Atacul Iranului a fost o „declarație de război”, afirmă președintele israelian. „Noi căutăm pacea” | VIDEO

0
Publicat:

În cea mai recentă declaraţie a sa, preşedintele israelian Isaac Herzog a spus că atacul Iranului cu rachete balistice, drone şi rachete de croazieră este echivalent cu o declaraţie de război şi că liderii mondiali nu ar trebui să accepte o astfel de situaţie.

Isaac Herzog , foto EPA-EFE
Isaac Herzog , foto EPA-EFE

„Am fost atacați noaptea trecută din patru colțuri ale Orientului Mijlociu, de forţe care au tras asupra noastră, lansând rachete balistice, drone și rachete de croazieră”, a declarat Isaac Herzog pentru Sky News.

„Este timpul ca lumea să înfrunte acest imperiu al răului din Teheran” şi ca liderii mondiali să spună „clar” regimului iranian că aceste acţiuni sunt „inacceptabile”, a adăugat el.

Israelul este un stat pacifist, care niciodată, de la crearea sa în 1948, nu a căutat război, afirmă preşedintele israelian.

„Ar trebui să privim cu luciditate fenomenul numit Teheran și Iran. (...) Noi suntem pacifişti. Am promovat pacea cu vecinii noștri de nenumărate ori. Din nefericire, totul a început pe 7 octombrie, când un reprezentant Hamas al Iranului a condus un masacru incredibil de brutal împotriva cetățenilor israelieni, iar restul este istorie. O știm. Așa că ar trebui să privim imaginea de ansamblu”, a ţinut să precizeze preşedintele israelian.

El a catalogat lansarea de către Iran a peste 300 de drone și rachete spre Israel ca fiind „doar un alt exemplu al modului în care [Teheranul] a operat ani și ani de zile”.

„Acest lucru este un război adevărat. Adică, aceasta este o declarație de război”, a spus el, înainte de a adăuga că Israelul va da dovadă de reținere.

Întrebat dacă este de acord cu aliații occidentali, care fac apel la calm, Isaac Herzog a răspuns: „Ultimul lucru pe care Israelul îl caută în această regiune de la crearea sa este să intre în război; noi căutăm pacea”, subliniind, în acelaşi timp, că Teheranul „a răspândit haosul, teroarea și instabilitatea în întreaga lume, și în special în regiunea noastră”.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) a declarat că atacul său direct asupra Israelului a fost o ripostă la „atacul asupra secției consulare a ambasadei iraniene din Damasc” de la 1 aprilie, în timpul căruia au fost ucişi doi generali și șapte membri ai IRGC.

Isaac Herzog a negat că atacul ar fi vizat consulatul de la Damasc, spunând că a avut loc într-o „clădire separată din apropierea consulatului” şi că cel mai înalt general asasinat a condus operațiunile din Liban și Siria.

„Problema numărul unu” pentru Israel este eliberarea ostaticilor care sunt încă reținuți în Gaza, a continuat el, dar Hamas refuză să facă acest lucru.

„Îi vrem înapoi cât mai curând posibil. (...) Întreaga conducere mondială cere acest lucru. Dar Hamas refuză categoric. În mod repetat. Aceasta este adevărata situație actuală”, şi-a încheiat declaraţia Isaac Herzog.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite