OMS se pregăteşte de riscul unor atacuri chimice în Ucraina: „Nu există nicio asigurare că războiul nu se va înrăutăţi”

0
0
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi că se pregăteşte pentru posibile atacuri chimice în Ucraina, relatează agenţia Reuters. „Date fiind incertitudinile actualei situaţii, nu există nicio asigurare că războiul nu se va înrăutăţi”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa, în timpul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o în oraşul Liov din vestul Ucrainei.

„OMS ia în calcul toate scenariile şi face planuri pentru diferite situaţii care ar putea afecta poporul ucrainean, de la tratarea în masă continuă a victimelor, la atacuri chimice”, a spus Kluge, refuzând însă să intre în detalii privind natura planurilor, potrivit hotnews.ro. 

Oficialii occidentali au avertizat în mod repetat că Rusia ar putea folosi arme chimice şi biologice în Ucraina dacă războiul nu decurge conform planurilor sale, atacuri ce ar putea avea repercusiuni şi asupra ţărilor vecine.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a anunţat pe 23 martie că Alianţa Nord-Atlantică va furniza Kievului echipamente de protecţie împotriva unor atacuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Stoltenberg a afirmat de asemenea că Moscova trebuie să renunţe la ameninţările cu arme nucleare după ce Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, vorbise din nou despre acestea cu o zi în urmă.

Statul Major al armatei ucrainene a avertizat în ultimele zile că forţele ruseşti se regrupează în vederea lansării unui atac „masiv” în estul ţării pentru a cuceri în întregime regiunile Luhansk şi Doneţk, fără a menţiona însă că ar avea indicii privind folosirea unor arme de distrugere în masă.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite