Natalia Gavriliţa, la întâlnirea cu Josep Borrell: După ani de eşecuri, Moldova are acum o oportunitate unică de a se reconstrui şi de a se curăţa | uniunea europeana

Natalia Gavriliţa, la întâlnirea cu Josep Borrell: După ani de eşecuri, Moldova are acum o oportunitate unică de a se reconstrui şi de a se curăţa

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat, în cadrul întrevederii cu vicepreledintele Comisiei Europene, Josep Borrell, că „după ani de eşecuri şi evoluţii îngrijorătoare în democraţia noastră, în sistemul nostru de justiţie şi după mai multe valuri devastatoare de corupţie, ţara mea are acum o oportunitate unică de a se reconstrui şi de a se curăţa.”

Vicepreşedintele Comisiei Europene, după întrevederea cu Natalia Gavriliţa:  UE susţine agenda ambiţioasă de reforme a Guvernului de la Chişinău | uniunea europeana

Vicepreşedintele Comisiei Europene, după întrevederea cu Natalia Gavriliţa:  UE susţine agenda ambiţioasă de reforme a Guvernului de la Chişinău

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a avut o întrevedere, la Bruxelles, cu premierul moldovean, Natalia Gavriliţa. Oficialul european a felicitat Partidul Acţiune şi Solidaritate „pentru mandatul foarte clar şi puternic pe care l-aţi primit de la cetăţenii moldoveni”, subliniind că „acest mandat este pentru a avansa reformele.”

Vlad Bătrîncea, la APCE: Ultimele evenimente din R. Moldova demonstrează tendinţa de a aschimba componenţa CEC cu membrii PAS

Vlad Bătrîncea, la APCE: Ultimele evenimente din R. Moldova demonstrează tendinţa de a aschimba componenţa CEC cu membrii PAS

Membrul Delegaţiei parlamentare la APCE, vicepreşedintele Parlamentului Vlad Batrîncea, a vorbit la sesiunea de toamnă a APCE despre importanţa respectării statului de drept în Republica Moldova, despre necesitatea asigurării în continuare a unor alegeri libere şi corecte, despre libertatea de exprimare şi despre neadmiterea răspândirii discursului de ură.

Vasile Bolea, despre deputatul PAS care a fost prins de vameşii români cu 18 pachete de ţigări: Aşteptăm cererea de demisie

Vasile Bolea, despre deputatul PAS care a fost prins de vameşii români cu 18 pachete de ţigări: Aşteptăm cererea de demisie

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vasile Bolea, a anunţat marţi, 28 septembrie, că va face interpelări la Procuratură, SIS şi Poliţia de Frontieră pentru a afla detalii despre presupusa tentativă de contrabanda cu ţigări comisă de deputatul PAS Oleg Canaţui, care a fost prins de vameşii români în timp ce transporta 18 pachete cu ţigări, pe 9 septembrie curent, într-un microbuz.

Europarlamentar: Climatul polic de la Chişinău şi Bruxelles este favorabil unei agende ambiţioase

Europarlamentar: Climatul polic de la Chişinău şi Bruxelles este favorabil unei agende ambiţioase

Raportorul pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoş Tudorache, îndeamnă autorităţile de la Chişinău să-şi traseze foarte clar obiectivele şi să solicite partenerilor europeni asistenţă financiară pentru proiecte concrete. Europarlamentarul spune că atât climatul politic de la Chişinău, cât şi cel de la Bruxelles este unul favorabil implementării unor proiecte ambiţioase, în beneficiul cetăţenilor, notează IPN.

Veteranii de război vor modificarea unei hotărâri a Guvernului şi cer audienţă la premierul Gavriliţa

Veteranii de război vor modificarea unei hotărâri a Guvernului şi cer audienţă la premierul Gavriliţa

Reprezentanţii Asociaţiei Obşteşti „Forţa Veteranilor” îşi doresc să fie primiţi în audienţă de premierul Natalia Gavriliţa, pentru a discuta despre hotărârea de guvern cu privire la schimbarea legitimaţiilor veteranilor de război şi instituirea comisiilor pentru stabilirea numărului de veterani. În opinia lor, comisiile respective trebuie reorganizate. Totodată, ei fac apel la unirea tuturor veteranilor de război pentru a fi auziţi.

Expert: Studenţii străini ne permit să menţinem pe linia de plutire sistemul educaţional din R. Moldova

Expert: Studenţii străini ne permit să menţinem pe linia de plutire sistemul educaţional din R. Moldova

Fiecare al optulea student din sălile de curs din Republica Moldova este un student străin. Cei mai mulţi studenţi care vin să înveţe în Moldova sunt din România, recordul fiind atins în 2020, când la studii au venit 2 125 de persoane. Pe locul doi se află Israel, pe locul trei India, iar următoarele trei state de unde vin cei mai mulţi străini să înveţe în Moldova sunt Ucraina, Siria şi Iordania, transmite IPN.

Chişinăul a trecut, după 1 septembrie, printr-un moment dificil şi extrem de costisitor ca imagine, care a reprezentat şi botezul noului vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, şi a testat şi relaţia cu Rusia, creionată în celebra şi intempestiva vizită a lui Dmitri Kozak la Chişinău, care a transmis elementele pactului tacit de neagresiune.

acum 20 zile · comentarii (12)

Nici nu au preluat bine miniştrii Guvernului Gavriliţă posturile şi la Chişinău a descins şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Dmitri Kozak, noul responsabil (după plecarea lui Vladislav Surkov) pentru spaţiul post sovietic, conflictele îngheţate inclusiv conflictul din Estul Ucrainei şi din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, în stânga Nistrului.

acum 2 luni · comentarii (63)

Vineri, 6 august, Guvernul Natalia Gavriliţă intră în pâine, după votul aşteptat al Parlamentului. E un guvern echilibrat, de oameni destoinici, bine pregătiţi, unii cu experienţă administrativă şi de guvernare, alţii mai puţin, unii mai hârşîiţi în ale politicii şi puterii, alţii complet neobişnuiţi cu jocurile de această factură.

acum 2 luni · comentarii (36)

Un preşedinte al unui stat democratic beneficiază, de obicei, de două mandate prezidenţiale, cel mult. Excepţia este starea de război sau excepţională care face să nu se mai poată organiza alegeri, deci preşedintele poate să rămână şi un al treilea mandat, sau măcar o bucată de mandat, până când impedimentul care a blocat alegerile este înlăturat.

acum 2 luni · comentarii (7)

Jocul s-a sfârşit. Alegerile generale anticipate din Republica Moldova au avut loc în ziua finalei Campionatului European de fotbal. Iar rezultatele au marcat victoria anunţată cu o majoritate indubitabilă, en fanfare, fără drept de apel, a PAS, partidul pro-prezidenţial al Maiei Sandu.

acum 3 luni · comentarii (83)

Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorinţă autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat, într-un interviu acordat pentru PressHUB, vicepreşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, europarlamentarul USRPLUS, Ramona Strugariu.

acum 3 luni · comentarii (23)

Apropiatele alegeri legislative din România de Est - teritoriu samavolnic ocupat anterior de trupe imperiale estice - constituie un prilej de reamintire a celor petrecute atunci când la Moscova nu se dorea un drum de sine stător al europenilor care trăiau în fosta republică sovietică socialistă numită în zeflemea moldovenească.

acum 4 luni · comentarii (7)

Ultima enormitate a lui Lukashenko, care a deturnat un avion după o operaţiune specială menită să aresteze un ziarist dizident care trăia în Occident, a adus în prim plan vizita şi discursul lui Igor Dodon care, în lipsă de invitaţii internaţionale şi locuri în care să fie primit, a dat recent o fugă până la Minsk.

acum 4 luni · comentarii (10)

Nu credeam că un om politic, care a mai fost şi preşedinte pe deasupra, poate face atâtea greşeli. În primul rând pentru că ştie – sau ar trebui să ştie – întregul sistem instituţional al statului. Apoi pentru că ar trebui să fi lucrat şi să lucreze cu specialişti în politică şi comunicare publică, aceştia putându-l pune în gardă împotriva unor gafe de dimensiuni catastrofale.

acum 5 luni · comentarii (8)

Alegerile anticipate se apropie cu paşi mari la Chişinău. Deşi Igor Dodon acuză presiuni asupra Curţii Constituţionale, dizolvarea Parlamentului nu are cum să fie respinsă la 15 aprilie în nici un caz, în timp ce starea de urgenţă, instituită pe sub uşă de către Parlament, prin inabilitatea unui guvern demisionar interimar de a evita confuzia, este deja atacată la Curte.

acum 6 luni · comentarii (17)

Unirea Republicii Moldova cu România este o sintagmă pe cât de plină de însemnătate, pe atât plină de himere în spaţiul public românesc şi pe ambele maluri ale Prutului, fiindcă el exprimă un deziderat istoric care priveşte soarta politică a românilor de ieri şi de azi.

acum 6 luni · comentarii (65)
Postari Recente
Modifică Setările