Şeful diplomaţiei moldoveneşti, despre oferirea statutului de candidat la aderare: Suntem foarte optimişti! | uniunea europeana

Şeful diplomaţiei moldoveneşti, despre oferirea statutului de candidat la aderare: Suntem foarte optimişti!

În această seară sau vineri va exista un răspuns final din partea Uniunii Europene privind perspectiva de aderare a Republicii Moldova. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, spune că autorităţile de la Chişinău sunt optimiste că decizia va fi una favorabilă Republicii Moldova. Şeful diplomaţiei spune că majoritatea absolută a statelor membre susţin dezideratul Republicii Moldova de a fi parte a comunităţii europene, notează IPN.

În 2019, Stoianoglo i-ar fi deschis dosar penal lui Dumitru Robu şi Eduard Bulat, pentru o presupusă mită de 200.000 de dolari

În 2019, Stoianoglo i-ar fi deschis dosar penal lui Dumitru Robu şi Eduard Bulat, pentru o presupusă mită de 200.000 de dolari

O ordonanţă de începere a urmăririi penale, pe numele mai multor demnitari din Procuratură şi Ministerul Afacerilor Interne, a ajuns în posesia redacţiei Paranteze.md. Documentul este semnat de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, la data de 18 decembrie 2019 şi relatează pornirea unui dosar penal pentru luare de mită în valoare de 200.000 de dolari de la ex-directorul Metalferos Leonid Ţîmbrovschi.

Ilan Şor: Prin prelungirea stării de urgenţă, PAS uzurpă puterea de stat şi o exercită în nume propriu

Ilan Şor: Prin prelungirea stării de urgenţă, PAS uzurpă puterea de stat şi o exercită în nume propriu

Liderul Partidului „Şor”, deputatul fugar Ilan Şor, critică dur hotărârea Guvernului, prin care a decis prelungirea stării de urgenţă. Într-o postare pe Facebook, politicianul susţine că ceea ce face PAS înseamnă abuz de putere, dar şi uzurparea puterii de stat şi exercitarea ei în nume propriu, infracţiuni pentru care Codul Penal prevede pedepse extrem de aspre, transmite Unimedia.info.

Deputat PAS: Aderarea la UE înseamnă aderarea la o lume a păcii şi bunăstării | uniunea europeana

Deputat PAS: Aderarea la UE înseamnă aderarea la o lume a păcii şi bunăstării

Statutul de ţară candidată la aderare va oferi Republicii Moldova şansa democratizării şi modernizării infrastructurii, pentru că vom avea acces la fonduri europene suplimentare. O spune deputatul PAS, Lilian Carp, potrivit căruia Republica Moldova nu-şi doreşte o poziţie privilegiată în raport cu alte state candidate la aderare şi va munci pentru a implementa reformele convenite cu partenerii europeni, notează IPN.

Republica Moldova va prelungi perioada stării de urgenţă

Republica Moldova va prelungi perioada stării de urgenţă

Starea de urgenţă în Republica Moldova ar putea fi extinsă cu încă 45 de zile, începând cu 24 iunie 2022. Propunerea a fost aprobată urmare a examinării raportului privind necesitatea prelungirii stării de urgenţă, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), prezidată de prim-ministra Natalia Gavriliţa marţi, 21 iunie.

Transmiterea chestionarului(n.a. de aderare la UE) de către R.Moldova este un doar un pas în direcţia corectă şi mai este mult până la obţinerea statutului de candidat, ca să nu mai vorbim de aderare, mi-a declarat, într-un interviu, analistul politic Victor Ciobanu.

luna trecuta · comentarii (14)

Armata moldavă este pregătită cu brio să reziste unui asalt din partea actorilor secesionişti din Transnistria, dar este foarte greu de crezut că dacă Ucraina va fi îngenuncheată, R.Moldova poate rezista unei invazii ruseşti, mi-a declarat, întru-un interviu, fostul ministru al Apărării din R.Moldova, Anatol Şalaru.

acum 2 luni · comentarii (9)

Cu puţin timp înainte de împlinirea a două luni de  la invazia militară rusă în Ucraina, Moscova a dispus ca necunoscutul general Rustam Minnekayev, interimar la comanda Dictrictului Militar Central - cel mai mare din Rusia, cu suprafaţa de 7.060.000 de kilometri pătraţi = 40 % din teritoriul Federaţiei Ruse şi cu o populaţie de 54,9 milioane de oameni = 39% din aceea a statlui rus - să precizeze noul obiectiv strategic al imperiului răsăritean.

acum 2 luni · comentarii (8)

Semnarea de către cele trei state din Parteneriatul Estic (n.a. Ucraina, R.Moldova şi Georgia) a cererilor de aderare la UE reprezintă un gest politic bun, care dă bine la public, dar nu va fi urmat foarte rapid de primirea statutului de ţară candidat, mi-a declarat, într-un interviu, jurnalistul Victor Nichituş. Acesta este jurnalist în Republica Moldova şi lucrează în presa de la Chişinău din anul 1994.

acum 4 luni · comentarii (0)

Putin a anexat Crimeea cu argumentul că este teritoriu rusesc, iar acolo trăiesc ruşi. Este exact argumentul cu care România ar trebui nu să anexeze, ci să apere teritoriul Republicii Moldova, de o posibilă invazie rusească. Iar această intenţie ar trebui anunţată public, încă de acum, după o consultare cu aliaţii din NATO şi UE.

acum 5 luni · comentarii (55)

Despre morţi, numai de bine: Dodon, Filip, Năstase… Dacă plecarea lui Pavel Filip, fostul premier, din conducerea PDM nu a lăsat nici o urmă, nici de regret nici de relevanţă politică, anunţul făcut de Igor Dodon luni, 18 octombrie, privind retragerea sa din funcţia de Preşedinte al PSRM şi demisia din Parlament are o cu totul altă semnificaţie.

acum 8 luni · comentarii (5)

Republica Moldova, sub guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, a trecut serios la treabă: a refăcut relaţiile internaţionale, şefi de stat şi de guverne europeni sunt săptămânal la Chişinău, în timp ce acordurile internaţionale de finanţare determinate de reforme au luat locul livrărilor de vaccinuri ca ajutor pentru combaterea pandemiei.

acum 9 luni · comentarii (36)

O ştire DW ne informează că a fost declanşat mecanismul de demitere a procurorului general al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de noul ministru al Justiţiei Sergiu Litvinenco după şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Securitate. Conform aceleiaşi surse, Natalia Gavriliţa, şefa guvernului de la Chişinău, a spus că procurorul general va fi demis.

acum 9 luni · comentarii (0)

Chişinăul a trecut, după 1 septembrie, printr-un moment dificil şi extrem de costisitor ca imagine, care a reprezentat şi botezul noului vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, şi a testat şi relaţia cu Rusia, creionată în celebra şi intempestiva vizită a lui Dmitri Kozak la Chişinău, care a transmis elementele pactului tacit de neagresiune.

acum 10 luni · comentarii (12)

Rezultatele excepţionale ale Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova, al preşedintei Maia Sandu, a produs la Bucureşti un val de euforie atât în rândul elitelor politice, cât şi în cele ale publicului. Rezultatele PAS au relansat, la Bucureşti, o discuţie despre strategia românească în Moldova şi tratamentul aplicat, în trecut, agendei reformatoare a Maiei Sandu.

acum 11 luni · comentarii (27)

La un an de la otrăvirea lui Navalnîi cu Novichok, vineri, 20 august, Cancelarul german Angela Merkel a avut ultima discuţie cu preşedintele Vladimir Putin din poziţie oficială, cu nici o lună înainte de părăsirea funcţiei de Cancelar, după 16 ani. Întâlnirea contondentă, timp de 3 ore, a cuprins toate temele controversate şi de divergenţă între cei doi lideri, cele două state, Occident şi Rusia, deopotrivă.

acum 10 luni · comentarii (43)

Nici nu au preluat bine miniştrii Guvernului Gavriliţă posturile şi la Chişinău a descins şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Dmitri Kozak, noul responsabil (după plecarea lui Vladislav Surkov) pentru spaţiul post sovietic, conflictele îngheţate inclusiv conflictul din Estul Ucrainei şi din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, în stânga Nistrului.

acum 11 luni · comentarii (63)

Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorinţă autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat, într-un interviu acordat pentru PressHUB, vicepreşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, europarlamentarul USRPLUS, Ramona Strugariu.

acum 12 luni · comentarii (23)

Jocul s-a sfârşit. Alegerile generale anticipate din Republica Moldova au avut loc în ziua finalei Campionatului European de fotbal. Iar rezultatele au marcat victoria anunţată cu o majoritate indubitabilă, en fanfare, fără drept de apel, a PAS, partidul pro-prezidenţial al Maiei Sandu.

acum 12 luni · comentarii (83)

Duminică, 11 Iulie 2021, se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova. Pentru alegători contează un singur punct din programul electoral: relaţiile cu Uniunea Europeană, respectiv cu Rusia, care pot genera sau nu dezvoltarea economică şi bunăstare în Republica Moldova. Diaspora moldovenească are un singur mesaj pentru părinţii şi bunicii de acasă: Votaţi Europa!

acum 12 luni · comentarii (21)
Modifică Setările