Ion Chicu va participa la şedinţa prim-miniştrilor Uniunii Euroasiatice. Igor Dodon: Este o premieră

Ion Chicu va participa la şedinţa prim-miniştrilor Uniunii Euroasiatice. Igor Dodon: Este o premieră

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, va pleca în această săptămână într-o vizită în Kazahstan pentru a participa la şedinţa prim-miniştrilor Uniunii Euroasiatice. Anunţul a fost făcut luni, 27 ianurie, de către preşedintele Igor Dodon. Şeful statului a dat de înţeles că laudă această decizie a premierului, subliniind că „este o premieră”.

Andrei Năstase: PPDA va înainta propriul candidat la prezidenţiale, dacă nu va fi identificat un candidat comun apartinic

Andrei Năstase: PPDA va înainta propriul candidat la prezidenţiale, dacă nu va fi identificat un candidat comun apartinic

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a anunţat că Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) va înainta propriul candidat la alegerile prezidenţiale, dacă nu se va ţine cont de propunerea formaţiunii sale ca toate forţele proeuopene din Republica Moldova să fie reprezentate de un singur candidat comun apartinic, capabil să-l învingă în alegeri pe actualul preşedinte Igor Dodon.

UPDATE Organizaţia locală PAS Hânceşti îl va sprijini în alegeri pe Grigore Cobzac, deşi candidatul PAS este Olesea Stamate: Comportamentul unor membri va fi analizat la şedinţele forurilor statutare

UPDATE Organizaţia locală PAS Hânceşti îl va sprijini în alegeri pe Grigore Cobzac, deşi candidatul PAS este Olesea Stamate: Comportamentul unor membri va fi analizat la şedinţele forurilor statutare

Organizaţia orăşenească Hânceşti a Partidului Acţiune şi Solidaritate anunţă că nu o va susţine pe Olesea Stamate, în cadrul alegerilor parlamentare din circumscripţia Hânceşti, aşa cum a decis Consiliul Politic Naţional al formaţiunii. Marcel Petruşan, preşedinte al Organizaţiei, a scris pe Facebook că la nivel local s-a luat decizia de a-l susţine pe Grigore Cobzac, candidat independent, fost deputat al PLDM transmite IPN.

Fadei Nagacevschi: Reforma justiţiei trebuie să devină o idee naţională

Fadei Nagacevschi: Reforma justiţiei trebuie să devină o idee naţională

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, susţine că reforma justiţiei trebuie să fie o idee naţională în analiza căreia trebuie să se implice toată societatea. Potrivit lui, urmează discuţii cu reprezentanţii diferitor domenii de activitate, inclusiv judecători, procurori, avocaţi, societatea civilă, pentru a găsi acel consens larg la care face trimitere Comisia de la Veneţia, transmite IPN.

Dodon acuză opoziţia că ar cheltui zilnic peste 1,5 milioane de lei pentru a-l denigra: „Oponenţii mei politici deja au început să lupte pentru prezidenţiale”

Dodon acuză opoziţia că ar cheltui zilnic peste 1,5 milioane de lei pentru a-l denigra: „Oponenţii mei politici deja au început să lupte pentru prezidenţiale”

Igor Dodon susţine că atacurile denigratoare la adresa sa, care ar fi lansate de către oponenţii săi politici, s-ar fi înmulţit în ultima vreme imediat ce preşedintele ţării ar fi lansat „mai multe iniţiative sociale”. Dodon a menţionat că „zilnic sunt peste 300 de atacuri la adresa preşedintelui”.

Dodon: Armatele române şi germane au nimicit aproximativ 300 mii de evrei pe teritoriul patriei noastre

Dodon: Armatele române şi germane au nimicit aproximativ 300 mii de evrei pe teritoriul patriei noastre

Preşedintele Igor Dodon a participat la ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului la Complexul Memorial „Yad va-shem” din Ierusalim. În acest context, şeful statului a declarat că „tragedia poporului evreiesc a avut loc şi pe teritoriul Patriei noastre care, în anii de război, a fost ocupată de armatele germane şi române ce au nimicit aproximativ 300 de mii de evrei”.

Preţurile la carburanţii din Moldova ar putea să nu mai fie stabilite de petrolişti

Preţurile la carburanţii din Moldova ar putea să nu mai fie stabilite de petrolişti

Efectele modificării modului de reglementare a preţurilor la carburanţi urmează să fie examinate timp de o săptămână de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Finanţelor şi ANRE. Cu o solicitare în acest sens a venit premierul Ion Chicu în cadrul primei şedinţe a grupului de lucru pentru analiza şi monitorizarea evoluţiei preţurilor, transmite IPN.

Ceban: Numărul unităţilor de transport public în Chişinău va fi suplinit serios

Ceban: Numărul unităţilor de transport public în Chişinău va fi suplinit serios

În acest an va fi suplinit serios numărul unităţilor de transport public în Chişinău. Declaraţia aparţine primarului municipiul Chişinău, Ion Ceban. Potrivit lui, Primăria se va axa pe forţele proprii şi anume va asambla troleibuze şi va cumpăra autobuze şi troleibuze suplimentare, dar contează şi pe ajutor din partea unor parteneri străini, fără a specifica despre cine ar fi vorba, transmite IPN.

Republica Moldova şi-a petrecut perioada între Crăciunul pe stil vechi şi Sfântul Vasile cu reţinerea şefului Parchetului Anticorupţie, Viorel Morari, de către procurorul general nou ales/desemnat, Alexandr Stoianoglo, după metoda Igor Dodon, înainte de orice formulă de reformă a justiţiei.

acum 12 zile · comentarii (2)

Republica Moldova a intrat într-o perioadă politică extrem de periculoasă după ce Igor Dodon şi-a impus cabinetul său de miniştri la Chişinău sub eticheta falsă de „guvern tehnocrat”. Preşedintele susţinut de Federaţia Rusă a acaparat toate pârghiile de putere în stat, iar noi putem spune că Moldova a fost ocupată de ruşi în mod democratic.

acum 16 zile · comentarii (22)

Andrei Năstase a pierdut Primăria Chişinău. Pentru prima dată după 1989, Chişinăul a intrat în mâna pro-ruşilor declaraţi, a stângii şi a zonei depăşită, a trecutului. O arată şi structura pe vârste a votanţilor săi, unde viitorul rămâne la dreapta, iar cei peste 55 de ani aleg pro-ruşii în Chişinău.

acum 3 luni · comentarii (43)

Fostul preşedinte al PDM Vlad Plahotniuc a declarat marţi, 27 august, că după 28 de ani de independenţă, Republica Moldova „este din nou dependentă de interesele şi influenţele străine. Ne-am întors de unde am fugit cândva – ne-am întors în captivitatea externă”.

acum 5 luni · comentarii (2)

În urmă cu o lună, în timpul instalării la Chişinău a guvernului susţinut de coaliţia formată din blocul ACUM şi socialişti, s-au făcut speculaţii despre o înţelegere între Rusia şi SUA în privinţa Republicii Moldova. Analiştii susţineau că Rusia obţine controlul asupra Chişinăului în schimbul renunţării la sprijinirea regimului Maduro în Venezuela. Agenda vizitei în Europa a subsecretarului de stat, David Hale, dezminte aceste speculaţii.

acum 7 luni · comentarii (25)

Cu un calcul machiavelic tradiţional, ambasada Rusiei în România a publicat, în dimineaţa zilei de 28 iunie a.c., un text propagandistic vizând mistificarea ocupării mârşave, dezonorante, cu 79 de ani în urmă, prin recurs la manu militari, a teritoriului dintre Prut şi Nistru. 28 iunie fiind, în 2019, ziua când liderul actual de la Kremlin s-a întâlnit cu omologul de la Casa Albă.

acum 7 luni · comentarii (88)

Retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu ar trebui „să fie o surpriză“ pentru Chişinău sau Bucureşti, în contextul în care Kremlinul a revenit în forţă prin prisma alianţei „în contra naturii“ formate din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea statului frate dintre Prut şi Nistru.

acum 7 luni · comentarii (4)

Presiunea a fost enormă, iar Plahotniuc a fost silit să se retragă. Soarta lui a devenit foarte puţin importantă, la fel şi destinul viitor al partidului său, ambele entităţi fiind declarate persona non grata în cancelariile marilor puteri care, de la un punct încolo, l-au considerat în mod egal ameninţare directă la adresa intereselor lor de securitate imediată sau extinsă în zona de contact între UE/NATO şi Rusia.

acum 8 luni · comentarii (24)

Evenimentele din Chişinău au ajuns pe prima pagină a presei din România, care se întrece în comentarii şi analize făcute în birourile sau studiourile din Bucureşti. Surprins de succesiunea evenimentelor în Chişinău, am decis să profit de ocazie pentru a oferi cititorilor blogului meu informaţii direct de la sursă. Primul interviu l-am realizat cu Doamna Maia Sandu, prim-ministrul noului guvern al Republicii Moldova.

acum 8 luni · comentarii (46)

Dincolo de jocurile închipuite la Bucureşti - aceleaşi care, de ani dezile, duc la pierdera oricărei influenţe reale româneşti la Chişinău şi chiar la ostilizarea unora dintre principalii jucători de acolo faţă de proiectul unionist - cred că e bine să vedem şi modul în care se joacă în realitate.

acum 8 luni · comentarii (6)

Săptămâna ce precede eventuala dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova a activat toate resorturile interne şi internaţionale, după o relativă perioadă de acalmie. Pe plan intern, Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a ieşit public să anunţe că trece la treabă, că doar nu credeam că lasă politicienii ceilalţi de capul lor, că nu mai fac majoritate niciodată... A venit imediat şi propunerea de negocieri cu PSRM.

acum 8 luni · comentarii (81)

În prima parte a acestui material intitulat „Transnistria între Chişinău şi Moscova. Generaţia post-conflict şi conturarea identităţii „transnistrene“ cu ajutorul manualelor şcolare“ - parte dintr-un articol publicat în Revista de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale a Academiei Române - am analizat diferenţele dintre două manuale de istorie de pe cele două maluri ale Nistrului.

acum 9 luni · comentarii (38)