Reacția lui Donald Trump după atacul Iranului asupra Israelului: „NU MAI AMENINȚAȚI NICIODATĂ STATELE UNITE SAU VEȚI SUFERI CONSECINȚE”

0
Publicat:

Fostul preşedinte american Donald Trump a reacționat la atacul de sâmbătă al Iranului asupra Israelului prin postarea unui mesaj din 2018, scris cu majuscule, în care îl amenința pe președintele Iranului și spunea că SUA nu vor suporta „cuvinte demente precum violenţă şi moarte”. Apoi a redistribuit aprecierea mesajului său din partea senatorului din Florida Rick Scott, potrivit The Guardian.

Donald Trump, foto arhivă
Donald Trump, foto arhivă

„Către președintele iranian Rouhani: NU MAI AMENINȚAȚI NICIODATĂ, NICIODATĂ STATELE UNITE SAU VEȚI SUFERI CONSECINȚE DE GENUL CELOR PE CARE PUȚINI DE-A LUNGUL ISTORIEI LE-AU MAI SUFERIT VREODATĂ. NU MAI SUNTEM O ȚARĂ CARE VA ACCEPTA CUVINTELE DEMENTE DE VIOLENȚĂ & MOARTE. FIȚI PRECAUȚI!”, este întregul mesaj din 2018.

În perioada în care a fost președinte al SUA, politica externă a lui Trump a fost adesea haotică și a încălcat adesea normele tradiționale ale diplomației americane și internaționale. El a fost frecvent criticat pentru simpatia declarată deschis pentru figuri autoritare precum președintele rus Vladimir Putin și dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. De asemenea, din cauza declaraţiilor sale, a fost acuzat inclusiv de subminarea pilonilor tradiționali ai puterii occidentale, precum NATO.

Trump a postat inițial mesajul pe Twitter în 2018, pe fondul escaladării tensiunilor cu Iranul. Acesta a venit după ce președintele iranian de atunci, Hassan Rouhani, a avertizat SUA că un război cu Iranul ar fi „mama tuturor războaielor”.

Acelaşi mesaj din 2018 a fost repostat sâmbătă, foto Facbook
Acelaşi mesaj din 2018 a fost repostat sâmbătă, foto Facbook

Mesajul lui Trump subliniază cât de repede este dispus să escaladeze tensiunile cu liderii străini în momentele de conflict.

Preşedintele american actual, Joe Biden, avertizase Iranul să nu atace Israelul în urma unui atac aerian din 1 aprilie, în care Israelul a ucis un comandant militar iranian de rang înalt în Siria. El a îndemnat Israelul să nu răspundă cu forță la atacul de sâmbătă și a declarat că SUA nu vor participa la o contraofensivă împotriva Iranului.

Subiect de campanie electorală

Donald Trump, care se află în campanie electorală, a vorbit despre atacul Iranului asupra Israelului în timpul unui miting din Pennsylvania, sâmbătă.

„Ei sunt atacați chiar acum. Asta pentru că noi dăm dovadă de o mare slăbiciune”, le-a spus el simpatizanţilor săi în timpul unui miting în Schnecksville, în Lehigh Valley, în Pennsylvania. „Slăbiciunea de care am dat dovadă este incredibilă și nu s-ar fi întâmplat dacă am fi fost la guvernare”, a mai precizat fostul preşedinte.

În timp ce conflictul a agitat Israelul timp de luni de zile, Donald Trump a vorbit foarte puțin în public despre modul în care va aborda această problemă dacă va obține un al doilea mandat la Casa Albă. Anterior el a lăudat Hezbollah, grupul din Liban aliniat cu Iranul și desemnat terorist de către SUA, ca fiind „foarte inteligent”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite