Ţări est-europene, inclusiv România, au vândut arme către state cunoscute că le livrează apoi în Siria

Ţări est-europene, inclusiv România, au vândut arme către state cunoscute că le livrează apoi în Siria

Ţări est-europene, printre care şi România, au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de euro în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu despre care se ştie că le livrează apoi în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnalişti de investigaţii, potrivit The Guardian, preluat de agerpres.ro.

VIDEO Imagini şocante. Adolescenţi închişi în celule şi „trataţi“ cu gaze lacrimogene, într-un centru de detenţie pentru minori din Australia

VIDEO Imagini şocante. Adolescenţi
închişi în celule şi „trataţi“ cu gaze lacrimogene, într-un centru de detenţie
pentru minori din Australia

Fotografii şi înregistrări video şocante, ce prezintă mai mulţi adolescenţi cărora le-au fost puse cagule pe cap, au fost legaţi de scaune şi au fost „trataţi“ cu gaze lacrimogene într-un centru de detenţie pentru minori din provincia australiană Teritoriul de Nord, au îngrozit lumea. Premierul australian Malcolm Turnbull a ordonat deschiderea unei anchete.

Turcia nu este numai o destinaţie a vacanţelor noastre all-inclusive la preţuri rezonabile, ci şi un aliat la Marea Neagră. Ceea ce va urma după noaptea de 15-16 iulie a.c. este chiar mai important decât ceea ce a fost. Ce lecţie va trage preşedintele Recep Tayyip Erdogan? – iată ceva ce va determina nu numai soarta Turciei în viitor, ci şi bună parte din soarta zonei (în care se află şi România) şi a lumii occidentale şi orientale deopotrivă.

acum 14 zile · comentarii (111)

Aceasta este cea mai gravă dintre observaţiile care se pot face în ce priveşte evenimentele din ultimele ore: fără niciun fel de dubiu, am asistat la o încercare de lovitură de stat militară care urma să destabilizeze profund Turcia, cu consecinţe directe, imediate, asupra a tot ceea ce înseamnă sistemul de apărare pe flancul de sud-est al NATO. Nu s-a reuşit.

acum 14 zile · comentarii (157)

Nu m-am grăbit să public rândurile de mai jos, din mai multe motive. Unul fiind reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în urma căreia am aflat că un consilier prezidenţial, evident înstelat, va coordona cele necesare primirii, probabil anul viitor, a unor militari din state aliate, care au desemnat efective simbolice, menite să fie încadrate în anunţata brigadă multinaţională, care va activa, undeva, cândva, pe teritoriul României.

acum 1 ora · comentarii (3)

Cu câteva luni în urmă, pe baza unui set de informaţii care parveneau pe linie diplomatică la Bruxelles, vă anunţam că se prefigura cu certitudine finalizarea procesului de normalizare a relaţiilor dintre Turcia şi Israel, acum confirmându-se procesul similar dintre Turcia şi Rusia, marcat prin vizita pe care Preşedintele Erdogan o va face pe 9 august la Sankt Petersburg.

acum 3 zile · comentarii (31)

Piloţii care au fost implicaţi în doborârea avionului rus care, în noiembrie, a violat pentru scurt timp spaţiul aerian al Turciei au fost arestaţi de autorităţile turce. Un oficial turc a spus că arestările au legătură cu tentativa eşuată de lovitură de stat. Cu acest eveniment, unul dintre principalele rezultate ale tentativei de puci devine evident.

acum 8 zile · comentarii (42)

Bătălia pentru controlul acestei părţi de lume care este şi a noastră a început de mai mult timp, iar ceea ce se petrece acum în Turcia este momentul în care tensiunile au explodat la vedere. Ele germinau de mai mult timp, dar momentul acesta de explozie a fost amânat relativ o lungă perioadă, până în clipa în care vectorii care compuneau ambiţiile locale, regionale, continentale sau mondiale s-au apropiat de o inevitabilă decizie.

acum 10 zile · comentarii (36)

Recep Tayyip Erdogan este un om mai special. Şef al statului turc din 2014, ales în premieră de popor nu de parlament (după ce referendumul constituţional din 2007 a modificat regula anterioară), lider al celui mai puternic partid al ţării, AKP, a ajuns să se creadă omul-providenţă, salvatorul poporului său. Anii preşedinţiei sale au fost, e adevărat, dificili.

acum 10 zile · comentarii (6)

Conform agenţiei de ştiri Anadolu, ex-comandantul Forţelor Aeriene din Turcia a pledat vinovat pentru organizarea rebeliunii militare. „Am început să acţionez cu scopul de a da o lovitură de stat“, a declarat Akin Ozturk. Ce nu se precizează de Anadolu, dar se vede bine din fotografiile şi imaginile filmate, cele difuzate cu o diabolică plăcere, este faptul că generalul Ozturk a fost lovit, în mod repetat, pe timpul interogatoriilor succesive.

acum 12 zile · comentarii (86)

Revolta unor comandanţi, cu grade şi funcţii relevante, în armata turcă, unii în activitate, alţii în rezervâ, este efectul constatării încremenirii în proiectul propriei glorificări a actualului preşedinte al Turciei, atât de avid de putere încât a uitat de atribuţiile parlamentarilor şi fişa postului propriului premier.

acum 14 zile · comentarii (41)

Este clar că dacă lovitura de stat din Turcia ar fi reuşit, atunci ţara ar fi fost aruncată pentru o perioadă indefinită intr-un haos - de la politică internă şi externă, acorduri internaţionale, acorduri financiare, etc. Totuşi, lovitura de stat a eşuat. În urma acestui puci, se conturează unele întrebări semnificative, cea mai importantă fiind (din perspectivă europeană) dacă ne dorim un stat precum Turcia să devină membră a Uniunii Europene.

acum 14 zile · comentarii (10)

Suferinţele poporului turc par să atingă apogeul în această perioadă. Convulsiile dintre grupări, teama dimineţii cu care oamenii simpli întâmpină fiecare zi au antrenat această societate în lupta cu tensiunea. O societate imună la bombe, la  focurile de arme, o societate unită în lupta cu terorismul sau cu tentativa loviturii de stat.

acum 14 zile · comentarii (15)

...nu doar pentru Turcia! Lumea e într-un haos total, pentru că e condusă de impotenţi (politic, desigur) ca Obama, de pildă! Planeta are nevoie de o mână forte, în general (dar nu de un general), pentru a pune cumva capăt sfidării nemaiîntâlnite venite din partea celor care batjocoresc valorile democraţiei liberale occidentale!

acum 15 zile · comentarii (66)

Atentatul de la Istanbul a ferecat porţile soarelui. Aeroportul Atatürk îşi va relua activitatea, dar Turcia, brusc, nu ne mai fascinează ca turişti. De ani buni, în această ţară libertatea presei şi dreptul la opinie sunt permanent oprimate, iar arestările jurnaliştilor şi a opozanţilor politici sunt tot mai numeroase. Infernul acestei realităţi poartă amprenta unui om: Erdogan şi politica ambiguităţilor.

acum 26 zile · comentarii (15)

În Birstall (în Nordul Angliei), un bărbat de 52 de ani a omorât-o, cu focuri de pistol şi cu lovituri de cuţit (!), pe deputata laburistă Jo Cox, o tânără politiciană de 41 de ani şi mamă a doi copii. Curentul Bremain ‒ pentru rămânerea Marii Britanii în UE ‒ pare a fi recuperat un uşor avans. Va rămâne Jo Cox în istoria noastră comună drept femeia care a salvat UE din una dintre crizele sale reale?

luna trecuta · comentarii (51)