Invazia Rusiei va reduce economia Ucrainei cu 45% în 2022, afirmă Banca Mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Noi previziuni economice al Băncii Mondiale arată că atât economia Ucrainei cât şi a altor state emergente din Europa şi Asia Centrală vor avea de suferit în 2022, din cauza conflictului militar izbucnit de Rusia, la 24 februarie.

Invazia Rusiei va reduce economia Ucrainei cu 45% în acest an. De asemenea, sancţiunile impuse Rusiei de către ţările occidentale lovesc şi economiile de pe întreg globul, nu doar pe ruşi. Ţările din regiunea Europa şi Asia Centrală vor resimţi cel mai mult impactul acestor sancţiuni, relatează news.ro. 

Estimările Băncii Mondiale arată o scpdere cu 4.1% în economia regiunii, în comparaţie cu previziunile de dinainte de război când se estima o creştere cu 3%. Conflictul militar deschis în Ucraina reprezintă o contracţie a economiei de două ori mai mare decât cea produsă de pandemie în 2020. 

Rusia este deja grav afectată de sancţiunile impuse de Occident şi se află într-o recesiune profundă, după cum afirmă vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, Anna Bjerde. Aceasta precizează că Ucraina are mare nevoie de un sprijin financiar masiv pentru a-şi menţine economia în funcţiune. 

Banca Mondială preconizează că pe lângă Ucraina şi Rusia, alte patru ţări vor intra în recesiune pe parcursul acestui an. Previziunile de creştere au fost retrogradate pentru toate economiile în 2022, din cauza efectelor provocate de războiul din Ucraina, dar şi a altor factori precum şocul comerţului, finanţării sau al mărfurilor. Rusia şi Ucraina furnizau până în prezent 40% din importurile de grâu din regiune. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite