Ruşii au preluat controlul bazei aeriene Antonov, de lângă Kiev şi au distrus infrastructura de pe Insula Şerpilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto AFP
Foto AFP

Putin a anunţat, joi dimineaţă, o operaţiune specială în Donbas. După anunţul preşedintelui Rusiei, au început să aibă loc explozii în oraşele Kiev, Odesa Harkov şi în estul Ucrainei.

UPDATE 19.55 Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse, a declarat joi un consilier al biroului prezidenţial ucrainean, Mykhailo Podolyak, relatează Reuters.

„Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranţă după un atac total inutil al ruşilor”, a spus el.

„Aceasta este una dintre cele mai grave ameninţări din Europa de astăzi”, a spus Podolyak.

UPDATE 19.30 Trupele ruse au atacat Insula Şerpilor cu artilerie, drept urmare, întreaga infrastructură de pe insulă a fost distrusă. Acest lucru este raportat în serviciul de presă al MVS. După o tentativă eşuată de debarcare şi un atac eşuat cu rachete, crucişătorul rusesc Moskova a bombardat Insula Şerpilor”, a anunţat Ministerul Ucrainean al Apărării, joi seara.

Insula Şerpilor este situată la 50 de km de Sulina, în Marea Neagră.

UPDATE 19.00 În Rusia au fost organizate proteste în mai multe oraşe, joi, după ce Vladimir Putin a decis să intre cu trupe militare în Ucraina.

UPDATE 18.45 La ora 18:00 ministerul britanic al Apărării a anunţat că Rusia a efectuat un atac aerian asupra unui aerodrom de la periferia Kievului.

Loviturile au fost lansate prin „o combinaţie de rachete aeriene şi maritime şi prin bombardamente de artilerie” şi au vizat infrastructura militară, se arată în comunicat.

Au fost înregistrate pierderi grele de ambele părţi, a spus ministerul, deşi cifrele exacte sunt momentan neclare.

Paraşutiştii ruşi deţin controlul bazei aeriene Antonov aflată la aproximativ 30 de kilometri de Kiev, încă de dimineaţă. CNN a raportat în direct de la faţa locului, iar paraşutişti erau vizibili în perimetru.

Garda naţională ucraineană spune că a lansat o contraofensivă. 

După ce au stabilit o bază de operare, paraşutiştii par să aştepte acum blindatele ruseşti, informează BBC, sau să o folosească pentru a lansa lovituri în Kiev. Oricare dintre scenarii s-ar putea derula în curând.

UPDATE 18.28 Ucraina face apel la Uniunea Europeană şi statele sale membre să furnizeze urgent sisteme de apărare aeriană şi antirachetă, precum şi să folosească „toate mijloacele” pentru a bloca semnalele satelitului rusesc.

UPDATE 17.56 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat joi impunerea unei interdicţii de circulaţie pentru a prezerva "securitatea" locuitorilor capitalei ucrainene după declanşarea invaziei ruse, informează AFP.

"Interdicţia de circulaţie va dura între orele 22:00 şi 07:00", a adăugat primarul Kliciko într-un comunicat, precizând că transportul public nu va funcţiona în această perioadă, dar că staţiile metrou vor rămâne deschise în permanenţă pentru a servi drept adăpost în caz de lovituri aeriene.

UPDATE 17.48 Şapte morţi într-un atac cu rachete ruseşti în apropiere de Kiev, spun autorităţile ucrainene

Autorităţile ucrainene spun că şapte persoane au fost ucise şi 17 rănite într-un atac cu rachete asupra unei zone militare la nord-est de capitala Ucrainei, Kiev, transmite CNN. Primarul oraşului Brovarî, Igor Sapojko, a declarat că atacul a avut loc la ora locală 14:30. Brovarî are o bază a forţelor speciale ucrainene. A fost una dintre numeroasele lovituri ruseşti date joi, în apropiere de Kiev.

UPDATE 17.41 Trupele ruse au intrat în zona Cernobîl, atacurile având loc în apropierea centralei nucleare. Anunţul a fost făcut de consilierul ministrului ucrainean al Afacerilor Interne, Anton Geraşcenko, într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE 17.38 Armata rusă atacă Ucraina, dar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susţine că Occidentul „nu respectă dreptul internaţional”

UPDATE 17.24 O bombă a lovit o navă turcă ce naviga dinspre portul Odesa, din sudul Ucrainei, către România, informează zn.ua. Potrivit sursei citate, nava se afla la 50 de mile sud de Odesa şi avea la bord opt militari turci, 11 filipinezi şi 11 ucraineni. La Odesa, 18 militari au fost ucişi într-un bombardament asupra unei cazărmi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat războiul declanşat joi dimineaţă de preşedintele rus Vladimir Putin şi a dat asigurări că nu va recunoaşte nicio măsură care afectează suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

UPDATE 17:07 Avertizare de atac aerian în Kiev. Se aud sirene în tot oraşul, relatează CNN. Toţi locuitorii Kievului sunt sfătuiţi să caute adăposturi subterane.

UPDATE 16.57 Ungaria condamnă războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, a spus joi premierul Viktor Orban după o reuniune a cabinetului de securitate al ţării. „Împreună cu aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO, condamnăm atacul militar al Rusiei”, a declarat Orban, citat de Reuters.

UPDATE 16.48 Lukaşenko cere sisteme de rachete Iskander şi S-400 ruseşti. „Să putem monitoriza situaţia de aici (din Belarus, n. red.) până la Berlin”, a declarat liderul de la Minsk, un aliat al lui Putin.

UPDATE 16.41 Armata rusă a anunţat joi după-amiază că a distrus 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina.

UPDATE 16.26 Primarul oraşului Kiev, Vitali Kliciko, către locuitorii capitalei Ucrainei: „Pregătiţi un bagaj de urgenţă - documente, un minim de lucruri necesare - pentru a ajunge rapid, dacă este necesar, la un adăpost. Autorităţile oraşului [rămân] în capitală. Continuăm să asigurăm funcţionarea oraşului”.

UPDATE 16.18 Într-un discurs solemn, preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis Rusiei că „sancţiunile se vor ridica la înălţimea agresiunii” sale în Ucraina. Franţa este alături de Ucraina. Libertatea lor este a noastră”, a declarat liderul de la Elysee.

UPDATE 15.40 Preşedintele Lituaniei a declarat stare de urgenţă, în urma evenimentelor din Ucraina.

UPDATE 15.00 Ruşii bombardează satul New York din Ucraina.

Şeful Administraţiei Regionale de Stat Doneţk, Pavel Kirilenko, a menţionat că ruşii bombardează satul New York din districtul Bakhmut cu mortiere şi mitraliere grele.

„În prezent invadatorii bombardează satul New York cu mortiere şi mitraliere grele”, a scris Kirilenko pe Facebook.

Trupele ruseşti de la „Gradov” au tras asupra Novoselovka, două case au fost distruse, alte opt au fost avariate.

UPDATE 14.50 Forţe ruse au pătruns în regiunea Kiev, dinspre Belarus, în vederea unui atac cu rachete de tip Grad vizând ţinte militare, anunţă joi într-un comunicat grănicerii ucraineni, relatează AFP.

UPDATE 14.16 NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, au declarat joi pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe.

UPDATE 14.02 Luni la prânz, elicopterele ruseşti au apărut pe cerul capitalei ucrainene survolând baza aeriană Gostomel de la periferia Kievului, în timp ce mai multe au zburat deasupra centralei hidroelectrice Kahovka de pe râul Nipru.

UPDATE 13.59 Doi soldaţi ruşi dintr-un regiment de infanterie motorizată au fost luaţi prizonieri, a anunţat Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni. Potrivit lui Zalujnii, armata rusă suferă pierderi. Patru tancuri ruseşti au fost incendiate pe şoseaua de centură a oraşului Harkiv, în estul Ucrainei. Trupele ruse au luat cu asalt şi graniţa din regiunea Jitomir, iar grănicerii şi militarii ucraineni luptă în acea zonă.

UPDATE 13.46 Armata rusă a bombardat o staţie radar din regiunea Odesa (satul Lipetskoie, districtul Podolski), relatează Administraţia Regională de Stat Odesa.

18 persoane au fost ucise (10 femei, 8 bărbaţi), şapte au fost rănite. Şase persoane au fost scoase de sub dărâmături.

În plus, distrugerea staţiei radar este o pierdere semnificativă pentru informaţiile externe şi militare ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 13.22 Un al doilea val de atacuri cu rachete a fost lansat de curând de armata rusă. „Nu, nu este o invazie rusă doar în estul Ucrainei, ci un atac de amploare din mai multe direcţii”, a scris ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba pe Twitter.

Potrivit consilierului prezidenţial Oleksii Arestovici, cel puţin 40 de militari şi aproximativ zece civili ucraineni au fost ucişi joi în primele ore la invaziei armatei ruse în Ucraina.

Autorităţile ucrainene dau asigurări că asigură controlul asupra oraşului Mariupol, port strategic la Marea Azov situat la doar 15 kilometri vest de teritoriul separatist din Doneţk.

Anunţul cu privire la Mariupol vine după ce autorităţile ucrainene au declarat că au recucerit oraşul Şceastia.

Tintele Rusiei in Ucraina FOTO Daily Mail

Ţinte ale Rusiei în Ucraina FOTO Daily Mail

UPDATE 12.59 Premierul britanic Boris Johnson a solicitat joi organizarea unei reuniuni de urgenţă „cât mai rapid posibil” a şefilor de stat şi de guverne din NATO, pe tema invaziei ruse a Ucrainei, pe care o denunţă drept o „catastrofă pentru continentul” european, relatează AFP.

UPDATE 12.53 Armata rusă a anunţat joi că separatişti proruşi din estul Ucrainei, pe care-i susţine, au înregistrat cuceriri teritoriale împotriva armatei ucrainene, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, a anunţat la televiziune că rebelii proruşi au avansat - cu trei kilometri - în regunea Doneţk şi - cu un kilometru - în regiunea Lugansk.

UPDATE 12.41 Ucrainenii sunt îndemnaţi de poliţie să anunţe dacă observă persoane suspecte pe străzi. Potrivit poliţiei ucrainene, un element distinctiv ar fi purtarea unor obiecte sau articole vestimentare neobişnuite de culoare roşie.

UPDATE 12.40 Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina, menţionând că ţara noastră este pregătită pentru orice consecinţe economice şi umanitare pe care le poate genera un conflict de durată.

UPDATE 12.32 Ministerul rus al Apărării a publicat, joi dimineaţă, un comunicat în care anunţă despre „exerciţii militare speciale” efectuate în Transnistria, regiune separatistă prorusă din estul Republicii Moldova.

UPDATE 12.20 Principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, încarcerat şi care este vizat de noi acuzaţii, a declarat joi că se „opune” războiului lansat de liderul de la Kremlin. „Sunt împotriva acestui război. Cred că acest război între Rusia şi Ucraina are scopul să ascundă jefuirea cetăţenilor ruşi şi să le deturneze atenţia de la problemele care există în interiorul ţării, de la degradarea economiei”, a declarat Aleksei Navalnîi în cursul unui nou proces deschis împotriva sa.

UPDATE 12.16 Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, în prezent parlamentar, l-a comparat pe preşedintele rus Vladimir Putin cu Adolf Hitler, a apreciat că „ziua de astăzi (joi) este o zi tragică” pentru Ucraina, însă dă asigurări că Ucraina va învinge.

UPDATE 12.03 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia. Şeful statului ucrainean i-a îndemnat totodată pe ruşi să iasă în stradă împotriva războiului.

UPDATE 11.50 Marina Litvinovici, o activistă de opoziţie din Rusia, a făcut apel, joi, la manifestaţii anti-război în mai multe oraşe din ţară, după ce Putin a declanşat războiul împotriva Ucrainei. Ea a subliniat că situaţia actuală reprezintă „agonia unui om aflat pe moarte”, dar şi că, „din păcate, Rusia este în agonie”.

UPDATE 11.46 Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov le-a cerut conaţionalilor săi care pot să ţină în mână o armă să se alăture armatei. „Dragi compatrioţi! Inamicul atacă, dar armata noastră este de neînvins. Ucraina intră în modul de apărare completă. Toţi cei care sunt pregătiţi şi capabili să deţină o armă se pot alătura chiar acum în rândurile Forţelor de Apărare Teritoriale ale Forţelor Armate ale Ucrainei din regiunea dvs.”, a scris Reznikov.

Veteranii ucraineni sunt înarmaţi pentru a lupta împotriva trupelor ruse.


FOTO AFP

Rusia a invadat Ucraina. Foto AFP

UPDATE 11.32 Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine că omologul său rus Vladimir Putin l-a sunat cu câteva ore înainte de a declanşa războiul împotriva Ucrainei. Kremlinul nu a dat nicio informaţie în legătură cu acest apel telefonic. Aleksandr Lukaşenko, un aliat al lui Vladimir Putin, i-a convocat joi dimineaţă, la ora locală 08.00, pe şefii armatei.

UPDATE 11.17 Kievul a cerut Ankarei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruseşti. „Cerem ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise. Am transmis părţii turce solicitarea noastră în acest sens”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar într-o conferinţă de presă la Ankara.


FOTO AFP

Rusia a invadat Ucraina. Foto EPA-EFE

UPDATE 11.12 Două ţinte nerecunoscute s-au apropiat de Insula Şerpilor, relatează Serviciul de Grăniceri al Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

UPDATE11.09 Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitatea Informaţională a Ucrainei afirmă că armata ucraineană a recuperat localitatea Sceastia din regiunea Luhansk şi a eliminat 50 de militari ruşi.

Pe de ală parte, preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat joi trupelor ucrainene să provoace un maximum de pierderi militarilor ruşi care invadează Ucraina.

UPDATE 10.57 Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen îl acuză joi pe preşedintele rus Vladimir Putin de „readucerea războiului în Europa” şi anunţă un pachet de sancţiuni „masive” vizând baza economiei ruse şi „capacitatea acesteia de a se moderniza”, relatează BBC News.

Liderii Uniunii Europene (UE) urmeaază să discute o nouă sere de sancţiuni, la un summit, joi seara, după ce Vladimir Putin a lansat un atac în Ucraina, scrie Financial Times.

UPDATE 10.47 Presa de stat rusă laudă operaţiunea militară din Ucraina, numind-o o intervenţie militară în Donbas, ignorând în mare măsură loviturile cu rachete asupra infrastructurii şi a unor oraşe din întreaga ţară, scrie corespondentul The Guardian la Moscova.

În timp ce tancurile ruseşti au trecut graniţele în Ucraina prin punctele de la nord, est şi sud de Kiev, canalul TV Rossiia-24 relata că „Neonaţionaliştii ucraineni aşteaptă momentul potrivit pentru a lovi împotriva Rusiei”.

Relatările in direct au fost difuzate din oraşele din Doneţk şi Lugansk, unde corespondenţii s-au concentrat în principal pe bătăliile locale, mai degrabă decât pe invazia rusă mai largă care are loc în toată Ucraina.

Pentru ruşii care urmăresc ştirile, ar putea crede că acest lucru se concentrează în mare parte în zonele în care au loc lupte de opt ani.

UPDATE 10.40 Confuzia se simte în toată Moscova în această dimineaţă. Pe Arbatul Vechi, una dintre cele mai aglomerate străzi pietonale din Moscova, mulţi şi-au exprimat şocul că Rusia a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei.

UPDATE 10.31 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunţă că România cere activarea articolului 4 din Tratatul NATO, privind consultarea între Aliaţi pe tema invadării Ucrainei de către Federaţia Rusă.

UPDATE 10.29 Rubla rusească a scăzut joi la minime istorice în raport cu dolarul şi euro, în cadrul unor tranzacţii extrem de volatile, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat forţelor ruse să invadeze Ucraina, o mişcare care se anticipează că va declanşa noi sancţiuni împotriva Moscovei, transmite Reuters.

UPDATE 10.23 Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat joi, 24 februarie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că Guvernul va cere Parlamentului declararea stării de urgenţă în ţară în contextul situaţiei din Ucraina.

UPDATE 10.19 Forţele terestre ruse au intrat în Ucraina dinspre peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, au anunţat joi grănicerii ucraineni, potrivit AFP.

Pe de altă parte, Rosaviatsia a anulat zborurile din sudul Rusiei, în apropiere de Ucraina şi la Marea Neagră, până la 2 martie, din cauza „situaţiei complicate din Ucraina”.

UPDATE 10.09 Statul Major al armateI ucrainene a dezminţit informaţia cu privire la debzarcarea de trupe ruse în portul Odesa, din sudul Ucrainei, aşa cum au anunţat anterior surse media. Armata rusă bombardează intens estul Ucrainei, dar situaţia este „sub control” în sudul ţării, afirmă Statul Major al armatei ucrainene într-un mesaj publicat pe Facebook. Autorităţile ucrainene le-au recomandat joi locuitorilor din Donbas să se retragă din faţa atacului Rusiei şi a operaţiunii militare a miliţiilor separatiste, în condiţiile în care două treimi din această regiune se află sub administraţia Ucrainei.

Pe de altă parte, separatiştii proruşi din Donbas susţin că vizează doar ţinte militare şi că au capturat deja localităţile Şceastia şi Staniţa Luganska, chiar din apropierea liniei de front. Aceste informaţii nu sunt confirmate oficial.

UPDATE 10.03 Cel puţin opt persoane au fost ucise şi nouă au fost rănite de bombardamentele ruseşti, a declarat un consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne, potrivit Reuters.

UPDATE 10.01 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis joi că este "îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina" şi că a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre următorii paşi, relatează Reuters.

UPDATE 9.51 Serviciul de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţia Informaţiilor din Ucraina a avertizat despre posibile întreruperi ale comunicării din cauza supraîncărcării reţelelor operatorilor.

UPDATE 9.39 Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, joi, că preşedintele SUA Joe Biden nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei.

„Nu vom fi implicaţi într-un război cu Rusia şi nici nu vom trimite soldaţi în Ucraina ca să ne luptăm cu Rusia.

Nu ştiu de câte ori trebuie să vă mai spun: nu există nicio posibilitate ca preşedintele să trimită soldaţi americani în Ucraina care să lupte cu Rusia”, a declarat Jen Psaki.


FOTO AFP

Rusia a invadat Ucraina. FOTO AFP

UPDATE 9.35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere partenerilor ajutor pentru a închide spaţiul aerian al Ucrainei. Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei a dat ordin să se provoace pierderi maxime invadatorilor.

UPDATE 9.29 Autorităţile din Ucraina susţin că Rusia mută echipamente militare în sud-estul ţării din Crimeea anexată, potrivit Reuters. 

Un fotograf Reuters a fotografiat tancuri şi transportoare blindate care se îndreptau spre oraşul Mariupol, din estul Ucrainei.

UPDATE 9.19 Consilierul Ministerului de Interne al Ucrainei spune că bombardamentele ruseşti în toată Ucraina s-ar fi soldat cu un mort şi un rănit.

În Mariupol, şapte clădiri rezidenţiale au luat foc, un obuz a lovit aerodromul Kramatorsk.

În Luţk, postul pompierilor a fost avariat, nimeni nu a fost rănit. În urma bombardării aerodromului, o persoană a fost rănită.

FOTO AFP

Rusia ataca Ucraina. Foto AFP

La Poltava a fost semnalat un „raid aerian”. Incendiu în depozitele militare din sat. Raduşinţi (regiunea Poltava).

La Hmelniţki, un obuz a lovit pista unui aerodrom militar.

În Nijin, şase oameni s-au trezit sub dărâmăturile de pe aerodrom, se lucrează pentru eliberarea lor.

O unitate militară din Kamenka Buzskaia, din regiunea Liov, a fost bombardată.

La Ivniţa, în regiunea Jitomir, un obuz a lovit un complex militar.

În Ivano-Frankivsk, un obuz a lovit o unitate militară.


FOTO AFP

 Rusia ataca Ucraina. Foto AFP

GALERIE FOTO

UPDATE 9.03 Presa rusă a raportat că Putin probabil şi-a preînregistrat declaraţia de război încă de luni. Ziarul rus Novaia Gazeta a descoperit că metadatele din fişierul video încărcat pe site-ul Kremlinului au fost create la 19:00 pe 21 februarie, cu aproape trei zile înainte ca Putin să anunţe joi dimineaţă începerea operaţiunii sale militare.

Asemănările dintre apariţia de astăzi a lui Putin şi cea de la începutul acestei săptămâni ridicaseră deja semne de întrebare dacă şi-a filmat în avans declaraţia de război. Poartă aceeaşi cravată şi stă la acelaşi birou când a anunţat luni recunoaşterea teritoriilor controlate de Rusia şi când a anunţat joi începerea operaţiunii sale militare.

UPDATE 8.57 Imaginile video indică faptul că rachetele ruseşti au lovit centrele populaţiei din marile oraşe ucrainene, în ciuda afirmaţiilor armatei ruse că vizează doar infrastructura militară.

Imaginile din oraşul Harkov au arătat ceea ce părea a fi o bucat a unei rachete trase cu un lansator de rachete multiplă Smerch. Sarcina utilă a rachetei nu a reuşit să explodeze la impact şi a rămas pe trotuar în apropierea unei biserici ortodoxe.

CIT, un grup de cercetare open-source, a confirmat că videoclipul a fost filmat în Harkov şi că ar putea fi vorba de o rachetă Smerch. Folosirea acelor rachete împotriva centrelor populaţiei este o „crimă de război”, susţine grupul.

UPDATE 8.50 Armata rusă anunţă joi că a distrus sisteme de apărare antiaeriană şi a ”scos din serviciu” baze aeriene în Ucraina, unde Moscova a lansat joi dimineaţa o operaţiune militară, relatează AFP.

”Infrastructura militară şi baze aeriene aparţinând Forţelor armate ucrainene au fost scoase din serviciu”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor ruse de presă.

UPDATE 8.47 Un Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 07.05.

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziţia autorităţilor române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situaţii.

UPDATE 8.31 Rada Supremă (palamentul ucrainean) a introdus legea marţială în Ucraina, a declarat Iaroslav Zelezniak. 300 de deputaţi au votat „Pentru”.

UPDATE 8.27 Ambasadorii celor 30 de ţări membre ale NATO se vor reuni de urgenţă joi dimineaţă la Bruxelles în urma operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Alianţei, informează France Presse.

UPDATE 8.16 Armata ucraineană spune că a doborât cinci avioane ruseşti şi un elicopter deasupra Donbassului, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. „Conform informaţiilor comandamentului Forţelor Mixte, astăzi, 24 februarie, 5 avioane şi un elicopter al agresorilor au fost doborâte în zona OS ”, se arată în mesaj .

UPDATE 8. 10 Pe la cinci dimineaţa, trupele ruse au atacat graniţa ucraineană în zona fronierei cu Belarus, a informat serviciul de frontieră ucrainean, în regiunile Lugansk, Sumi, Harkov, Cernihiv şi Jitomir.

„În jurul orei 05:00, graniţa de stat a Ucrainei în zona cu Federaţia Rusă şi Republica Belarus a fost atacată de trupele ruse susţinute în Belarus. Atacurile asupra unităţilor de frontieră, detaşamentelor de frontieră şi punctelor de control sunt efectuate cu ajutorul artileriei, echipamentului greu şi armelor de calibru mic.

Acest lucru se întâmplă în regiunile Lugansk, Sumi, Harkov, Cernihiv şi Jitomir. În plus, atacul are loc şi din Crimeea. Grupurile de sabotaj şi recunoaştere inamice acţionează şi ele. Forţele ucrainene de grăniceri răspund în funcţie de situaţie împreună cu Forţele Armate ale Ucrainei şi Garda Naţională a Ucrainei. Încă nu a fost comunicat un bilanţ al victimelor. 

UPDATE 8.00 Coloane de echipamente militare au intrat în Ucraina prin punctul de trecere a frontierei cu Belarus, relatează CNN, citând o transmisie video în direct a serviciului de frontieră ucrainean de la punctul de control.

Rusia in Ucraina

UPDATE 7. 59 Statele Unite ale Americii, împreună cu aliaţii săi, impune noi sancţiuni  Rusiei, relatează CNN, citând o sursă informată din administraţia Joe Biden.

UPDATE 07.57 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut lumii să "acţioneze imediat" ca răspuns la operaţiunea militară a Rusiei în ţară.

"Lumea trebuie să acţioneze imediat. Viitorul Europei şi al lumii este în joc", a scris Kuleba într-un mesaj postat joi dimineaţă pe Twitter.

UPDATE 07.55 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi dimineaţă că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este "o încălcare flagrantă" a dreptului internaţional, vorbind despre o zi "îngrozitoare pentru Ucraina" şi "o zi neagră pentru Europa", relatează AFP .

"Agresiunea rusă va avea un preţ politic, economic şi moral fără precedent", a declarat ambasadoarea germană la ONU, Antje Leendertse, la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri noaptea.
 

UPDATE 07.35 Rusia spune că ţinteşte infrastructura militară, nu oraşele din Ucraina. Ministerul rus al Apărării a negat că a atacat oraşele ucrainene şi a spus că ţinteşte infrastructura militară din Ucraina, cu arme de mare precizie, potrivit agenţiei RIA Novosti.

UPDATE 07.27 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei "operaţiuni militare" în Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE 07.15 Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în care condamnă agresiunea militară a Ucrainei de către Federaţia Rusă, menţionând că ţara noastră este pregătită să ofere asistenţă umanitară ucrainenilor. "Niciun cetăţean al României nu trebuie să se teamă", a mai spus Klaus Iohannis.

UPDATE 06.58 CNN prezintă o listă de şapte oraşe şi zone din Ucraina, pe care se află inclusiv capitala, Kiev, în care au fost auzite explozii, conform reporterilor de la afţa locului şi a martorilor oculari.

Kiev - Reporterii CNN au auzit explozii din partea de est, în direcţia aeroportului internaţional din oraş. Pe reţelele socile, mai mulţi utilizatori au auzit explozii în regiunea Borispil, din estul Capitalei, unde se află aeroportul. CNN nu are confirmări că a fost vizat aeroportul.

Harkov - O echipă  CNN a auzit o serie de explozii puternice.

Kramatorsk: Două persoane din oraş, aflat la aproximativ 120 de kilometri nord de regiunea separatistă Doneţk au declarat CNN că au auzit cel puţin două explozii masive.

Nipru: Un localnic din acest oraş a declarat CNN că a auzit câteva explozii

Mariupol: Doi locuitori au declarat CNN că au auzit explozii la est de oraş, localizat în sud-estul ţării.

Odesa: O echipă CNN a auzit două serii de explozii, la interval de 20 de minute

Zaporojie: O echipă CNN a declarat că a auzit cel puţin o explozie, la distanţă

Update 06:45 Ucraina nu are reacţie în faţa atacurilor Rusiei venite de pe toate fronturile. 

„Războiul durează de o oră şi jumătate şi Forţele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, relatează surse de presă de la Kiev.

Secretarul de stat al NATO condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra Ucrainei. 

„Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente teribile şi NATO va face tot ce este necesar pentru a-i proteja şi apăra pe toţi aliaţii”, a declarat Stoltenberg.

UPDATE 06:10 Consilierul ministrului de interne al Ucrainei "afirmă că invazia a început". Anton Gerashchenko a declarat pe pagina sa de Facebook că au fost lansate rachete asupra Kievului. 

Biden va anunţa pe parcursul zilei de joi noi consecinţe pe care SUA şi aliaţii le vor impune Rusiei după atacul neprovocat şi nejustificat asupra Ucrainei.

UPDATE 06:00 Ucrainenii părăsesc Kiev-ul după ce la primele ore ale dimineţii au avut loc mai multe explozii în capitala Ucrainei. 

Preşedintele SUA a declarat că Rusia este responsabilă pentru pierderea catastrofală de vieţi omeneşti dat fiind faptul că a ales să pornească acest război. 

„Doar Rusia este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le va aduce atacul”, a declarat Biden.

Update 05:40 Preşedintele Rusiei a avut un discurs în care a declarat că toate analizele arată că această confruntare e iminentă. 

La scurt timp de la declaraţia lui Putin au început explozii în Kiev, Odesa Harkov şi Estul Ucrainei. 

UPDATE 03:00 Ucraina s-a deconectat de la sistemul energetic din Rusia şi Belarus. 

Miliţiile separatiste au hărţuit o echipă de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. 

UPDATE 02:20 Explozii auzite în oraşul separatist Doneţk, din estul Ucrainei, relatează NewNews_eu.


Ştirea iniţială:

„Oamenii din republicile din Donbas au cerut Rusiei ajutor. În acest sens, am decis derularea unei operaţiuni militare speciale. Scopul ei este de a proteja oamenii care au fost ţinta abuzurilor, genocidului din partea regimului de la Kiev timp de opt ani, şi în acest scop vom face eforturi pentru demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, dar şi aducerea în faţa justiţiei a celor care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv cetăţeni si Rusiei”, a declarat Putin, conform agenţiei Tass. 

În capitala Kiev s-au auzit cel puţin cinci explozii imediat după încheierea discursului lui Putin. Este începutul ofensivei Rusiei în Ucraina. Forţele ucrainene de la frontiere relatează că pe întreaga linie a frontului din este au loc atacuri de artilerie. 

Liderul de la Kremlin le-a cerut ucrainenilor "să depună armele" şi să plece acasă. Acesta a făcut şi un avertisment cu privire la orice intervenţie străină, amintind că Rusia este una din cele mai puternice puteri nucleare de pe planetă, aşa că niciun agresor nu ar trebui să aibă învoieli că va fi învins.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite