Politolog: În interiorul blocului ACUM nu există unitate

Politolog: În interiorul blocului ACUM nu
există unitate

În interiorul blocului ACUM, care este format din Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, nu există unitate. Unul dintre cei doi lideri vrea să aibă o înţelegere cu Partidul Socialiştilor în Parlament pentru a începe procedura de deoligarhizare, iar celălalt lider nu vrea să meargă pe această cale. De această părere este politologul Ernest Vardanean, transmite IPN.

Alexandru Solcan: Este posibil să se repete scenariul din 2016 privind cooptarea deputaţilor pentru a forma o majoritate

Alexandru Solcan: Este posibil să se repete scenariul din 2016 privind cooptarea deputaţilor pentru a forma o majoritate

Pentru a forma o majoritate în Parlamentul nou-ales, nu este exclusă varianta cooptării deputaţilor din alte partide care au acces în legislativ, după scenariul din anul 2016: parlamentarii independenţi ar putea veni cu o asemenea propunere şi ar putea concentra în jurul lor politicieni care nu-şi doresc anticipate. De această părere este decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice de la USM, Alexandru Solcan, transmite IPN.

Peter Michalko: Alegerile au avut loc în atmosferă de încredere scăzută în instituţiile statului

Peter Michalko: Alegerile au
avut loc în atmosferă de încredere scăzută în instituţiile statului

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, este de părere că alegerile din 24 februarie 2019 au avut loc în atmosferă scăzută a cetăţenilor în instituţiile statului. Potrivit lui, neregulile înregistrate în procesul electoral trebuie investigate de instituţiile statului, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru, va fi afectată foarte mult încrederea în instituţii, transmite IPN.

Încă un cetăţean turc, dintre cei şapte expulzaţi din Moldova, a fost condamnat în Turcia

Încă un cetăţean turc, dintre cei şapte expulzaţi din Moldova, a fost condamnat în Turcia

Directorul financiar al reţelei de licee „Orizont”, expulzat la începutul lunii septembrie a anului trecut din Moldova, a fost condamnat în Turcia la nouă ani de închisoare. Aceasta este a treia condamnare în rândul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi, după ce, săptămâna trecută, doi profesori din acest liceu au fost condamnaţi la şase şi, respectiv, nouă ani de închisoare.

Sergiu Sîrbu, prima declaraţie după ce a fost lovit în faţă de Pavel Grigorciuc: Am simţit o lovitură foarte puternică. Numai nu palmă a fost

Sergiu Sîrbu, prima declaraţie după ce a fost lovit în faţă de Pavel Grigorciuc: Am simţit o lovitură foarte puternică. Numai nu palmă a fost

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu susţine că se simte deja mai bine, după ce a fost lovit în faţă de către activistul Pavel Grigorciuc. Democratul speră să poată pleca acasă cât mai curând, însă nu înainte de a finaliza toate investigaţiile şi ca medicii să poată evalua eventualele consecinţe ale comoţiei, care pot apărea mai târziu.

Peter Michalko, despre formarea Guvernului: UE nu are preferinţe bazate pe persoane sau forţe politice concrete

Peter Michalko, despre formarea Guvernului: UE nu are preferinţe bazate pe persoane sau forţe politice concrete

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, consideră că este în mâinile forţelor politice din Republica Moldova decizia cum vor continua procesul politic mai departe în baza rezultatelor alegerilor. În plus, UE nu are preferinţe bazate pe persoane sau forţe politice concrete în ceea ce priveşte noul Guvern care se va forma, transmite IPN.

Igor Dodon: Dacă la guvernare nu vor participa socialiştii, vor fi probleme cu tariful la gaz şi exporturile în Rusia

Igor Dodon: Dacă la guvernare nu vor participa socialiştii, vor fi probleme cu tariful la gaz şi exporturile în Rusia

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este de părere că dacă Partidul Socialiştilor nu va participa la formarea majorităţii parlamentare, Republica Moldova va avea probleme în ceea ce ţine de sectorul energetic şi de exporturile către Rusia. Declaraţia a fost făcută la emisiunea „Acces direct” de la postul NTV Moldova, transmite IPN.

Voronin, categoric împotriva unirii cu România: „Nu semănăm cu nimic cu românii. Nici cu limba, nici cu vorba”

Voronin, categoric împotriva unirii cu România: „Nu semănăm cu nimic cu românii. Nici cu limba, nici cu vorba”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, consideră că unirea cu România nu este o soluţie pentru Republica Moldova de a scăpa de problemele economice pe care le are. Fostul şef de stat spune că citeşte „statistica din România”, iar cifrele ar arăta că situaţia nu este una atât de bună. Din acest motiv, el cere să i se dea pace cu „unirea aceasta”.

Pavel Filip: Următoarea şedinţă a Parlamentului va avea loc când va exista o majoritate parlamentară

Pavel Filip: Următoarea şedinţă a Parlamentului va avea loc când va exista o majoritate parlamentară

Liderul fracţiunii PDM, Pavel Filip, a declarat joi, 21 martie, într-o conferinţă de presă, că următoarea şedinţă a Parlamentului se va desfăşura atunci când va exista o majoritate parlamentară, pentru că nu ar mai avea sens să fie organizată o şedinţă în cadrul căreia nu pot fi constituie organele de conducere ale Legislativului şi de a vota anumite proiecte de legi.

Blocul ACUM va înregistra în Parlament opt iniţiative legislative: Ştim exact ce avem de făcut pentru a elibera Moldova din captivitatea regimului oligarhic

Blocul ACUM va înregistra în Parlament opt iniţiative legislative: Ştim exact ce avem de făcut pentru a elibera Moldova din captivitatea regimului oligarhic

Blocul electoral ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, urmează să înregistreze vineri, 22 martie, opt iniţiative legislative, printre care „declaraţia Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului”, proiectul privind anularea sistemului electoral mixt, dar şi adoptarea Legii Magnitsky.

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 3 ani · comentarii (19)

Conaţionalul Mircea Druc este unul dintre acei seniori înţelepţi de care mai are nevoie comunitatea de europeni care vorbeşte limba lui Mihai Eminescu, atât în dreapta, cât şi în stânga Milcovului de azi = Prutul lacrimilor bunicilor noştri. Confesiunile sale au meritul de a semnala, celor ce nu le ştiu, vremuri care par astăzi a fi ignorate, cu bună ştiinţă.

acum 21 ore · comentarii (5)

Am fost întotdeauna fascinat de marile învăţăminte ale istoriei. De lideri politici vizionari, de cei care au reuşit să anticipeze şi au dat învăţăminte valabile şi azi. Au găsit cuvintele potrivite care sunt de actualitate întotdeauna, în noi lecturi.

acum 8 zile · comentarii (8)

Prin intermediul acestui material reluăm seria de articole tematice dedicate chestiunii transnistrene şi realităţilor social-politice, economice şi culturale din această regiune. Analiza de faţă se axează pe câteva aspecte esenţiale care, considerăm noi, necesită să fie dezbătute în spaţiul public în contextul lansării „pachetului atotcuprinzător pentru Moldova“ cu referire la reintegrarea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova.

acum 15 zile · comentarii (21)

Tumultul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a trecut şi putem analiza la rece ce va urma să se întâmple. Ce ştim este cu siguranţă că nici una din formaţiunile din parlament şi absolut nici un candidat ales nu doreşte la acest moment alegeri anticipate căci ar risca să dea porumbelul din mână pe cioara de pe  gard.

acum 18 zile · comentarii (0)

Preşedintele Igor Dodon se află la punctul său de maximum în exercitarea puterii. Este întotdeauna cazul pentru un preşedinte, după alegeri generale, când fostul Parlament - şi Preşedintele Parlamentului aferent, numărul doi în stat – a dispărut, şi când revine constituţional Preşedintelui sarcina de a desemna prim-ministrul.

acum 20 zile · comentarii (9)

Prin suava voce a preşedintelui Dodon, al cărui partid socialist pro-rus a adunat cele mai multe voturi în recentele alegeri legislative, strategii Kremlinului anunţă mesajul fundamental de negocieri cu Occidentul, în primul rând cu statele membre UE şi, dacă şi când se va putea, cu SUA.

acum 20 zile · comentarii (15)

Alegerile generale din Republica Moldova s-au derulat cu calm şi într-o limită acceptabilă a corectitudinii. Mutarea bătăliilor a jumătate de locuri pentru Parlament în circumscripţiile electorale a schimbat greutatea şi atenţia de la campaniile centralizate şi loviturile sub centură către o luptă surdă, pas cu pas, practic invizibilă, în teritoriu.

acum 28 zile · comentarii (23)

România a înregistrat eşecuri în lanţ prin intervenţiile sale în viaţă politică din Republica Moldova. Girarea şi finanţarea directă sau prin granturi publice a clasei politice în perioada de după 2009 a dus la asocierea ţării noastre cu mafia politică pro-europeană vinovată de fărădelegile din ultima perioadă. Dar nu a fost doar un eşec, dezastre au fost înregistrate pe toate fronturile.

luna trecuta · comentarii (3)

În orice campanie electorală, loviturile tari vin în ultima săptămână. Dacă se poate în ultimele zile, înainte de a se închide campania pentru perioada de reflecţie, suficient de devreme pentru a putea fi lovitura cu răsunet şi a ajunge la populaţia vizată de loviturile din campanie şi suficient de târziu pentru a nu exista vreo reacţie.

luna trecuta · comentarii (75)

Am intrat în săptămâna alegerilor generale pentru Parlamentul Republicii Moldova. Alegeri cruciale din mai multe motive: pe baza lor se decantează orientarea strategică de mâine a Chişinăului – pro-Occident, pro-democraţie, pro-stat de drept, reconectându-se la Uniunea Europeană şi valorile Vestului sau pro-Rusia, pro-autoritarism, pro-control al statului de către un grup izolat, într-un model pro-rus şi asociat Rusiei lui Putin.

luna trecuta · comentarii (12)

A început şi campania electorală pentru alegerile generale din Republica Moldova, la 24 februarie 2019. O campanie lansată după ce numeroase şicane administrative şi cu relevanţă juridică au fost lansate, ba pentru înregistrarea sau nu a vreunui candidat, ba pentru propaganda pe net înainte de debutul campaniei, ba pentru candidaţi cu nume similar şi binecunoscutul joc de-a confuzia şi împărţirea voturilor pe anumite circumscripţii.

acum 2 luni · comentarii (7)

Ca de fiecare dată, în campania electorală apar cei mai unionişti dintre cei mai mari unionişti! Ei sunt cei cărora le aparţine unionismul şi numai lor, toţi ceilalţi sunt numai ofrande aruncate de păpuşar ca să le împiedice ascensiunea la puterea din Republica Moldova.

acum 2 luni · comentarii (1)

Dezbaterea „De la furtul miliardului la furtul alegerilor. 25 ianuarie - începutul campaniei electorale din R. Moldova”, organizată la Bucureşti, marţi, 22 ianuarie, de Fundaţia Universitară a Mării Negre, la care au luat parte - alături de ambasadorul Segiu Celac, academicianul Victor Voicu, Dan Dungaciu sau Petrişor Peiu – şi liderii blocului electoral ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, a deranjat foarte mult establishmentul de la Chişinău.

acum 2 luni · comentarii (4)