Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională decizia Guvernului privind comasarea universităţilor

Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională decizia Guvernului privind comasarea universităţilor

Vlad Batrîncea, vicepreşedintele Parlamentului, secretar executiv al PSRM, împreună cu Vasile Bolea, deputat PSRM, au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită controlul constituţionalităţii Hotărârii Guvernului nr. 485 din 13 iulie 2022 cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbţie) a unor instituţii din domeniile educaţiei, cercetării şi inovării şi modificarea unor hotărâri ale Guvernului.

Analist politic: În urma scandalului Tauber, integritatea şi independenţa sistemului judecătoresc şi al statului de drept sunt puse la grea încercare

Analist politic: În urma scandalului Tauber, integritatea şi independenţa sistemului judecătoresc şi al statului de drept sunt puse la grea încercare

Încarcerarea Marinei Tauber în penitenciarul 13, fără motive pertinente, reprezintă un semnal clar că regimul Maiei Sandu foloseşte justiţia ca armă împotriva oponenţilor. De această părere este analistul politic Victor Nichituş, care explică, într-un articol, că dosarul vicepreşedintelui Partidului „ŞOR”, cel mai vocal opozant al actualei puteri, este cusut cu aţă albă.

„Maia Sandu, tu ai mamă?”. Mesajul lui Dodon după ce mama lui a fost umilită în stradă de către o activistă VIDEO

„Maia Sandu, tu ai mamă?”. Mesajul lui Dodon după ce mama lui a fost umilită în stradă de către o activistă VIDEO

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat gestul activistei Maria Olar, care a înjurat-o şi a umilit-o pe mama lui, în timp ce femeia se îndrepta către sediul Centrului Naţional Anticorupţie. Igor Dodon consideră că Maria Olar ar fi sponsorizată de PAS să acţioneze în aşa fel, motiv pentru care fostul şef de stat a criticat-o pe preşedintele Maia Sandu.

Avocat: Cel mai des Moldova este condamnată la CEDO pentru maltratări şi arestări ilegale

Avocat: Cel mai des Moldova este condamnată la CEDO pentru maltratări şi arestări ilegale

Problemele de bază din justiţia Republicii Moldova pentru care statul ajunge să fie condamnat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului rămân aceleaşi pe parcursul anilor. Este vorba despre maltratări, arestări ilegale şi abuzive realizate de procuratură şi judecătorii de instrucţie, precum şi despre deficienţe legate de dreptul la un proces echitabil, acces la justiţie, viaţă privată, dreptul de proprietate etc.

Urmărirea penală în privinţa lui Igor Dodon în dosarul Energocom a fost finalizată

Urmărirea penală în privinţa lui Igor Dodon în dosarul Energocom a fost finalizată

Procurorii au finalizat acţiunile de urmărire penală pe episodul incriminat fostului preşedinte Igor Dodon vizat în cauza penală denumită generic „Energocom”. Învinuitul şi apărătorii săi s-au prezentat în faţa procurorilor din cadrul Procuraturii Generale, unde au fost informaţi în modul prevăzut de lege despre finisarea acţiunilor de urmărire penală, transmite IPN.

Expert politic: Parcursul european al Republicii Moldova nici pe departe nu este unul ireversibil | uniunea europeana

Expert politic: Parcursul european al Republicii Moldova nici pe departe nu este unul ireversibil

Obţinerea statutului de ţară candidată la aderare este cea mai mare realizare a Guvernului într-un an de mandat. O spune comentatorul politic Ion Tăbârţă, potrivit căruia la succesul obţinut de Republica Moldova pe plan extern a contribuit considerabil preşedintele Maia Sandu prin prerogativele constituţionale ale şefului statului pe domeniul politicii externe, notează IPN.

O declaraţie făcută ieri de prim-ministrul Natalia Gavriliţa atrage atenţia în contextul dezvoltării frontului de ameninţări ruseşti. A spus că „este foarte îngrijorată” de faptul că Rusia ar putea să-şi continue ofensiva din sudul Ucrainei şi să invadeze şi teritoriul Republicii Moldova.

acum 19 zile · comentarii (18)

Articolul dedicat privatizărilor de la Chişinău care scoteau din cursă de fiecare dată companiile româneşti şi favorizau inclusiv companii ruseşti aflate sub embargou european şi american - „Zâmbetul fals al Chişinăului. Hore cu românii, bezele cu Bruxelles-ul şi privatizări cu ruşii“ - a fost printre cele mai citite articole de pe siturile Adevărul şi Larics.

luna trecuta · comentarii (4)

Ceea ce veţi citi mai jos pare neverosimil. Cum să creadă cineva astăzi, când fanfarele cântă triumful „integrării europene” al Chişinăului, liderii Republicii Moldova fac poze cu toţi oficialii continentului, iar drapelele europene flutură în capitala republicii, că dincolo de acest tabloul se ascunde şi o realitate care desfide nu doar percepţiile noastre, dar şi bunul simţ.

luna trecuta · comentarii (49)

Transmiterea chestionarului(n.a. de aderare la UE) de către R.Moldova este un doar un pas în direcţia corectă şi mai este mult până la obţinerea statutului de candidat, ca să nu mai vorbim de aderare, mi-a declarat, într-un interviu, analistul politic Victor Ciobanu.

acum 3 luni · comentarii (14)

Despre morţi, numai de bine: Dodon, Filip, Năstase… Dacă plecarea lui Pavel Filip, fostul premier, din conducerea PDM nu a lăsat nici o urmă, nici de regret nici de relevanţă politică, anunţul făcut de Igor Dodon luni, 18 octombrie, privind retragerea sa din funcţia de Preşedinte al PSRM şi demisia din Parlament are o cu totul altă semnificaţie.

acum 10 luni · comentarii (5)

Republica Moldova, sub guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, a trecut serios la treabă: a refăcut relaţiile internaţionale, şefi de stat şi de guverne europeni sunt săptămânal la Chişinău, în timp ce acordurile internaţionale de finanţare determinate de reforme au luat locul livrărilor de vaccinuri ca ajutor pentru combaterea pandemiei.

acum 10 luni · comentarii (36)

Chişinăul a trecut, după 1 septembrie, printr-un moment dificil şi extrem de costisitor ca imagine, care a reprezentat şi botezul noului vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, şi a testat şi relaţia cu Rusia, creionată în celebra şi intempestiva vizită a lui Dmitri Kozak la Chişinău, care a transmis elementele pactului tacit de neagresiune.

acum 11 luni · comentarii (12)

Nici nu au preluat bine miniştrii Guvernului Gavriliţă posturile şi la Chişinău a descins şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Dmitri Kozak, noul responsabil (după plecarea lui Vladislav Surkov) pentru spaţiul post sovietic, conflictele îngheţate inclusiv conflictul din Estul Ucrainei şi din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, în stânga Nistrului.

acum 1 an · comentarii (63)

Vineri, 6 august, Guvernul Natalia Gavriliţă intră în pâine, după votul aşteptat al Parlamentului. E un guvern echilibrat, de oameni destoinici, bine pregătiţi, unii cu experienţă administrativă şi de guvernare, alţii mai puţin, unii mai hârşîiţi în ale politicii şi puterii, alţii complet neobişnuiţi cu jocurile de această factură.

acum 1 an · comentarii (36)

Un preşedinte al unui stat democratic beneficiază, de obicei, de două mandate prezidenţiale, cel mult. Excepţia este starea de război sau excepţională care face să nu se mai poată organiza alegeri, deci preşedintele poate să rămână şi un al treilea mandat, sau măcar o bucată de mandat, până când impedimentul care a blocat alegerile este înlăturat.

acum 1 an · comentarii (7)

Jocul s-a sfârşit. Alegerile generale anticipate din Republica Moldova au avut loc în ziua finalei Campionatului European de fotbal. Iar rezultatele au marcat victoria anunţată cu o majoritate indubitabilă, en fanfare, fără drept de apel, a PAS, partidul pro-prezidenţial al Maiei Sandu.

acum 1 an · comentarii (83)

Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorinţă autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat, într-un interviu acordat pentru PressHUB, vicepreşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, europarlamentarul USRPLUS, Ramona Strugariu.

acum 1 an · comentarii (23)
Modifică Setările