Atacul Iranului asupra Israelului s-a dorit o demonstrație de forță, dar a arătat slăbiciunile Republicii Islamice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul din Gaza a fost un dezastru strategic pentru Israel, lăsându-l în izolare internațională într-o urmărire aproape imposibilă a victoriei militare totale asupra Hamas, o organizație teroristă profund înrădăcinată. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu are acum ocazia să schimbe această narațiune datorită lansării eșuate de către Iran a sute de drone și rachete împotriva statului evreu, potrivit editorialistului Bloomberg Mark Champion.

iran drone israel afp jpg

„Se spune că Napoleon Bonaparte le-a spus generalilor săi să nu interfereze niciodată cu un inamic care face o greșeală. Acesta este un sfat la fel de sănătos astăzi ca și atunci, iar Iranul tocmai a aflat de ce”, notează Champion.

Autorul crede că Netanyahu își poate permite să declare victoria și să răspundă doar simbolic, sau deloc. El nu va simți o presiune puternică în interiorul Israelului, deoarece țara a respins un atac de aproximativ 300 de rachete și drone.

"La fel ca și prima dată când Rusia a lansat rachetele sale hipersonice Kinjal asupra Ucrainei, despre care se credea că sunt invincibile, dar care au fost doborâte de apărarea antiaeriană standard NATO, acest lucru va forța o reevaluare a calculelor de descurajare atât în Israel, cât și la Teheran. Dar, din nou, la fel ca în Ucraina, salba de sâmbătă nu va fi neapărat ultimul cuvânt; orice escaladare a Israelului va duce probabil la un alt test, de data aceasta pentru a vedea dacă apărarea sa antiaeriană poate rămâne echipată cu interceptoare mai mult timp decât poate lansa Iranul drone și rachete", notează editorialistul.

În opinia sa, o lecție la fel de importantă a zilei de sâmbătă a fost participarea Statelor Unite la doborarea barajului iranian împreună cu Marea Britanie, Iordania și țările arabe, cimentând alianțele.

„Unul dintre motivele pentru care Hamas a lansat războiul în Gaza, încurajat de finanțatorii săi din Teheran, a fost acela de a separa Israelul de susținătorii săi și, în special, de a opri un acord care ar fi putut normaliza relațiile și ar fi consolidat cooperarea în materie de securitate între Israel, Arabia Saudită și Statele Unite. Acest lucru ar putea duce la o transformare geopolitică a regiunii într-un mod pe care atât Hamas, cât și Iranul l-au considerat ostile obiectivelor și intereselor lor, care includ expulzarea Israelului și a SUA din Orientul Mijlociu”, amintește Champion.

Invazia israeliană în Gaza a adus unele beneficii semnificative Iranului, confirmând decizia sa pe termen lung de a porni un război asimetric împotriva SUA și aliaților săi, inclusiv Israelul. Generalii iranieni au folosit forțele din Gaza, Irak, Liban, Siria și Yemen pentru a conduce această luptă, știind foarte bine că au șanse mici de a câștiga un război convențional.

Răspunsul mai deschis și mai direct de sâmbătă seara a fost primul test al forței convenționale – și a fost un test pe care Iranul l-a pierdut. Conducerea iraniană știa că majoritatea rachetelor lor vor fi doborâte, dar nu a avut de ales decât să atace în mod dramatic. Niciuna dintre părți nu ar beneficia de un război total, așa că, în ciuda unor amenințări din partea Teheranului de a lansa mai multe rachete, cred că acum ar prefera să se întoarcă la strategiile sale de război hibrid, mult mai de succes”, scrie Champion.

Editorialistul crede că liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a decis cum să răspundă loviturii de succes israeliene asupra generalilor săi din Damasc și „a ales o demonstrație de forță care a făcut Iranul mai puțin puternic, nu mai puternic”.

"Atacurile iraniene au creat o fereastră prin care Netanyahu poate începe să reorienteze atenția internațională asupra abuzurilor iraniene și ale Hamas, mai degrabă decât asupra acțiunilor israeliene. Acest lucru nu va fi ușor”, spune Champion.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite