Expert: Marea Neagră este transformată în lac rusesc, la fel ca Marea Azov. Este necesară o zonă de excludere maritimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Forţele Navale Române
FOTO Forţele Navale Române

Mark Voyager, expert în Europa de Est şi Rusia, consideră că este nevoie ca NATO să-şi consolideze misiunile de patrulare din zona Mării Negre pentru a descuraja iniţiativele militare ale Rusiei.

„Marea Neagră este transformată într-un lac rusesc, la fel ca Marea Azov, or Marea Neagră este împărţită între mai multe state membre NATO: România, Bulgaria şi Turcia. Aşa încât, cred că în cele din urmă va trebui să facem asta. Dacă nu există zonă de excludere aeriană, dacă avem rezerve să o impunem, putem face ceva în legătură cu o zonă de excludere maritimă, ca să spunem aşa, în Marea Neagră. Pentru că Rusia a vizat transportul maritim internaţional”, a declarat specialistul într-un interviu acordat pentru Sky News citat The Guardian. 

Mark Voyager este participant în programul de securitate şi apărare transatlantică din cadrul Centrului European de Analiză. 

Întrebat cine pare să câştige dezlănţuit de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, acesta a afirmat că, în teren, Ucraina „câştigă strategic, tactic, operaţional şi internaţional”, însă, din nefericire, Vladimir Putin încă se află la putere.

Cine câştigă războiul 

„Ucraina câştigă războiul pe teren, tactic, operaţional, strategic, internaţional. Aş zice că războiul informaţional este crucial. Din nefericire, după cum ştiţi, Putin este în continuare la putere şi câştigă războiul de acasă. Încet, dar sigur, recreează sistemul sovietic care interzice orice formă de disidenţă şi blochează accesul liber la informaţie”, a afirmat specialistul. 

„Deci, la nivel internaţional, Ucraina câştigă. Pe plan intern, Rusia câştigă până când vom putea penetra acest zid gros de minciuni şi propagandă pentru a-i convinge pe ruşi că Putin este rău nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru Rusia”, a mai adăugat el. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite