Procurorul general al Ucrainei: Vladimir Putin, „principalul criminal de război al secolului al XXI-lea”

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a deschis 5.600 de anchete pentru prezumtive crime de război pe teritoriul său, a indicat procurorul general Irina Venediktova, duminică la postul britanic Sky News, transmite AFP.

Procurorul general ucrainean a afirmat că au fost identificate 5.600 de cazuri de presupuse crime de război, precum şi 500 de criminali de război ruşi. De asemenea, Vendiktova l-a calificat pe Vladimir Putin drept „principalul criminal de război al secolului al XXI-lea”, potrivit Digi24. 

Ea a citat în special atacul care a vizat vineri gara din Kramatorsk (est), în care au murit 52 de civili, printre care şi cinci copii, atribuit unei rachete ruseşti.

Venediktova i-a mulţumit prim-ministrului britanic Boris Johnson, care a făcut sâmbătă o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski şi a promis noi arme pentru Ucraina.

„Este, într-adevăr, un mare sprijin pentru noi”, a afirmat Venediktova despre vizita lui Johnson, prima a unui lider din G7 de la debutul invaziei.

Săptămâna trecută, preşedintele Zelenski a anunţat că va fi creat un „mecanism special” pentru „a ancheta toate crimele ocupanţilor ţării noastre şi a-i urmări în justiţie”, precizând că acesta va funcţiona pe baza „muncii comune a unor experţi naţionali şi internaţionali”.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite