Opinii. Procesul de aderare al R. Moldova la UE ar putea dura 10-15 ani | uniunea europeana

Opinii. Procesul de aderare al R. Moldova la UE ar putea dura 10-15 ani

Procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea dura între 10 şi 15 ani, dacă sunt implementate toate reformele impuse. Este opinia reprezentanţilor societăţii civile, potrivit cărora Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un credit enorm de încredere, iar responsabilitatea autorităţilor este să modernizeze ţara şi să unească cetăţenii în jurul unei idei naţionale, proeuropene, notează IPN.

Josep Borrell: UE le spune clar moldovenilor că sunt parte a familiei europene | uniunea europeana

Josep Borrell: UE le spune clar moldovenilor că sunt parte a familiei europene

Uniunea Europeană le spune clar moldovenilor că sunt parte a familiei europene şi vor fi depuse toate eforturile pentru ca Moldova să ajungă parte a comunităţii căreia îi aparţine istoric. Declaraţia în acest sens a fost făcută de Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, după ce Consiliul European a decis să-i acorde Republicii Moldova statutul de candidat UE.

Igor Grosu: „Mulţumim ţărilor europene pentru încrederea acordată Moldovei. Noi ştim ce avem de făcut” | uniunea europeana

Igor Grosu: „Mulţumim ţărilor europene pentru încrederea acordată Moldovei. Noi ştim ce avem de făcut”

Consiliul European a votat acordarea Republicii Moldova statutului de ţară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a declarat amintit că „statut de ţară candidat a primit şi Ucraina, care în această perioadă este la straja întregii lumi libere, fapt pentru care poporul nostru îi este etern recunoscător.”

Ion Chicu, despre statutul R. Moldova de ţară candidată la UE: Dacă UE va rămâne tolerantă faţă de instaurarea dictaturii în Moldova, acest eveniment istoric va constitui şi o dezamăgire istorică | uniunea europeana

Ion Chicu, despre statutul R. Moldova de ţară candidată la UE: Dacă UE va rămâne tolerantă faţă de instaurarea dictaturii în Moldova, acest eveniment istoric va constitui şi o dezamăgire istorică

Ex-premierul Ion Chicu a comentat decizia Consiliului European de a oferi Republicii Moldova statut de ţară candidată la UE. Fostul prim-ministru a declarat că, dacă UE va continua să aplice în Moldova standarde duble şi va rămâne tolerantă faţă de instaurarea „de către gruparea analfabetă şi coruptă a Maiei Sandu a dictaturii în Republica Moldova, acest eveniment istoric va constitui şi o dezamăgire istorică pentru moldoveni.”

Pensionarii vor călători gratuit în transportul public din Chişinău la prezentarea legitimaţiei

Pensionarii vor călători gratuit în transportul public din Chişinău la prezentarea legitimaţiei

Pensionarii pentru limita de vârstă şi persoanele cu dizabilităţi vor călători gratuit în transportul public pe întreg teritoriul municipiului Chişinău până la elaborarea unui regulament. Aceste categorii trebuie să prezinte legitimaţia care confirmă statutul de pensionar sau gradul de dezabilitate. Călătoriile vor fi gratuite şi pentru copiii până în clasa a V-a, a reiterat primarul general, Ion Ceban, la o conferinţă de presă.

BERD acordă 300 milioane euro pentru ca Moldova să-şi facă rezerve de gaze naturale

BERD acordă 300 milioane euro pentru ca Moldova să-şi facă rezerve de gaze naturale

BERD oferă Republicii Moldova împrumutul de 300 de milioane de euro ca ţara să-şi sporească securitatea energetică prin achiziţionarea de rezerve strategice de gaze naturale pentru a le suplimenta pe cele furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina. Împrumutul urmează a fi acordat comerciantului de energie de stat „Energocom” pentru a achiziţiona gaze pe huburile Uniunii Europene, transmite IPN.

Starea de urgenţă a fost prelungită pentru încă 45 de zile în Republica Moldova

Starea de urgenţă a fost prelungită pentru încă 45 de zile în Republica Moldova

Starea de urgenţă, instituită pe 24 februarie şi prelungită pe 21 aprilie, a fost extinsă din nou, pentru un termen de 45 de zile. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de Parlament la prezentarea unui demers de către prim-ministra Natalia Gavriliţa. Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, dar şi cei din Partidul Şor nu au susţinut prelungirea stării de urgenţă, transmite IPN.

Deputat PAS: CSE va decide anularea interdicţiei de export a grâului

Deputat PAS: CSE va decide anularea interdicţiei de export a grâului

La următoarea şedinţă a Comisiei Situaţii Excepţionale va fi luată decizia privind anularea interdicţiei de a exporta grâu. O spune preşedintele comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, Vladimir Bolea. Potrivit deputatului, statul va veni în ajutorul agricultorilor şi cu rambursarea accizei la motorină pentru producătorii mici şi mijlocii.

Rep. Moldova. Compensaţiile vor fi oferite în funcţie de gradul de vulnerabilitate energetică

Rep. Moldova. Compensaţiile vor fi oferite în funcţie de gradul de vulnerabilitate energetică

Statul va oferi cetăţenilor compensaţii pentru a face faţă facturilor mari la energia electrică şi gazele naturale. Asigurările sunt date de ministrul muncii şi protecţiei sociale, Marcel Spatari. Totuşi, potrivit oficialului, de ajutor din partea statului nu vor mai beneficia toţi cetăţenii, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, ci doar cei vulnerabili energetic, notează IPN.

Transmiterea chestionarului(n.a. de aderare la UE) de către R.Moldova este un doar un pas în direcţia corectă şi mai este mult până la obţinerea statutului de candidat, ca să nu mai vorbim de aderare, mi-a declarat, într-un interviu, analistul politic Victor Ciobanu.

luna trecuta · comentarii (14)

Armata moldavă este pregătită cu brio să reziste unui asalt din partea actorilor secesionişti din Transnistria, dar este foarte greu de crezut că dacă Ucraina va fi îngenuncheată, R.Moldova poate rezista unei invazii ruseşti, mi-a declarat, întru-un interviu, fostul ministru al Apărării din R.Moldova, Anatol Şalaru.

acum 2 luni · comentarii (9)

Cu puţin timp înainte de împlinirea a două luni de  la invazia militară rusă în Ucraina, Moscova a dispus ca necunoscutul general Rustam Minnekayev, interimar la comanda Dictrictului Militar Central - cel mai mare din Rusia, cu suprafaţa de 7.060.000 de kilometri pătraţi = 40 % din teritoriul Federaţiei Ruse şi cu o populaţie de 54,9 milioane de oameni = 39% din aceea a statlui rus - să precizeze noul obiectiv strategic al imperiului răsăritean.

acum 2 luni · comentarii (8)

Semnarea de către cele trei state din Parteneriatul Estic (n.a. Ucraina, R.Moldova şi Georgia) a cererilor de aderare la UE reprezintă un gest politic bun, care dă bine la public, dar nu va fi urmat foarte rapid de primirea statutului de ţară candidat, mi-a declarat, într-un interviu, jurnalistul Victor Nichituş. Acesta este jurnalist în Republica Moldova şi lucrează în presa de la Chişinău din anul 1994.

acum 4 luni · comentarii (0)

Putin a anexat Crimeea cu argumentul că este teritoriu rusesc, iar acolo trăiesc ruşi. Este exact argumentul cu care România ar trebui nu să anexeze, ci să apere teritoriul Republicii Moldova, de o posibilă invazie rusească. Iar această intenţie ar trebui anunţată public, încă de acum, după o consultare cu aliaţii din NATO şi UE.

acum 5 luni · comentarii (55)

Despre morţi, numai de bine: Dodon, Filip, Năstase… Dacă plecarea lui Pavel Filip, fostul premier, din conducerea PDM nu a lăsat nici o urmă, nici de regret nici de relevanţă politică, anunţul făcut de Igor Dodon luni, 18 octombrie, privind retragerea sa din funcţia de Preşedinte al PSRM şi demisia din Parlament are o cu totul altă semnificaţie.

acum 8 luni · comentarii (5)

Republica Moldova, sub guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, a trecut serios la treabă: a refăcut relaţiile internaţionale, şefi de stat şi de guverne europeni sunt săptămânal la Chişinău, în timp ce acordurile internaţionale de finanţare determinate de reforme au luat locul livrărilor de vaccinuri ca ajutor pentru combaterea pandemiei.

acum 9 luni · comentarii (36)

O ştire DW ne informează că a fost declanşat mecanismul de demitere a procurorului general al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de noul ministru al Justiţiei Sergiu Litvinenco după şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Securitate. Conform aceleiaşi surse, Natalia Gavriliţa, şefa guvernului de la Chişinău, a spus că procurorul general va fi demis.

acum 9 luni · comentarii (0)

Chişinăul a trecut, după 1 septembrie, printr-un moment dificil şi extrem de costisitor ca imagine, care a reprezentat şi botezul noului vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, şi a testat şi relaţia cu Rusia, creionată în celebra şi intempestiva vizită a lui Dmitri Kozak la Chişinău, care a transmis elementele pactului tacit de neagresiune.

acum 10 luni · comentarii (12)

Rezultatele excepţionale ale Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova, al preşedintei Maia Sandu, a produs la Bucureşti un val de euforie atât în rândul elitelor politice, cât şi în cele ale publicului. Rezultatele PAS au relansat, la Bucureşti, o discuţie despre strategia românească în Moldova şi tratamentul aplicat, în trecut, agendei reformatoare a Maiei Sandu.

acum 11 luni · comentarii (27)

La un an de la otrăvirea lui Navalnîi cu Novichok, vineri, 20 august, Cancelarul german Angela Merkel a avut ultima discuţie cu preşedintele Vladimir Putin din poziţie oficială, cu nici o lună înainte de părăsirea funcţiei de Cancelar, după 16 ani. Întâlnirea contondentă, timp de 3 ore, a cuprins toate temele controversate şi de divergenţă între cei doi lideri, cele două state, Occident şi Rusia, deopotrivă.

acum 10 luni · comentarii (43)

Nici nu au preluat bine miniştrii Guvernului Gavriliţă posturile şi la Chişinău a descins şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Dmitri Kozak, noul responsabil (după plecarea lui Vladislav Surkov) pentru spaţiul post sovietic, conflictele îngheţate inclusiv conflictul din Estul Ucrainei şi din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, în stânga Nistrului.

acum 11 luni · comentarii (63)

Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorinţă autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat, într-un interviu acordat pentru PressHUB, vicepreşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, europarlamentarul USRPLUS, Ramona Strugariu.

acum 12 luni · comentarii (23)

Jocul s-a sfârşit. Alegerile generale anticipate din Republica Moldova au avut loc în ziua finalei Campionatului European de fotbal. Iar rezultatele au marcat victoria anunţată cu o majoritate indubitabilă, en fanfare, fără drept de apel, a PAS, partidul pro-prezidenţial al Maiei Sandu.

acum 12 luni · comentarii (83)

Duminică, 11 Iulie 2021, se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova. Pentru alegători contează un singur punct din programul electoral: relaţiile cu Uniunea Europeană, respectiv cu Rusia, care pot genera sau nu dezvoltarea economică şi bunăstare în Republica Moldova. Diaspora moldovenească are un singur mesaj pentru părinţii şi bunicii de acasă: Votaţi Europa!

acum 12 luni · comentarii (21)
Modifică Setările