Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța au ajutat Tzahal să intercepteze sutele de rachete și drone trase de Iran asupra Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța au ajutat la interceptarea barajului masiv de rachete și drone pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în noaptea de sâmbătă spre duminică potrivit, potrivit oficialilor Tzahal.

Israelul a desfășurat pentru prima dată versiunea navală a scutului Iron Dome  Foto Captură video Facebook Israel War Room jpg

În timp ce SUA, Marea Britanie și Franța sunt aliați militari ai Israelului, mișcarea a fost o demonstrație dramatică de sprijin din partea Ammanului, care a criticat puternic războiul Israelului în Fâșia Gaza împotriva grupării teroriste palestiniene Hamas.

Forțele militare americane, care operează din baze nedezvăluite din regiune, au doborât o serie de drone iraniene în provinciile Sweida și Deraa din sudul Siriei, lângă granița cu Iordania, au declarat surse de securitate pentru Reuters.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a confirmat duminică dimineața că și Franța a fost implicată în apărarea Israelului, deși a spus că nu are detalii exacte dacă avioanele franceze au doborât vreuna dintre rachetele lansate de Iran.

Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare – și știu că au contribuit la patrularea spațiului aerian”, a spus el.

Președintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că forțele americane au ajutat la doborarea a „aproape toate” dronele și rachetele lansate de Iran asupra Israelului.

El a spus că a trimis avioane și nave de luptă în zonă pentru a distruge rachetele balistice iraniene.

Mulțumită acestor desfășurari și abilităților extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele sosite”, a spus Biden.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat duminică atacul direct al Republicii Islamice asupra Israelului, a cuprins aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice.

Atacul iranian asupra Israelului a durat aproape cinci ore, afirmă surse militare americane citate de CNN.

Israelul și aliații au interceptat „marea majoritate” a sutelor de drone și rachete lansate de către Iran într-un atac fără precedent asupra Israelului, care ridică preocupări legate de o esacaladare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu.

În noaptea de sâmbătă spre duminică s-au auzit explozii în multe părți din Israel – sistemul de apărare a țării a doborît dronele care ajungeau pe teritoriul său.

Autoritățile israeliene au raportat distrugeri minore la instalațiile militare și anunță că o fetiță de 7 ani a fost rănită grav în timp ce cele peste 300 de rachete și drone erau interceptate, înainte de impact.

Presa americană și cea britanică relatează că forțele armate ale Statelor Unite și Marii Britanii au luat parte la doborîrea proiectilelor, unele dintre ele fiind interceptate deasupra frontierei dintre Irak și Siria.

SUA și Israelul s-au pregătit pentru un atac de câteva zile după ce Iranul a declarat că va riposta după atacul Israelului asupra consulatului iranian din Damasc de la începutul acestei luni care a ucis 12 persoane, inclusiv doi generali de rang înalt iranieni din elita Gărzii Revoluționare, Forța Quds.

Pentagonul a declarat că forțele sale au interceptat „zeci de rachete” și drone lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen, care se îndreptau spre Israel.

Președintele american, Joe Biden, a declarat – citat de AFP - că forțele Statelor Unite au ajutat Israelul să doboare „aproape toate” dronele și rachetele iraniene.

În zorii zilei de duminică, Comandamentul Frontului Intern al Israelului a anulat cererea ca cetățenii să rămână în apropierea adăposturilor – este un indiciu că armata israeliană consideră că amenințarea imediată a unui atac a trecut, scrie CNN. SUA, împreună cu Israelul, au monitorizat barajul de atacuri cu drone și rachete care a început sâmbătă seara și a continuat până duminică dimineața devreme. Numărul de lansări părea să scadă în primele ore ale zilei de duminică, au spus oficialii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite