Preşedintele CALR al Consiliului Europei, îngrijorat de situaţia de la Chişinău 0

Ca reacţie la decizia Curţii de Apel Chişinău de a menţine nevalidarea alegerilor primarului din capitala Republicii Moldova, preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, Gudrun Mosler-Tornstrom, şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluţii post-electorale la Chişinău, se spune într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.

Preşedintele CALR al Consiliului Europei, îngrijorat de situaţia de la Chişinău Vezi comentarii 0

FOTO VIDEO Mii de oameni protestează la Chişinău faţă de invalidarea rezultatelor alegerilor. Mulţimea spune că va rămâne în stradă până la rezolvarea situaţiei

FOTO VIDEO Mii de oameni protestează la Chişinău faţă de invalidarea rezultatelor alegerilor. Mulţimea spune că va rămâne în stradă până la rezolvarea situaţiei

Susţinătorii primarului ales, Andrei Năstase, au ieşit în număr impresionant în stradă, duminică după-amiază, pentru a protesta faţă de invalidarea rezultatelor alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului. Oamenii spun că vor rămâne în stradă peste noapte, până la soluţionarea cererii lor.

Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova îşi poate controla integral teritoriul

Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova îşi poate controla integral teritoriul

Votarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluţiei privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” înseamnă un pas important în eforturile de consolidare şi protejare a integrităţii ţării. Declaraţia a fost făcută astăzi, 23 iunie, de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

PAS: Decizia judecătoarei Berdilo de a invalida alegerile este ridicolă

PAS: Decizia judecătoarei Berdilo de a invalida alegerile este ridicolă

Partidul Acţiune şi Solidaritate consideră că judecătoarea Berdilo, care a emis hotărârea de a invalida alegerile locale noi din Chişinău, a dat dovadă de lipsă elementară de înţelegere a modului în care funcţionează Facebook-ul şi se formează opţiunea de vot, concluzionând că cele 250.000 de vizualizări ale îndemnului la vot al lui Andrei Năstase au viciat rezultatele alegerilor.

Pavel Filip: Executivul este concentrat pe promovarea proiectelor de modernizare a ţării

Pavel Filip: Executivul
este concentrat pe promovarea proiectelor de modernizare a ţării

Dacă la preluarea mandatului, eforturile executivului erau orientate spre stabilizarea situaţiei economice şi deblocarea finanţării externe, în prezent autorităţile sunt concentrate pe promovarea reformelor şi a proiectelor de modernizare a ţării, a anunţat premierul Pavel Filip în cadrul unei şedinţe comune a administraţiei publice centrale (APC) cu reprezentanţii administraţiei publice locale (APL) din raionul Făleşti.

Susţinătorii primarului ales se pregătesc pentru proteste de amploare duminică

Susţinătorii primarului
ales se pregătesc pentru proteste de amploare duminică

Susţinătorii primarului ales, Andrei Năstase, iau o pauză vineri şi sâmbătă, în care nu vor protesta faţă de invalidarea rezultatelor alegerilor, pentru a se pregăti de acţiunea de protest de duminică, care se anunţă una de amploare. Într-o conferinţă de presă, susţinută vineri la prânz în faţa Primăriei municipiului Chişinău, Andrei Năstase, dar şi lidera PAS, Maia Sandu, au făcut apel la solidarizare, transmite IPN.

Igor Boţan: Din acest exerciţiu trebuie să ieşim cu primarul capitalei ales

Igor Boţan: Din acest
exerciţiu trebuie să ieşim cu primarul capitalei ales

Procesul electoral care a fost iniţiat în primăvară privind alegerea noului primar de Chişinău trebuie încheiat. Astfel, conform legislaţiei în vigoare, chişinăuienii trebuie să se aleagă cu un primar din acest exerciţiu electoral, a declarat directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Igor Boţan, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Reacţia Ambasadei SUA la decizia instanţei de a nu valida alegerile din Chişinău: Este o evoluţie îngrijorătoare

Reacţia Ambasadei SUA la decizia instanţei de a nu valida alegerile din Chişinău: Este o evoluţie îngrijorătoare

Amabasada SUA la Chişinău a emis un comunicat din presă miercuri, 20 iunie, unde anunţă că „învalidarea neaşteptată şi netransparentă de ieri a alegerilor pentru primarul de Chişinău, în urma cărora s-a determinat un învingător cert, este o evoluţie îngrijorătoare, care continuă şi în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic”.

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 2 ani · comentarii (19)

M-am înşelat, recunosc: micul grup de oligarhi refugiaţi în Germania de represaliile lui Plahotniuc s-a dovedit mai tare decât Plahotniuc. În consecinţă, Andrei Năstase (cel susţinut de „refugiaţii“ din Germania, care fac legătura între UCD-UCS şi partidul Maiei Sandu) a câştigat turul al II-lea al alegerilor pentru Primăria Chişinăului.

acum 15 zile · comentarii (11)

Andrei Năstase a reuşit să câştige primăria Chişinăului, deşi nimeni nu-i dădea vreo şansă în faţa binomului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Au contat enorm campania din teren şi sistemul electoral în două tururi. Rezultatul transmite în primul rând mesajul că Plahotniuc nu poate subordona întreaga ţară. În al doilea rând, oferă speranţa că în toamnă, la parlamentare, Republica Moldova poate reveni pe calea europeană. La toamnă sau niciodată.

acum 20 zile · comentarii (30)

Pe 27 noiembrie 2017, Larics publica un material intitulat „«Regele» Dodon este mort. Soluţia nucleară: alegeri anticipate în Chişinău“. Punctul de plecare era eşecul socialiştilor lui Dodon la referendumul de la Chişinău din 19 noiembrie pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, care nu au reuşit să aducă la urne cele 30% necesare pentru a-l valida (au adus doar 110.512 de cetăţeni, respective 17,54%).

acum 20 zile · comentarii (5)

Suntem în aceste zile în faţa unei noi întâlniri în format 5+2 la Roma, de această dată. O întâlnire care se desfăşoară după ce s-au făcut compromisuri importante şi s-a avansat substanţial pe direcţia satisfacerii „paşilor mici“, în condiţiile unei prezenţe controversate, ca să nu zic de-a dreptul nocive, a ambasadorului Scanlon ca şef al misiunii OSCE la Chişinău, pe ultimii metri, dar şi prin aportul lui

acum 25 zile · comentarii (8)

De la o vreme încoace, toate alegerile în Republica Moldova, inclusiv cele locale, au o pronunţată componentă geopolitică. Desigur, unii politicieni de pe Bâc au profitat excesiv de pe urma acestui fenomen, exploatând la maxim clivajul orientării externe a ţării, facând astfel un deserviciu promotorilor oneşti ai vectorului integrării europene.

luna trecuta · comentarii (2)

Alegerile locale anticipate la nivelul oraşului Chişinău au predat lecţii fără precedent atotcunoscătorilor, dar şi ucenicilor vrăjitori care vehiculează şi planifică fără a ţine cont de realităţile din jur, de cetăţeni şi de aspiraţiile lor. Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularităţi şi evoluţii unice.

luna trecuta · comentarii (8)

Ion Ceban şi Andrei Năstase sunt cei doi candidaţi care pornesc în bătălia pentru Chişinău în turul II. Aparent cu şanse egale, Ion Ceban este cu puţin în faţă datorită faptului că Andrei Năstase s-ar putea să nu urnească integral electoratul unionist.

luna trecuta · comentarii (8)

Premierul Filip a spus-o în The Guardian. Cu subiect şi predicat. Pentru guvernul de la Chişinău, Unirea cu România este exclusă. Sigur, toţi ştiau asta, chiar şi cei care se prefăceau că nu ştiu. Era o minciună frumoasă, o „ambiguitate constructivă“, cum ar numi-o, pedant, analiştii. Şocul declaraţiilor din publicaţia britanică ale prim-ministrului moldovean vine din altă parte: a încălcat o linie roşie de comunicare.

luna trecuta · comentarii (33)

Preşedintele-plagiator Igor Dodon a mulţumit, recent, trupelor ruse din Transnistria, pentru „contribuţia lor la evitarea vărsării de sânge”. Păstrând proporţiile, a fost ca şi cum preşedintele Hacha al Cehoslovaciei ar fi mulţumit, în 1939, trupelor naziste pentru că „au protejat” ce mai rămăsese din ţara sa şi... au contribuit la evitarea vărsării de sânge.

luna trecuta · comentarii (9)

La Chişinău are loc încleştarea pentru alegerile anticipate pentru câteva primării. Bătălia administrării capitalei Chişinău, Bălţiului, a doua localitate ca importanţă din Republica Moldova şi a câtorva alte orăşele şi comune ar părea nerelevantă, în anul care a rămas până la alegerile la termen.

acum 2 luni · comentarii (10)

A fost o săptămână specială în Republica Moldova şi pentru întreaga Românie. A fost ziua de 27 martie, ziua Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Un motiv de reflecţie pentru ceea ce s-a întâmplat acum un secol, dar mai ales asupra zilei de 27 martie şi a perspectivelor Republicii Moldova.

acum 3 luni · comentarii (26)

Doi candidaţi unionişti s-au declarat înscrişi la acest moment în cursa pentru ocuparea postului de primar al capitalei celui de al doilea stat românesc, Chişinău. Un vis s-a spulberat: cel al unioniştilor "Uniţi", care nu se "canibalizează" pentru o bucată cât mai importantă din "ciolan".

acum 3 luni · comentarii (4)

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova în februarie. Într-o conferinţă de presă comună, ministrul Apărării Eugen Sturza a mulţumit omologului său şi guvernului român pentru sprijinul acordat în modernizarea şi dezvoltarea cadrului juridic în domeniul

acum 3 luni · comentarii (4)

Marţi, 27 martie 2018, la Hotel Capitol, în Bucureşti, va avea loc o recepţie dedicată aniversării împlinirii unui veac de la unirea Basarabiei cu România, o acţiune iniţiată de Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică. 70 de conaţionali, seniori militari, experţi în securitate internaţională şi jurnalişti vor fi prezenţi la acest eveniment.

acum 3 luni · comentarii (12)
Postari Recente