Sănătate
Începând cu luna februarie, studenții facultății de Medicină din București vor învăța cum să comunice cu pacienții și cum să devină empatici. Este vorba despre un curs opțional de Medicină narativă care va fi susținut de dr. Beatrice Mahler, fostul manager al Institutului Marius Nasta.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate reamintește medicilor aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, dar și pacienților că o serie de analize medicale se decontează peste valoarea plafonul lunar.
Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.
Scandalul în care a fost implicat medicul de familie Carmen Cîmpeanu, din comuna Frâncești, județul Vâlcea, cea care a fost filmată țipând și gonind de la ușa cabinetului un bătrân bolnav de cancer, este departe de a se fi încheiat.
Există câteva alimente care, consumate într-un anumit mod, ar putea reduce riscul apariției cancerului și cu până la 60%. Este concluzia mai multor specialiști englezi care au făcut această descoperire în urma mai multor cercetări.
Dacă răgușești sau rămâi fără voce ar putea fi vorba de o problemă la nivelul tiroidei. La fel de bine cauza disfoniei ar putea avea însă legătură cu anumite vicii, sau cu infecții din sfera ORL. Prezentarea la medic se impune.
Pediatrul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la tuse convulsivă și complicațiile ei, care pot fi, din păcate, tragice.
articol publicitar
Rowe România, lider pe piața echipamentelor profesionale pentru saloane de înfrumusețare și clinici medicale, anunță lansarea unui nou produs inovativ – CellValley.
articol publicitar
SANADOR inaugurează primul laborator complet de evaluare a sincopei din sistemul medical privat din România conform standardelor internaționale, la Spitalul Clinic SANADOR.
Oamenii de știință de la Universitatea Oxford folosesc o tehnică inovativă pentru a-i ajuta pe pacienți să comunice dimensiunile și gravitatea simptomelor asociate bolilor post-infecțioase cum sunt COVID de lungă durată și sindromul de oboseală cronică.
Creșterea neîncrederii în vaccin - de ce tot mai mulți oameni pun la îndoială rezultatele imunizării
Vaccinurile Covid au salvat foarte multe vieți, dar asta nu i-a determinat pe oameni să aibă mai multă încredere în vaccinare, ci dimpotrivă. Cercetătorii au încercat să afle de ce a scăzut atât de mult încrederea în efectele vaccinării.
Medicul Sorin Man, vicepreședintele Societății Române de Pediatrie, explică de ce trecerea de la cald la frig favorizează fixarea virușilor și de ce îmbrăcămintea n-are nicio legătură cu prevenirea răcelii la copii. Cum ne putem ajuta copiii să treacă cu bine peste afecțiunile respiratorii.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță vineri, 17 ianuarie, faptul că s-a dublat numărul cazurilor de viroze. De asemenea, acesta a asigurat că și luna aceasta se mai poate continua vaccinarea antigripală.
Cafeaua, una dintre băuturile cele mai populare din lume, produce dependență, astfel că pentru mulți dintre cei care au încercat să renunțe la consumul ei, chiar și temporar, misiunea s-a dovedit extrem de dificilă.
Este scandal la spitalul din Carei, județul Satu Mare, acolo unde din lipsă de medici a fost închisă secția de Pediatrie, dar și cea de Neonatologie. O decizie care i-a revoltat pe oameni și care i-a făcut să protesteze, alături de copii, în stradă.
Cinci regiuni din lume au fost numite „zone albastre”, pentru că aici comunitățile au cele mai mici rate ale bolilor cronice și o speranță de viață ridicată. Mulți dintre locuitorii lor trăiesc peste 90 de ani, iar numărul centenarilor este tot mai ridicat.
O aeronavă C-130 Hercules, a Forțelor Aeriene Române a desfășurat o misiune de evacuare medicală a 12 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza. Cinci dintre ei vor fi tratati la spitalele de copii „Marie Curie” şi „Grigore Alexandrescu.
Zece medici chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești protestează față de o decizie luată de conducere pe fondul blocajului existent în secția de terapie intensivă. Oamenii sunt nemulțumiți că trebuie să opereze doar cazurile grave și urgențele.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat o creștere alarmantă a cazurilor persoanelor infectate cu Sars-Cov 2, cu 86,2% față de săptămâna precedentă.
Tratamentele cu antibiotice afectează flora intestinală, iar în condiţiile în care în organism există un echilibru sensibil între bacterii, virusuri şi fungi, orice tratament cu antibiotic ar trebui însoţit de un probiotic, dar şi de un antifungic.
Un studiu, realizat în luna decembrie, a oferit o privire asupra modului în care boala afectează relațiile și viața de zi cu zi în perioada de iarnă. O treime dintre americani spun că partenerul lor se comportă ca „un copil” atunci când e bolnav.
Bolile cardiovasculare, principala cauză a decesului la nivel global, pot fi prevenite prin pași simpli, spun medicii. De la renunțarea la fumat până la o alimentație sănătoasă și odihnă de calitate, aceste schimbări îți pot prelungi viața și proteja inima.
Milioane de români sunt obligați să-și trăiască suferința în tăcere cu riscul stigmatului. Așa cum spun medicii, dar și oamenii simpli, a avea tulburări psihice este un adevărat coșmar la noi în țară pentru că încă există concepții medievale despre aceste boli iar pacienții sunt marginalizați.
Medicul Alexandru Onofrei, chirurg cu supraspecializare în chirurgie oncologică, a precizat motivul pentru care prognosticul este destul de rezervat în cazul tinerilor care sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer.
Medicii atenționează că, pe măsură ce îmbătrânim, consumul de alcool poate aduce riscuri majore pentru sănătate, inclusiv probleme cardiace, hepatice și un risc mai mare de accident vascular. Corpul devine mai sensibil.
Medicul rezident Paul Oargă și-a prezentat fluturașul de salariu: câștigă aproape 2.000 de euro net lunar la o secție de ATI din Cluj. El susține că România are cel mai mare procent de medici raportat la populație care au părăsit țara, dar nu din cauza salariilor. În Irlanda, câștiga dublu.
Norovirusul, un virus extrem de contagios, necesită măsuri stricte de igienă pentru a preveni răspândirea. Este important să urmezi pașii corecți de igienă înainte, în timpul și după o infecție pentru a proteja sănătatea celor din jur.
Pacienții care au nevoie de rețete zilele acestea întâmpină din nou dificultăți, dat fiind că Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate care gestionează cardurile de sănătate nu funcționează.
Primul caz de metapneumovirus din București a fost confirmat vineri, persoana infectată fiind un copil, una dintre categoriile foarte vulnerabile la HMPV.
Abuzurile alimentare de sărbători pot duce la complicații serioase din punct de vedere al sănătății. Tocmai de aceea specialiștii în medicină și nutriție recomandă o perioadă de relaxare alimentară, de tonifiere a organismului și restabilire a echilibrului prin câteva sfaturi simple.
Ne aflăm în plin sezon de gripă însă și alți viruși periculoși ne dau târcoale. Metapneumovirusul, care ne îmbolnăvește de răceală, dar și norovirusul, o boală digestivă „de-a dreptul spectaculoasă” prin simptomele pe care ni le dă, a precizat pentru „Adevărul” un medic epidemiolog.