LIVE TEXT | Război în Ucraina. Aeroportul din Dnipro, complet distrus într-un atac. Peste 1.200 de cadavre găsite în regiunea Kiev

0
0
Razboi Ucraina distrugeri morti refugiati raniti 8-9 aprilie 2022 FOTO Getty Images
Imagine din satul Andriivka, Ucraina. FOTO Getty Images

Este a 46-a zi de război pe teritoriul Ucrainei. Premierul britanic Boris Johnson a făcut o vizită surpriză în Ucraina şi a mers cu Volodimir Zelenski pe străzile din centrul Kievului.

GALERIE FOTO


UPDATE 00:30 O explozie puternică a avut loc, duminică seară, în oraşul-port Nikolaev.

Jake Sullivan a declarat, pentru postul ABC, că administraţia Biden va trimite mai mult armament în Ucraina cu scopul de a împiedica Rusia să cucerească mai multe regiuni. 

Invazia Rusiei va reduce economia Ucrainei cu 45% în 2022. Şi alte state din regiunea Europa şi Asia Centrală vor avea de suferit din cauza conflictului militar de pe teritoriul ucrainean. 

UPDATE 23:30 La centrala de la Cernobîl a avut loc o rotaţie a personalului după trei săptămâni. 

„Pe 9 aprilie, 51 de angajaţi ai centralei nucleare de la Cernobîl s-au întors în oraşul Slavutici, aceştia fiind printre cei care au lucrat în staţie în timpul ocupării acesteia de către trupele Federaţiei Ruse”, s-a anunţat într-un comunicat puvlicat de întreprinderea de stat SSE

Zece civili şi un copil au fost ucişi în regiunea Harkov în timpul bombardamentelor ruseşti, de duminică, a afirmat şeful administraţiei regionale din Harkov, Oleg Sinegubov. 

Proteste ale manifestanţilor pro-ucraineni au avut loc în Germania. Peste 3.500 de persoane au ieşit pe străzi ca răspuns la o acţiune la care au luat parte 600 de protestatari pro-ruşi, în 400 de maşini pe care au arborat steagul Federaţiei Ruse. 

UPDATE 21.57 SUA sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie pentru a se apăra şi a împiedica Rusia să cucerească mai mult teritoriu şi să ţintească civili”, a afirmat duminică Jake Sullivan, consilierul de securitate al Casei Albe, la emisiunea „This Week” a postului ABC, transmite Reuters.

Citeşte şi: Trei scenarii de escaladare a conflictului din Ucraina în care ar putea fi atrasă NATO

UPDATE 21.33 Conform unor extrase dintr-un interviu acordat televiziunii americane CBS, ce va fi difuzat mai târziu duminică, Zelenski s-a arătat sceptic că SUA vor livra armele despre care el spune că este nevoie.

Dacă Ucraina va putea respinge incursiunea rusă „depinde de cât de repede vom fi ajutaţi de Statele Unite. Ca să fiu sincer, dacă vom putea supravieţui depinde de asta”, a spus el.

„Am încredere 100% în poporul nostru şi în forţele noastre armate, dar, din păcate, nu am încredere că vom primi tot ceea ce ne trebuie”, a precizat preşedintele ucrainean.

Citeşte şi: Din culisele spionajului. Când au aflat serviciile secrete occidentale planul lui Putin de invadare a Ucrainei şi cum au acţionat?

UPDATE 20.23 Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a anunţat că numărul refugiaţilor ucrainenilor care au fugit de război a ajuns la 4.503.954, fiind cu 62.291 mai mare decât cel anunţat sâmbătă.

În Europa nu s-a mai înregistrat o astfel de mişcare în masă de la al doilea Război Mondial.

Aproximativ 90 la sută dintre cei care au plecat din Ucraina sunt femei şi copii. Bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani nu pot părăsi ţara.

Cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni se află în Polonia: 2.593.902.


FOTO Profimedia

Razboi Ucraina distrugeri morti refugiati raniti 8-9 aprilie 2022 FOTO Profimedia

UPDATE 20.04 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va face o deplasare în Rusia, luni, pentru a-l întâlni pe preşedintele Vladimir Putin, informează Reuters.

Această întâlnire vine în contextul în care Nehammer a fost sâmbătă şi la Kiev, unde a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

AP notează că Nehammer îşi doreşte să încurajeze dialogul dintre Ucraina şi Rusia şi să abordeze luni subiectul “crimelor de război” comise de Rusia.

UPDATE 19.41 Rusia şi-a accelerat campania de „mobilizare” în Donbas şi a început să înroleze bărbaţi care nu erau consideraţi anterior eligibili pentru recrutare în armată, a transmis serviciul ucrainean de informaţii pe contul său de Telegram.

Armata rusă a început să înroleze angajaţi ai „întreprinderilor strategice” care anterior erau exceptaţi de la serviciul militar.

UPDATE 19.17 Procurorul general al Ucrainei, Irina Veneditktova, a anunţat că 1.222 de cadavre au fost găsite în regiunea Kiev, de când din zonă s-au retras soldaţii ruşi, informează BBC.

UPDATE 18:33 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat în cadrul emisiunii de la NBC „Meet The Press” că decizia Germaniei şi Franţei de a nu permite Ucrainei să se alăture NATO în 2008 a fost o „greşeală strategică”.

„Greşeala strategică comisă de Germania şi Franţa, care, în 2008, au respins eforturile SUA şi ale alor aliaţi de a aduce Ucraina în alianţă, este ceva pentru care noi plătim în prezent. Nu Germania şi Franţa sunt cele care suportă acum costurile acelei erori, ci Ucraina. Dacă am fi fost membru NATO, acest război nu ar fi avut loc”, a spus duminică dimineaţă Dmitro Kuleba la NBC.

UPDATE 18.21 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, duminică, faptul că va fi "extrem de greu" pentru negociatorii ucraineni să se gândească măcar la negocieri cu Rusia, după atacul cu rachete care a vizat Gara din Kramatorsk (estul Ucrainei) şi după atrocităţile comise în oraşul Bucea (în apropiere de Kiev), relatează CNN.

"Este extrem de dificil să te gândeşti măcar să stai la discuţii cu oameni care comit sau găsesc scuze pentru toate aceste atrocităţi şi crime de război, care au provocat un prejudiciu atât de îngrozitor Ucrainei”, a afirmat Kuleba, în cadrul programului de televiziune ”Meet the Press” al postului NBC, potrivit CNN.

"Dar realizez un lucru – dacă să stau la discuţii cu ruşii mă va ajuta să previn cel puţin un masacru, ca cel din Bucea, sau cel puţin un alt atac în Kramatorsk, trebuie să profit de această ocazie”, a adăugat el.

UPDATE 18:15 Primarul Melitopolului, răpit şi eliberat de ruşi, şi-a mutat biroul în oraşul învecinat Zaporojie. El spune că bătălia care se duce acum în Donbas este esenţială pentru Ucraina, dar şi pentru securitatea la nivel global.

UPDATE 17:55 Consilierul american pentru probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, a avertizat că Statele Unite se aşteaptă ca noul comandant al forţelor ruse în Ucraina, Alexander Dvornikov, să organizeze noi atacuri brutale asupra civililor, relatează CNN.

”Acest general, în special, are un CV care include brutalitatea împotriva civililor în alte teatre (de război - n.r.), în Siria, şi ne putem aştepta la acelaşi lucru în acest teatru (Ucraina - n.r.)”, a precizat Jake Sullivan.

”Acest general va fi doar un alt autor de crime şi brutalităţi împotriva civililor ucraineni”, a mai subliniat oficialul american.


Alexander Dvornikov, noul comandant al forţelor ruse în Ucraina

Aleksandr Dvornikov

UPDATE 17.17 De la începutul invaziei ruse, Ucraina a deschis 5.600 de anchete pentru prezumtive crime de război pe teritoriul său, a indicat procurorul general Irina Venediktova, duminică la postul britanic Sky News, transmite AFP.

Procurorul general ucrainean a afirmat că au fost identificate 5.600 de cazuri de presupuse crime de război, precum şi 500 de criminali de război ruşi. De asemenea, Vendiktova l-a calificat pe Vladimir Putin drept „principalul criminal de război al secolului al XXI-lea”. 

UPDATE 16.44 Un ofiţer superior al trupelor de frontieră ucrainene din Mariupol s-a aruncat în aer împreună cu postul de radio pentru ca acesta să nu cadă în mâinile inamicului, a declarat  Aleksei Arestovici, consilier al şefului biroului prezidenţial, într-un briefing.

„Conform datelor preliminare, astăzi, la Mariupol, unul dintre ofiţerii superiori ai Trupelor de Frontieră, fiind înconjurat de inamici şi rănit, s-a aruncat în aer împreună cu postul de radio pentru ca acesta să nu ajungă la inamic. Ultimele cuvinte ale postului de radio au fost „Glorie Ucrainei!” O plecăciune scăzută, respect şi onoare pentru poliţiştii noştri de frontieră”, a spus Arestovici.

UPDATE 16:15 Forţele ruse au lansat duminică rachete în regiunile Ucrainei Lugansk şi Dnipro, au declarat oficialii ucraineni, distrugând complet un aeroport şi făcând probabil şi victime încă neconfirmate, relatează Reuters.

Valentin Rezniceenko, guvernatorul regiunii centrale Dnipropetrovsk, a declarat că lucrătorii de urgenţă caută supravieţuitori la o facilitate care a fost lovită în oraşul Zvonetski, adăugând că vor fi furnizate mai târziu detalii privind victimele.

„În cursul nopţii, rachetele de înaltă precizie au distrus baza şi sediul batalionului naţionalist Dnepr din Zvoneţki, care a primit recent întăriri de la mercenari străini”, a declarat Ministerul Apărării al Rusiei.

Reznicenko a scris pe Telegram că a avut loc un atac şi asupra aeroportului din oraşul Dnipro.

„Aeroportul în sine a fost distrus, precum şi infrastructura din apropiere. Iar rachetele zboară şi zboară", a spus el.

UPDATE 15.55 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar întâlni, probabil, cu preşedintele rus Vladimir Putin numai după o bătălie majoră anticipată pentru regiunea Donbas, din estul ţării, a declarat, duminică, consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, conform CNN.

UPDATE 15.38 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill I, a făcut apel la enoriaşii ruşi, duminică, să se unească în jurul autorităţilor, în timp ce Moscova îşi continuă intervenţia militară în Ucraina, relatează Reuters.

Patriarhul Kirill a făcut anterior declaraţii în care lua apărarea acţiunilor Moscovei în Ucraina şi susţinea că războiul este un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale, pe care o consideră decadentă.

Citeşte şi: Cele nouă greşeli făcute de Rusia când a invadat Ucraina

UPDATE 15.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe contul său de Twitter că a avut o convorbire telefonică cu Olaf Scholz, cancelarul german, în care au discutat despre posibilitatea aplicării unor sancţiuni suplimentare Rusiei, apărare şi sprijin financiar oferit de Germania Ucrainei, relatează BBC.

UPDATE 14:45 O unitate de apărare aeriană din cadrul Brigadei 95 de Asalt Aerian a distrus încă o dronă rusească Orlan-10, de data asta cu ajutorul sistemului de apărare aeriană portabil de fabricaţie britanică Starstreak, informează Ukrinform.

Comunicatul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării precizează pe contul său de Telegram că drona rusească a fost doborâtă în regiunea Harkov.

UPDATE 14.30 Două persoane au murit şi mai multe au fost rănite în urma unor atacuri cu artilerie lansate de forţele ruse, duminică, în oraşul Derhaci, din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleh Synyehubov într-o postare pe Facebook, relatează Reuters.

Forţele ruse au efectuat 66 de atacuri de artilerie în mai multe regiuni, a spus guvernatorul.

”Două persoane au fost ucise, sunt victime. După cum puteţi vedea, armata rusă continuă să «lupte» cu populaţia civilă, pentru că nu înregistrează victorii pe front”, a spus guvernatorul regiunii.

UPDATE 14.01 Ruşii au păreri împărţite despre verdicitatea masacrului de la Bucea. Mai mulţi oameni din oraşe precum Krasnodar, Sankt Petersburg sau Ekaterinburg au fost întrebaţi de jurnaliştii de la Current Time, ce părere au referitor la acuzaţiile conform cărora forţele ruse au comis crime de război în oraşul ucrainean Bucea.

Zeci de civili au fost găsiţi în gropi comune sau împuşcaţi pe străzi cu mâinile legate, după ce trupele ruse s-au retras din suburbia Kievului.

Mass-media rusă denunţă descoperirile drept o farsă elaborată. Unii ruşi, totuşi, şi-au exprimat şocul şi au numit crimele „oribile”, în timp ce altora le era prea frică să-şi împărtăşească adevăratele sentimente, potrivit Radio Europa Liberă.

UPDATE 13.41 Papa Francisc a făcut apel, duminică, la un armistiţiu încheiat de Paşte între Rusia şi Ucraina, care să ducă şi la negocieri pace, în cadrul slujbei susţinute în Duminica Floriilor Paştelui Catolic pentru zeci de mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican.

”Lăsaţi armele jos!” a subliniat suveranul pontif la sfârşitul unei slujbe susţinute în Duminica Floriilor Paştelui Catolic pentru zeci de mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican.

”Să înceapă un armistiţiu de Paşte. Dar nu pentru a se reînarma şi a relua lupta, ci un armistiţiu pentru a ajunge la pace prin negocieri reale”, a mai spus Papa Francisc.

Citeşte şi: Ucraina se pregăteşte pentru marea bătălie din Est

UPDATE 12.59 Ucraina a primit o ofertă pentru un transport important de obuziere autopropulsate din partea unei companii germane producătoare de armament, a declarat, duminică, o sursă guvernamentală germană, conform Reuters.

Cotidianul german Welt am Sonntag a informat, sâmbătă, că producătorul de armament Krauss-Maffei Wegmann a oferit Ucrainei 100 de obuziere, un tip de armament de artilerie, citând surse guvernamentale anonime de la Kiev.

”Această ofertă există”, a declarat sursa germană pentru Reuters, fără a oferi mai multe detalii.

Conform Welt am Sonntag, producătorul nu are în prezent armamentul pregătit pentru livrare şi a sugerat ca armata Germaniei să ofere Kievului 100 de obuziere proprii, iar producătorul ar urma să livreze ulterior noile arme armatei germane când vor fi disponibile, probabil începând cu a doua jumătate a anului 2024.

UPDATE 11.59 Elicopterele de atac ruseşti au distrus un convoi de vehicule blindate şi arme antiaeriene ale Ucrainei, a informat, duminică, agenţia de ştiri rusă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării, conform Reuters.

”Elicopterele de atac KA-52... au distrus arme şi echipamente militare ale forţelor armate ale Ucrainei”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Interfax.

Oficialii militari ucraineni nu au fost imediat disponibili pentru declaraţii cu privire la acest incident.

Conform Interfax, ministerul a publicat un material video cu elicoptere de atac de tip KA-52 care zburau la altitudine extrem de joasă în timp ce lansau rachete şi trăgeau în ţinte de la sol.

UPDATE 11.37 Forţele Armate Ruse, care au suferit pierderi grele în invazia Ucrainei, încearcă să-şi întărească rândurile prin recrutarea personalului eliberat din serviciul militar în 2012. De asemenea, ruşii caută bărbaţi în Transnistria, raportează serviciile de informaţii militare britanice.

UPDATE 11.20 Kievul a agreat să deschidă nouă culoare umanitare pentru a ajuta oamenii să scape de luptele grele din regiunea Lugansk (estul ţării, inclusiv să iasă cu ajutorul vehiculelor private din Mariupol, pe perioada respectării încetării focului de către trupele ruse, a declarat vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, conform The Guardian.

”Toate rutele pentru culoarele umanitare din regiunea Lugansk vor funcţiona atât timp cât trupele ruse de ocupaţie vor respecta încetarea focului”, a afirmat Vereşciuk, duminică, pe canalul ei de Telegram.

Citeşte şi: „Dovada” prezentată de propaganda rusă pentru a demonstra că Ucraina a înscenat masacrul de la Bucea. Imaginile sunt dintr-un serial rusesc

UPDATE 10.39 Corespondentul în Ucraina al CBS i-a luat un interviu lui Volodimir Zelenski imediat după întoarcerea lui din Bucea, oraşul de la periferia Kievului unde armata ucraineană a descoperit gropi comune şi străzi acoperite cu trupurile civililor ucişi, după retragerea soldaţilor ruşi.

El a fost întrebat direct de corespondentul Scott Pelley ce a văzut în Bucea. „Ce am văzut acolo? Moarte, peste tot doar moarte”.

UPDATE 09.46 Fostul prim-ministru al Ucrainei Mikola Azarov (2010-2014), care a demisionat în timpul revoluţiei Euromaidan şi care este considerat unul dintre politicienii proruşi din Ucraina, vrea ca Europa să nu mai livreze arme Ucrainei, transmite Nexta.

Politicianul a scris, într-un tweet, că ”modul de a opri ostilităţile din Ucraina este simplu, iar Uniunea Europeană este conştientă de acest lucru”.

UPDATE 09.07 Imaginile din satelit colectate şi analizate de Maxar Technologies arată un convoi militar de 13 kilometri lungime care se deplasa spre sud, prin oraşul Velkyi Burluk din estul Ucrainei, la 8 aprilie, transmite CNN.

Imaginile arată "vehicule blindate, camioane cu artilerie tractată şi echipamente de sprijin" care alcătuiesc convoiul, a precizat Maxar. 

UPDATE 08.52 Autorităţile armate din Ucraina au anunţat, duminică dimineaţă, că Rusia a lansat şapte rachete în zona Nikolaiev, fără a se înregistra victime, transmite The Kiev Independent.

Comandamentul Operaţional Sud a raportat că, în timp ce forţele ruseşti încearcă să îşi întărească poziţiile trupelor din jurul regiunilor Nikolaiev şi Herson, acestea folosesc lovituri cu rachete pentru a demoraliza populaţia. 

UPDATE 08.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou, într-un discurs adresat naţiunii, interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

 „Ucraina nu are timp să aştepte. Libertatea nu are timp să aştepte. Când tirania lansează agresivitate împotriva a tot ceea ce menţine pacea în Europa, trebuie luate măsuri imediat. Este necesar să acţionăm într-un mod principial. Şi embargoul petrolului ar trebui să fie primul pas. La nivelul tuturor democraţiilor, întregii lumi civilizate. Atunci Rusia va simţi asta. Atunci va fi un argument pentru ei - să caute pacea, să oprească violenţa fără rost", a declarat el.

UPDATE 08.12 Ucraina a anunţat, sâmbătă seară, că a avut loc al treilea schimb de prizonieri cu Rusia, care a permis eliberarea a 12 soldaţi şi 14 civili ucraineni.

“La ordinul preşedintelui Volodimir Zelenski, al treilea schimb de prizonieri a avut loc astăzi. 12 dintre militarii noştri, între care şi o femeie ofiţer, revin acasă. Am reuşit şi eliberarea a 14 civili, dintre care nouă sunt femei, astfel că în total sunt 26 de persoane”, a notat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Ea nu a precizat câţi ruşi au fost eliberaţi.

UPDATE 07.45 Comandamentul Forţelor Aeriene din Ucraina a anunţat că a distrus, sâmbătă, 13 ţinte aeriene ale Rusiei, informează The Kiev Independent.

Astfel, Rusia a pierdut cinci drone, patru rachete, trei avioane şi un elicopter.

Invazia rusă din Ucraina a început la 24 februarie şi a intrat duminică în a 46-a zi.

UPDATE 07.31 O nouă groapă comună cu trupurile a zeci de civili ucraineni a fost descoperit sâmbătă la Buzova, un sat eliberat în apropiere de capitala Kiev, care timp de săptămâni a fost ocupat de forţele ruse, a declarat un oficial local, transmite Reuters

Taras Didych, şeful comunităţii Dmytrivka, care include Buzova şi alte câteva sate din apropiere, a spus că trupurile au fost găsite într-un şanţ din apropierea unei benzinării.

UPDATE 07.21 Un total de 4.553 de persoane au fost evacuate din oraşele ucrainene prin coridoarele umanitare sâmbătă, mai puţine decât cele 6.665 care au plecat vineri, a anunţat vicepremierul Ucrainei, informează The Guardian.

Irina Vereşciuk a anunţat că din Mariupol şi Berdiansk, 3.425 de persoane au plecat la Zaporojie cu maşina sau autobuzul.

Dintre cei evacuaţi, 192 erau locuitori din Mariupol şi 3.233 locuitori ai oraşelor din regiunea Zaporojie.

Alţi 529 de locuitori din Melitopol au fost, de asemenea, evacuaţi cu succes.

UPDATE 06:50 Clubul de fotbal Şahtior Doneţk a început turneul "Fotbal pentru pace" în Grecia. Primul meci amical a avut loc împotriva celor de la Olympiakos. Jucătorii formaţiei ucrainene au purtat o cămaşă cu numele a câte un oraş din cele asediate de către armata rusă. Meciul s-a încheiat cu victoria grecilor, scor 1-0. 

UPDATE 06.40 Banca daneză de investiţii Saxo Bank a anunţat sâmbătă că a renunţat la clienţii din Rusia şi Belarus, ca răspuns la sancţiunile impuse acestor ţări în urma invadării Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters. 

UPDATE 06:35 Fostul premier italian, Silvio Berlusconi este "dezamăgit şi întristat" de comportamentul vechiului său prieten, Vladimir Putin care întotdeauna i s-a părut un "democrat şi un om al păcii", relatează news.ro.

UPDATE 05.40 Ministerul britanic al Apărării a anunţat că retragerea armatei ruse din nord a scos la iveală gropi comune şi utilizarea scuturilor umane. Au fost descoperite şi dovezi potrivit cărora Rusia ar fi folosit dispozitive explozive improvizate (IED).

"Plecarea Rusiei din nordul Ucrainei lasă dovezi ale ţintirii disproporţionate a noncombatanţilor, printre care prezenţa gropilor comune, folosirea fatală a ostaticilor ca scuturi umane şi minarea infrastructurii civile", a relatat ministerul britanic al Apărării, într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 04.02 Rusia, lovită de sancţiunile occidentale, a cerut grupului BRICS de economii emergente să extindă utilizarea monedelor naţionale şi integrarea sistemelor lor de plată, a anunţat sâmbătă Ministerul rus de Finanţe, transmite Reuters.

Cinci civili au fost ucişi în timpul bombardamentelor din regiunea Doneţk, a anunţat guvernatorul Kirilenko.

UPDATE 03:15 Peste 4.500 de persoane au fost evacuate, sâmbătă, prin coridoarele umanitare din oraşele ucrainene grav afectate de bombardamentele armatei ruse. 

Boris Johnson a afirmat că Marea Britanie va continua presiunile economice asupra Rusiei în fiecare săptămână pentru a sprijini Ucraina. 

„Împreună cu partenerii noştri, vom creşte presiunea economică. (...) Nu mă îndoiesc deloc că o Ucraina suverană independentă se va ridica din nou, mulţumită mai ales eroismului, curajului poporului ucrainean”, a declarat premierul britanic în timpul vizitei de la Kiev. 

Uniunea Europeană îşi redeschide ambasada de la Kiev după ce, temporar, aceasta a fost mutată în Polonia după începerea invaziei ruse pe teritoriul ucrainean. Şi Italia intenţionează să redeschidă ambasada de la Kiev, imediat după Paşti, relatează BBC.

Agenţia de rating Standard&Poor a retrogradat evaluarea cu privire la capacitatea Rusiei de a-şi plăti datoria externă. Conform agenţiei, noi sancţiuni se vor aplica Rusiei, cel mai probabil, care vor împiedica dorinţa „dorinţa şi abilităţile tehnice ale Rusiei de a onora termenii şi condiţiile obligaţiilor sale faţă de deţinătorii de datorii străini”.

UPDATE 02.33 Guvernatorul oraşului Doneţk din estul Ucrainei, Pavlo Kirilenko, a anunţat că cinci persoane au fost ucise în urma bombardamentelor în regiune. El a spus că patru au fost ucise la Vuhledar şi una la Novomikhailivka.

El a adăugat că alţi cinci civili au fost răniţi în regiune - patru în Vuhledar şi unul în Krasnohorivka.

"Rusia ucide civili!”, a spus el într-o postare în social media.

UPDATE 00:33 Cei 99 de răniţi din timpul atacului cu rachete asupra gării Kramatorsk din Ucraina au fost evacuaţi. 80 de adulţi şi 19 copii au ajuns majoritatea la Dniptro şi Kiev. 52 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma atacului forţelor armate ruse.

Soldaţii ruşi au încercat să scrie litera "Z" pe un teren de fotbal înainte de a se retrage din Borodianka. VIDEO

UPDATE 23:41 Boris Johnson şi Volodimir Zelenski au mers prin centrul Kievului. Premierul britanic a avut un dialog cu un cetăţean ucrainean care i-a mulţumit pentru ajutorul acordat Ucrainei. 

zelenski foto facebook

UPDATE 21.54 Au fost strânse 10 miliarde de euro la evenimentul Stand Up for Ukraine, din donaţii private şi ca ajutoare oferite de Uniunea Europeană şi de Canada. La apelul lui Bono au răspuns printre alţii Bon Jovi, Bruce Springsteen, Madonna, Billie Eilish, Katy Perry. Printre politicienii care au vorbit la acest eveniment patronat de Comisia Europeană s-a numărat şi premierul român Nicolae Ciucă şi Cancelarul Germaniei Olaf Scholz.

UPDATE 21.10 Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că forţele Rusiei au deschis focul asupra unei nave ucrainene cu care se încerca evacuarea comandanţilor batalionului Azov din oraşul Mariupol, informează Le Figaro.

“Regimul de la Kiev nu renunţă la tentativele de a-i evacua pe şefii regimentului naţionalist Azov şi pe mercenarii străini din Mariupol”, a precizat ministerul.

Vineri seară, forţele ruse au tras asupra unui vas ucrainean în momentul în care acesta a schimbat brusc direcţia şi a încercat să spargă blocada de la intrarea în portul Mariupol.

Ca urmare a tirurilor de artilerie, Apache, sub pavilion maltez, a luat foc şi a anunţat că se va conforma cerinţelor Rusiei.

UPDATE 20.57 Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete anti-navă pentru a sprijini Ucraina, a anunţat, sâmbătă, Downing Street în urma discuţiilor dintre premierul Boris Johnson şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, transmite BBC.

”Ucraina a sfidat sorţii şi a respins forţele ruseşti de la porţile Kievului, realizând cea mai mare faptă de arme din secolul XXI”, a declarat Boris Johnson, sâmbătă, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski de la Kiev, potrivit unui comunicat transmis de Downing Street."


FOTO Twitter

Boris Johnson si Volodimir Zelenski FOTO Twitter

Citeşte şi: Bill Clinton, dezvăluiri din perioada petrecută la Casa Albă: Am încercat să pun Rusia pe o altă cale

UPDATE 20.10 Comisia Europeană a promis un miliard de euro pentru a sprijini Ucraina şi ţările care primesc refugiaţi care fug de război, a anunţat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

''Şase sute de milioane vor ajunge în Ucraina, la autorităţile ucrainene şi parţial către Naţiunile Unite'', a spus Von der Leyen la evenimentul 'Stand up for Ukraine', de la Varşovia.

''Şi 400 de milioane vor merge la statele din prima linie, care fac o treabă extraordinară şi ajută refugiaţii care vin'', a adăugat ea.

UPDATE 19:59 Cel puţin 176 de copii au murit şi 324 au fost răniţi de la începutul războiului, anunţă, sâmbătă, Parlamentul ucrainean, precizând că cifrele nu sunt definitive.

„Ca urmare a agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, 176 de copii au murit. Mai mult de 324 au fost răniţi, a transmis, sâmbătă Parlamentul ucrainean, într-un mesaj pe Twitter.  

Oficialii ucraineni precizează că aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează la stabilirea lor în locurile unde au avut loc atacuri active, în teritoriile ocupate temporar şi în cele eliberate. 

UPDATE 19.18 Cei responsabili pentru încălcări grave ale drepturilor omului, precum atacul asupra gării din oraşul ucrainean Kramatorsk, trebuie să fie traşi la răspundere, a susţinut sâmbătă, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, transmite agenţia de presă HINA.

UPDATE 18.58 Statele membre ale Uniunii Europene care împart graniţele cu Rusia şi Belarus au interzis de vineri intrarea unor vehicule de marfă înmatriculate în cele două ţări din cauza sancţiunilor aplicate, a anunţat, sâmbătă, serviciul vamal rus, conform Reuters.

UPDATE 18.39 Cifrele publicate, sâmbătă, de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) arată că 4.441.663 de refugiaţi ucraineni au fugit din ţară de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, relatează The Guardian.

Această cifră este cu 59.347 mai mare decât în ziua precedentă. Aproximativ 90% dintre refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii.

Aproximativ 210.000 de persoane care nu au cetăţenie ucraineană au fugit, de asemenea, din ţară, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU.

Se estimează că 7.1 milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina, potrivit cifrelor publicate de OIM la începutul acestei săptămâni.

UPDATE 18.30 Unii dintre aliaţii Ucrainei din Occident sunt gata să o ajute să treacă de la vechile arme sovietice la echipamente NATO mai moderne în mijlocul unui război cu Rusia , având în vedere perspectiva că acesta să dureze luni sau chiar ani.

Până acum, ţările occidentale au refuzat să furnizeze arme avansate pentru a evita necesitatea de a învăţa armata ucraineană cum să le folosească. Dar, la un moment dat, aliaţii estici ai NATO vor rămâne fără echipamente sovietice, scrie Bloomberg. 

UPDATE 18.06 Organizaţia umanitară americană Direct Relief a declarat că a trimis la Kiev aproximativ 220.000 de fiole cu un medicament care poate fi folosit pentru a contracara efectele armelor chimice, la cererea ministrului ucrainean al Sănătăţii, conform Wall Street Journal.

UPDATE 17.37 Tehnologiile care utilizează sistemul de recunoaştere a feţei şi inteligenţa artificială ajută la găsirea ocupanţilor ruşi care terorizează populaţia civilă din Ucraina. a anunţat ministrul transformării digitale al Ucrainei, Mihail Fedorov. citat zn.ua.

Potrivit acestuia, datorită unor astfel de sisteme, au fost deja găsiţi mulţi ucigaşi din Bucea şi Irpen. Fedorov a mai adăugat că lucrările vor continua, iar informaţii detaliate despre aceşti oameni, unde şi cu cine locuiesc vor fi stabilite într-un timp destul de scurt.

UPDATE 17.18 Premierul britanic, Boris Johnson, este, sâmbătă, la Kiev, unde are o întâlnire cu Volodimir Zelenski.

Anunţul a făcut, pe Twitter, de Ambasada Ucrainei la Londra, oficialii postând o fotografie, alături de mesajul „Supriză!”. 

Deocamdată, nu au fost oferite informaţii suplimentare cu privire la vizita premierului britanic la Kiev. 

UPDATE 16.28 Uniunea Europeană îşi reia prezenţa diplomatică la Kiev, după ce biroul a fost mutat temporar în Polonia, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a anunţat, vineri, Uniunea Europeană, conform CNN.

Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, „se întoarce la Kiev pentru a spori prezenţa UE şi pentru a asigura sprijin pentru partenerilor noştri ucraineni”, a anunţat Uniunea Europeană pe contul său oficial de Twitter, sâmbătă.

Maasikas şi-a exprimat propriile gânduri pozitive pe Twitter.

„Sunt atât de fericit că am revenit în Kiev”, a precizat oficialul pe contul de Twitter.

UPDATE 16.13 Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că nu vede aproape nicio posibilitate de a furniza Ucrainei armament şi materiale direct din stocurile Armatei Germane, Bundeswehr, deoarece Germania „a atins o limită”, însă va continua să sprijine Ucraina, relatează cotidianul Augsburger Allgemeine, citat de Deutsche Welle.

UPDATE 15.58 Rusia a organizat exerciţii militare, sâmbătă, la Kaliningrad - o enclavă de la Marea Baltică cuprinsă între Polonia şi Lituania - a anunţat Comandamentul Flotei Mării Baltice, citat de agenţia de presă rusă Interfax, la câteva zile după ce un oficial rus de rang înalt a avertizat statele europene cu privire la orice eventuală acţiune împotriva Kaliningradului, afirmând că „s-ar juca cu focul”, relatează Reuters.

„Până la 1.000 de militari... şi peste 60 de unităţi de echipamente militare au fost implicate în exerciţii”, a anunţat serviciul de presă al Comandamentului Flotei Mării Baltice, citat de agenţia de ştiri Interfax.

Separat, 20 de avioane de vânătoare Su-27 şi bombardiere navale de linia întâi de tip Su-24 au efectuat în cursul nopţii antrenament de luptă planificat, simulând atacuri asupra unor ţinte aeriene şi terestre cu viteză redusă, posturi de comandă şi echipamente militare din Kaliningrad, a precizat Interfax.

UPDATE 15.20 YouTube a blocat televiziunea Duma TV, care transmite din camera inferioară a Parlamentului rus, decizie care a atras un răspuns indignat din partea oficialilor ruşi, care au spus că cel mai popular serviciu de streaming din lume (difuzare video) s-ar putea confrunta cu restricţii ca măsură de retorsiune, relatează Reuters.

Citeşte şi: Oamenii din Rusia încep să vadă cu ochii lor dovezile privind numărul real de soldaţi ruşi morţi în războiul din Ucraina

UPDATE 14.30 Aproximativ un sfert din trupele ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt „practic inoperabile”, în urma unor pierderi grele, precum şi din cauza logisticii şi întreţinerii slabe, potrivit unui oficial european, citat de CNN.

Rusia a organizat aproximativ 120 de grupuri tactice de batalion (BTG) în jurul Ucrainei înainte de invazie, a informat CNN la acea vreme.

După şase săptămâni de război, aproximativ 29 dintre acestea sunt acum scoase din funcţiune, a mai spus oficialul european.

UPDATE 14.13 Ucraina ar fi doborât una din cele mai avansate drone de atac folosite de Rusia în război, potrivit unor imagini publicate pe reţelele de socializare.

După numeroasele drone de cercetare de tipul Orlan-10, Ucraina ar fi reuşit pentru prima dată în acest război să doboare o dronă mare rusească, o aeronavă fără pilot folosită de Rusia pentru a ataca diverse ţinte în timpul războiului, una dintre cele mai moderne din arsenalul armatei roşii.

drona-orion-doborata-ucraina-rusia Foto Defenceblog

UPDATE 13.40 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, sâmbătă, că forţele ruse par să fi comis crime de război care au vizat civilii din Bucea, Ucraina, dar a precizat că avocaţii trebuie să investigheze presupusele incidente, conform Reuters.

 Von der Leyen a subliniat că a văzut cu ochii ei, vineri, distrugerea din oraşul Bucea, de lângă Kiev. O echipă de criminalistică a început, vineri, exhumarea unei gropi comune care conţinea cadavrele unor civili despre care oficialii locali susţin că au fost ucişi când soldaţii ruşi ocupau oraşul.


FOTO EPA-EFE

Ursula von der Leyen in Ucraina FOTO EPA-EFE

UPDATE 13.05 Pierderile omeneşti ale forţelor ruse ar fi depăşit 19.000 de oameni, potrivit estimărilor armatei ucrainene.  

De asemenea, ruşii ar fi pierdut aproape 136 de elicoptere, 151 de avioane şi 705 tancuri.

UPDATE 12.40 Culoarele de evacuare pentru civili sunt ”în curs de ajustare” în urma atacului cu rachete ruseşti asupra Gării din Kramatorsk, vineri, a declarat Serghii Gaidai, guvernatorul militar al regiunii Lugansk din estul Ucrainei, notează CNN.

”Din păcate, după dezastrul de ieri de la Kramatorsk, rutele noastre de evacuare sunt ajustate, dar suntem pregătiţi, vom continua să evacuăm oamenii”, a spus Serghii Gaidai. El a mai afirmat că bombardamentele continuă în regiune.

”Toate aşezările sunt bombardate. Cele mai afectate zone sunt comunitatăţile Rubijne, Popasna şi Hirske. Comunitatea Hirske este bombardată de dimineaţa până seara, în mod constant, inamicul nu s-a oprit deloc, sunt atacaţi cu tot felul de arme, dar şi cu aeronave. Luptele continuă în Popasna şi Rubijne”, a spus Gaidai.

UPDATE 12.23 Declaraţii şocante au fost făcute de un soldat german care luptă în Legiunea Internaţională a Ucrainei, acesta afirmând că mulţi dintre soldaţii ruşi nu au experienţă şi sunt trimişi pe front pe post de momeală.

Unitatea lui Mehmet a arestat şi prizonieri de război ruşi. Mulţi dintre ei sunt lipsiţi de experienţă, crede el. Parcă "cu o săptămână înainte au pus mâna pentru prima dată pe o armă", spune Mehmet despre ruşi.

"Aici, în prima linie, sunt oameni fără experienţă care sunt practic trimişi în faţă ca momeală", spune el pentru ZDF.

UPDATE 12.01 Forţele ruseşti au distrus un depozit de muniţii de la Baza Aeriană Myrhorod din centrul Ucrainei, a informat, sâmbătă, agenţia de presă rusă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Un avion de luptă MiG-29 al forţelor aeriene ucrainene şi un elicopter Mi-8 au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra bazei din regiunea Poltava, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov. 

Citeşte şi: Cum au prevenit angajaţii de la Cernobîl o „tragedie pentru umanitate” în timpul ocupaţiei ruse: Ar fi putut fi catastrofal

UPDATE 10.50 Ca răspuns la jafurile comise de soldaţii ruşi, care au trimis în ţara lor, prin intermediul firmelor de curierat, bunuri furate din casele ucrainenilor invadaţi, comunitatea ucraineană din Londra a dus în faţa ambasadei Rusiei „lucrurile preferate“ ale ruşilor: jucării, scutece, tigăi, haine ponosite etc.

UPDATE 09.50 Volodimir Zelenski a vorbit într-un interviu dat unui ziar german despre atacul de la Kramatorsk, afirmând că un şef de guvern european i-a cerut dovezi despre faptul că masacrul de la Bucea nu a fost înscenat. „Urăsc Rusia! Nu mai am lacrimi să plâng”, a spus el.

Cel mai rău lucru care i s-a întâmplat în ultimele zile, spune Zelenski, a fost dialogul cu „un important politician UE, care a vrut să vadă dovezile faptului că masacrul de la Bucea nu a fost cumva pus în scenă – retorica pe care o foloseşte de obicei Kremlinul”.

Volodimir Zelenski interviu pentru Bild FOTO Captură video

Citeşte şi: Ucraina a capturat de la ruşi un lansator de rachete termobarice şi l-a folosit împotriva lor. Cum acţionează aceste bombe devastatoare VIDEO

UPDATE 08.52 Trupele ruse au „deportat forţat” mai mult de 600.000 de ucraineni, inclusiv în jur de 121.000 de copii în Rusia, a spus Liudmila Denisova, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, scrie The Guardian.

UPDATE 08.27 Încă 200 de oligarhi ruşi, bănci şi firme militare au fost trecuţi pe lista neagră a UE, majoritatea din regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, printre aceştia numărându-se şi oameni de afaceri de top, politicieni şi militari apropiaţi de Kremlin, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană a fost de acord să îngheţe activele din UE ale şefului principalului creditor rus Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin şi ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat vineri în jurnalul oficial al UE, relatează Reuters.

UPDATE 07.49 Un oficial occidental a confirmat la BBC că Rusia şi-a reorganizat comanda operaţiunilor sale în Ucraina, desemnând un nou general cu o vastă experienţă în operaţiunile de luptă în Siria.

Vorbind cu Gordon Corera de la BBC sub condiţia anonimatului, o sursă a spus că generalul Alexander Dvornikov, comandantul districtului militar de sud al Rusiei, conduce acum invazia.

„Acest comandant are multă experienţă în operaţiunile ruseşti în Siria. Aşa că ne-am aştepta ca şi comanda şi controlul general să se îmbunătăţească”, a afirmat sursa. 

Noua numire a fost făcută în încercarea de a îmbunătăţi coordonarea între diferitele unităţi, deoarece grupurile ruseşti fuseseră anterior organizate şi comandate separat, conform sursei. 

UPDATE 06:45 Volodimir Zelenski afirmă că cei implicaţi în atacul rusesc asupra gării de la Kramatorsk vor fi traşi la răspundere. 

Ucrainenii sunt şocaţi de modul în care s-au comportat soldaţii ruşi la Cernobîl. Aceştia s-ar fi contaminat singuri după ce au mers în Pădurea Roşie şi au adus în interior material radioactiv pe pantofi. Nivelul radiaţiilor de la interiorul camerei folosite de ruşi sunt doar puţin ridicate peste nivelul normal, afirmă oficialii de la centrală.

UPDATE 05.31 Armata rusă a ucis 132 de civili la Makariv, în regiunea Kiev, a declarat vineri primarul oraşului, în timp ce oficialii ucraineni continuă să evalueze amploarea distrugerii în jurul capitalei şi în nordul ţării, conform CNN.

Oficialii locali au adunat cadavrele şi au spus că au fost împuşcaţi de forţele ruse, a declarat primarul Vadim Tokar pentru televiziunea Parlamentului ucrainean.

Aproape toată infrastructura lui Makariv a fost distrusă, a spus el, adăugând că apartamente şi alte clădiri au fost bombardate şi un spital a fost distrus.

„De mai bine de o lună suntem fără curent, apă, gaz, fără linii telefonice. Nici măcar nu avem bunuri esenţiale acasă”, a spus Tokar.

UPDATE 01:43 Zelenski a declarat, într-un interviu pentru ştirile CBS de la Kiev, că ucrainenii "apără dreptul la viaţă". 

"Nu m-am gândit niciodată că acest drept este atât de costisitor. Acestea sunt valori umane - astfel încât Rusia să nu aleagă ce ar trebui să facem şi cum îmi folosesc drepturile", a spus preşedintele ucrainean.

Opere de artă ruseşti în valoare de 35 de milioane de lire sterline vor fi returnate deşi au fost confiscate la frontieră. Ministerul de Externe al Finlandei a afirmat că operele de artă vor fi returnate în Rusia, chiar dacă momentan transportul a fost oprit la frontieră. Transportul a fost oprit, miercuri, pentru ca vameşii să identifice valoarea exactă a bunurilor.

Ministerul de Externe al Rusiei expulzează 45 de angajaţi ai ambasadei şi consulatului polonez. Această decizie a fost luată după ce Polonia a expulzat zilele trecute 45 de diplomaţi ruşi.

UPDATE 00:52 Uniunea Europeană a luat decizia de îngheţa activele fiicelor liderului de la Kremlin şi pe cele ale şefului Sberbank, aşa cum se arată într-un document publicat vineri, relatează Reuters.

Un Înalt oficial american a declarat că SUA are indicii potrivit cărora Rusia ar vrea să recruteze peste 60.000 de militari. 

Ursula von der Leyen a făcut, vineri, o vizită la Kiev unde a discutat despre situaţia războiului. Aceasta a spus că Rusia se va scufunda în decădere economică şi tehnologică. Pentru Ucraina, preşedinta Comisiei Europene prevede "un viitor european". 

"Rusia se va scufunda în decădere economică, financiară şi tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre un viitor european", a declarat von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă comune cu şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski , relatează AFP.Ultima oră

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite