Moscova îndeamnă la „reţinere” după loviturile aeriene iraniene împotriva Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe rus a îndemnat duminică „toate părţile implicate” la „reţinere”, după loviturile iraniene împotriva Israelului.

Moscova, capitala Rusiei
Moscova, capitala Rusiei

„Îndemnăm toate părţile implicate la reţinere. Contăm pe statele din regiune pentru a găsi o soluţie la problemele existente, prin mijloace politice şi diplomatice”, adaugă ministerul într-un comunicat, scrie Agerpres.

Iranul a lansat sâmbătă peste 200 de drone şi rachete împotriva Israelului, ca răspuns la un bombardament împotriva consulatului său de la Damasc. Teheranul a acuzat Israelul de acest bombardament, însă acesta nici nu a confirmat, nici nu a dezminţit.

Represaliile de sâmbătă constituie primul atac direct întreprins vreodată de puterea iraniană împotriva teritoriului israelian.

Totodată, MAE rus a atras duminică atenţia că nu a existat o reacţie adecvată la atacul israelian asupra consulatului Iranului din Siria, din cauza poziţiei membrilor săi occidentali.

Moscova a adăugat că a atenţionat în nenumărate rânduri că "absenţa unei soluţionări a numeroaselor crize din Orientul Mijlociu, în primul rând în zona conflictului israeliano-palestinian, a dus la o instabilitate crescută".

Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a avut sâmbătă o convorbire la telefon cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, în care a reiterat condamnarea sa faţă de atacul israelian împotriva consulatului iranian în Siria, în timpul căruia doi generali iranieni au fost ucişi.

De asemenea, Rusia a condamnat înainte de aceasta modul în care se desfăşoară operaţiunea israeliană în Gaza după atacurile comise de mişcarea islamistă Hamas în Israel pe 7 octombrie anul trecut.

Moscova încearcă în mod tradiţional să menţină relaţii cu toate principalele puteri din Orientul Mijlociu, însă conflictul din Gaza a erodat relaţiile sale cu Israelul, în timp ce legăturile politice şi militare cu Teheranul s-au întărit.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite