Ucraina a capturat de la ruşi un lansator de rachete termobarice şi l-a folosit împotriva lor. Cum acţionează aceste bombe devastatoare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Armata ucraineană a capturat de la forţele ruse un lansator TOS-1A, care este capabil să tragă rachete termobarice, şi l-a folosit împotriva soldaţilor invadatori.

Informaţia a fost confirmată pentru The Times de Serghei Bratchuk, purtător de cuvânt al administraţiei militare ucrainene din regiunea Odesa, scrie Digi24.

„Acest armament de producţie rusească a fost confiscat de la invadatori în perfectă stare de funcţionare, iar acum distruge inamicii!”, a precizat Bratchuk. Potrivit acestuia, forţele ucrainene l-au folosit pentru a trage asupra poziţiilor forţelor ruse lângă Izium, în estul Ucrainei.

În 3 martie, armata ucraineană a pus mâna pe un lansator de acest tip în regiunea Cernihiv. Un altul a fost confiscat în 30 martie în regiunea Harkov.


FOTO Twitter

Lansator de rachete termobarice FOTO Twitter

La două zile de la începutul invaziei, o echipă CNN a văzut acest tip de lansator la sud de Belgorod, Rusia, lângă graniţa cu Ucraina.

Acestea nu sunt interzise, dar cei care le folosesc asupra civililor pot fi acuzaţi de crime de război.

Arma termobarică, cunoscută şi sub numele de bombă cu aerosoli, funcţionează în două etape. În cadrul primei etape sunt dispersaţi aerosoli alcătuiţi dintr-un material foarte fin – de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice, arată „The Guardian”. În a doua etapă, acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de şoc uriaşă şi un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite şi bombe cu vid. Unda de şoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenţionali şi poate incinera corpul uman. Ele sunt mai puternice decât muniţiile convenţionale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe şanse să omoare şi să rănească oameni în buncăre, adăposturi şi să ucidă şi să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

Human Rights Watch a condamnat în anul 2000 folosirea armelor termobarice de către Rusia în Cecenia, avertizând că utilizarea lor reprezintă o „escaladare periculoasă” cu „implicaţii umanitare importante”. Cu toate astea, astfel de arme sunt folosite pentru o varietate de scopuri şi vin într-o gamă largă de dimensiuni. Marcus Hellyer, analist principal la Institutul Australian de Politică Strategică, susţine că, în Ucraina, Rusia foloseşte arma termobarică într-un rol de distrugător de buncăre pentru a „rade” poziţiile defensive.

Sistemul TOS-1

Rachetele termobarice sunt lansate cu un sistem botezat TOS-1, care are ca piesă de bază şasiul unui tanc T-72 adaptat, dar mai are în componenţă şi vehicule de aprovizionare. TOS-1 a fost conceput pentru a ataca poziţiile fortificate inamice şi transporturile uşor blindate, în special pe teren deschis şi execută foc cu 24 de ţevi în numai 6 secunde. Primele teste de luptă au avut loc în 1988 şi 1989 în Valea Panjshir, în timpul războiului sovietico-afgan. TOS-1 a fost prezentat pentru prima dată în public în 1999, la Omsk. Iniţial, raza de acţiune a unui TOS-1 a fost de 3.500 de metri, dar ulterior aceasta a fost crescută la 6.000 de metri şi chiar 10.000 de metri, cu o muniţie mai specială. În funcţie de varianta constructivă, o rachetă termobarică are efect pe o rază cuprinsă între 400 de metri şi 1,6 kilometri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite