Război în Ucraina. Focuri de armă se aud pe străzile Kievului. Zelenski: Noaptea aceasta va fi cea mai grea
0Ucraina se aşteaptă la un atac cu tancuri ruseşti asupra capitalei Kiev vineri, care ar putea deveni cea mai dură zi a războiului, a declarat un consilier al ministrului de interne, relatează Reuters. Noaptea trecută, forţele ruse s-au apropiat la câteva zeci de kilometri de Kiev, iar capitala ucraineană a fost lovită cu tiruri de rachete. Cel puţin două blocuri de locuinţe au fost afectate.
UPDATE 07.40 SUA s-au oferit să ajute la evacuarea lui Zelenski din ţară, dar preşedintele ucrainean a refuzat
UPDATE 06:30 Primarul oraşului Vasilkov a confirmat că o operaţiune de desant aerian are loc în apropierea oraşului.
„Pe câmp au aterizat o mulţime de paraşutişti, care acum luptă din greu cu luptătorii Brigăzii 40 a armatei ucrainene”., a declarat Natalya Balasinovici, conform Digi24.
UPDATE 06:00 Rafale de focuri de armă se aud în Kiev, aproape de centrul oraşului, relatează CNN.
Primarul oraşului Vasilkov vorbeşte despre luptele de pe străzi de la 35 de kilometri sud de capitala Kiev: Este complet ocupat de lupte.
Explozii puternice în vestul şi sudul oraşului Kiev. Cerul s-a luminat deasupra Kievului. Serviciul de Stat al Comunicaţiilor Speciale din Ucraina a comunicat că au avut loc confruntări într-o suburbie de est.
UPDATE 02:40 Forţele armate ucrainene raportează că se dau lupte grele lângă Vasylkiv, oraş situat la doar 18 kilometri de capitala Kiev.
„În prezent au loc lupte grele în oraşul Vasylkiv din regiunea Kiev, unde ocupanţii încearcă să aterizeze un grup de debarcare”
UPDATE 02:35 Administraţia Biden a anunţat că se vor aplica noi sancţiuni împotriva oficialilor ruşi. SUA extinde lista oficialilor sancţionaţi, după sancţiunile aplicate preşedintelui rus şi ministrului de externe rus
Un bebeluş a fost născut în metroul din Kiev. Pe un grup de Telegram, pe care oamenii adăpostiţi în refugiile de la metrou comunică, au apărut informaţii despre naşterea unui copil, în această noapte.
ONU estimează că peste 5 milioane de ucraineni vor ajunge în ţările vecine. Printre ţările care deja au primit mii de refugiaţi se numără şi România.
UPDATE 02:10 Armata ucraineană precizează că a doborât un avion militar rus IL-65. În anunţul publicat pe Facebook nu se specifică dacă în avion erau paraşutişti şi nici nu au fost publicate imagini care să valideze informaţia.
UPDATE 01:30 Rusia a blocat o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.
Ambasadorul Rusiei la ONU a folosit dreptul de veto să blocheze rezoluţia pentru condamnarea invaziei din Ucraina. Rezoluţia a avut 11 voturi pentru, 1 împotrivă şi 3 abţineri.
UPDATE 01:15 Preşedintele ucrainean confirmă că forţele ruse avansează spre Kiev dinspre nord şi est, relatează CNN.
UPDATE 00:50 Ministrul rus al Apărării declară că Rusia a intrat în oraşul ucrainean Melitopol fără rezistenţă din partea soldaţilor ucraineni, conform agenţiei de presă Tass.
UPDATE 00:40 Se aud focuri de armă în capitala Kiev, conform unor postări de pe Twitter. Preşedintele Zelenski anunţă că urmează o noapte grea.
"Noaptea aceasta va fi cea mai grea. Inamicul va năvăli. Trebuie să rezistăm. Noaptea va fi foarte grea, va fi mai grea decât ziua, dar soarele va răsări din nou. Multe oraşe ale statului nostru sunt atacate: Cernihiv, Sumy, Harkov, băieţii şi fetele noştri din Donbas, oraşele din sud, o atenţie deosebită la Kiev. Nu putem pierde capitala", a declarat preşedintele ucrainean.
UPDATE 00:15 Ucraina este pregătită să discute încetarea focului. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să aibă discuţii de pace cu Rusia pentru încetarea focului.
UPDATE 23.15 SUA s-au arătat sceptice faţă de aşa-zisa ofertă a Kremlinului de a avea un dialog cu Ucraina la Minsk. Departamentul de Stat al SUA a anunţat că diplomaţia nu are loc cu „armele ţintite”.
UPDATE 23.10 Explozii puternice care zguduie Kievul, conform @ElintNews. Se anunţă un posibil atac cu rachete de artilerie cu rază lungă de acţiune. În Kiev se aude sunetul de sirene pentru raid aerian.
UPDATE 22.55 Grupul Anonymus a spart bazele de date ale Ministerului rus al Apărării, conform unui anunţ al AnonymusTV pe contul de Twitter.
UPDATE 22.07 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat, vineri seara, printr-o postare pe canalul său de Telegram, că trupele ruse sunt „foarte aproape de capitala” Ucrainei şi a prezis „o noapte grea”.
UPDATE 21.50 NATO desfăşoară pentru prima dată forţa de reacţie rapidă în contextul apărării colective
UPDATE 21.48 Preşedintele american, Joe Biden, şi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au purtat, vineri, o convorbire care a durat aproximativ 40 de minute. În urma întâlnirii, Zelenski a postat pe Twitter un mesaj potrivit căruia cei doi şefi de stat au discutat despre „impunerea unor sancţiuni mai dure, asistenţă concretă în domeniul apărării, precum şi formarea unei coaliţii anti-război”.
UPDATE 21.30 Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) a extins zona de avertizare în jurul Ucrainei, din cauza riscului ca avioane civile să fie lovite de rachete. Zona a fost extinsă de la 100 la 200 de mile marine. EASA a anunţat joi clasificarea Ucrainei drept zonă de conflict activ.
UPDATE 21.19 Trupele ruse au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei şi au acces acum spre oraşul Herson, un important punct strategic.
UPDATE 21.01 Serghei Lavrov ameninţă Finlanda că orice încercare de aderare la NATO ar avea „repercusiuni politice şi militare serioase”
UPDATE 20.59 Războiul declanşat de Putin împotriva Ucrainei afectează şi muzica rusească. Conform organizatorilor Eurovision, Rusia a fost exclusă de la ediţia din acest an a competiţiei muzicale europene, care va avea loc pe 14 mai la Torino, Italia.
UPDATE 20.50 Soldaţii ruşi lasă cadavre în urma lor. Schimburile de tiruri şi exploziile au zguduit vineri cartierul Obolon din Kiev, soldaţii ruşi lăsând cadavre şi sânge în urma lor. Exploziile cele mai puternice au fost auzite până în centrul oraşului, la şapte kilometri distanţă. Corpul unui civil zăcea pe trotuar, la primele ore ale diminieaţii, iar la circa 50 km mai departe, ambulanţierii au fost chemaţi pentru a-i acorda ajutor unui alt bărbat, blocat în maşina lui distrusă de un vehicul blindat, transmite AFP.
UPDATE 20.46 Liderii europeni au rămas şocaţi după ultima convorbire video cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care li s-a adresat ca şi cum şi-ar fi luat adio de la ei, a declarat vineri premierul bulgar Kiril Petkov.
UPDATE 20.42 Fostul premier francez Francois Fillon s-a retras din Consiliile de Administaţie ale două mari companii din Rusia.
UPDATE 20.22 „Decizia lui Putin de a ataca Ucraina este o greşeală strategică teribilă. Poporul rus trebuie să ştie că acest război nu va face Rusia mai sigură, mai respectată la nivel global, nu va duce la un trai mai bun pentru popor”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul reuniunii de urgenţă a NATO.
UPDATE 20.12 Un orfelinat din Vorzel, un orăşel aflat la aproximativ 40 de kilometri depărtare de Kiev, a fost ţinta unui bombardament provocat de forţele ruse, a anunţat, vineri, Procurorul general al Ucrainei, Irîna Venediktova, într-o postare pe pagina de Facebook.
UPDATE 20.10 Volodimir Zelenski a distribuit o înregistrare video în care dă asigurări că se află în Kiev. „Suntem cu toţii aici şi luptăm pentru independenţă”, a spus preşedintele ucrainean.
UPDATE 19.34 Forţele de ordine au fost nevoite să facă uz de foc ca avertisment pentru a preveni o busculadă în Gara Centrală din Kiev, unde mii de oameni încercau plece din capitala Ucrainei.
UPDATE 19.19 Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, cere ca Rusia să fie exclusă din sistemul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale), măsură pe care Occidentul a evitat până acum să o ia. Germania şi Italia, foarte dependente de gazul rusesc, dar şi Ungaria, Cipru, Luxemburg sau Letonia, sunt statele reticente faţă de această măsură.
UPDATE 18.55 Peste 50.000 de ucraineni s-au refugiat în ultimele 48 de ore în ţări vecine, majoritatea în Polonia şi Republica Moldova, anunţă ONU.
UPDATE 18.35 SUA au observat în total cel puţin 200 de lansări de rachete de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.
Rachetele lansate sunt balistice şi de croazieră şi sunt lansate în primul rând de la sol şi din aer, a adăugat oficialul.
UPDATE 18.33 Gruparea de hackeri Anonymous a declarat „război cibernetic” Federaţiei Ruse, în urma evenimentelor din Ucraina, potrivit unui anunţ pe contul oficial de Twitter. Prima acţiune în acest sens a fost atacul asupra canalului rusesc de televiziune RT, la doar 30 de minute după anunţul făcut pe Twitter.
UPDATE 18.30 Un „asalt amfibiu” este în curs la vest de Mariupol pe Marea Azov, a declarat un înalt oficial american al apărării. Ruşii aduc mii de infanterişti acolo”, a spus oficialul. Acesta spune că nu ştie exact ce vor face aceşti infanterişti în Ucraina, dar „presupunerea generală este că se vor deplasa spre nord-est, spre Mariupol şi regiunea Donbas”.
UPDATE 18.22 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Rusia este pregătită să trimită o delegaţie la Minsk, capitala Belarusului, pentru discuţii cu Ucraina, propunere pe care Ucraina a declarat că „o ia în considerare”.
UPDATE 17.59 Peste 1.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum în războiul din Ucraina, susţine Ministerului Apărării de la Kiev. Pe de altă parte, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că ţara sa va începe să strângă date despre acţiunile soldaţilor ruşi care pot constitui crime de război.
UPDATE 17.49 Forţele ruse şi-au reînnoit asaltul asupra oraşului din est Harkov, cu lovituri aeriene şi bombardamente, relatează jurnalistul Peter Beaumont de la The Guardian.
Roland Oliphant de la Telegraph scrie pe Twitter că se pare că un sistem GRAD de lansare multiplă de rachete loveşte oraşul.
Luptele au ajuns în suburbiile şi centrul istoric al Kievului după o noapte de atacuri ruseşti cu rachete asupra capitalei ucrainene. Forţele ruse au înaintat la marginea oraşului din trei direcţii, în timp ce soldaţii ucraineni au luat poziţii de apărare pe poduri cheie şi patrulează cu vehicule blindate pe străzile oraşului.
Ministerul rus al apărării a susţinut că forţele sale au tăiat Kievul de la vest şi au capturat aerodromul strategic Hostomel la nord-vest, la periferia oraşului, permiţându-i să aducă trupe pentru preluarea Kievului. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că oraşul a intrat „într-o fază defensivă”.
UPDATE 17.28 Vladimir Putin pare să nu mai aibă nicio urmă de respect faţă de legislaţia internaţională. Într-un mesaj adresat militarilor ucraineni, preşedintele rus le cere acestora să „preia puterea” la Kiev. Fără niciun argument în sprijin, liderul de la Kremlin insistă să inoculeze lumii întregi că Volodimir Zelenski şi anturajul său sunt „nazişti”. Mai mult, el i-a numit şi „drogaţi”.
UPDATE 16.55 Ruşii au ieşit să manifesteze împotriva războiului din Ucraina. Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că persoanele nemulţumite nu au dreptul să protesteze dacă nu au permisiunea autorităilor. Peste 1.800 de persoane au fost arestate la manifestaţiile anti-război din Rusia.
UPDATE 16.52 „Rusia a distrus pacea pe continentul european. Condamnăm cu fermitate agresiunea Rusiei şi solicităm Rusiei să înceteze imediat operaţiunile militare. Suntem alături de curajosul poporul ucrainean, sprijinim pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială, precum şi dreptul la autodeterminare şi cel de a-şi alege propria cale”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea summitului de urgenţă convocat de Alianţă după invazia rusă în Ucraina.
UPDATE 16.38 Pe străzile din Kiev civili ucraineni au ieşit cu arma în mână pentru a-şi proteja ţara. Bărbaţi în blugi, cu puştile atârnate pe spate, plasaţi în puncte de control şi ascunşi în copacii de pe marginea drumului. Alţi tineri tineri voluntari aşteaptă cu arme antitanc pe umăr.
UPDATE 16.19 Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a ieşit pe străzile din Kiev alături de civili înarmaţi şi a spus că este gata să apere capitala Ucrainei, cu cele câteva arme pe care le au. El a apărut vorbind la CNN, ţinând în mână o puşcă de asalt.
UPDATE 16.15 Vladimir Putin „se comportă la fel ca naziştii”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei UE, Peter Stano. „Vrea să distrugă Ucraina. Vrea să provoace pagube şi suferinţe poporului ucrainean. Este complet inuman”, a denunţat purtătorul de cuvânt al UE.
UPDATE 15.27 Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe europenii cu experienţă de luptă să vină în Ucraina să oprească Rusia. „Dacă aveţi o experienţă de luptă, puteţi veni în ţara noatră (Ucraina) pentru a apăra Europa”, a declarat şeful statului ucrainean.
UPDATE 15.10 Primarul Kievului, Vitali Kliciko: Kievul „a intrat într-o fază defensivă”
Kievul „a intrat într-o fază defensivă”, deoarece trupele ruse au adus zgomotele războiului în oraş, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, vineri, în cadrul unui briefing de presă, informează Reuters.
„Oraşul a intrat într-o fază defensivă. În unele cartiere răsună focuri dearmă şi explozii, sabotorii au intrat deja la Kiev. Inamicul vrea să îngenuncheze capitala şi să ne distrugă”, a mai precizat Klitschko, în cadrul unui briefing de presă.
UPDATE 15.00 UE se pregăteşte să îngheţe activele lui Vladimir Putin şi Serghei Lavrov, conform unor rapoarte
UE se pregăteşte să îngheţe activele preşedintelui Rusiei Vladimir Putin şi ale ministrului de externe Serghei Lavrov, ca parte a celei de-a treia runde de sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Financial Times. Miniştrii de externe plănuiesc să aprobe pachetul de sancţiuni în această după-amiază, împreună cu o serie de măsuri împotriva băncilor şi industriei ruse. Putin şi Lavrov nu vor fi supuşi unei interdicţii de a călători în temeiul măsurilor, scrie FT, subliniind dorinţa UE de a menţine deschise posibilităţile diplomatice simbolice.
Un oficial al UE, vorbind sub condiţia anonimatului, a declarat pentru Reuters: „Ne mişcăm cât de repede putem”, adăugând că blocul comunitar ar putea viza şi „mulţi mai mulţi” oligarhi.
UPDATE 14.45 O navă înmatriculată sub pavilionul Republicii Moldova, lovită de un obuz în apele neutre din Marea Neagră
UPDATE 14.37 Papa Francisc a efectuat vineri o vizită la Ambasada Rusiei, în apropiere de Sfântul Scaun, pentru a-şi „manifesta îngrijorarea faţă de războiul” din Ucraina. Discuţia cu ambasadorul rus a durat circa 30 de minute.
UPDATE 14.15 Armata ucraineană a transmis vineri că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev. El a precizat că pregătirile pentru apărarea centrului capitalei Kiev sunt în desfăşurare. Armata ucraineană a distrus "unele" elicoptere şi echipamente militare ruse, a mai spus el. DPA precizează că aceste declaraţii nu pot fi verificate deocamdată din surse independente.
UPDATE 14:04 Marea Britanie vrea ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT şi va încerca în continuare să îi convingă pe partenerii săi reticenţi să ia o astfel de măsură, a declarat, vineri, ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, relatează Reuters.
Am vrea să mergem şi mai departe, am vrea să ajungem la SWIFT, sistemul financiar care le permite ruşilor să îşi mute banii prin lume pentru a primi plăţi pentru gaz, însă există organizaţii internaţionale, iar dacă nu toate ţările îşi doresc ca ei să fie scoşi din sistemul SWIFT, atunci devine dificil", a declarat Wallace la BBC.
UPDATE 13.29 Rusia este pregătită de negocieri cu autorităţile ucrainene, dacă Ucraina „depune armele”, a anunţat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează AFP.
Suntem pregătiţi de negocieri în orice moment, imediat ce forţele armate ucrainene ne vor auzi apelul şi vor depune armele”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, la o zi de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina.
Kremlinul a ameninţat, la rândul său, cu măsuri de retorsiune „simetrice sau asimetrice” la sancţiunile impuse de către Occident Rusiei, după ce a invadat Ucraina. „Măsuri de retorsiune vor urma, evident”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „În ce măsură vor fi simetrice sau asimetrice va depinde de analiza restricţiilor impuse Rusiei”, a mai precizat acesta. el.
Serghei Lavrov a dat asigurări vineri că obiectivul invaziei ruse a Ucrainei este „eliberarea” ucrainenilor „de opresiune”. Şeful diplomaţiei ruse sugerează, astfel, că Moscova vrea să răstoarne regimul lui Volodimir Zelenski, aflat la putere.
UPDATE 13.13 Mai multe oficialităţi franceze au atras atenţia că criza s-ar putea extinde rapid în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice şi au avertizat că Putin ar putea de asemenea testa cât de tare este Occidentul încercând să preia controlul asupra regiunii separatiste Transistria, care s-a declarat independentă de Moldova, sau asupra altor foste teritorii sovietice, notează Agenşia France Presse.
UPDATE 12.33 În timp de trupele ruse au intrat vineri în capitala Ucrainei, înaintând pe străzile şi bulevardele Kievului, un blindat rusesc trece peste o maşină condusă de un civil. Bărbatul a fost scos dintre fiarele cortosionate, dar ar fi supravieţuit.
UPDATE 12.32 Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza noi trupe şi a ataca Kievul, după ce a suferit daune la aeroportul militari Hostomel din apropiere de capitala Ucrainei, a transmis vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
„Pentru a intimida populaţia Ucrainei, inamicul alege tot mai mult să distrugă infrastructură civilă şi locuinţe", a precizat Statul Major într-un postare pe Facebook.
UPDATE 11.55 Au fost auzite focuri de armă în cartierul guvernamental din centrul Kievului, relatează Associated Press .
UPDATE 11. 43 Rusia urmăreşte să ocupe Kievul şi să îl ucidă pe preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat vineri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, în contextul asaltului la care forţele ruse supun capitala Kiev, relatează Reuters.
UPDATE 11.17 Agenţia Nucleară Ucraineană spune că a înregistrat niveluri crescute de radioactivitate în Cernobîl, zonă cucerită ieri de armata invadatoare. Ministerul rus al apărării, respinge afirmaţiile, spunând că nivelul de radioactivitate este normal.
UPDATE 10.30 Forţele ruseşti au intrat în cartierul Obolon din Kiev. În prezent, armata ucraineană luptă cu aceste forţe. Districtul se află la aproximativ 10 kilometri de centrul Kievului. Totodată, într-un cartier din Kiev (Minsk Masiff) se aud schimburi de focuri de armă şi mitralieră.
Videoclipurile din reţelele sociale arată ceea ce par a fi tancuri ruseşti care circulă prin Obolon, o zonă chiar la nord de centrul oraşului Kiev. Ministerul Apărării al Ucrainei a confirmat că forţele ruse s-au infiltrat în cartierul rezidenţial. Videoclipurile par să fi fost filmate de localnici de la ferestrele casele lor.
Armata ucraineană spune că forţele armate sunt angajate în lupte la periferia capitalei Kiev, în Dimer şi Ivankiv, unde au avansat un număr mare de vehicule blindate ruseşti.
O postare pe pagina oficială a Facebook a forţelor armate ucrainene au declarat că forţele „au continuat să reziste” forţelor ruse la nord-vest de capitală.
Postarea a adăugat că trupele au distrus un pod de la graniţa râului Teteriv pentru a împiedica avansarea a forţelor ruse. Se aud împuşcături ]n cartierul Minsk Masiff din Kiev, spun martorii de la faţa locului. De asemenea, staţia de metrou Obolon este închisă. În zona ei se aud salve de artilerie.
Sabotorii Federaţiei Ruse au confiscat mai multe maşini ale Gărzii Naţionale Ucrainene. Grupurile de sabotaj şi recunoaştere ale forţelor armate ruse au confiscat echipamentul Gărzii Naţionale a Ucrainei şi s-au îmbrăcat în militarii ai Forţelor Armate ale Ucrainei.
"Informaţiile trebuie diseminate pe scară largă. Inamicul foloseşte echipamentul nostru! Grupurile de sabotaj şi recunoaştere ale forţelor armate ruse folosesc vehicule confiscate de la Garda Naţională a Ucrainei pentru a pătrunde adânc în spatele poziţiilor ucrainene", se arată în raport.
UPDATE 10:07 Rusia consideră că şi-a îndeplinit ”cu succes” toate obiectivele stabilite în prima zi a invaziei Ucrainei, unde bombardamente şi confruntări armate s-au soldat cu aproape 140 de morţi, potrivit autorităţilor ucrainene, relatează AFP.
”Toate sarcinile grupurilor de militari din Forţele armate ale Federaţiei ruse din această zi au fost îndeplinite cu succes”, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Rusia nu avea ”alt mijloc” să se apere, decât trimiţându-şi forţele în Ucraina, s-a justificat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în prima zi invaziei forţeloor ruse a Ucrainei.
”Ceea ce se întâmplă în prezent sunt măsuri constrânse, pentru că nu ni s-a lăsat niciun alt mijloc de a proceda altfel”, a declarat liderul de la Kremlin într-o reuniune, transmisă la televizor, cu oameni de afaceri, la Moscova.
”Riscurile la adresa securităţii create erau de aşa natură că era imposibil să reacţionăm altfel”, a subliniat el.
UPDATE 9. 56 Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au permisiunea de a părăsi ţara pe timpul stării de urgenţă, transmite dpa. Acestora nu li se permite să treacă frontiera, a anunţat joi seara şeful autorităţii vamale ucrainene din Lvov, Daniil Menşikov, pe Facebook. El le-a cerut oamenilor să nu intre în panică şi să nu încerce să treacă frontiera pe cont propriu. Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat joi ordinul de mobilizare generală valabil pentru 90 de zile ce prevede convocarea incorporabililor şi a rezerviştilor ca urmare a invaziei declanşate de Rusia, a transmis agenţia UNIAN.
UPDATE 9.40 Ucraina se aşteaptă la un atac cu tancuri ruseşti asupra capitalei Kiev vineri, care ar putea deveni cea mai dură zi a războiului, a declarat un consilier al ministrului de interne, relatează Reuters. Consilierul Anton Heraşcenko a spus că trupele care apără Kievul sunt pregătite cu rachete antitanc furnizate de aliaţii străini.
UPDATE 9.34 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel către Formatul Bucureşti 9 (B9) (România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Cehia) de a oferi Kievului asistenţă în apărare, de a impune sancţiuni şi a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt ostilităţilor, relatează Zerkalo nedeli, preluat de Agerpres.
„Noi ne apărăm libertatea şi pământul. Dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă. Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor“, a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter.
UPDATE 9.20 Bilanţul victimelor, anunţat de preşedintele ucrainean Zelenski: 137 de ucraineni au fost ucişi în lupte până acum, inclusiv civili. Alte 316 persoane au fost rănite.
UPDATE 9.15 Guvernul Ucrainei solicită voluntari din rândul hackerilor pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice şi pentru a face misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruseşti, au spus pentru Reuters două persoane implicate în acest proiect.
"Comunitatea cibernetică ucraineană! Este timpul să vă implicaţi în apărarea cibernetică a ţării noastre", se arată în mesajul prin care se cerea hackerilor şi experţilor în securitate cibernetică să trimită o cerere prin Google docs, în care să specifice specialităţile lor, cum ar fi dezvoltarea de malware, şi referinţe profesionale.
UPDATE 8.46 Povestea celor 13 grăniceri ucraineni ucişi de ruşi pe Insula Şerpilor este unul dintre actele de eroism cele mai distribuite şi comentate pe internet în aceste ore. O inregistrare audio a conversaţiei avute de nava rusească şi militarii ucraineni a devenit virală pe reţelele de socializare.
UPDATE 8.14 BBC transmite că cele două blocuri de locuinţe care au luat foc în timpul nopţii au fost de fapt lovite de rachete. Anterior, cauza incendiului şi a distrugerilor suferite de clădiri nu era clară.
UPDATE 7.48 Liderul ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit din nou, vineri dimineaţă, cetăţenilor săi printr-un mesaj video. Atât în ucraineană, cât şi în rusă, preşedintele ucrainean a făcut apel la Rusia pentru o încetare a focului, informează BBC.
Liderul ucrainean a confirmat mai multe lovituri cu rachete raportate astăzi înainte de zori.
Zelenski a spus că bombardamentele au început vineri la ora 4:00.
El a adăugat că atacurile Rusiei au vizat atât ţinte militare, cât şi civile. Rusia a declarat anterior că nu ţinteşte lovituri asupra civililor.
Zelenski a făcut încă o cerere aliaţilor occidentali să ajute Ucraina şi să oprească atacul brutal al Rusiei.
"În această dimineaţă ne apărăm singuri statul nostru. Ca şi ieri, cele mai puternice forţe ale lumii privesc de departe", a spus preşedintele uicrainean în discursul său adresat naţiunii în această dimineaţă.
"A fost Rusia convinsă de sancţiunile de ieri? Auzim pe cerul nostru şi pe pământul nostru că nu a fost suficient."
UPDATE 7.41 BBC transmite că există mai multe rapoarte despre mai multe explozii în şi în jurul capitalei Ucrainei.
Corespondentul BBC la Kiev Paul Adams spune că a auzit sirenele care anunţă atac aerian de aer şi cel puţin o explozie
Ziarul online ucrainean Ukrayinska Pravda a raportat că forţele militare ucrainene au distrus un pod lângă Ivankiv, la periferia Kievului, pentru a împiedica tancurile ruseşti să avanseze mai departe în oraş.
UPDATE 7.39 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia a desfăşurat lovituri „oribile” cu rachete asupra Kievului, comparându-le cu atacul Germaniei naziste asupra Ucrainei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În mesajul publicat pe Twitter, oficialul de la Kiev a cerut ruperea oricăror legături cu Rusia, oprirea lui Putin şi excluderea Rusiei de peste tot.
UPDATE 7:35 Armata ucraineană a publicat filmări despre ceea ce spune că este o luptă de stradă între apărătorii ucraineni din oraşul Sumy, în nord-estul ţării, şi atacatorii ruşi.
Sumy - cu o populaţie de peste 260.000 de oameni - este o capitală regională care se află la mai puţin de 30 km (19 mile) de graniţa cu Rusia.
Şeful administraţiei locale, Dmitro Zhivitski, a declarat că un mare convoi militar rus se îndrepta spre vest, pe lângă Sumy, spre capitala Kiev.
Autorităţile locale au mai spus că oraşul konotop, din apropiere, era deja încercuit.
UPDATE 7.33 Serviciul de poliţie de frontieră al Ucrainei declară că unitatea sa din regiunea de sud-est Zaporizhzhya a fost lovită de rachete ruseşti la ora locală 04:25, informează BBC.
Serviciul spune că există victime şi răniţi printre poliţiştii de frontieră din unitatea Prymors'ky Pasad.
UPDATE 7.29 Consiliul European a decis sancţiuni economice împotriva Rusiei şi va pregăti un set şi pentru Belarus. Prezent la reuniunea extraordinară a consiliului, preşedintee Klaus Iohannis a condamnat agresiunea rusă din Ucraina şi a subliniat că UE trebuie să îşi apere principiile şi valorile, pledând pentru atenuarea impactului negativ al acţiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova şi Georgiei.
Consiliul European a agreat politic un pachet de măsuri restrictive suplimentare, prin care vor impune costuri masive şi severe Rusiei pentru acţiunile sale, pachet agreat în strânsă cooperare cu partenerii şi aliaţii.
În cadrul reuniunii, liderii europeni au condamnat puternic implicarea Belarusului în agresiunea la adresa Ucrainei, solicitându-i să se abţină de la astfel de acţiuni şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale.
Sancţiunile agreate de Consiliul European vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum şi controlul şi finanţarea exporturilor, politica de vize, listările adiţionale ale unor persoane şi entităţi, precum şi noi criterii de listare. Consiliul Uniunii Europene urmează să adopte, fără întârziere, propunerile pregătite de Comisia Europeană şi de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene. Liderii europeni au solicitat pregătirea şi adoptarea de urgenţă a unui pachet suplimentar de sancţiuni individuale şi economice, care va include, de asemenea, şi Belarus, conform Administraţiei Prezidenţiale.
Consiliul European a deplâns pierderile tragice de vieţi omeneşti cauzate de agresiunea rusă, solicitând Rusiei şi forţelor armate susţinute de Rusia să permită accesul umanitar neîngrădit către toate persoanele aflate în suferinţă.
Blinken a declarat joi la ABC TV că planul Rusiei a fost de a pune capitala Kiev în pericol.
"Să ia cu asalt capitala, să atace alte mari oraşe", a spus şeful diplomaţiei americane.
"Vedem forţe care intră din nord, din est, din sud, iar asta face parte din planul pe care l-am prezentat lumii în ultimele săptămâni", a adăugat el.
UPDATE 7.06 Potrivit informaţiilor din presa internaţională, cele două blocuri de locuinţe afectate de un incendiu au fost lovite de fragmente ale unor rachete, după ce apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat un atac cu rachete. Un proiectuil rus a fost interceptat şi a explodat deasupra celor două blocuri, fragmente din acesta şi din racheta antiaeriană ucraianeană căzând peste cele două clădiri.
UPDATE 06.41 Două blocuri de locuinţe sunt în flăcări, în sudul Kievului. Nu este clar dacă au fost lovite de o rachetă sau au luat foc după prăbuşirea aeronavei ruseşti în zonă. Cel puţin trei oameni au fost răniţi.
UPDATE 05:35 Oficiali ai administraţiei Biden au spus că forţe ruseşti se află la aproximativ 20 de mile (32 kilometri) de Kiev, relatează CNN.
UPDATE 05:30 Un avion rusesc a fost doborât deasupra Kievului.
Un oficial al Ministerului de Interne din Ucraina a declarat că o aeronavă rusă a fost doborâtă deasupra districtului Darnytskyi, din Kiev, relatează BBC.
Afirmaţia încă nu este confirmă oficial. Anton Heraşcenko a spus că avionul s-ar fi prăbuşit lângă o casă, pe strada Koshytsia.
UPDATE 04:35 O echipă CNN aflată în Kiev a raportat că a auzit două explozii mari în centrul Kievului şi o a treia explozie puternică în depărtare, vineri dimineaţa.
UPDATE 04:15 Australia critică "lipsa unui răspuns puternic" din partea Chinei.
China a refuzat, joi, să condamne invazia Rusiei pe teritoriul Ucrainei, acuzând SUA că "alimentează focul" tensiunilor de pe teritoriul ucrainean.
UPDATE 03:30 Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, îl acuză pe Putin că se foloseşte de invadarea Ucrainei pentru a acoperi corupţia.
„Acest război dintre Rusia şi Ucraina a fost declanşat pentru a acoperi furtul de la cetăţenii ruşi şi pentru a le distrage atenţia de la problemele care există în interiorul ţării”, a declarat Navalnîi, conform BBC.
UPDATE 03:10 Ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a fost întrebată dacă se aşteaptă ca trupe americane să fie trimise în Ucraina: „Nu ne aşteptăm ca cineva să lupte pentru noi”, relatează BBC.
UPDATE 03:00 Zelenski declară că el este principala ţintă a armatei ruse în acest moment. Preşedintele ucrainean a precizat că nu va pleca din Kiev.
Secretarul de stat al SUA a declarat că este "convins" că Rusia va încerca să răstoarne guvernul ucrainean. Acesta promite că NATO va sta în calea obiectivelor finale ale lui Putin, relatează CNN.
UPDATE 01:40 SUA este pregătită să primească refugiaţi din Ucraina, precizează Casa Albă. Guvernul american este pregătit să sprijine şi ţările vecine cu Ucraina pentru gestionarea fluxului crescut de refugiaţi.
Fostul preşedinte american Jimmy Carter condamnă "atacul nedrept asupra suveranităţii Ucrainei". Acesta a postat un mesaj pe Twitter în care spune că invazia Rusiei "ameninţă securitatea în Europa şi întreaga lume".
UPDATE 01:30 Zelenski precizează că "sabotori ruşi" au intrat în Kiev.
Bărbaţii ucraineni cu vârsta între 18 şi 60 de ani nu mai au voie să părăsească ţara. Preşedintele ucrainean a introdus legea marţială pe întreg teritoriul Ucrainei.
UPDATE 01:10 Preşedintele Zelenski a declarat că au murit 137 de persoane şi alte 316 sunt rănite în timpul invaziei ruseşti.
Antony Blinken a anunţat că Rusia intenţionează să încercuiască Kievul. Potrivit unor mai multe surse, acest lucru s-ar putea întâmpla în jurul orei 03:00.
Vladimir Putin a avut un dialog telefonic cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Acesta i-a detaliat lui Macron motivele pentru care Rusia a ales calea invaziei pe teritoriul Ucrainei, conform unui comunicat de la Kremlin.
UPDATE 23:25 Un înalt oficial american a declarat că Rusia a lansat peste 160 de rachete, relatează CNN. Majoritatea sunt rachete balistice cu rază scurtă de acţiune. Atacurile aeriene au inclus rachete cu rază medie şi de croazieră.
UPDATE 23:05 Se dau lupte grele la Harkov. Oamenii s-au refugiat la metrou, după ce unul din pricipalele oraşe vizate de atacurile ruse este sub asediu.
UPDATE 23:00 Cel puţin 57 de morţi şi 169 de răniţi ucraineni, conform unui bilanţ provizoriu al primei zile de război pe teritoriul Ucrainei.
UPDATE 22:25 Au loc proteste anti-Putin în mai multe oraşe mari din Europa. Manifestanţi din Berlin, Paris, Hamburg, Londra, Roma sau Madrid au ieşit în stradă pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina.
Secretarul american al Apărării trimite 7.000 de militari americani în Europa.
UPDATE 21.10 Ministrul Sănătăţii din Ucraina spune că 57 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 169 au fost rănite astăzi
UPDATE 21.00 Rusia vrea să maseze o „forţa copleşitoare” în jurul Kievului (oficial de informaţii occidentale)
UPDATE 20.50 Biden anunţă noi sancţiuni la adresa Rusiei.
Joe Biden a început prin a spune că armata rusă a declanşat un atac brutal asupra Ucrainei fără ca Rusia să fi fost provocată anterior.
Liderul de la Casa Albă a anunţat ”limitarea capacităţii Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline şi yeni pentru a fi inclusă în economia globală”, întreruperea capacităţii de a finanţa şi de a creşte armata rusă, deteriorarea capacităţii de a concura în economia high-tech a secolului 21.
UPDATE 20.21 Oraşul-port Mariupol, atacat de ruşi
Mariupol este sub un bombardament puternic, a declarat o sursă diplomatică pentru agenţia de presă Reuters. Mariupol este unul dintre cele mai mari porturi ucrainene de la Marea Azov şi este situat lângă o linie de front deţinută de separatiştii susţinuţi de ruşi în regiunea Doneţk, pe care Vladimir Putin a recunoscut-o ca stat independent.
Capturarea Mariupol ar ajuta Rusia să îşi asigure o rută terestră directă către Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.
UPDATE 20:17 Optsprezece aeronave Il-76 ruseşti care transportă trupe se apropie de la Kiev. Rusia încearcă să ocupe Kievul cât mai curând posibil pentru a instala un guvern-marionetă. Capitala este atacată din două direcţii deja.
Paraşutiştii ruşi au capturat aeroportul Antonov de lângă satul Gostomel din regiunea Kiev, a informat corespondentul CNN Matthew Chance.
Potrivit jurnalistului, ruşii plănuiesc să folosească aeroportul pentru a instala un „pod aerian” şi pentru a transfera trupe din Belarus în Ucraina.
UPDATE 19.55 Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse, a declarat joi un consilier al biroului prezidenţial ucrainean, Mykhailo Podolyak, relatează Reuters.
„Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranţă după un atac total inutil al ruşilor”, a spus el.
„Aceasta este una dintre cele mai grave ameninţări din Europa de astăzi”, a spus Podolyak.
UPDATE 19.30 Trupele ruse au atacat Insula Şerpilor cu artilerie, drept urmare, întreaga infrastructură de pe insulă a fost distrusă. Acest lucru este raportat în serviciul de presă al MVS. După o tentativă eşuată de debarcare şi un atac eşuat cu rachete, crucişătorul rusesc Moskova a bombardat Insula Şerpilor”, a anunţat Ministerul Ucrainean al Apărării, joi seara.
Insula Şerpilor este situată la 50 de km de Sulina, în Marea Neagră.
UPDATE 19.00 În Rusia au fost organizate proteste în mai multe oraşe, joi, după ce Vladimir Putin a decis să intre cu trupe militare în Ucraina.
După mai multe săptămâni de avertismente din partea Occidentului, tratate drept „isterii” de Rusia lui Putin şi trolii săi, războiul s-a întors în Europa. În zorii zilei de joi, 24 februarie, armata rusă a lansat un război masiv - aerian, naval şi terestru - împotriva Ucrainei. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a decis să lanseze, potrivit spuselor sale, o „operaţiune militară specială” pentru „protejarea” locuitorilor din Donbas.
Noaptea de miercuri spre joi a fost una foarte agitată pentru numeroşi ucraineni. În timp ce site-uri guvernamentale şi bănci erau vizate de un nou atac cibernetic, al treilea de la începutul anului, preşedintele american Joe Biden avertiza că un atac al Rusiei este posibil în următoarele 48 de ore. În Donbas, liderii separatişti proruşi ai regiunii i-ar fi solicitat lui Putin ajutor militar pentru „respingerea agresiunii forţelor armate ucrainene”. Consiliul de Securitate al ONU, prezidat, ironic, de Rusia, s-a reunit de urgenţă la 03.30.
Cu ochii fixaţi spre camere, secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a transmis lui Vladimir Putin să nu atace Ucraina. „Daţi o şansă păcii. Prea multe persoane au fost ucise deja”, a îndemnat Guterres, referindu-se la evaluara ONU precum că între 14.200 şi 14.400 de persoane au murit până la 21 februarie 2022 în cei aproape opt ani de război în Donbas între forţele separatiste din regiune şi armata ucraineană. Dar era prea târziu.
Aproape în acelaşi moment, cu puţin timp înainte de ora 06.00 la Moscova (05.00 în România), Putin anunţa la televiziune că a luat decizia să trimită armata în Ucraina. Evitând cuvântul război, Putin îşi prezenta obiectivul: denazificarea Ucrainei. Practic inventa o acuzaţie. Captiv unei mentalităţi imperiale şi dictatoriale specifice altor secole, liderul de la Kremlin susţine că vrea să „demilitarizeze” ţara vecină şi să-i pună conducerea „în genunchi”.
La scurt timp de la încheierea discursului lui Putin, ucrainenii erau vizaţi de primele bombe. Rachetele cădeau la sud, la est şi la nord, de la Odesa şi Dnipro la Harkiv şi Kiev. „Este cel mai trist moment din mandatul meu de secretar general al ONU. Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, menţineţi-vă trupele în Rusia! Acest conflict trebuie să se încheie acum”, revenea Guterres.
Putin, comparat cu Hitler de tot mai mulţi europeni FOTO EPA-EFE
Statele Unite şi NATO au condamnat imediat un „război premeditat” şi „nejustificat”. În Ucraina, ministrul de Externe Dmitro Kuleba a chemat „lumea să-l oprească pe Putin”. Ucraina „se va apăra” în faţa armatei preşedintelui rus, dădea asigurări el.
Kievul, obiectivul râvnit de Putin
Conform planului anticipat de occidentali, primii soldaţi ruşi au intrat în teritoriul ucrainean la puţin timp după înspăimântarea ucrainenilor cu bombardamente. Trupele ruse au irupt frontierele pe la Harkiv, peninsula Crimeea şi dinspre Belarus, la 150 de kilometri nord de Kiev. O tentativă de debarcare a avut loc la Odesa. Capitala Ucrainei părea ţinta principală, fiind lovită de rachete balistice.
Rusia susţine că atacurile sale sunt ţintite, vizând distrugerea infrastructurii militare. Dar, după primul val de rachete, armata ucraineană a deplâns 40 de morţi în rândurile sale şi 10 morţi în rândul civililor. Un proiect de rezoluţie a fost depus la ONU pentru vineri în vederea condamnării agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.
Pe Instagram, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă instituirea legii marţiale. „Nu intraţi în panică, vom învinge”, adaugă el. Locuitorii Kievului păreau calmi dimineaţă, dar sirenele de alarmă s-au activat mai ales după-amiază. „Pregătiţi un bagaj de urgenţă - documente, un minim de lucruri necesare - pentru a ajunge rapid, dacă este necesar, la un adăpost. Autorităţile oraşului (rămân) în capitală. Continuăm să asigurăm funcţionarea oraşului”, transmite primarul Vitali Kliciko, un fost boxer.
România declară „sprijin deplin” pentru Ucraina
După cum a tot avertizat, Joe Biden a anunţat „sancţiuni severe” împotriva Rusiei, în timp ce preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Boris Johnson au denunţat o „încălcare flagrantă” a dreptului internaţional şi „vărsarea de sânge” începută de Putin. Într-un mesaj solemn, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că „sancţiunile se vor ridica la înălţimea agresiunii”. „Franţa este alături de Ucraina. Libertatea lor este a noastră”, a insistat liderul de la Elysee.
La finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, ţinută dimineaţă, preşedintele Klaus Iohannis dădea asigurări că „România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”. „România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina”, sublinia şeful statului. Preşedintele Iohannis l-a sunat apoi pe preşedintele Zelenski „pentru a-l asigura de sprijinul şi solidaritatea deplină a României în faţa agresiunii militare iresponsabile a Federaţiei Ruse şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.
Premierul ungar Viktor Orban, văzut de mulţi analişti un „cal troian” al lui Putin în UE, a ţinut să se delimiteze de acţiunile preşeddintelui rus, condamnând la rândul său „atacul militar” şi precizând că este alături de UE şi NATO. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat o lovitură dată stabilităţii şi păcii din regiune.
Preocupată, ca de obicei, de soarta omului obişnuit, ONU a invitat ţările vecine Ucrainei să menţină frontierele deschise pentru refugiaţi. România s-a declarat imediat gata să primească peste 500.000 de cetăţeni ucraineni ameninţaţi de război.
NATO a intrat în alertă, decizând să se întrunească de urgenţă şi să activeze pentru prima dată planurile pentru apărarea Europei de Est.
Stare de urgenţă în Republica Moldova
Agitaţia a cuprins şi Republica Moldova, unde preşedinta Maia Sandu a instituit starea de urgenţă. În acelaşi timp, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea separatistă prorusă Transnistria, trupele ruse desfăşurau „exerciţii speciale”.
Aproape de prânz, bombardamentele s-au intensificat în Ucraina cu un al doilea val de rachete. Aeroportul din Kiev a fost lovit de o rachetă balistică şi a devenit teatrul unor lupte intense. Atacuri aeriene erau semnalate şi în vestul Ucrainei, la Liov şi la Luţk, lângă graniţa cu Polonia, dar şi în zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl.
Confruntat cu atacuri pe toate fronturile, Zelenski a ordonat mobilizarea generală, iar ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar, a solicitat închiderea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele pentru navele de război ale Rusiei. Armata ucraineană anunţă că a incendiat patru tancuri ruseşti pe şoseaua de centură a oraşului Harkiv. În plus, afirmă că a luat doi soldaţi ruşi prizonieri, a eliminat alţii 40 în Donbas şi a doborât cinci avioane şi un elicopter.
Apoi preşedintele Zelenski i-a îndemnat pe occidentali să facă o „coaliţie anti-Putin” ca să „constrângă Rusia să meargă pe calea păcii” şi a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice între Kiev şi Moscova.
Ameninţarea voalată a lui Lukaşenko
În Rusia, opozantul Aleksei Navalnîi, vizat de un nou proces, a crticiat aspru războiul, apreciind că este dus de Putin pentru a „deturna atenţia de la jefuirea cetăţenilor ruşi”. Încă aflată în libertate, activista Marina Litvinovici a făcut apel la manifestaţii anti-război în întreaga ţară. Autorităţile ruse au reacţionat imediat, ameninţând, cum s-au obişnuit sub regimul Putin, cu reprimarea oricărei „manifestaţii neautorizate”. Şi totuşi oamenii nu s-au descurajat şi au ieşit în stradă, aşa cum s-a întâmplat şi în alte oraşe ale Europei
Dar toate acestea nu împiedică armata rusă să avanseze şi să ocupe primele oraşe din regiunile Doneţk, Luhansk şi Herson. 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, ar fi fost distruse până la prânz în Ucraina, după cum susţinea un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
La Minsk, dictatorul Aleksandr Lukaşenko a ţinut încă din primele ore ale dimineţii să spună că Putin l-a sunat înainte de atac, dar că armata sa nu este implicată „în operaţiune”. În schimb, a cerut sisteme de rachete Iskander şi S-400 pentru a „monitoriza situaţia până la Berlin”. O ameninţare voalată la adresa întregii Europe?
La Kremlin, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a făcut o amplă pledoarie pentru război şi a ameninţat că va dura atâta timp cât va fi necesar. Iar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a plusat, acuzând, fără scrupule, că Occidentul „nu respectă dreptul internaţional”.
„Vladimir Putin este un Hitler al zilelor noastre”, a declarat, vizibil furios, fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko.