SUA au ridicat recomandarea de a nu călători în străinătate din cauza pandemiei de coronavirus. Aceasta a fost înlocuită de avertismente specifice ţărilor | coronavirus

SUA au ridicat recomandarea de a nu călători în străinătate din cauza pandemiei de coronavirus. Aceasta a fost înlocuită de avertismente specifice ţărilor

Departamentul de Stat a ridicat joi recomandarea făcută americanilor în luna martie de a evita toate călătoriile în străinătate din cauza pandemiei de coronavirus, aceasta fiind înlocuită cu avertismente specifice ţărilor, inclusiv de nivel foarte ridicat pentru aproximativ 30 de ţări. Ţările din Uniunea Europeană au fost incluse în categoria a treia, pentru care americanii ar trebui să îşi reconsidere deciziile de a călători, transmite Reuters.

Procurorul general din New York cere dizolvarea Asociaţiei Naţionale a Armelor. Cum ar fi „tocat” fondurile şefii NRA

Procurorul general din New York cere dizolvarea Asociaţiei Naţionale a Armelor. Cum ar fi „tocat” fondurile şefii NRA

Procurorul general din New York a anunţat că a intentat un proces care vizează desfiinţarea puternicei Asociaţii Naţionale a Armelor (NRA) din SUA, pe care o acuză de fraudă fiscală, potrivit BBC. Letitia James a susţinut că de fondurile NRA au beneficiat mai mulţi lideri ai asociaţiei, printre care şi preşedintele Wayne LaPierre, bani folosiţi în scop personal.

Nu am zis la nimeni că voi pleca pentru că nu am crezut că voi putea urca într-un avion în această vară. După două încercări eşuate de a călători către România (una în care mi se zicea să stau într-un aeroport din Germania 20 de ore fără să ies, fără să am acces la vreun lounge decât dacă sunt deja membră a vreunui business club şi cea de-a doua încercare pur şi simplu prin anulare de zbor), mi-am zis, ce o fi, o fi!

acum 4 zile · comentarii (7)

Episodul este în sine straniu. Dar este şi extrem de periculos prin semnalul pe care-l dă comunităţii internaţionale, partenerilor săi care se bazează pe relaţia cu SUA ca principală sursă de securitate şi, în principiu, de informaţii strategice corecte, pavăză împotriva unor decizii greşite luate la nervi, din neştiinţă sau din motivaţii electorale.

acum 7 zile · comentarii (93)

„Snowdrops and Chlorine“ („Ghiocei şi mult clor“) a făcut parte din proiectul CORPOREAL la care am lucrat şi cu care am câştigat un grant AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional). Când nu am mai putut ajunge acasă, dată fiind zona roşie în care S.U.A încă din nefericire este, am luat o mică sumă din acest grant, mai exact cea acordată de sponsorul Pfizer România, pentru a face piesa în ţara mea de adopţie.

acum 8 zile · comentarii (2)

SUA continuă să fie superputerea. Dar cine o va conduce la anul? Tot Trump? Sondajele „zic“ altceva. Dar sociologii şi presa au mai greşit, prea puţini intuind votul pentru Brexit şi Trump. Se vor dovedi iar în eroare? America nu e doar în clinci cu tot mai agresivul regim comunist chinez. Nu e în litigiu doar cu Rusia lui Putin şi cu teroriştii islamici.

acum 14 zile · comentarii (51)

Probabil că acum parcurgem etapa în care - dincolo de dramele generate de pandemie şi de afacerile apărute prin valorificarea măştilor pentru faţă, a mănuşilor de protecţie etc. - asistăm la livrarea unor iluzii generate de entităţi geopolitice ce au şi alte scopuri, decât cele enunţate oficial, iar competiţia economică este transferată şi în presă, cu exagerări infirmate clar de viaţă.

luna trecuta · comentarii (3)

"Un pont bun pentru golf...încearcă să loveşti uşor şi bine şi prefă-te că nu contează. Apropo, este valabil şi în viaţă." Afirmaţia aparţine lui Donald Trump şi o vedem aplicată şi în viaţa politică internă americană. Niciuna dintre televiziunile de peste Ocean nu este deloc neutră. Şi în mai puţin de trei minute, cât durează o relatare, pe micul ecran, telespectatorul ştie dacă i se adresează un jurnalist republican sau democrat.

luna trecuta · comentarii (4)

M-am trezit punându-mi capul pe umărul tatei. Eram într-un restaurant. Eram gata să plecăm. Era o femeie cu noi a cărei fizionomie rămâne neindentificată. La un moment dat, tata zice: „Gata, mă pensionez“. Eu nu zic nimic. Tata continuă: „Ştiu că nu eşti de acord...“ Se uită la mine. „Te-am auzit când vorbeai cu sor-ta. Dar nu mai e cum a fost... Sunt alţi oameni“.

luna trecuta · comentarii (1)

România este, la ora actuală, statul european cel mai bine plasat strategic pentru a apăra interesele americane nu doar împotriva Rusiei, ci şi a Chinei sau Iranului. Situarea geopolitică a României, ca şi faptul că este o democraţie euro-atlantică, membră a NATO, o aşează în postura de vârf de lance al intereselor lumii libere.

luna trecuta · comentarii (7)

La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul de Administraţie al Universităţii Princeton din Statele Unite, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din SUA, a decis să elimine numele fostului preşedinte american Woodrow Wilson din denumirea uneia dintre cele mai renumite şcoli de politici publice şi afaceri internaţionale a naţiunii americane.

luna trecuta · comentarii (16)

Fractura politică produsă de „epoca Trump” în societatea americană este de foarte mari dimeniuni şi se transformă deja într-o vulnerabilitate care ameninţă să provoace rescrierea a numeroase părţi ale istoriei şi să oblige la reconsiderarea faptelor, contribuţiei şi importanţei unora dintre cele mai mari personalităţi care au marcat nu numai viaţa socială şi politică din SUA, ci şi întreg avansul societăţii omeneşti a timpului său.

luna trecuta · comentarii (93)

Cu certitudine, meritul enorm al lui Donald J. Trump, în ciuda tuturor îndoielilor, eşecurilor şi crizelor majore provocate în politica naţională şi în relaţiile internaţionale, este acela de a stărui - cu absolut orice preţ, chiar împotriva logicii momentului - să se achite de promisiunea pe care a făcut-o în campanie, adică de a pune America sub zodia protecţionismului.

acum 2 luni · comentarii (47)