Trei scenarii de escaladare a conflictului din Ucraina în care ar putea fi atrasă NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

NATO a fost extrem de atentă să evite un conflict direct cu Rusia şi să prevină astfel o escaladare a războiului dincolo de Ucraina, un al Treilea Război Mondial sau chiar un război nuclear. Simultan însă, s-a străduit să ofere acestei ţări ajutorul militar de care are nevoie, limitându-se iniţial la furnizarea de arme defensive.

Recent, miniştrii din ţările NATO s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta ajutoare suplimentare pentru Ucraina, la cererea acestei ţări confruntată acum cu o ofensivă potenţial decisivă în regiunea Donbas. Până acum armele furnizate Ucrainei s-au limitat la echipamente defensive precum sistemele anti-tanc Javelin şi cele de apărare aerienă Stinger şi Starstreak, relatează BBC.

Ucraina spune că pentru a reuşi să reziste forţelor ruse are nevoie şi de tancuri, avioane, drone şi sisteme avansate de apărare anti-rachetă.

Cehia e prima ţară membră NATO care a trimis vechi tancuri sovietice T72, în timp ce Slovacia a trimis sistemul său de apărare antirachetă S300. Ambele astfel de mişcări ar fi părut foarte riscante la începutul războiului şi după ce Vladimir Putin a pus forţele nucleare ale ţării în stare de alertă.

„Am fost peste măsură de precauţi în privinţa sistemelor de armament pe care am fost dispuşi să le oferim. Avem nevoie de o atitudine mai solidă. Le oferim ucrainenilor suficient cât să supravieţuiască  dar nu să şi câştige războiul, şi  asta trebuie să se schimbe”, spune deputatul Tobias Ellwood, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Parlamentul britanic. Acesta e printre cei ce sunt convinşi că Putin blufează când ameninţă cu armele nucleare şi că de aceea NATO ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina.

Presupunând că acest conflict va escalada într-unul paneuropean, în care ar fi atras NATO, care ar fi scenariile conform cărora s-ar putea întâmpla asta?

1. O rachetă antinavă furnizată de o ţară NATO, lansată de forţele ucrainene de la Odesa, loveşte şi scufundă o navă de război rusească în largul coastelor Mării Negre. Aproape 100 de marinari şi zeci de puşcaşi marini bruşi îşi pierd viaţa. O pierdere de asemenea proporţii într-o singură lovitură ar fi fără precedent, iar Putin s-ar găsi sub presiune pentru a răspunde într-o anumită formă.

2. O rachetă strategică rusă vizează un convoi de aprovizionare cu echipament militar care trece dintr-o ţară NATO, precum Polonia sau Slovacia, în Ucraina. Dacă s-ar înregistra victime pe partea NATO a graniţei, asta ar putea declanşa articolul 5 din tratatul NATO, obligând întreaga alianţă să apere ţara atacată.

3. În mijlocul luptelor acerbe din Donbas are loc o explozie la o instalaţie industrială, în urma căreia se eliberează gaze chimice toxice. Cu toate că acest lucru s-a întâmplat deja, nu au fost raportate decese. Dar, dacă s-ar produce un incident ce ar duce la victime în masă cum a fost cazul în Siria, la Ghouta, şi dacă s-ar descoperi că acesta a fost provocat în mod deliberat de forţele ruse, atunci NATO ar fi obligată să răspundă.

   

Totuşi, în timp ce naţiunile occidentale au arătat un grad rar de unitate în forţa reacţiei lor la invazia Rusiei, există sugestii că sunt doar reactive şi nu se gândesc suficient la cum ar trebui să fie finalul jocului.

„Întrebarea strategică mai cuprinzătoare”, spune unul dintre cei mai experimentaţi ofiţeri ai Marii Britanii, care cere să nu-i fie dat numele, „este dacă guvernul nostru este implicat într-o gestionare a crizelor sau în strategia efectivă”. ”Asta ar necesita să ne gândim până la capăt”, adaugă el.

Ceea ce încercăm să realizăm aici este să oferim Ucrainei tot ajutorul posibil, fără a declanşa cel de-Al Treilea Război Mondial. Problema este că Putin este un jucător de poker mai bun decât noi", spune el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite