„Părinţi Solidari” solicită camere video în grădiniţe

„Părinţi Solidari” solicită camere video în grădiniţe

Reprezentanţii comunităţii „Părinţi Solidari” solicită modificarea legislaţiei în Republica Moldova, astfel încât toate grădiniţele de stat să fie dotate cu camere de supraveghere video. Solicitarea vine în contextul cazului din Israel, în care copilul unui cuplu de moldoveni a murit abuzat de o dădacă, transmite IPN.

PSRM şi PPDA, despre validarea mandatului noului primar de Chişinău

PSRM şi PPDA, despre validarea mandatului noului primar de Chişinău

Consilierul Partidului Socialist din Consiliul municipal Chişinău, Stanislav Vartanean, consideră că dacă mandatul noului primar de Chişinău nu va fi validat de instanţa de judecată, atunci acest lucru va fi un mare cadou făcut lui Andrei Năstase. În acelaşi timp, vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, nu exclude că mandatul nu va fi validat, transmite IPN.

Expert: Focusarea strategiei CNA şi Procuraturii Generale doar pe recuperarea banilor este o greşeală

Expert: Focusarea strategiei CNA şi Procuraturii Generale doar pe recuperarea banilor este o greşeală

Focusarea strategiei Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Generale doar pe recuperarea mijloacelor delapidate este o greşeală, fiindcă trebuie să existe o componentă şi  referitor la investigarea acţiunilor autorităţilor publice în cazul fraudei bancare, a explicat expertul economic de la Expert-Grup Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, transmite IPN.

Locuitorii din sectorul Buiucani vor rămâne fără gaz natural în zilele de 18-22 iunie

Locuitorii din sectorul Buiucani vor rămâne fără gaz natural în zilele de 18-22 iunie

Primăria Chişinău informează că în perioada 18-22 iunie, operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, SRL „Chişinău-Gaz”, va opera sistări în livrarea gazelor naturale către consumatorii din oraşul Chişinău, sectorul Buiucani, în legătură cu efectuarea unor lucrări planificate asupra reţelelor existente, în scopul asigurării furnizării şi distribuţiei fiabile a gazelor naturale.

Misiunea OSCE în Moldova, sesizată în privinţa deplasării neautorizate a unor coloane de tehnică militară prin perimetrul Zonei de Securitate

Misiunea OSCE în Moldova, sesizată în privinţa deplasării neautorizate a unor coloane de tehnică militară prin perimetrul Zonei de Securitate

Biroul politici de reintegrare îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu incidentul ce a avut loc pe 14 iunie, fiind fixată deplasarea pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Râbniţa a trei coloane de autocamioane de tip URAL, ZIL, KAMAZ, UAZ, tehnică şi blindate militare TAB, DRDM în număr de aproximativ 40 de unităţi, care erau escortate de mijloace de transport speciale ale aşa-numitei structuri miliţieneşti din regiunea transnistreană.

Secretariatul ONU a înregistrat proiectul de rezoluţie înaintat de Moldova privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

Secretariatul ONU a înregistrat proiectul de rezoluţie înaintat de Moldova privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

Ministerul de Externe de la Chişinău anunţă că secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite a înregistrat proiectul de rezoluţie înaintat de Republica Moldova -  întitulat „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Proiectul de rezoluţie va fi examinat la 22 iunie 2018 în cadrul Adunării Generale.

Modificări la Codul Contravenţional, susţinute în prima lectură de Parlament

Modificări la Codul Contravenţional, susţinute în prima lectură de Parlament

Termenul de achitare a jumătate din amenda stabilită se va schimba: din 72 ore în trei zile lucrătoare. Propunerea a fost susţinută de plenul Parlamentului. Potrivit modificărilor votate în primă lectură în Codului Contravenţional şi în alte acte legislative, dacă contravenientul îşi va plăti timp de trei zile lucrătoare amenda pentru încălcarea Regulamentului circulaţiei rutiere, nu i se vor aplica puncte de penalizare, transmite IPN.

Procentul unioniştilor este în creştere semnificativă de la un an la altul, iar acest lucru reiese din toate declaraţiile politice făcute dincolo de Prut, indiferent că vorbim de unionişti, socialişti sau europeneşti cu acte româneşti.

acum 4 zile · comentarii (1)

Andrei Năstase a reusit să câştige primăria Chişinăului, deşi nimeni nu-i dădea vreo şansă în faţa binomului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Au contat enorm campania din teren şi sistemul electoral în două tururi. Rezultatul transmite în primul rând mesajul că Plahotniuc nu poate subordona întreaga ţară. În al doilea rând, oferă speranţa că în toamna, la parlamentare, Republica Moldova poate reveni pe calea europeană. La toamnă sau niciodată.

acum 14 zile · comentarii (30)

Pe 27 noiembrie 2017, Larics publica un material intitulat „«Regele» Dodon este mort. Soluţia nucleară: alegeri anticipate în Chişinău“. Punctul de plecare era eşecul socialiştilor lui Dodon la referendumul de la Chişinău din 19 noiembrie pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, care nu au reuşit să aducă la urne cele 30% necesare pentru a-l valida (au adus doar 110.512 de cetăţeni, respective 17,54%).

acum 14 zile · comentarii (5)

Victoria lui Andrei Năstase în turul al doilea al alegerilor anticipate pentru primăria Chişinăului, care s-au desfăşurat duminică, reprezintă un semnal pe care electoratul pro-european şi unionist din capitala Republicii Moldova l-a transmis socialistilor pro-putinişti, că soarta tânărului stat dintre Prut şi Nistru încă se mai joacă democratic prin votul cetăţenilor.

acum 15 zile · comentarii (1)

Suntem în aceste zile în faţa unei noi întâlniri în format 5+2 la Roma, de această dată. O întâlnire care se desfăşoară după ce s-au făcut compromisuri importante şi s-a avansat substanţial pe direcţia satisfacerii „paşilor mici“, în condiţiile unei prezenţe controversate, ca să nu zic de-a dreptul nocive, a ambasadorului Scanlon ca şef al misiunii OSCE la Chişinău, pe ultimii metri, dar şi prin aportul lui

acum 18 zile · comentarii (8)

De la o vreme încoace, toate alegerile în Republica Moldova, inclusiv cele locale, au o pronunţată componentă geopolitică. Desigur, unii politicieni de pe Bâc au profitat excesiv de pe urma acestui fenomen, exploatând la maxim clivajul orientării externe a ţării, facând astfel un deserviciu promotorilor oneşti ai vectorului integrării europene.

acum 27 zile · comentarii (2)

Alegerile locale anticipate la nivelul oraşului Chişinău au predat lecţii fără precedent atotcunoscătorilor, dar şi ucenicilor vrăjitori care vehiculează şi planifică fără a ţine cont de realităţile din jur, de cetăţeni şi de aspiraţiile lor. Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularităţi şi evoluţii unice.

acum 27 zile · comentarii (8)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 29 zile · comentarii (10)

Ion Ceban şi Andrei Năstase sunt cei doi candidaţi care pornesc în bătălia pentru Chişinău în turul II. Aparent cu şanse egale, Ion Ceban este cu puţin în faţă datorită faptului că Andrei Năstase s-ar putea să nu urnească integral electoratul unionist.

acum 29 zile · comentarii (8)

Premierul Filip a spus-o în The Guardian. Cu subiect şi predicat. Pentru guvernul de la Chişinău, Unirea cu România este exclusă. Sigur, toţi ştiau asta, chiar şi cei care se prefăceau că nu ştiu. Era o minciună frumoasă, o „ambiguitate constructivă“, cum ar numi-o, pedant, analiştii. Şocul declaraţiilor din publicaţia britanică ale prim-ministrului moldovean vine din altă parte: a încălcat o linie roşie de comunicare.

luna trecuta · comentarii (33)

Într-un stat eşuat precum Republica Moldova, un exerciţiu electoral corect pare a fi o utopie. Ce şanse au candidaţii antioligarhici şi proeuropeni în lupta cu maşinăria electorală formată de Dodon şi Plahotniuc şi cu marile puteri care aşteaptă la coadă pentru a-şi mai regla nişte conturi pe seama bietei provincii româneşti care acum orbecăie în neant? Aproape NULE!

luna trecuta · comentarii (4)

Preşedintele-plagiator Igor Dodon a mulţumit, recent, trupelor ruse din Transnistria, pentru „contribuţia lor la evitarea vărsării de sânge”. Păstrând proporţiile, a fost ca şi cum preşedintele Hacha al Cehoslovaciei ar fi mulţumit, în 1939, trupelor naziste pentru că „au protejat” ce mai rămăsese din ţara sa şi... au contribuit la evitarea vărsării de sânge.

luna trecuta · comentarii (9)

La Chişinău are loc încleştarea pentru alegerile anticipate pentru câteva primării. Bătălia administrării capitalei Chişinău, Bălţiului, a doua localitate ca importanţă din Republica Moldova şi a câtorva alte orăşele şi comune ar părea nerelevantă, în anul care a rămas până la alegerile la termen.

luna trecuta · comentarii (10)

Pe 20 mai 2018, adică peste două săptămâni, vor avea loc alegerile locale pentru a stabili care va fi primarul oraşului Chişinău pentru următorul an. Aceste alegeri au survenit pe fondul demisiei fostului primar, Dorin Chirtoacă, după ce acesta din urmă a acuzat presiuni politice duse prin intermediul justiţiei.

luna trecuta · comentarii (2)

În fiecare an, pe 27 aprilie, în stânga Prutului este marcată ziua drapelului naţional al Republicii Moldova, care a fost stabilită de legislativul de la Chişinău, pe 23 iulie 2010, în condiţiile în care, anterior, Tricolorul românesc a fost adoptat ca flamură a actualei entităţi statale europene, din Basarabia istorică, pe 27 aprilie 1990.

acum 2 luni · comentarii (38)

A fost o săptămână specială în Republica Moldova şi pentru întreaga Românie. A fost ziua de 27 martie, ziua Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Un motiv de reflecţie pentru ceea ce s-a întâmplat acum un secol, dar mai ales asupra zilei de 27 martie şi a perspectivelor Republicii Moldova.

acum 2 luni · comentarii (26)

Românii sunt de acord şi  pregătiţi pentru Unirea cu Republica Moldova. Unirea nu ar pune mari probleme economice, având în vedere diferenţa între PIB-urile celor două ţări: 7 miliarde euro Republica Moldova şi 200 miliarde în România. Problema rămasă este convingerea cetăţenilor de peste Prut de avantajele care rezultă din Unirea cu România.

acum 3 luni · comentarii (91)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 3 luni · comentarii (45)