Călătorii
Stațiunea montană Râușor din Munții Retezat se pregătește pentru iarnă. Recent, a fost instalat primul sistem de telescaun din zona de agrement înființată în urmă cu patru decenii, iar pârtiile sunt extinse și dotate cu instalații noi. Traseul spre vârful Retezat este încă accesibil.
România este elogios prezentată ca o destinație turistică de top pentru anul viitor pe site-ul Wild Frontiers, o apreciată agenție de turism din Londra, înființată în urmă cu 26 de ani.
Pentru câțiva ani, într-unul dintre cele mai izolate locuri din România, a existat un sat de lucrători forestieri care și-a legat existența de pădurile seculare de fag. Satul Tecuri a dispărut, însă locul ascunde o peșteră uimitoare.
Povestea Arcei lui Noe, emblematică în tradiția biblică, simbolizează salvarea și speranța. Cercetătorii susțin că au găsit rămășițele bărcii în apropierea Muntelui Ararat din Turcia, o țară care oferă călătorului povești absolut fascinante.
Dacă ești în căutarea unei destinații exotice pentru toamna aceasta, dar nu vrei să călătorești la mare distanță, avem o recomandare surprinzătoare: râul Shala din nordul Albaniei, supranumit „Thailanda Europei”.
Odată cu venirea toamnei, cătunul Ponorici din Munții Șureanu este părăsit de cei câțiva păstori din satele aflate în împrejurimi, care vin aici cu animalele. Locul, mult mai animat în trecut, acum cu case ruinate, a inspirat câteva legende stranii.
Transluncani, șoseaua montană din vestul României prezentată turiștilor ca fiind un drum care ar putea concura cu mai faimoasele Transalpina sau Transfărărășan, a rămas la fel ca în anul inaugurării sale: un drum care atrage turiști, dar se oprește în pădure.
Deși turismul românesc a stagnat în 2024, litoralul a rămas destinația de vară preferată, chiar și în contextul creșterii prețurilor la cazare. Orașele mari, precum Brașov și Cluj-Napoca, alături de destinațiile montane, continuă să se claseze în top.
Sezonul vacanțelor aduce tot mai des provocarea supraturismului în metropole precum Barcelona, Veneția ori Amsterdam, unde numărul turiștilor depășește cu mult capacitatea de primire. În acest context, Amsterdamul a început deja să implementeze soluții inovatoare pentru a limita turismul de masă.
Descoperă cea mai spectaculoasă cale ferată montană din sud-estul Europei, propusă pentru a fi inclusă în UNESCO, dar și mocănița care îți oferă priveliști de basm cu biserici fortificate și sate săsești din inima Transilvaniei. Ambele rute istorice oferă peisaje și experiențe de neuitat!
Mocănița din Maramureș, cea mai populară din România, străbate un traseu de vis de 56 de kilometri, având o istorie de 90 de ani. Călătoria de șase ore pe Valea Vaserului, printre peisaje spectaculoase și lecții de istorie, oferă o experiență de neuitat.
O familie de români care a ales un hotel de cinci stele din Turcia a avut o experiență extrem de neplăcută, inclusiv cu angajații hotelului. Imaginile pe care le-au postat pe un forum destinat turiștilor vorbesc de la sine despre ceea ce au găsit acolo.
Dacă vrei să scapi de frigul iernii, în Oceanul Indian te așteaptă un adevărat paradis, cu peisaje spectaculoase, drumeții fascinante prin jungla luxuriantă și recife de corali care îți vor încânta simțurile. Îți propunem 10 insule idilice pentru a te bucura de căldura Arhipelagului Seychelles.
Emil, un cunoscut vlogger român, și-a propus să ajungă la El Camino de Santiago, dar s-a aflat în mare pericol. Într-o pădure din Portugalia, el a fost surprins de un incendiu uriaș care i-ar fi putut fi fatal.
O plajă din România se află în primele zece cele mai relaxante plaje din Europa, conform unui clasament întocmit pe baza unui studiu care a analizat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat în recenziile de călătorie ale turiștilor.
Ryanair a răspuns cu ironie unei pasagere care s-a plâns că nu a fost avertizată despre scaunul său fără fereastră. După ce videoclipul său a devenit viral, compania a subliniat că alegerea locurilor pe site-ul lor este clară și că pasagerii ar trebui să verifice detaliile înainte de rezervare.
Una dintre cele mai îndrăgite țări de către turiști din întreaga lume, în special de către români, atrage anual sute de mii de vizitatori interesați nu doar de litoral și alte comori, ci și de partea balneară de welness și spa, despre care mulți nici nu au habar că există.
O familie de români care a petrecut câteva zile la un hotel de 4 stele din capitala Marii Britanii a avut o experiență extrem de neplăcută cu personalul hotelului, dar și cu alți turiști.
Monumentul Buzludzha, aflat la doar 250 de km de București, o structură abandonată în formă de OZN din Bulgaria, atrage anual 50.000 de vizitatori curioși. După decenii de deteriorare, consiliul local din Kazanlak propune restaurarea acestuia și transformarea în atracție turistică.
Puțin vizitată, Kimolos este precum Grecia de odinioară, unde majoritatea celor 900 de locuitori încă își câștigă existența din agricultură și pescuit. Este una dintre cele mai mici insule din Ciclade, încă neafectată de turismul de masă.
Uimirea unui spaniol care a vizitat o destinație de vis din Suceava: „Este minunat, este incredibil”
România se mândrește cu numeroase peisaje care îți taie respirația. În inima Bucovinei se află Pasul Ciumârna, cunoscut și ca Pasul Palma, situat la 1.100 de metri altitudine. Turiștii străini care vizitează locul spectaculos sunt impresionați și de cultură, dar și de oameni.
Jolana Sedlackova, o turistă din Cehia care a vizitat zeci de țări de pe glob, a fost în această vară cu un grup de prieteni în România și a prezentat impresiile sale pe grupul de Facebook Overlanding Europe, ce are peste 68.000 de membri.
Consiliul de Investigații Marine al pazei de coastă americane a făcut zeci de audieri legate de scufundarea submarinului Titan în vara anului trecut.
De peste un deceniu, insula Thassos se numără printre cele mai populare destinații turistice europene pentru români. Conform autorităților locale, în ultimii trei ani, opt din zece turiști străini în Thassos au fost din România.
Toamna, ținutul cetăților dacice, cuprins în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina din vestul Românie, capătă o înfățișare spectaculoasă. Frumusețile rezervației se dezvăluie la capătul celor cinci drumuri spectaculoase.
Orice pahar de vin de aici, asociat cu o gustare pintxo creativă și servit în aer liber este o încântare.
Vaticanul a autorizat rugăciunile și ritualurile publice la Medjugorje, recunoscând impactul pozitiv asupra credincioșilor care participă la aceste devoțiuni. Totuși, această decizie nu confirmă autenticitatea fenomenelor supranaturale legate de aparițiile Fecioarei Maria.
În octombrie, sudul Europei încă oferă vreme caldă și plaje liniștite, departe de aglomerația verii. Destinații ca Cipru, Grecia, Italia și Spania sunt ideale pentru escapade toamna. Prețurile scad, iar temperatura mării rămâne plăcută, oferind o oportunitate perfectă pentru relaxare
Ziarul italian La Repubblica a prezentat topul celor mai bune hoteluri din lume. Toate cele 50 de hoteluri care figurează în acest clasament se remarcă prin eleganță și lux, iar locul doi este ocupat de unul din Europa, mai exact de hotelul de cinci stele Passalacqua de pe Lacul Como.
Pregătirea pentru a pleca în vacanță poate fi o perioadă stresantă, cu cumpărături, împachetări și tot ceea ce aveți nevoie pentru o vacanță plăcută. Un manipulant de bagaje împărtășește obiectele comune pe care „nu ar trebui” să le puneți în bagaje.
Satul Târsa din Munții Șureanu este tot mai căutat de turiști, datorită noilor sale drumuri și a rutei turistice Via Transilvanica. Oamenii de aici păstrează o mulțime de legende despre daci, iar în trecut erau asemuiți cu dacii.
Cele mai populare trasee din Retezat au fost aproape dintotdeauna poluate de turiști. Unul dintre ele, care străbate valea Pietrele pe lângă cascada Lolaia, stârnea fascinația, dar și nemulțumirea adevăraților iubitori ai muntelui.