Prezent la cea de-a 27-a ediţie a Conferinţei pe probleme de securitate de la Munchen, senatorul republican John MaCain (preşedintele Comitetului senatorial pentru forţele armate), a ţinut un discurs realmente istoric. Un discurs care este, totodată, nu numai lecţie de istorie şi avertisment teribil pentru timpurile care s-ar putea să vină, dar şi o analiză, lucidă şi severă, a tipurilor de opţiuni care stau în faţa Americii şi a lumii.

acum 9 zile · comentarii (72)

Brexit şi victoria lui Donald Trump sunt cele două evenimente politice majore, la nivel mondial, care au marcat anul trecut. Interpretarea corectă a motivelor care le-au generat, ca şi raportarea la istorie ne pot oferi o imagine consecinţelor probabile. Din noianul de explicaţii vehiculate, parţial sau integral valabile segmenţial, reţin, personal, opinia potrivit căreia criza economică din 2007-2008 nu şi-a găsit o soluţie viabilă pe termen lung.

acum 27 zile · comentarii (41)

Pe timp de nesiguranţă, nelinişti şi crize multiple, revine acum această întrebare, exact aşa cum s-a întâmplat odinioară în cazul defunctei şi de nimeni jelite Ligi a Naţiunilor. Revine acum pentru că, pe fond, nu despre problema relevanţei simbolice a unei asemenea organizaţii mai e vorba. Nici atunci, nici acum.  Nu de nobile idealuri e vorba.

luna trecuta · comentarii (59)

Ciclurile istorice au, în general, o durată de 30 de ani sau sunt un multiplu al acestei cifre. Suntem acum la închiderea unui asemenea ciclu, început prin deciziile de enormă importanţă luate în septembrie 1989, în Malta, de liderii de atunci ai celor două superputeri, George Bush şi Mihail Gorbaciov, dar şi în perioada de pregătire a momentului respectiv.

luna trecuta · comentarii (87)

„Nimeni nu poate sta în faţa clădirii noului stat turc”, declara sâmbăta trecută  preşedintele Erdogan, susţinând nevoia de a modifica cât mai repede Constituţia Turciei, un act esenţial, conform propriilor declaraţii, pentru construirea unei adevărate puteri regionale, şi nu numai, sub conducerea sa.

luna trecuta · comentarii (11)

Este o întrebare care priveşte şi România dar, evident, nu numai ţara noastră, parte, ca întotdeuna, din marile aranjamente de securitate. Un pachet care se renegociază în acest moment. Este un dialog anunţat a se desfăşura la cel mai înalt nivel asupra problematicilor globale şi care, fundamental, poate să evolueze în două sensuri.

luna trecuta · comentarii (30)

Cercetătorii i-au spus broscuţei: sari! Şi ea a sărit. Apoi, i-au tăiat picioarele din spate şi i-au spus din nou să sară. Broscuţa a rămas pe loc. Cercetătorii s-au panicat: o fi surzit sau e amnezică? Asta e, acum, dilema apărătorilor democraţiei. Între timp, broscuţa, în strădania ei, l-a născut pe Trump. Cu ce efect asupra democraţiei?

luna trecuta · comentarii (13)

Ieri, la Moscova, Saëb Erakat, al doilea ca rang în ierarhia Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru a-i transmite un mesaj urgent pentru preşedintele Putin, „mesaj plin de gravitate din partea preşedintelui Mahmoud Abbas“.

luna trecuta · comentarii (48)

Că tot i-am aşteptat pe americani toată istoria noastră modernă, acum sunt vremuri de adio. Cu discursul final, Barack Obama şi-a făcut impecabil ultimele lecţii de lider carismatic, de subtil comunicator: în afară de a ne autolamenta pe reţelele sociale că ai noştri au pierdut, ce facem de mâine, cînd în lume începe domnia celor ca Trump?

acum 2 luni · comentarii (67)

„Cred că a fost Rusia“, a spus Trump la prima sa conferinţă de presă după câştigarea alegerilor prezidenţiale, recunoscând explicit posibilitatea ca Moscova să fi atacat cibernetic serverele formaţiunii care a susţinut-o pe Hillary Clinton, rivala sa în cursa prezidenţială.

acum 2 luni · comentarii (40)
Postari Recente