LIVE TEXT | Președintele israelian Isaac Herzog: „Atacul Iranului, o declarație de război”. Israelul anunță „acțiuni ofensive și defensive”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a lansat sute de drone și rachete de croazieră către Israel, ca răspuns la bombardamentul militar israelian asupra consulatului iranian din Damasc. Atacul fără precedent a generat reacții internaționale.

Israelul a anunțat acțiuni împotriva Iranului după atac
Israelul a anunțat acțiuni împotriva Iranului după atac FOTO Profimedia

UPDATE: În cea mai recentă declaraţie a sa, preşedintele israelian Isaac Herzog a spus că atacul Iranului cu rachete balistice, drone şi rachete de croazieră este echivalent cu o declaraţie de război şi că liderii mondiali nu ar trebui să accepte o astfel de situaţie. Detalii aici.

UPDATE: Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a lăudat răspunsul „alianței regionale” care a contribuit la doborârea a 99% din munițiile trase de Iran asupra Israelului.

Aproximativ 350 de rachete și drone, cântărind în jur de 60 de tone, au fost trase asupra Israelului noaptea trecută, spune el.

„Planul lor a eșuat", adaugă el. 

„Doar câteva rachete au reușit să pătrundă în spațiul aerian israelian și au provocat pagube foarte ușoare în infrastructura acestei baze a Forțelor Aeriene”.

UPDATE: Israelul a anunțat că aprobă planuri pentru „acțiuni ofensive și defensive”.

Adresându-se presei în limba engleză, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că au fost autorizate planuri pentru acțiuni atât ofensive, cât și defensive, în urma atacului de aseară al Iranului.

Contraamiralul Daniel Hagari spune: „Hamas și Iranul vor să aprindă Orientul Mijlociu și să escaladeze în regiune”, adăugând că IDF rămâne "în alertă maximă" și "evaluează situația".

El a continuat: „În ultimele două ore, am aprobat planuri operaționale atât pentru acțiuni ofensive, cât și defensive. Vom continua să protejăm statul Israel și, împreună cu partenerii noștri, vom continua să construim un viitor mai sigur și mai stabil pentru întregul Orient Mijlociu.”

Purtătorul de cuvânt al IDF nu a oferit mai multe detalii cu privire la planurile care au fost aprobate, dar declarațiile sale au venit după o reuniune a cabinetului de război al Israelului de două ore.

UPDATE: Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian. Detalii aici.

Iranul se laudă în fața populației cu atacul asupra Israelului
Iranul se laudă în fața populației cu atacul asupra Israelului FOTO Profimedia

UPDATE: Războiul din Gaza a fost un dezastru strategic pentru Israel, lăsându-l în izolare internațională într-o urmărire aproape imposibilă a victoriei militare totale asupra Hamas, o organizație teroristă profund înrădăcinată. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu are acum ocazia să schimbe această narațiune datorită lansării eșuate de către Iran a sute de drone și rachete împotriva statului evreu, potrivit editorialistului Bloomberg Mark Champion. Detalii aici.

UPDATE: Fostul preşedinte american Donald Trump a reacționat la atacul de sâmbătă al Iranului asupra Israelului prin postarea unui mesaj din 2018, scris cu majuscule, în care îl amenința pe președintele Iranului și spunea că SUA nu vor suporta „cuvinte demente precum violenţă şi moarte”. Apoi a redistribuit aprecierea mesajului său din partea senatorului din Florida Rick Scott, potrivit The GuardianDetalii aici.

UPDATE: Miniștrii guvernului israelian de dreapta și legislatorii au făcut presiuni duminică pentru un răspuns rapid și agresiv la atacul aerian al Iranului din cursul nopții, punând presiune asupra liderilor israelieni pentru a rezista apelurilor la reținere ale președintelui Biden și ale altor lideri. Detalii aici.

UPDATE: Ministerul francez de Externe şi-a sfătuit duminică cetăţenii să „părăsească temporar Iranul” din cauza unui „risc de escaladare militară” după loviturile iraniene care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică. Detalii aici.

Dronă iraniană
Dronă iraniană. Foto: Profimedia

UPDATE: Turcia a cerut duminică Teheranului să evite o „nouă escaladare” după ce Israelul a fost vizat în cursul nopţii de atacuri iraniene, a declarat o sursă diplomatică turcă. „Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a avut astăzi o convorbire la telefon cu omologul său iranian (...) şi a spus că nu dorim o nouă escaladare în regiune”, a declarat sursa. Detalii aici.  

UPDATE: Iranul a adus „în mod absolut deliberat” Orientul Mijlociu „pe marginea prăpastiei”, după ce a tras sute de rachete şi drone asupra Israelului, a declarat duminică şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.  Regimul iranian „aproape a cufundat o regiune întreagă în haos”, a subliniat Baerbock în timpul unei scurte alocuţiuni la Berlin. Detalii aici.  

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns global „hotărât şi unit” la „teroarea” Iranului şi Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului în cursul nopţii. Detalii aici.

UPDATE: Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a confirmat duminica aceasta că aviaţia militară britanică a doborât „mai multe” drone iraniene în timpul atacului lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva Israelului. Detalii aici.

UPDATE: Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a calificat duminică atacul iranian cu peste 300 de drone, rachete balistice şi de croazieră lansat sâmbătă împotriva Israelului „un drept natural şi un răspuns meritat”, informează EFE. Detalii aici.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe rus a îndemnat duminică „toate părţile implicate” la „reţinere”, după loviturile iraniene împotriva Israelului.

„Îndemnăm toate părţile implicate la reţinere. Contăm pe statele din regiune pentru a găsi o soluţie la problemele existente, prin mijloace politice şi diplomatice”, adaugă ministerul într-un comunicat. Detalii aici.

UPDATE: Ministerul de Externe al Iranului a convocat ambasadorii Marii Britanii, Franței și Germaniei pentru a-i discuta cu diplomații occidentali despre ceea ce Tehranul numește „poziția lor iresponsabilă” în legătură cu loviturile de represalii asupra Israelului.

UPDATE: Papa Francisc face un „apel urgent” împotriva „spiralei de violență” din Orientul Mijlociu după atacul fără precedent al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului, avertizând asupra unui potențial conflict regional.

Fac un apel urgent pentru încheierea oricărei acțiuni care ar putea alimenta o spirală de violență ce ar putea trage Orientul Mijlociu într-un conflict și mai mare”, a declarat Suveranul pontif după rugăciunea sa tradițională de duminică în Piața Sfântul Petru de la Vatican.

UPDATE: Israelul a lovit o clădire în estul Libanului, potrivit unei surse din cadrul grupului Hezbollah susținut de Iran din Liban. Aceasta a declarat că Israelul a lovit una dintre clădirile sale din Liban, aproape de granița cu Siria, pe măsură ce tensiunile au crescut după ce Iranul a atacat direct Israelul.

Sursa a declarat agenției de știri AFP: „Lovitura israeliană a vizat o zonă... aproape de Baalbek și a vizat o clădire cu două etaje aparținând Hezbollah-ului”, adăugând că nu au fost raportate victime.

Agenția de știri națională din Liban a raportat, de asemenea, că „o lovitură aeriană a inamicului a vizat o clădire” în satul Nabi Sheet și „a distrus-o”.

UPDATE: Ziarul american New York Times scrie în ediția sa de duminică despre faptul că se așteaptă ca Israelul să lanseze un atac de represalii împotriva Iranului „în următoarele 48 de ore”, împreună cu aliații săi. Detalii aici.

UPDATE: La un spital din Beersheba, Israel, rudele unei fetițe de 7 ani care a fost rănită în urma atacului țin o veghe în afara unității de terapie intensivă pediatrică. Mama ei este în lacrimi, se roagă în șoaptă, potrivit New York Times.

UPDATE: Parlamentul iranian s-a reunit duminică dimineață. Deputații iranieni s-au adunat pe podeaua camerei, cu pumnii în aer, scandând: „Moarte Israelului! Moarte Americii!" și „Mulțumesc, mulțumesc”, ca reacție la atacurile lansate asupra Israelului, potrivit presei de stat din Teheran.

Parlamentarii iranieni au scandat împotriva Israelului
Parlamentarii iranieni au scandat împotriva Israelului FOTO Profimedia

UPDATE: Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța au ajutat la interceptarea barajului masiv de rachete și drone pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în noaptea de sâmbătă spre duminică potrivit, potrivit oficialilor Tzahal. Detalii aici.

UPDATE: Cabinetul de război al Israelului a aprobat riposta la atacul Iranului. O ripostă a Israelului la atacul Iranului este așteptată în următoarele 24 de ore. SUA au cerut guvernului de la Tel Aviv să nu lanseze o contraofensivă fără să-i anunțe și pe partenerii americani. Ministerul Apărării din Iran a anunțat că dacă Israelul va riposta, Teheranul va lansa un atac și mai dur și i-a avertizat pe americani „să stea departe”, scrie Haaretz. Detalii aici.

UPDATE: Reacţii de condamnare şi îndemnuri la reţinere după atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului. Mai mulți șefi de stat, dar și secretarul general al ONU condamnă atacul din acestă dimineață asupra Israelului și cer încetarea ostilităților. Detalii aici.

UPDATE: Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel. Detalii aici.

UPDATE: România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia. Israelul are dreptul de a-și asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate regională deja extrem de dificilă”, a scris președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, pe pagina sa oficială de Facebook.

UPDATE: Premierul României, Marcel Ciolacu, a scris pe X, un mesaj de susținere pentru Israel. Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor sǎi, a scris Ciolacu.

UPDATE: Iranul a avertizat că va răspunde cu mai multă forță dacă Israelul va riposta la loviturile din acest weekend, despre care Teheranul a spus că au fost un răspuns la un atac israelian de la începutul acestei luni asupra complexului ambasadei sale din capitala Siriei, Damasc.

"Republica Islamică Iran nu va ezita să își exercite dreptul inerent de autoapărare atunci când va fi necesar", a declarat ambasadorul și reprezentantul permanent al Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, într-o declarație.

UPDATE: Premierul israelian Netanyahu a declarat că țara sa "va învinge". El s-a adresat țării, afirmând că armata este "pregătită pentru orice scenariu", după ce Iranul a lansat în cursul nopții un baraj de drone și rachete.

UPDATE: Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că "se va consulta cu aliații și partenerii din regiune și din întreaga lume în orele și zilele următoare" după atacul de represalii iranian asupra Israelului, a precizat el într-un comunicat datat duminică.

"Statele Unite condamnă atacul Iranului asupra Israelului în termenii cei mai fermi", a declarat Blinken. "Deși nu căutăm o escaladare, vom continua să sprijinim apărarea Israelului și, așa cum a spus clar președintele, vom apăra personalul american".

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe platforma X după atacul iranian. ”România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a scris președintele României.

UPDATE Valul de atacuri iraniene asupra Israelului a început să scadă. A durat aproximativ cinci ore, a relatat CNN, citând surse. Potrivit acestora, forțele americane din regiune au oferit sprijin defensiv Israelului și au interceptat mai multe UAV-uri. Washingtonul continuă să monitorizeze îndeaproape situația în lumina potențialelor noi activități din Iran.  

UPDATE Daunele aduse Israelului din loviturile Iranului au fost estimate a fi relativ minore, având în vedere amploarea atacului. New York Times scrie despre acest lucru, citând surse.

CNN a relatat anterior că Teheranul a tras peste 200 de UAV și rachete în Israel, ca răspuns la o lovitură militară israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din Damasc. 

UPDATE Iranul a lansat 185 de drone și 36 de rachete de croazieră către Israel, ca răspuns la bombardamentul militar israelian asupra consulatului iranian din Damasc, a relatat New York Times sâmbătă, citând oficiali israelieni.

Potrivit acestora, majoritatea lansărilor au fost făcute din Iran, deși un număr mic de UAV-uri au fost lansate din Irak și Yemen. Iranul a lansat, de asemenea, 110 rachete sol-sol. 

UPDATE O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU (CS) în legătură cu atacul Iranului asupra Israelului este programată să aibă loc pe 14 aprilie. Acest lucru a fost raportat reporterilor sâmbătă de Misiunea Permanentă a Maltei la ONU, care servește ca președinte al Consiliului de Securitate în aprilie.

UPDATE Medicii israelieni au tratat 31 de persoane după ce alarmele de raid aerian au sunat aproape în toată țara. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al serviciului medical de urgență israelian „Magen David Adom” („Scutul Roșu al lui David”, MDA).

UPDATE Mai multe rachete iraniene lansate de Teheran spre Israel au căzut la sud de Bagdad. Canalul de televiziune Al Arabiya a raportat acest lucru . Potrivit informațiilor sale, acest lucru nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale. 

UPDATE Forțele armate iraniene au atacat o bază a forțelor aeriene israeliene din deșertul Negev cu rachete balistice Khaybar, atransmis agenția de stat iraniană IRNA.

Raportul agenției susține că baza aeriană care a fost folosită pentru a ataca consulatul iranian din Siria a fost grav avariată.

UPDATE Avioanele forțelor aeriene israeliene continuă să intercepteze rachete lansate de Iran, incidentul nu a fost încă rezolvat - un reprezentant al armatei israeliene.

UPDATE Detașamente de luptători șiiți din mișcarea Rezistenței Islamice din Irak au luat parte la atacul iranian asupra Israelului și au lansat noaptea vehicule aeriene fără pilot către statul evreu prin teritoriul iordanian.

După cum a relatat postul de televiziune Al Hadath, dronele au fost lansate din orașul Rutba, care este situat pe autostrada Bagdad-Amman, în provincia vestică Anbar.

Un alt lot de drone kamikaze a fost lansat din orașul Akashat de pe autostrada dintre Rutba și orașul Al Qaim de la granița cu Siria. 

UPDATE Forțele armate iraniene au lansat un alt val de drone către Israel, a informat postul de televiziune Al Hadath.

Potrivit acestuia, dronele survolează provincia irakiană Maysan, situată la granița cu Iranul.

UPDATE Consilierul premierului israelian Benjamin Netanyahu, Ofir Gendelman a susținut că forțele de apărare aeriană israeliene au interceptat una dintre rachetele iraniene chiar deasupra Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim.

Iranul a lansat rachete balistice pe locurile sfinte islamice din Ierusalim în această seară. Priviți cum Domul de Fier al Israelului le interceptează și salvează Moscheea Al-Aqsa din Iran”, a scris el pe pagina sa de socializare X.

Videoclipul cu care autorul și-a însoțit comentariul arată cum mijloacele israeliene, la sunetul sirenelor de apărare aeriană, lucrează la multe mici ținte aeriene pe cerul nopții deasupra Ierusalimului, în cadrul în care se poate vedea și Domul auriu al Stâncii; Muntele Templului, lângă care se află moscheea Al-Aqsa, considerat al treilea cel mai important altar din lumea musulmană.

UPDATE Israelul a interceptat 99% din „răspunsul” Iranului, iar atacul iranian necesită un „răspuns decisiv” care „va veni în curând”, a relatat portalul Ynet cu referire la oficiali israelieni nenumiți.

Noi (Israelul – nota TASS) am interceptat 99% din răspunsul iranian, ne-am pregătit pentru asta”, citează portalul declarațiile acestor oficiali. „Faptul că Iranul a deschis focul asupra Israelului pentru prima dată de pe teritoriul său necesită un răspuns decisiv”, care „va veni în viitorul apropiat”, au adăugat interlocutorii lui Ynet. 

UPDATE Nicio dronă sau o rachetă balistică pe care Iranul le-a tras asupra Israelului nu a atins până în prezent o singură țintă în statul evreu. Acest lucru a fost raportat de CNN, citând surse.

Se observă că sistemele de apărare aeriană operează activ pe cerul deasupra Israelului.

UPDATE Președintele ciprului Nikos Christodoulides va convoca duminică dimineața o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională al țării, în legătură cu cele mai recente evoluții din regiune după atacurile Iranului asupra Israelului, transmite ziarul Cyprus Mail, citând surse guvernamentale. Aceeași publicație a raportat că Forțele Aeriene Britanice  folosesc baza militară Akrotiri din Cipru pentru a ajuta Israelul să se apere împotriva atacurilor din republica islamică.

Măsurile de securitate au fost consolidate în jurul instituțiilor israeliene din Cipru. Mai multe avioane care urmează să zboare către Tel Aviv rămân pe aeroportul din Larnaca.

După cum a notat mai devreme ziarul Phileleftheros, Israel, Cipru și Statele Unite au organizat exerciții comune săptămâna aceasta simulând o operațiune aeriană împotriva Iranului în cazul unui atac asupra statului evreu. În acest caz, publicația s-a referit la surse israeliene.

UPDATE Iranul a tras în total aproximativ 150 de rachete spre Israel, 70 la prima lansare și 80 la a doua, a informat ABC, citând surse. 

UPDATE Iranul a încălcat Carta ONU și reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității - Reprezentant permanent al Israelului la ONU. 

UPDATE Sistemele siriene de apărare aeriană au deschis focul asupra aeronavelor israeliene care au apărut pe cerul de la periferia Damasculu, a relatat ziarul Al Watan cu referire la un reprezentant al comandamentului Forțelor Armate ale Republicii Arabe. Potrivit acestuia, Forțele Aeriene Israeliene atacă Aeroportul Internațional Damasc. „Apărarea antiaeriană siriană respinge un atac agresiv israelian și a lovit mai multe rachete”, a menționat sursa. 

UPDATE Iranul se va confrunta cu consecințe pentru atacul asupra Israelului, a cărui amploare va depinde de daune. Acest lucru a fost declarat de Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF) în rezervă.

Ei [iranienii] se vor confrunta cu consecințele atacului, care vor depinde de cât de multe daune sunt făcute Israelului”, a spus el pentru CNN.

UPDATE Luptătorii forțelor aeriene israeliene zboară intens pe cer deasupra provinciilor Daraa și Quneitra din sudul Siriei, a transmis canalul TV Al Hadath. Potrivit acestuia, apariția aeronavelor israeliene în spațiul aerian sirian este asociată cu respingerea unui atac al vehiculelor aeriene fără pilot iraniene.

Anterior, postul de televiziune a relatat că cel puțin 100 de UAV iraniene au fost observate pe cerul din provinciile irakiene Diyala, Maysan și Nasiriyah. S-a raportat apoi că dronele iraniene au intrat în spațiul aerian de deasupra provinciei Sulaymaniyah din nordul Irakului și se îndreptau spre Israel. Ele vor trebui să survoleze teritoriul Siriei și Iordaniei înainte de a ajunge la granițele israeliene.

Comandamentul militar israelian se așteaptă să doboare câteva UAV-uri iraniene pe măsură ce se apropie de țară. 

UPDATE Forțele de apărare aeriană iordaniene doboară rachetele lansate de Iran - canalul de televiziune Al Arabiya.

UPDATE Aproximativ 100 de drone lansate de Iran au fost doborâte de Statele Unite și Marea Britanie și nu au ajuns la granițele Israelului - Al Arabiya.

UPDATE Atacul Iranului asupra Israelului este de autoapărare, așa cum este prevăzut în Carta ONU, SUA trebuie să stea deoparte - Misiunea Permanentă a Iranului la ONU.

UPDATE  Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reunit sâmbătă seara, la Tel Aviv, cabinetul său de război, în timp ce Iranul a anunţat că a lansat un atac cu drone şi rachete de pe teritoriul său către Israel, relatează AFP. Benjamin Netanyahu şi-a reunit într-un loc secret Statul Major şi pe cei mai apropiaţi colaboratori ai săi din securitate, inclusiv ministrul Apărării Yoav Gallant şi Benny Gantz, ministru fără portofoliu şi membru al coaliţiei sale guvernamentale, potrivit unei fotografii publicate de serviciile sale.

image

UPDATE Armata Israeliană (IDF) a ordonat populației din unele părți din nordul și sudul țării să se apropie de adăposturi din cauza unei amenințări de securitate. Acest lucru se arată într-un comunicat al serviciului de presă al armatei.

Acest ordin se aplică locuitorilor din partea de nord a Înălțimilor Golan controlate de Israel (o zonă din nordul țării la granițele cu Siria și Liban), zona așezării Nevatim și orașul Dimona. , situat în deșertul Negev, precum și orașul Eilat de la Marea Roșie. 

UPDATE Iranul ar putea lovi Iordania dacă împiedică atacul asupra Israelului - agenția Fars.

UPDATE Forțele americane au doborât mai multe drone iraniene care zburau spre Israel - ABC.

UPDATE Israelul va încerca să intercepteze dronele lansate în direcția sa înainte ca acestea să ajungă în spațiul său aerian, transmite CNN, citând surse.

ABC a raportat anterior că primele drone s-ar apropia de Israel cu o oră mai devreme decât era de așteptat, la ora locală 01:00 (la fel ca la București).

Televiziunea NBC, citând oficiali americani, a raportat că administrația președintelui american Joe Biden se pregătește pentru un atac major iranian asupra Israelului, vizând facilitățile guvernamentale. 

UPDATE Forțele armate ale partidului șiit Hezbollah au lansat atacuri cu rachete asupra pozițiilor militare israeliene din Înălțimile Golan.

După cum se precizează într-o declarație postată pe canalul de Telegram al miliției, luptătorii șiiți au tras zeci de rachete în sediul apărării aeriene israeliene și în cazarma armatei din satul Kalia. 

UPDATE Un atac iranian asupra Israelului va implica între 400 și 500 de UAV, lansate în principal din Iran. Țintele atacurilor Iranului asupra Israelului vor fi doar ținte militare - ABC, citând surse. 

image

UPDATE Iranul a lansat un al treilea val de drone în direcția Israelului, potrivit Canalului 12 al televiziunii israeliene. În plus, potrivit canalului TV, unele drone iraniene care zburau spre Israel au fost interceptate pe cerul de deasupra Siriei. Canalul 12 nu oferă detalii. 

image

UPDATE IDF a calificat atacul cu drone iranian asupra statului evreu drept o escaladare gravă și periculoasă.

"Iranul a lansat un atac direct de pe teritoriul iranian asupra statului Israel. Aceasta este o escaladare gravă și periculoasă", a spus Hagari, ale cărei observații au fost difuzate de serviciul de presă al IDF.

Armata israeliană „monitorizează îndeaproape” dronele „care zboară către Israel și trimise de Iran”, a adăugat purtătorul de cuvânt al armatei, menționând că, la acest moment, „capacitățile defensive și ofensive ale Israelului sunt la cel mai înalt nivel în fața acestui atac pe scară largă al Iranului”.

Împreună cu partenerii, Forțele de Apărare Israelului operează la capacitate maximă pentru a proteja statul Israel și poporul Israel”, a adăugat Hagari. 

UPDATE Atacul forțelor iraniene împotriva Israelului va continua probabil câteva ore, a declarat șefa serviciului de presă al Consiliului Național de Securitate (NSC) de la Casa Albă, Adrienne Watson, în legătură cu lansarea de vehicule aeriene fără pilot de către Iran către Israel.

Acest atac va continua probabil ore întregi. Președintele Joe Biden a spus clar: Sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este neclintit. Statele Unite vor fi alături de poporul Israel și îi vor sprijini securitatea ca răspuns la aceste amenințări din partea Iranului”, a spus Watson într-o declarație scrisă.

Președintele Biden este ținut la curent în mod regulat cu privire la situație de către echipa sa de securitate națională și se va întâlni cu membrii acesteia în această după-amiază la Casa Albă. Echipa sa este în contact permanent cu oficialii israelieni, precum și cu alți parteneri și aliați”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Servicii NSS. 

UPDATE Autoritățile libaneze au decis să închidă temporar spațiul aerian al țării - canalul de televiziune Al Jadeed.

UPDATE Dronele lansate din Iran sunt de așteptat să ajungă în Israel între orele 02:30 și 05:00 pe 14 aprilie - Kan.

UPDATE Spațiul aerian israelian va fi închis între orele 00:30 și 07:00 din cauza atacului iranian - postul de radio Kan. În Israel s-a instalat panica în rândul populației civile.

UPDATE Zeci de rachete și vehicule aeriene fără pilot se îndreaptă din Iran spre Israel, relatează ziarul The Jerusalem Post cu referire la datele serviciilor de informații israeliene și americane.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, a declarat că sistemele de apărare și atac ale Forțelor Aeriene Israeliene sunt în alertă, zeci de avioane sunt pe cer și o coordonare strânsă este în curs de desfășurare cu Statele Unite. El a mai menționat că în această săptămână IDF a evaluat situația și a aprobat planuri de pregătire pentru un atac din Iran.

UPDATE Ministerul Transporturilor irakian a dispus închiderea spațiului aerian al țării după lansarea dronelor de pe teritoriul iranian spre Israel, a relatat agenția irakiană INA.

Anterior, postul de televiziune Al Arabiya a raportat închiderea spațiului aerian deasupra Aeroportului Internațional Bagdad, deoarece dronele lansate din Iran traversează în prezent teritoriul irakian.

UPDATE Iranul arată o rachetă hipersonică trasă de pe teritoriul său, cu destinația Israel.

UPDATE UAV-urile iraniene au început să traverseze spațiul aerian irakian și s-au apropiat de Siria și Iordania - Fars.

UPDATE Autoritățile iordaniene au decis să închidă temporar spațiul aerian al țării pentru zborurile aviatice, începând cu ora locală 23:00 (care coincide cu ora Bucureștiului). Acest lucru se precizează într-o declarație a Autorității Aviației Civile a Regatului, difuzată de postul de televiziune Al Mamlaka.

Iordania a decis să-și închidă temporar spațiul aerian tuturor aeronavelor care sosesc, pleacă și tranzitează, având în vedere escaladarea riscurilor din regiune, pentru aviație”, notează textul.

Spațiul aerian al regatului va fi închis timp de câteva ore de la ora locală 23:00. „Toate modificările ulterioare în conformitate cu evoluțiile vor fi comunicate suplimentar”, a spus Autoritatea Aviației Civile într-un comunicat. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Statele Unite consideră că Iranul ar putea ataca Israelul ca răzbunare pentru atacul asupra consulatului Republicii Islamice din Damasc la primele ore ale zilei de 14 aprilie. Un reprezentant al administrației americane a relatat acest lucru la postul de televiziune Al Jazeera.

Suntem profund îngrijorați de perspectiva unui atac la scară largă asupra Israelului”, a spus oficialul „Există o mare probabilitate ca Iranul să lanseze un atac asupra Israelului mâine dimineață, duminică”.

Potrivit acestuia, forțele pro-iraniene din Irak și Siria ar putea fi folosite pentru atac. Purtătorul de cuvânt al administrației de la Washington a mai menționat că „Statele Unite vor apăra Israelul și intenționează să reziste unui posibil atac al Iranului”. „Capacitățile noastre militare suplimentare ne permit să facem față oricărui atac din partea Iranului și a împuterniciților săi”, a conchis el.

După cum a relatat anterior Bloomberg, citând surse, Statele Unite și aliații săi susțin că o lovitură de răzbunare iraniană asupra țintelor militare și guvernamentale din Israel este inevitabilă. În opinia lor, acest lucru s-ar putea întâmpla prin utilizarea rachetelor de înaltă precizie în zilele următoare. Wall Street Journal a relatat că Israelul se aștepta la un atac iranian vineri sau sâmbătă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite