Trupe ale coaliţiei vest-africane, pregătite să intre în Gambia; preşedintele Jammeh a ignorat ultimatumul

Trupe
ale coaliţiei vest-africane, pregătite să intre în Gambia;
preşedintele Jammeh a ignorat ultimatumul

Blocul regional al Africii de Vest ECOWAS a mutat trupe la graniţa dintre Senegal şi Gambia, avertizându-l pe preşedintele Yahya Jammeh că acestea vor intra în ţara vest africană pentru a asigura învestirea în funcţie a câştigătorului alegerilor prezidenţiale de anul trecut, Adama Barrow. Somat să cedeze puterea până miercuri la miezul nopţii, Jammeh a ignorat ultimatumul, situaţia din statul vest african fiind neclară.

Posibilitate de nou conflict armat în Africa. Preşedintele Gambiei, somat de blocul regional să accepte înfrângerea din alegeri

Posibilitate
de nou conflict armat
în Africa. Preşedintele Gambiei, somat de blocul
regional să accepte înfrângerea din alegeri

Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) a ameninţat că ar putea interveni militar în Gambia dacă fostul preşedinte Yahya Jammeh continuă să refuze rezultatul alegerilor din 2016 şi să cedeze puterea câştigătorului scrutinului, Adama Barrow, în urma unor întrevederi la recentul Summit al Francofoniei din Mali, relatează Deutsche Welle.

Presa de la Riyadh a anunţat astăzi că Sultanatul Omanului se alătură coaliţiei islamice aniteroriste, fondată şi condusă de către Regatul Arabiei Saudite. Conform informaţiilor oficiale, Prinţul saudit Salman a fost informat de către ministrul apărarii de la Muscat privind intenţiile Omanului, urmând ca în perioada imediat următoare Salman să viziteze această ţară în scopul întăririi cooperării politice, economice şi militare.

acum 21 zile · comentarii (4)

Este o întrebare care priveşte şi România dar, evident, nu numai ţara noastră, parte, ca întotdeuna, din marile aranjamente de securitate. Un pachet care se renegociază în acest moment. Este un dialog anunţat a se desfăşura la cel mai înalt nivel asupra problematicilor globale şi care, fundamental, poate să evolueze în două sensuri.

acum 15 ore · comentarii (23)

Cercetătorii i-au spus broscuţei: sari! Şi ea a sărit. Apoi, i-au tăiat picioarele din spate şi i-au spus din nou să sară. Broscuţa a rămas pe loc. Cercetătorii s-au panicat: o fi surzit sau e amnezică? Asta e, acum, dilema apărătorilor democraţiei. Între timp, broscuţa, în strădania ei, l-a născut pe Trump. Cu ce efect asupra democraţiei?

acum 3 zile · comentarii (12)

Ieri, la Moscova, Saëb Erakat, al doilea ca rang în ierarhia Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru a-i transmite un mesaj urgent pentru preşedintele Putin, „mesaj plin de gravitate din partea preşedintelui Mahmoud Abbas“.

acum 5 zile · comentarii (48)

Că tot i-am aşteptat pe americani toată istoria noastră modernă, acum sunt vremuri de adio. Cu discursul final, Barack Obama şi-a făcut impecabil ultimele lecţii de lider carismatic, de subtil comunicator: în afară de a ne autolamenta pe reţelele sociale că ai noştri au pierdut, ce facem de mâine, cînd în lume începe domnia celor ca Trump?

acum 7 zile · comentarii (64)

„Cred că a fost Rusia“, a spus Trump la prima sa conferinţă de presă după câştigarea alegerilor prezidenţiale, recunoscând explicit posibilitatea ca Moscova să fi atacat cibernetic serverele formaţiunii care a susţinut-o pe Hillary Clinton, rivala sa în cursa prezidenţială.

acum 8 zile · comentarii (40)

În cursul săptămânii trecute a căzut şi Alepul. Nu e o victorie răsunătoare, nici măcar nu cred că e o victorie, dar sigur e un măcel care va intra în istorie prin ororile comise de bombardamentele iresponsabile ruse şi siriene asupra spitalelor, şcolilor şi cartierelor de locuinţe ale suniţilor din Estul Alepului, care au avut drept unică vină faptul că au trăit într-o zonă controlată de rebeli, de opoziţia siriană.

luna trecuta · comentarii (167)

La fiecare sfârşit de an, apar câteva analize de risc care prezintă tendinţele pieţelor globale de putere sau le detaliază pe cele din sectoare specifice. Compania Control Risks a dat publicităţii un asemenea document care este pus de Richard Fenning, CEO al acestei companii, sub semnul „ubicuităţii riscului“.

luna trecuta · comentarii (16)

Regula nescrisă spune că reuniunile la nivel de şefi de state şi guverne nu conţin momente emoţionale, se limitează la textele oficiale, la discuţii cu uşile închise (cât se poate) şi apoi conferinţe de presă în care, în linii mari, se repetă textul concluziilor negociate cu săptămâni de zile în urmă.

luna trecuta · comentarii (14)

Va fi, acest 2017 care urmează, un an extrem de complicat în materie de decizii economice cu consecinţe politice geo-strategice. Vor fi multe asemenea decizii în perspectivă imediată şi fiecare dintre ele poate antrena reacţii care depăşesc cu mult, prin semnificaţie şi efecte directe şi indirecte, raţionamentele stricte legate de schimburile economice.

luna trecuta · comentarii (30)

Din motive care ne privesc pînă în străfundul sufletului şi ne aşază, pe două rînduri, la coada la nebunie, respectiv sinucidere, Fidel Castro o duce bine postum. Castro a ajuns unde trebuie. În momentul de faţă, singurul cubanez nesubordonat lui Fidel Castro citeşte satisfăcut inscripţia cu care e aşteptat la noul loc de muncă: Bienvenido al Infierno!

acum 2 luni · comentarii (72)

Fidel Castro (13 august 1926 – 25 noiembrie 2016) a murit vineri 25 noiembrie 2016 la vârsta de 90 de ani şi după mai bine de 10 de ani de când s-a retras din viaţa publică. În iulie 2006 începea tranziţia dintre Fidel şi Raul Castro care a dus la asumarea acestuia din urmă a controlului regimului de la Havana începând cu 2008.

acum 2 luni · comentarii (1)
Postari Recente