Ucraina cere ajutor hackerilor pentru misiuni de spionaj cibernetic. Unitatea defensivă ar fi folosită pentru a apăra centralele electrice şi sistemele de apă
0Guvernul Ucrainei solicită voluntari din rândul hackerilor pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice şi pentru a face misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruseşti, au spus pentru Reuters două persoane implicate în acest proiect.
Solicitările pentru voluntari au început să apară pe forumurile hackerilor joi dimineaţă, în timp ce mulţi locuitori fugeau din capitala Kiev.
"Comunitatea cibernetică ucraineană! Este timpul să vă implicaţi în apărarea cibernetică a ţării noastre", se arată în mesajul prin care se cerea hackerilor şi experţilor în securitate cibernetică să trimită o cerere prin Google docs, în care să specifice specialităţile lor, cum ar fi dezvoltarea de malware, şi referinţe profesionale.
Yegor Aushev, cofondator al unei companii de securitate cibernetică din Kiev, a declarat pentru Reuters că a postat mesajul la cererea unui înalt oficial al Ministerului Apărării, care l-a contactat joi. Firma lui Aushev, Cyber Unit Technologies, este cunoscută pentru colaborarea cu guvernul ucrainean în ceea ce priveşte apărarea infrastructurii critice.
O altă persoană direct implicată în acest proiect a confirmat că solicitarea a venit de la Ministerul Apărării joi dimineaţă.
Reprezentanţii Ministerului ucrainean al Apărării nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Un ataşat al apărării de la ambasada Ucrainei la Washington a declarat că "nu poate confirma sau infirma informaţiile de pe canalele Telegram", referindu-se la platforma de mesagerie mobilă, şi a refuzat să facă alte comentarii.
Aushev a declarat că voluntarii vor fi împărţiţi în unităţi cibernetice defensive şi ofensive. Unitatea defensivă ar fi folosită pentru a apăra infrastructura, cum ar fi centralele electrice şi sistemele de apă. Într-un atac cibernetic din 2015, atribuit pe scară largă hackerilor statului rus, 225.000 de ucraineni au rămas fără electricitate.
Unitatea ofensivă de voluntari pe care Aushev a declarat că o organizează ar ajuta armata ucraineană să desfăşoare operaţiuni de spionaj digital împotriva forţelor ruseşti invadatoare.
"Avem o armată în interiorul ţării noastre", a declarat Aushev. "Trebuie să ştim ce fac". Efortul de a construi o forţă militară cibernetică vine târziu în joc, a recunoscut Aushev.
Contactat joi seara târziu în Ucraina, Aushev a declarat că a primit deja sute de candidaţi şi că va începe verificarea pentru a se asigura că niciunul dintre ei nu este agent rus.
Ucraina a fost victima mai multor atacuri cibernetice în ultimele săptămâni, pentru care Kievul a acuzat Rusia, care a negat orice implicare.