SUA şi Rusia au ajuns într-o nouă zodie ciudată, generată de fereastra de oportunitate valorificată azi de Putin. În pline alegeri prezidenţiale în SUA, acolo unde Moscova îşi continuă ingerinţa directă, SUA sunt nevoite să abordeze nuanţat Rusia lui Putin pe toate cele trei paliere: confruntare, competiţie şi cooperare.

luna trecuta · comentarii (80)

În drum spre coastele siriene, prezenţa crucişătorului greu purtător de avioane „Amiral Kuzneţov”, şi a grupului maritim care-l însoţeşte, constituie unul dintre punctele majore de preocupare pentru NATO, relevată ca atare de Secretarul General Jens Stoltenberg în prezentarea făcută ieri, înaintea ministerialei de apărare care a început azi.

acum 21 ore · comentarii (84)

Azi, la Bruxelles, înainte de reuniunea de două zile a miniştrilor Apărării care începe mâine, a avut loc conferinţa de presă a Secretarului General al NATO. Eveniment care se înscrie în rutina bine stabilită de ani de zile, moment urmat de o altă conferinţă de presă, cea a ambasadorului american la NATO.

acum 2 zile · comentarii (28)

De la ziare, analize în reviste de specialitate şi dezbateri academice, întregul spaţiu public occidental a explodat în argumente şi mesaje privind apropierea, ba chiar declanşarea de către Rusia, în Siria, a celui de-al treilea Război Mondial, sau măcar al celui de-al doilea Război Rece.

acum 9 zile · comentarii (127)

După ce, pe 2 octombrie, cetăţenii columbi­eni votau în proporţie de 50% împotriva acordurilor de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), pe 7 oc­tombrie preşedintele Co­lumbiei, Juan Manuel San­tos, artizanul acestui acord de pace, semnat pe 26 sep­tembrie la Cartagena, pri­mea Premiul Nobel pentru pace.

acum 9 zile · comentarii (0)

Românii ajunşi în Franţa sunt, deopotrivă, un capitol de Istorie şi, pe de altă parte, este limpede că fiecare dintre ei are propria sa istorie – una care nu poate fi cuprinsă într-o grilă nivelatoare. Este imposibil să trasezi un „portret robot” al românului ajuns în Franţa – după cum nu poţi face acest lucru cu portughezii din Franţa, cu grecii, albanezii, tunisienii ş.a.m.d.

acum 11 zile · comentarii (21)

Aceasta este întrebarea la care vor trebui să răspundă, cel puţin la nivel de principiu, şefii de state şi guverne care se vor reuni la Bruxelles în cadrul Summitului de joi şi vineri. Lovitura majoră ar fi un semnal în favoarea prelungirii pentru încă şase luni a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei, actualmente activ până la finele lunii ianuarie.

acum 11 zile · comentarii (79)

Ministerul nostru de Externe a confirmat faptul că inginerul român Cristian Nedelcu a fost răpit în sudul Nigeriei, în ceea ce apare a fi un nou episod într-o listă foarte lungă de acţiuni similare. Răpirea s-a petrecut luni seară, pe un şantier de construcţie de la Owa Oyibo a unei căi ferate în Agbor, în regiunea de deltă din sudul ţării.

acum 15 zile · comentarii (11)

Situaţia din Orientul Mijlociu şi tensiunile ruso-americane din Siria sunt pe punctul de a duce la declanşarea confruntărilor militare directe. Motivul este utilizarea de către Rusia a pretextului combaterii Statului Islamic pentru a obţine schimbarea raportului de forţe pe teren în favoarea lui Bashar al Assad.

acum 16 zile · comentarii (188)

Cârtiţele - agenţi care penetrează sistemele de securitate naţionale pe termen lung - fac parte din cel mai negru scenariu cu care se poate confrunta un serviciu de informaţii. În realitate, mai rar decât în ​​romanele de spionaj, cârtiţele, există şi pot face daune enorme în vânzarea secretelor şi diminuarea capacităţii de spionaj a unei ţări.

acum 20 zile · comentarii (74)

Ultimele zile au dat posibilitatea tuturor analiştilor cu ştiinţă de carte să răstoarne abordările superficiale ale jurnaliştilor de senzaţional pentru care întâlnirea Putin-Erdogan sau Kerry-Lavrov înseamnă de fiecare dată un târg fără drept de apel şi o schimbare fundamentală în relaţiile dintre părţi. Ei bine, e şi o săptămână de validare a trendurilor relevante din relaţiile internaţionale, dar şi a complexităţii abordărilor dintre actori.

acum 30 zile · comentarii (27)

Trei femei musulmane radicalizate au fost arestate în Franţa, după ce pregătiseră un atentat, parcând în apropierea catedralei Notre-Dame din Paris o maşină plină cu butelii de gaz. Francois Hollande, preşedintele Franţei, a afirmat, într-un discurs despre democraţie şi terorism că, de la începutul anului, au fost dejucate peste 250 de atentate şi intenţii de atentat.

acum 2 luni · comentarii (48)

Miercuri, 31 august, Donald Trump, candidat al Partidului Republican la preşedinţia SUA, a făcut o vizită foarte scurtă în Mexic, la in­vi­taţia preşedintelui Enrique Peña Nieto. Ştirea nu poate decât să surprindă, având în vedere declaraţiile lui Trump de-a lungul ul­ti­mu­lui an care au fost extrem de agresive la adresa me­xi­ca­ni­lor, promiţând construirea unui zid care să-i împiedice pe aceştia să mai intre în ţară.

acum 2 luni · comentarii (33)
Postari Recente