Peter Michalko: Federalizarea Republicii Moldova nu este posibilă la moment

Peter Michalko: Federalizarea Republicii Moldova nu este posibilă la moment

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, declară că federalizarea Republicii Moldova nu este posibilă în acest moment. Oficialul european spune că acest subiect nici nu se discută pe platformele de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol. Şeful Delegaţiei UE susţine că există o formă generală aprobată de toate ţările Europei de soluţionare a conflictului transnistrean, dar aceasta nu presupune federalizarea, transmite IPN.

Mihai Ghimpu susţine că Maia Sandu nu are şanse să-l învingă pe Igor Dodon la prezidenţiale: „Nu vă iartă multă lume că aţi făcut alianţă cu socialiştii”

Mihai Ghimpu susţine că Maia Sandu nu are şanse să-l învingă pe Igor Dodon la prezidenţiale: „Nu vă iartă multă lume că aţi făcut alianţă cu socialiştii”

Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, consideră că lidera PAS, Maia Sandu, nu trebuie să candideze la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, din cauză că acest fapt îi va garanta victoria actualului preşedinte, Igor Dodon. În opinia sa, dacă Maia Sandu ajunge în turul doi cu Igor Dodon, ea nu va putea învinge pentru că electoratul nu-i va ierta alianţa cu socialiştii.

Dodon, după întâlnirea neoficială cu Iohannis: „Fraţii de peste Prut sunt partenerii strategici ai R. Moldova” | klaus iohannis

Dodon, după întâlnirea neoficială cu Iohannis: „Fraţii de peste Prut sunt partenerii strategici ai R. Moldova”

Preşedintele Igor Dodon dă asigurări că relaţiile dintre România şi Republica Moldova sunt „excelente” şi optează pentru aprofundarea acestor relaţii pe toate domeniile. „Reiterez că fraţii noştri de peste Prut sunt partenerii strategici ai Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon într-o intervenţie video din Israel, unde se află actualmente în vizită, transmite IPN.

Sondaj IRI: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Parlamentul R. Moldova ar accede doar trei partide

Sondaj IRI: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Parlamentul R. Moldova ar accede doar trei partide

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formaţiuni politice: Partidul Socialiştilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Democrat. Potrivit unui sondaj realizat de Institutului Republican Internaţional (IRI), PSRM ar obţine 29% din voturile cetăţenilor, PAS – 21%, iar PDM – 10%. Perioada de colectare a datelor a fost 16 noiembrie-9 decembrie 2019, transmite IPN.

Expert: Nu există niciun motiv să credem că au apărut condiţii pentru rezolvarea conflictului dintre Tiraspol şi Chişinău

Expert: Nu există niciun motiv să credem că au apărut condiţii pentru rezolvarea conflictului dintre Tiraspol şi Chişinău

Directorul Şcolii de Studii Politice din Tiraspol, Anatoly Dirun, consideră că în prezent „nu există niciun motiv să credem că au apărut condiţii pentru rezolvarea conflictului dintre Tiraspol şi Chişinău, cu atât mai mult, este imposibil să vorbim despre pregătirea şi dorinţa Transnistriei de a accepta un statut în cadrul Republicii Moldova”.

Alexandru Stoianoglo a luat act de investigaţia jurnalistică în care este vizat procurorul Ruslan Popov şi a transmis materialele pentru examinare către ANI

Alexandru Stoianoglo a luat act de investigaţia jurnalistică în care este vizat procurorul Ruslan Popov şi a transmis materialele pentru examinare către ANI

Procuratura Generală (PG) a anunţat că procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a luat act de investigaţia jurnalistică realizată de portalul anticorupţie.md în care este vizat Ruslan Popov, adjunctul procurorului general. În acest context, informaţia despre averile lui Ruslan Popa a fost transmisă către Autoritatea Naţională de Integritate pentru examinare conform competenţei.

Deputaţii îşi prezintă iniţiativele pentru noua sesiune a Legislativului

Deputaţii îşi prezintă iniţiativele pentru noua sesiune a Legislativului

În noua sesiune parlamentară, care urmează să înceapă în luna februarie, deputaţii vor pune accent, în primul rând, pe proiectele care vor viza domeniul social. În topul priorităţilor se vor afla şi lupta contra corupţiei, reforma justiţiei şi domeniul economic. Despre aceasta au anunţat deputaţii Sergiu Sîrbu, Igor Grosu şi Vlad Batrîncea la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Republica Moldova şi-a petrecut perioada între Crăciunul pe stil vechi şi Sfântul Vasile cu reţinerea şefului Parchetului Anticorupţie, Viorel Morari, de către procurorul general nou ales/desemnat, Alexandr Stoianoglo, după metoda Igor Dodon, înainte de orice formulă de reformă a justiţiei.

acum 12 zile · comentarii (2)

Republica Moldova a intrat într-o perioadă politică extrem de periculoasă după ce Igor Dodon şi-a impus cabinetul său de miniştri la Chişinău sub eticheta falsă de „guvern tehnocrat”. Preşedintele susţinut de Federaţia Rusă a acaparat toate pârghiile de putere în stat, iar noi putem spune că Moldova a fost ocupată de ruşi în mod democratic.

acum 16 zile · comentarii (22)

Andrei Năstase a pierdut Primăria Chişinău. Pentru prima dată după 1989, Chişinăul a intrat în mâna pro-ruşilor declaraţi, a stângii şi a zonei depăşită, a trecutului. O arată şi structura pe vârste a votanţilor săi, unde viitorul rămâne la dreapta, iar cei peste 55 de ani aleg pro-ruşii în Chişinău.

acum 3 luni · comentarii (43)

Fostul preşedinte al PDM Vlad Plahotniuc a declarat marţi, 27 august, că după 28 de ani de independenţă, Republica Moldova „este din nou dependentă de interesele şi influenţele străine. Ne-am întors de unde am fugit cândva – ne-am întors în captivitatea externă”.

acum 5 luni · comentarii (2)

În urmă cu o lună, în timpul instalării la Chişinău a guvernului susţinut de coaliţia formată din blocul ACUM şi socialişti, s-au făcut speculaţii despre o înţelegere între Rusia şi SUA în privinţa Republicii Moldova. Analiştii susţineau că Rusia obţine controlul asupra Chişinăului în schimbul renunţării la sprijinirea regimului Maduro în Venezuela. Agenda vizitei în Europa a subsecretarului de stat, David Hale, dezminte aceste speculaţii.

acum 7 luni · comentarii (25)

Cu un calcul machiavelic tradiţional, ambasada Rusiei în România a publicat, în dimineaţa zilei de 28 iunie a.c., un text propagandistic vizând mistificarea ocupării mârşave, dezonorante, cu 79 de ani în urmă, prin recurs la manu militari, a teritoriului dintre Prut şi Nistru. 28 iunie fiind, în 2019, ziua când liderul actual de la Kremlin s-a întâlnit cu omologul de la Casa Albă.

acum 7 luni · comentarii (88)

Retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu ar trebui „să fie o surpriză“ pentru Chişinău sau Bucureşti, în contextul în care Kremlinul a revenit în forţă prin prisma alianţei „în contra naturii“ formate din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea statului frate dintre Prut şi Nistru.

acum 7 luni · comentarii (4)

Presiunea a fost enormă, iar Plahotniuc a fost silit să se retragă. Soarta lui a devenit foarte puţin importantă, la fel şi destinul viitor al partidului său, ambele entităţi fiind declarate persona non grata în cancelariile marilor puteri care, de la un punct încolo, l-au considerat în mod egal ameninţare directă la adresa intereselor lor de securitate imediată sau extinsă în zona de contact între UE/NATO şi Rusia.

acum 8 luni · comentarii (24)

Evenimentele din Chişinău au ajuns pe prima pagină a presei din România, care se întrece în comentarii şi analize făcute în birourile sau studiourile din Bucureşti. Surprins de succesiunea evenimentelor în Chişinău, am decis să profit de ocazie pentru a oferi cititorilor blogului meu informaţii direct de la sursă. Primul interviu l-am realizat cu Doamna Maia Sandu, prim-ministrul noului guvern al Republicii Moldova.

acum 8 luni · comentarii (46)

Dincolo de jocurile închipuite la Bucureşti - aceleaşi care, de ani dezile, duc la pierdera oricărei influenţe reale româneşti la Chişinău şi chiar la ostilizarea unora dintre principalii jucători de acolo faţă de proiectul unionist - cred că e bine să vedem şi modul în care se joacă în realitate.

acum 8 luni · comentarii (6)

Săptămâna ce precede eventuala dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova a activat toate resorturile interne şi internaţionale, după o relativă perioadă de acalmie. Pe plan intern, Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a ieşit public să anunţe că trece la treabă, că doar nu credeam că lasă politicienii ceilalţi de capul lor, că nu mai fac majoritate niciodată... A venit imediat şi propunerea de negocieri cu PSRM.

acum 8 luni · comentarii (81)

În prima parte a acestui material intitulat „Transnistria între Chişinău şi Moscova. Generaţia post-conflict şi conturarea identităţii „transnistrene“ cu ajutorul manualelor şcolare“ - parte dintr-un articol publicat în Revista de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale a Academiei Române - am analizat diferenţele dintre două manuale de istorie de pe cele două maluri ale Nistrului.

acum 9 luni · comentarii (38)