Sondaj IRI: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Parlamentul R. Moldova ar accede doar trei partide

Sondaj IRI: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Parlamentul R. Moldova ar accede doar trei partide

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formaţiuni politice: Partidul Socialiştilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Democrat. Potrivit unui sondaj realizat de Institutului Republican Internaţional (IRI), PSRM ar obţine 29% din voturile cetăţenilor, PAS – 21%, iar PDM – 10%. Perioada de colectare a datelor a fost 16 noiembrie-9 decembrie 2019, transmite IPN.

Expert: Nu există niciun motiv să credem că au apărut condiţii pentru rezolvarea conflictului dintre Tiraspol şi Chişinău

Expert: Nu există niciun motiv să credem că au apărut condiţii pentru rezolvarea conflictului dintre Tiraspol şi Chişinău

Directorul Şcolii de Studii Politice din Tiraspol, Anatoly Dirun, consideră că în prezent „nu există niciun motiv să credem că au apărut condiţii pentru rezolvarea conflictului dintre Tiraspol şi Chişinău, cu atât mai mult, este imposibil să vorbim despre pregătirea şi dorinţa Transnistriei de a accepta un statut în cadrul Republicii Moldova”.

Deputaţii îşi prezintă iniţiativele pentru noua sesiune a Legislativului

Deputaţii îşi prezintă iniţiativele pentru noua sesiune a Legislativului

În noua sesiune parlamentară, care urmează să înceapă în luna februarie, deputaţii vor pune accent, în primul rând, pe proiectele care vor viza domeniul social. În topul priorităţilor se vor afla şi lupta contra corupţiei, reforma justiţiei şi domeniul economic. Despre aceasta au anunţat deputaţii Sergiu Sîrbu, Igor Grosu şi Vlad Batrîncea la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Ilan Şor ar putea rămâne fără salariu de deputat

Ilan Şor ar putea rămâne fără salariu de deputat

Liderul Partidului politic „Şor”, Ilan Şor, ar putea rămâne fără salariu de deputat, precum şi fără indemnizaţii şi compensaţii, care i se cuvin în calitate de parlamentar. Comisia permanente juridică, numiri şi imunităţi a examinat un demers cu privire la evaluarea activităţii parlamentare a deputatului Şor, transmite IPN.

Ion Chicu: Fără consens larg în societate nu putem miza pe succesul reformei justiţiei

Ion Chicu: Fără consens larg în societate nu putem miza pe succesul reformei justiţiei

Fără consens larg în societate în raport cu proiectul ce vizează reforma justiţiei nu se va putea miza pe succesul reformei în cauză. Declaraţia aparţine prim-ministrului Ion Chicu. Potrivit lui, dacă nu va exista înţelegere referitor la cât de importantă este reforma justiţiei şi dacă unii reprezentanţi ai societăţii vor căuta dividende politice pe marginea acestui subiect, probabil vor exista probleme în realizarea ei, transmite IPN.

PSRM înaintează plângere penală cu privire la dosarul care vizează formaţiunea

PSRM înaintează plângere penală cu privire la dosarul care vizează formaţiunea

Membrii Partidului Socialiştilor vor să cunoască cine stă în spatele intentării în 2016 a dosarului penal împotriva formaţiunii, precum şi contextul în care a fost instrumentat şi folosit dosarul în cauză. De asemenea, socialiştii vor să cunoască cine stă în spatele redeschiderii acestuia în luna noiembrie a anului trecut. PSRM anunţă că urmează să expedieze demersurile necesare organelor de drept, transmite IPN.

Republica Moldova şi-a petrecut perioada între Crăciunul pe stil vechi şi Sfântul Vasile cu reţinerea şefului Parchetului Anticorupţie, Viorel Morari, de către procurorul general nou ales/desemnat, Alexandr Stoianoglo, după metoda Igor Dodon, înainte de orice formulă de reformă a justiţiei.

acum 10 zile · comentarii (2)

Republica Moldova a intrat într-o perioadă politică extrem de periculoasă după ce Igor Dodon şi-a impus cabinetul său de miniştri la Chişinău sub eticheta falsă de „guvern tehnocrat”. Preşedintele susţinut de Federaţia Rusă a acaparat toate pârghiile de putere în stat, iar noi putem spune că Moldova a fost ocupată de ruşi în mod democratic.

acum 14 zile · comentarii (22)

În sfârşit: politicienii unionişti şi-au dat mâna şi au anunţat astăzi că toate partidele unioniste se vor alătura într-o singură expresie politică. Recent sondajele de opinie au arătat că numărul cetăţenilor care susţin ideea de unire dintre Republica Moldova şi România a crescut considerabil.

acum 26 zile · comentarii (24)

Scamatorii sunt persoane extrem de agile, capabile să lucreze cu percepţiile şi mintea oamenilor din public pe care îi îndeamnă să se uite cu atenţie asupra unor imagini şi detalii în timp ce întreaga “magie” se desfăşoară în cu totul altă parte.

luna trecuta · comentarii (14)

A trecut şi ziua de luni în care, după asumarea răspunderii pe legea prin care premierul numea Procurorul General, guvernul Maia Sandu a căzut. Potrivit propriilor susţineri, Guvernul a fost dărâmat pentru că a declanşat reforma justiţiei, de partenerii din mezalianţă, socialiştii pro-ruşi ai lui Dodon.

acum 2 luni · comentarii (35)

Andrei Năstase a pierdut Primăria Chişinău. Pentru prima dată după 1989, Chişinăul a intrat în mâna pro-ruşilor declaraţi, a stângii şi a zonei depăşită, a trecutului. O arată şi structura pe vârste a votanţilor săi, unde viitorul rămâne la dreapta, iar cei peste 55 de ani aleg pro-ruşii în Chişinău.

acum 3 luni · comentarii (43)

În 2008, scriam împreună cu Oleksandr Sushko şi Oazu Nantoi, The Breakthrough – a quick solution on Transnistria – despre percepţia rezolvării peste noapte a problemei nistrene, aşa cum a fost anunţată de către Vladimir Voronin. O analiză făcută în varianta grupurilor de lucru trilaterale de experţi din România, Republica Moldova şi Ucraina care merită revizitată astăzi, când se încearcă o reluare a temei, 11 ani mai târziu.

acum 4 luni · comentarii (21)

Asistăm în această perioadă la o schimbare majoră de paradigmă în Republica Moldova. Nu, nu e vorba nici de dez-oligarhizare – asta e doar eticheta afirmată public - , nici de profesionalizarea administraţiei, nici de creşterea atractivităţii funcţiei publice pentru cei mai bine pregătiţi, nici măcar de pregătirea temeinică şi perfecţionarea celor aflaţi în asemenea funcţii. Nu.

acum 4 luni · comentarii (12)