa următoare. Îl ajută pe Putin să-şi continue agresiunea împotriva Ucrainei”, denunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.
Kievul „analizează declaraţiile ungare prin care se declară pregătiţi să cumpere gaze (naturale) ruseşti în ruble ca pe o poziţie inamicală, împotriva statului nostru”, subliniază Oleg Nikolenko.
El respinge drept „cinică” o propunere a Ungariei de a organiza negocieri de pace ruso-ucrainene la Budapesta.
UPDATE 13.41 Reprezentanţii statelor membre UE urmează să aprobe joi un embargou privind importurile de cărbune din Rusia, care ar urma să intre complet în vigoare de la mijlocul lunii august, cu o lună mai târziu decât se preconiza iniţial, ca urmare a presiunilor Germaniei pentru amânarea unei astfel de măsuri, a declarat o sursă europeană pentru Reuters.
UPDATE 13.20 Serviciul german de spionaj (BND) a interceptat conversaţii radio între militari ruşi din Ucraina, în care se menţionează moartea unor civili, iar unele dintre acestea ar putea avea legătură cu cazuri de civili găsiţi morţi pe străzile din Bucha, de lângă Kiev, potrivit săptămânalului Spiegel, preluat de EFE.
Un soldat povesteşte altuia, într-una dintre aceste interceptări, cum el şi alţi soldaţi au împuşcat o persoană pe bicicletă. Într-o altă conversaţie interceptată de BND se aude un bărbat afirmând că „mai întâi civilii sunt interogaţi, apoi sunt împuşcaţi”.
UPDATE 12.40 Mark Voyager, expert în Europa de Est şi Rusia, consideră că este nevoie ca NATO să-şi consolideze misiunile de patrulare din zona Mării Negre pentru a descuraja iniţiativele militare ale Rusiei.
„Marea Neagră este transformată într-un lac rusesc, la fel ca Marea Azov, or Marea Neagră este împărţită între mai multe state membre NATO: România, Bulgaria şi Turcia. Aşa încât, cred că în cele din urmă va trebui să facem asta. Dacă nu există zonă de excludere aeriană, dacă avem rezerve să o impunem, putem face ceva în legătură cu o zonă de excludere maritimă, ca să spunem aşa, în Marea Neagră. Pentru că Rusia a vizat transportul maritim internaţional”, a declarat specialistul într-un interviu acordat pentru Sky News citat The Guardian.
FOTO Forţele Navale Române
UPDATE 12.03 Rusia a anunţat, joi, că a distrus în atacuri cu rachete patru depozite de combustibil din oraşele ucrainene Nikolaev, Harkov, Zaporojie şi Ciuhuiiv, potrivit Reuters.
Ministerul rus al Apărării susţine că depozitele erau utilizate de armata ucraineană pentru a aproviziona forţele din apropierea oraşelor Nikolaev şi Harkov şi din regiunea Donbas. Informaţiile nu au putut fi verificate independent.
UPDATE 11.31 Ambasada Rusiei în Franţa a stârnit din nou critici după ce a publicat o imagine, în noaptea de miercuri spre joi, prin care susţine că masacrul de la Bucea ar fi o înscenare, nu o atrocitate comisă în realitate.
„Platou de filmare, oraşul Bucea”, descrie Ambasada Rusiei în Franţa o fotografie cu mai multe persoane înghesuite pe o stradă ce pare a fi pregătită pentru realizarea unei scene de război.
„Dincolo de ruşine. Stop”, a reacţionat imediat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune.
UPDATE 11.10 Ucraina vrea să evacueze civilii blocaţi în zone ale frontului prin zece culoare umanitare, anunţă joi vicepremierul Irina Vereşciuk, relatează AFP.
Însă locuitori care vor să plece din oraşul asediat Mariupol este necesar să-şi folosească propriile vehicule, anunţă ea.
Partea de est a Ucrainei - de-acum ţinta prioritară a Kremlinului - depune eforturi să-şi evacueze populaţia înaintea unei noi ofensive ruse, care urmează să aibă loc în pofida faptului că Statele Unite au impus noi sancţiuni „devastatoare” Moscovei.
UPDATE 10.37 Un grup de activişti ucraineni afirmă că i-a identificat pe soldaţii ruşi care au ocupat Bucea timp de aproape o lună şi pe comandantul lor, pe care-l supranumesc „Măcelarul de la Bucea”.
Conform InformNapalm, un site administrat de activişti ucraineni care investighează crime de război comise în ţara lor, responsabilul de operaţiunile militare ruse la Bucea a fost locotenent colonelul Azatbek Omurbekov.
UPDATE 10.10 Miniştrii de Externe din statele NATO se întâlnesc joi dimineaţă pentru a discuta despre noile ajutoare pe care le vor trimite Ucrainei. Printre participanţi se numără şi ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
Ministrul ucrainean a precizat că le va spune aliaţilor săi să ofere Ucrainei toate armele de care are nevoie în război.
„Agenda mea este foarte simplă, conţine doar trei lucruri: arme, arme şi arme.”
UPDATE 09.30 Analiză CNN. Războiul din Ucraina a fost mult prea costisitor pentru Rusia şi nu a avut succesul la care se aşteptau liderii ruşi. Experţii susţin că Moscova îşi schimbă abordarea militară şi că soldaţii vor încerca să preia controlul asupra Donbasului. Astfel, oraşul Sloviansk, care se află la 500 de kilometri de Kiev, ar putea deveni un câmp de luptă important în următoarea perioadă.
UPDATE 08.55 Preşedintele rus Vladimir Putin cataloghează drept o „provocare grosolană şi cinică” a autorităţilor ucrainene descoperirea unor cadavre de civili în oraşul Bucea, după retragerea forţelor ruse din regiunea Kiev, relatează AFP.
Aceasta este prima reacţie a preşedintelui rus în acest dosar, care a provocat un val de indignare în lume.
Înaintea lui Putin, alţi oficiali ruşi au negat orice atrocitate a Moscovei la Bucea, iar Kremlinul a catalogat drept o „falsificare” imagini care surprind cadavre pe străzi în acest oraş, publicate începând din weekend de presă.
UPDATE 08.01 Poziţii abandonate ale militarilor ruşi într-o parte puternic radioactivă a zonei de excludere de lângă Cernobîl pot fi văzute într-o filmare cu drona făcută publică de autorităţile ucrainene, relatează CNN.
Imaginile video, filmate de armata ucraineană şi publicate pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, arată gropi goale şi tranşee ale fortificaţiilor militare într-o zonă cunoscută ca Pădurea Roşie.
UPDATE 07.48 Noile sancţiuni impuse de SUA împotriva Rusiei sunt „o lovitură directă asupra populaţiei Rusiei, cetăţenilor de rând”, a afirmat ambasadorul rus din Statele Unite, potrivit CNN.
„Atacurile neîncetate ale Administraţiei Biden, sub forma sancţiunilor, demonstrează adevăratele aspiraţii ale Statelor Unite", a spus ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, într-o postare pe canalul de Telegram al Ambasadei Rusiei.
UPDATE 07.31 Rusia s-a apropiat miercuri de o posibilă neîndeplinire a serviciului datoriilor sale internaţionale, plătind deţinătorii de obligaţiuni în dolari în ruble şi declarând că va continua să facă acest lucru atâta timp cât rezervele sale valutare vor fi blocate de sancţiuni, transmite Reuters.
Statele Unite au oprit luni Rusia să plătească deţinătorilor de datorii suverane mai mult de 600 de milioane de dolari din rezervele îngheţate deţinute la băncile americane, declarând că Moscova trebuie să aleagă între a-şi epuiza rezervele în dolari din ţară şi default.
UPDATE 07.01 Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernihiv este finalizată, relatează BBC.
"Forţele ruse de lângă Kiev şi Cernihiv şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia", a declarat jurnaliştilor un oficial de la Pentagon.
"Nu vedem forţe ruse în sau în jurul Kievului ori în sau în jurului Cernihivului", a adăugat ulterior purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spunând că preşedintele rus Vladimir Putin "nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice". "El a preluat controlul doar în centre cu populaţie redusă... Nu au cucerit Harkovul".
UPDATE 06:32 Zelenski a vorbit despre noul pachet de sancţiuni aplicat Rusiei pe care îl consideră "spectaculos, dar nu e de ajuns". Preşedintele Ucrainei critică dur politicienii care iau deciziile asupra sancţiunilor asupra Rusiei care, în opinia sa, nu sunt proporţionale cu răul pe care ruşii l-au produs la Bucea.
"Dacă nu sunteţi în stare, nu ar fi trebuit să vă începeţi activitatea politică. (...) Ne pregătim pentru o nouă reducere a potenţialului militar al Rusiei. Trupe şi echipamente. Vom lupta şi nu ne vom retrage. Vom căuta orice opţiune posibilă pentru a ne apăra până când Rusia va începe să discute serios despre pace", a declarat Zelenski.
UPDATE 06:26 Ambasadorul Rusiei în SUA consideră că sancţiunile americanilor impuse împotriva a două dintre cele mai mari bănci ale Rusiei e o "lovitură directă pentru populaţia rusă".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că dacă ţările occidentale continuă să expulzeze diplomaţi ruşi, Moscova poate lua în calcul posibilitatea de a înceta relaţiile diplomatice cu acestea. Spania, Italia şi Danemarca au expulzat marţi aproximativ 70 de diplomaţi ruşi, după ce zilele trecute Germania şi Franţa au expulzat 75 de diplomaţi.
"Există acest risc, pentru că ne confruntăm cu acţiuni ostile în fiecare zi. Expulzarea diplomaţilor este o decizie care închide fereastra relaţiilor diplomatice", a declarat Dmitri Peskov.
UPDATE 06:14 Primarul din Mariupol cere sancţiuni dure împotriva Rusiei. Acesta a afirmat că 90% din infrastructura oraşului a fost distrusă şi cel puţin 40% nu se mai poate recupera.
Zelensky a vorbit într-un nou video care se adresează poporului ucrainean, de faptul că este mare nevoie de o relansare a economiei ţării şi restabilirea activităţilor firmelor pentru revenirea la normalitate, în zonele unde este posibil să se lucreze.
UPDATE 04.21 Ucraina a primit de aproape 30 de ori mai mult echipament pentru industria de apărare din Turcia în primul trimestru, comparativ cu un an mai devreme, în timpul pregătirilor şi luptelor împotriva invaziei ruse, potrivit datelor oficiale turce, transmite Reuters.
Turcia a exportat în Ucraina produse militare în valoare de 59,1 milioane de dolari în această perioadă, comparativ cu 1,9 milioane de dolari în primul trimestru al anului 2021, arată datele publicate de Adunarea Exportatorilor Turci.
Adunarea, care este o asociaţie industrială, nu a identificat în mod specific echipamentele vândute Ucrainei.
În ultimii ani, Ucraina a cumpărat peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar şi a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii martie.
UPDATE 02.35 Trupele ruse blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde "miile" de victime din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei împotriva căruia continuă atacurile şi bombardamentele, a declarat, miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Cred că unul dintre motivele principale pentru care nu putem primi ajutor umanitar în Mariupol este că până când totul va fi „curăţat” de către soldaţii ruşi, le este teamă că lumea va vedea ce se întâmplă acolo”, a spus Zelenski pentru postul turc de televiziune Habertürk, informează lefigaro.fr.
UPDATE 01:30 Peste 80 de companii cu participare rusă au fost înregistrate în Serbia, în luna martie. Datele au fost făcute publice miercuri de către Registrul Unic de Stat al Persoanelor Juridice şi Antreprenorilor, relatează Tass.
Subsecretarul de stat american, Victoria Nuland, a transmis un mesaj Turciei prin care atenţia asupra faptului că teritoriul acesteia nu ar trebui să fie transformat într-un paradis al oligarhilor.
„Cred că, chiar şi dacă Turcia nu participă la sancţiuni, teritoriul său nu ar trebui transformat într-un loc în care să se concentreze banii negri ai oligarhilor, ar trebui să fie foarte atentă”, a declarat Victoria Nuland.
UPDATE 00:55 SUA consideră că poate identifica unităţile ruse care au recurs la atrocităţile de la Bucea, afirmă un oficial american.
Macron consideră nefondate şi scandaloase criticile premierului polonez cu privire la discuţiile telefonice pe care preşedintele Franţei le-a avut cu Vladimir Putin, pe tema invaziei din Ucraina.
Un apropiat al lui Alexei Navalnîi, unul din cei mai cunoscuţi opozanţi ai liderului de la Kremlin, a afirmat că Putin şi-a "scurtat în mod clar timpul la putere".
"Putin a redus în mod clar probabilitatea scenariului conform căruia rămâne la Kremlin până la moarte...aşa cum plănuise”, a declarat Leonid Volkov.
UPDATE 23:57 120 de spioni ruşi au fost expulzaţi din mai multe state de la începutul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei.
Primarul oraşului Mariupol estimează că peste 5.000 de civili au murit doar în acest oraş, în timpul bombardamentelor forţelor armate ruse.
Peste 4.800 de persoane au fost evacuate din Ucraina, miercuri, prin coridoarele umanitare, relatează The Guardian.
UPDATE 22.00 Imagini din dronă cu amploarea dezastrului din Borodyanka. Aproximativ 200 de oameni ar fi murit în subsolurile blocurilor bombardate de ruşi, conform relatărilor autorităţilor
UPDATE 21.15 Preşedintele SUA, Joe Biden, a denunţat „crime de război majore” în Ucraina, făcând referire la „cadavrele rămase pe străzi după retragerea forţelor ruse” şi la „civilii executaţi cu sânge rece” la Bucha, lângă Kiev.
„Nu sunt nimic mai puţin decât crime de război majore. Ţările responsabile trebuie să se unească pentru a-i face pe cei vinovaţi de aceste acte să răspundă”, a declarat preşedintele SUA la o conferinţă sindicală la Washington, promiţând, de asemenea, să „înăbuşe pentru ani de zile” dezvoltarea economică a Rusiei.
UPDATE 20.35 Căile Ferate Ucrainene au anunţat miercuri că trei rachete au lovit o gară din estul Ucrainei, distrugând clădiri, şine şi material feroviar, potrivit The Guardian.
„Există victime”, a spus compania într-un comunicat, fără a oferi detalii despre numărul victimelor sau locul în care a avut loc atacul.
UPDATE 20.25 Rusia foloseşte foametea ca pe „o armă” în Ucraina, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, în intervenţia sa din Parlamentul Irlandei, potrivit CNN.
El a spus că forţele ruse au vizat echipamentele şi terenurile agricole şi au împiedicat produsele agricole pregătite pentru export în porturile ucrainene.
„De ce fac asta? Pentru că pentru ei foametea este o armă. O armă împotriva noastră, oamenii de rând, pentru a ne domina”, a spus el.
UPDATE 20.00 Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat miercuri că intenţionează să facă apel la omologii săi din ţările G7 şi NATO pentru a răspunde cererii Ucrainei de arme de care are nevoie pentru a contracara forţele ruse.
Kuleba a spus că se întâlneşte cu ceilalţi miniştri de externe joi. „Principalul subiect al discuţiei mele de la Bruxelles va fi furnizarea tuturor armelor necesare Ucrainei”, a spus el.
UPDATE 19.10 Statele Unite nu vor participa la reuniunile G20 la care participă Rusia, a declarat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citată de CNN.
„Preşedintele Biden a cerut ca Rusia să fie îndepărtată din G20 şi le-am spus clar colegilor din Indonezia că nu vom participa la o serie de întâlniri dacă ruşii sunt acolo”, a afirmat ea.
Joe Biden spunea recent, la Bruxelles, că Rusia ar trebui exclusă din G20, dar că este necesar un acord între membri.
UPDATE 18.50 Ungaria a anunţat miercuri că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele ruseşti, în dezacord cu UE, care a căutat un front unit în opoziţia faţă de cerinţele Moscovei, transmite Reuters.
UPDATE 18.30 SUA iau măsuri suplimentare pentru a creşte presiunea economică asupra Rusiei şi asupra preşedintelui Vladimir Putin în urma apariţiei imaginilor dramatice din oraşul ucrainean Bucea. Astfel, SUA anunţă noi sancţiuni, miercuri, care vizează instituţiile financiare ruse, precum şi persoane, inclusiv fiicele adulte ale lui Putin, dar şi soţia şi fiica ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează CNN.
UPDATE 18.00 NATO nu a văzut „niciun indiciu” că obiectivul preşedintelui rus Vladimir Putin de a controla întreaga Ucraină s-a schimbat, deşi Rusia îşi concentrează în prezent asaltul asupra teritoriului din estul ţării, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform CNN.
Adresându-se reporterilor înainte de summitul de la Bruxelles al miniştrilor de Externe ai aliaţilor NATO, Stoltenberg a avertizat, de asemenea, că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile.
UPDATE 17.50 Aproximativ 18.600 de militari ruşi au murit şi aproape 700 de tancuri au fost distruse până acum în războiul din Ucraina, potrivit bilanţului făcut de Ministerul Apărării de la Kiev.
UPDATE 17.33 Şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhi Haidai, i-a îndemnat pe ucrainenii din Severodoneţk, Lisiceansk, Kreminnia, Rubijne, Popasna şi Hirske să plece de urgenţă din localităţile respective, cât timp invadatorii ruşi nu au distrus complet calea ferată. Potrivit guvernatorului, cinci coridoare umanitare vor funcţiona, miercuri, în regiunea Luhansk, pentru evacuarea populaţiei din Severodoneţk, Rubijne, Popasna, Nijne şi Lisiceansk.
„Mă adresez fiecărui locuitor al regiunii Lugansk: plecaţi cât timp acest lucru se poate face în siguranţă. Deja nu mai putem ajunge oricând în partea de sud a oraşului Rubijne. Nu există un coridor umanitar direct către Kreminnia. În pofida acestei situaţii, oamenii continuă să plece de acolo. Atât timp cât sunt autobuze şi trenuri – profitaţi de această ocazie, pentru că marţi, de exemplu, ruşii au avariat legătura feroviară din regiunea Doneţk. Reparaţia a durat câteva ore, trenurile au întârziat” – a explicat Serhi Haidai.
UPDATE 17.05 Charles Michel, preşedintele Consiliului European, îi încurajează pe militarii ruşi să depună armele şi să părăsească frontul, pentru a nu fi complici la crimele de război. Preşedintele european afirmă că UE ar trebui să se gândească la posibilitatea de a acorda azil militarilor care vor să abandoneze lupta.
UPDATE 17.00 Mai multe persoane care nu au putut fi identificate au adus marţi noapte la vila jurnalistului Vladimir Soloviov, apropiat de-al lui Putin, mai multe cauciucuri şi substanţe inflamabile şi au încercat să dea foc pereţilor exteriori. Cu toate acestea, incendiul nu a provocat mari distrugeri, pentru că intervenţia pompierilor a fost promptă, relatează Corriere della Sera.
Mariupol a devenit „noul Auschwitz”. Armata rusă arde cadavrele celor torturaţi şi ucişi, folosind crematorii mobile
UPDATE 16.21 Şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serhi Haidai, a declarat, miercuri, că invadatorii ruşi continuă să desfăşoare echipamente militare şi vor ataca în câteva zile. Guvernatorul a semnalat o aprovizionare constantă cu echipamente şi efective militare în cadrul armatei ruse.
„Cred că plănuiesc să finalizeze aprovizionarea folosind toate rezervele şi, în 3-4 zile, vor încerca să lanseze o ofensivă” – a scris Haidai pe Telegram, adăugând că militarii ucraineni sunt gata să respingă acţiunile ocupanţilor.
UPDATE 16,16 Guvernul şi serviciile bulgare depun eforturi pentru evacuarea marinarilor de pe nava „Ţarevna”, blocată în portul Mariupol. Premierul bulgar Kiril Petkov a informat că marinarii bulgari de pe nava blocată în Marea Azov au o stare de sănătate bună şi mai au mâncare pentru încă 10 zile.
„Se aşteaptă o posibilitate pentru a putea fi aduşi la mal şi evacuaţi. Au fost împuşcături şi în această dimineaţă, dar suntem siguri că marinarii noştri pot fi scoşi în siguranţă, ne-am organizat complet pentru a-i evacua imediat de acolo. Am pus viaţa şi sănătatea acestor oameni mai presus de orice”, a explicat Petkov. La bordul vasului „Ţarevna”, se află 17 bulgari şi trei ucraineni.
Cum se pregătesc „vikingii” ucraineni să atace tancuri în vecinătatea Kievului VIDEO
UPDATE 15.30 După ce a pictat la mijlocul lui martie o imensă frescă la Paris în sprijinul ucrainenilor care se confruntă cu invazia rusă, artistul francez Christian Guémy alias C215 a mers în Ucraina pentru a aduce puţină alinare prin operele sale realizate pe zidurile oraşelor devastate.
UPDATE 15.00 Încă 89 de diplomaţi ruşi sunt expulzaţi din Uniunea Europeană: 12 din Grecia, 33 din Slovenia, 25 din Spania şi 19 de la Bruxelles.
UPDATE 14.30 Veteranul ultranaţionalist al vieţii politice ruse, Vladimir Jirinovski, a murit la vârsta de 75 de ani, a anunţat miercuri preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, relatează AFP.
UPDATE 14.17 Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a declarat miercuri că Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni Rusiei, probabil cu privire la gaz şi petrol.
„În acest moment critic al războiului, trebuie să creştem din nou presiunea asupra lui Putin", a spus von der Leyen în Parlamentul European, citată de CNN.
UPDATE 14.03 Turcia şi-a mutat Ambasada în Ucraina înapoi la Kiev, după ce a mutat-o temporar la Cernăuţi, la frontiera cu România, în martie, din motive de securitate, anunţă ambasada turcă, relatează AFP.
„Ne-am mutat temporar activităţile în oraşul Cernăuţi, care a devenit centrul logistic al eforturilor de evacuare. Ne-am întors azi (marţi) la Kiev, la noi”, a anunţat marţi seara, într-un mesaj postat pe Twitter, Ambasada Turciei în Ucraina.
Potrivit postului turc privat NTV, ambasada şi-a reluat activităţile la Kiev începând de miercuri.
Ankara şi-a mutat, la 11 martie, ambasada la Cernăuţi, în sud-estul Ucrainei, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu România.
UPDATE 13.49 Situat la aproximativ 60 de kilometri de Kiev, Borodianka este al doilea oraş din care s-a retras armata rusă. Conform autorităţilor ucrainene, în Borodianka s-a petrecut al doilea măcel, primul fiind în Bucea.
La faţa locului, CNN a mers împreună cu voluntarii care strângeau trupurile civililor de pe străzi. „Cel mai rău este că nu găsim soldaţi, ci doar oameni nevinovaţi”, a transmis, directorul Administraţiei Militare Regionale Kiev, Oleksi Kuleba.
FOTO AFP
UPDATE 13.21 Papa Francisc a condamnat Masacrul de la Bucea, unde invadatorii ruşi au comis crimele odioase împotriva civililor. În timpul discursului, acesta a ţinut în mâini un steag ucrainean care a fost trimis chiar din Bucea, relatează Reuters.
„Ştirile recente din Ucraina, în loc să aducă alinare şi speranţă, au adus noi atrocităţi, precum Masacrul de la Bucea”, a spus suveranul pontif în faţa credincioşilor. Anterior, Papa a întâmpinat un grup de refugiaţi ucraineni, printre care şi mai mulţi copii.
FOTO EPA-EFE
UPDATE 12.32 Turcia cere miercuri o anchetă independentă privind cadavrele descoperite în oraşul ucrainean Bucea, la nord-vest de Kiev, după retragerea trupelor ruse, iar Ankara se alătură astfel indignării la nivel mondial, relatează AFP.
Pe de altă parte, Suedia a anunţat marţi deschiderea unei anchete preliminare cu privire la eventuale crime de război în Ucraina, în contextul unei multiplicări a unor acuzaţii vizând forţe ruse.
UPDATE 12.13 Un elicopter rusesc de atac Ka-52 „Aligator” a fost distrus de militarii ucraineni cu ajutorul unei rachete antitanc Stugna, un model de fabricaţie ucraineană, informează Ukrinform, care citează un comunicat al Forţelor Aeriene Ucrainene.
UPDATE 11.57 Ambasadorul Indiei la Naţiunile Unite a condamnat masacrul din Bucea. Este prima dată de la începerea războiului din Ucraina când India se declară împotriva invaziei.
„Condamnăm fără echivoc aceste crime şi sprijinim apelul pentru o anchetă deschisă", a spus Tirumurti. El nu a numit în mod direct Rusia ca fiind vinovată.
UPDATE 11.33 Convoaie cu tehnică militară traversează Bulgaria, până vineri, dinspre Grecia spre România. Transportul militar pe calea ferată se va efectua pe acelaşi traseu, informează Ministerul Apărării de la Sofia. citat de bnr.bg. În cadrul antrenamentului comun bulgaro-american „Joint Training”, vineri şi sâmbătă, vor fi efectuate zboruri cu elicoptere americane din România către poligonul Novo Selo din Bulgaria şi retur. Antrenamentul comun se desfăşoară din luna ianuarie până în luna iunie anul acesta, în cadrul exerciţiilor militare planificate în 2021.
UPDATE 11.26 China nu este dispusă să urmărească indiferent situaţia din jurul Ucrainei şi cu atât mai mult să toarne gaz pe foc, a declarat reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, relatează RBC-Ucraina.
„În problema Ucrainei, China nu caută interese geopolitice. Nu suntem dispuşi să urmărim situaţia de pe margine, cu atât mai mult să turnăm gaz pe foc. Avem un singur obiectiv, pe care ni-l dorim cu toată sinceritatea şi acela este pacea. China va continua să promoveze negocierile de pace şi să joace un rol constructiv şi responsabil, pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Ucraina”, a declarat Zhang.
UPDATE 11.19 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei nu exclude că Federaţia Rusă va folosi în timpul apropiat teritoriul necontrolat de Chişinău, Transnistria, pentru a ataca regiunile ucrainene.
Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că la aerodromul din Tiraspol (regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova) au loc pregătiri pentru aterizarea unor aeronave – scrie, miercuri, ziarul Ukrainska Pravda. Potrivit armatei ucrainene, este posibil ca ruşii să încerce să folosească Transnistria pentru a-şi consolida ofensiva în direcţia Bugul de Sud.
UPDATE 11.00 Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru ceea ce a descris a fi declaraţii ofensatoare la adresa Ungariei, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, transmit MTI şi Reuters.
„Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii'. În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungurilor drept o prioritate, a arătat ministrul. „Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui”, a adăugat Szijjarto.
UPDATE 10.43 Statele Unite au anunţat că, împreună cu aliaţii europeni, vor impune Rusiei noi sancţiuni, astăzi, 6 aprilie, pentru spori izolarea sa economică şi tehnologică ca pedeapsă pentru atacurile asupra civililor din Ucraina.
Noul pachet de sancţiuni americane împotriva Rusiei, care este programat să fie prezentat pe 6 aprilie, va viza şi cele două fiice ale preşedintelui rus Vladimir Putin. De asemenea, restricţiile asupra activităţilor bancare vor afecta cele mai importante bănci ruseşti, relatează RBC-Ucraina cu referire la ”Wall Street Journal”.
UPDATE 10.29 Un depozit de petrol din Dnipro, în estul Ucrainei, a fost bombardat şi distrus de către armata rusă în noaptea de marţi spre miercuri, un atac fără victime, anunţă miercuri autorităţile locale, relatează AFP.
„A fost o noapte dificilă. Inamicul a atacat aerian şi a atins un depozit de petrol şi o fabrică. Depozitul a fost distrus (...), iar un incendiu puternic a devastat fabrica”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentin Reznicenko.
„Din fericire, nu există răniţi”, precizează el.
După o vreme, „incendiul a fost stins de către pompieri”, care „au luptat timp de peste opt ore” împotriva flăcărilor, anunţă el.
Citeşte şi: Cine sunt şi pe ce principii şi-au ales victimele măcelarii din oraşul ucrainean Bucea
UPDATE 09.40 Rusia se adresează producătorilor de microcipuri din China pentru a eluda sancţiunile occidentale care au stimulat cererea de carduri bancare conectate în sistemul de plată Mir, a declarat un director al sistemului de plăţi intern, transmite Reuters.
Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei sale asupra Ucrainei au exclus ţara din sistemul financiar global şi au privat-o de aproape jumătate din rezervele sale de aur şi valută de 640 de miliarde de dolari.
UDPATE 08.40 Forţele ruse şi-au concentrat eforturile pe o operaţiune „agresivă” care vizează controlul complet asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, potrivit informaţiilor transmise miercuri de Statul Major al Forţelor Armate ucrainene.
UPDATE 07.57 Şeful statului major al SUA, generalul Mark Milley a spus că lumea este din ce în ce mai instabilă şi că potenţialul unui conflict internaţional semnificativ nu scade, ci din contră, creşte.
„Invazia rusă în Ucraina ameninţă să submineze nu numai pacea şi stabilitatea europeană, ci şi pacea şi stabilitatea globală pe care părinţii mei s-au luptat atât de mult să le apere”, a spus Milley.
UPDATE 07.44 Armata ucraineană a anunţat că opt rachete de croazieră ruseşti au fost distruse într-o singură zi, informează Kiev Independent.
Forţele aeriene ucrainene au declarat pe 5 aprilie că, în încercarea de a evita zonele de apărare aeriană ale Ucrainei, forţele ruse au lansat în schimb rachete din Belarus.
UPDATE 07.12 Primarul oraşului Bucea a declarat pentru BBC că aproximativ 320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse în timpul ocupării oraşului.
Anatoli Fedoruk a spus că a asistat personal la execuţiile mai multor persoane de către forţele Moscovei.
"Am văzut mai multe episoade”, a spus Fedoruk. "Au fost trei maşini cu civili care încercau să se evacueze spre Kiev şi s-a tras asupra lor cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soţ ţipa cerând să nu o împuşte, dar au împuşcat-o cu brutalitate”.
Fedoruk a mai susţinut că forţele ruse au vânat politicieni locali în timpul ocupaţiei lor.
El i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a negat acuzaţiile de crime de război comise de trupele Moscovei, "să vină în oraşul Bucea şi să vadă trupurile morţilor şi să privească în ochi familiile, mamele, soţii, copiii care au rămas orfani”.
UPDATE 06:15 Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel, regiunea Kiev, sunt daţi dispăruţi, a declarat şeful administraţiei militare locale, Taras Dumenko. Autorităţile inspectează subsolurile din zonă, relatează Kiev Independent.
SUA şi aliaţii europeni ar putea impune sancţiuni copiilor adulţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, începând de miercuri, relatează CNN. Putin are două fiice, Maria şi Ekaterina, din căsătoria cu fosta soţie Liudmila.
UPDATE 06:12 Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt investigate în Ucraina, anunţă procurorul general de la Kiev .
"Procurorii conduc o anchetă pentru un fapt înfiorător de torturare, ucidere şi tentativă de ardere a cadavrelor a 6 civili în Bucea. Dosarul penal este pornit în temeiul articolului 438 din Codul penal (Încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului)”, a postat Irina Venediktova pe contul său de Twitter.
SUA va acorda un ajutor suplimentar de securitate Ucrainei, în valoare de 100 de milioane de dolari. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a afirmat că acesta este un ajutor de care Ucraina are nevoie pentru sistemele antitanc Javelin suplimentare.
UPDATE 04:45 Volodimir Zelenski afirmă că Kievul este acum capitala democraţiei europene. Acesta acuză în continuare Rusia şi a cerut, ca aceasta să nu mai aibă putere de veto, spunând că rolul Rusiei la ONU este de a "bloca tot ceea ce este constructiv".
În coordonare cu Uniunea Europeană şi G6, SUA va adopta, miercuri, noi măsuri împotriva Rusiei printre care şi interzicerea investiţiilor pe teritoriul Rusiei.
Update 04:40 Republica Cehă va furniza Ucrainei tancuri din epoca sovietică. Aceasta devine prima ţară din UE care furnizează Ucrainei arme ofensive, de la începutul invaziei ruse, din urmă cu 42 de zile.
„Vă asigur doar că Republica Cehă... ajută Ucraina cât de mult poate şi va continua să ajute prin (furnizarea) echipamente militare, atât uşoare, cât şi grele” , a declarat Ministrul Apărării cehe, Jana Cernochova.
Ambasadorul SUA la ONU a spus că înţelege frustrarea preşedintelui ucreainean faţă de Consiliul de Securitate al ONU. Linda Thomas-Greenfield a declarat că apariţia lui Zelensky a avut un impact puternic şi că naţiunile occidentale trebuie să facă tot ce pot pentru a trage Rusia la răspundere, relatează BBC.
UPDATE 04:30 Ambasadorul rus la ONU a afirmat că 600.000 de persoane au fost evacuate spre Rusia "nefiind constrânse sau răpite". Acesta a spus că armata rusă nu a venit în Ucraina pentru a cuceri teritorii.
„Lăsăm pe conştiinţa voastră acuzaţiile lipsite de dovezi la adresa militarilor ruşi, declaraţii care nu sunt confirmate de niciun fel de mărturii”, a declarat Vasili Nebenzia.
Peste 220 de soldaţi care apaţin Hezbollah-ului libanez ar fi deja activi pe teren după ce au trecut prin Siria şi apoi prin Belarus înainte de a intra în Ucraina, relatează presa libaneză "Ici Beyrouth".