Ruşii aplică în Siria strategia din Ucraina. Îl ajută pe Bashar al-Assad să preia controlul aşa-numitei „Sirii utile“ şi abia apoi vor negocia în forţă VIDEO

Ruşii aplică în Siria strategia din Ucraina. Îl ajută pe Bashar al-Assad să preia controlul aşa-numitei „Sirii utile“ şi abia apoi vor negocia în forţă VIDEO

În Siria, trupele guvernamentale şi aliaţii lor au lansat o ofensivă asupra unor cartiere din oraşul Alep controlate de opoziţie. Agenţia Reuters vorbeşte despre cea mai mare operaţiune terestră de la începutul acţiunilor militare ale regimului preşedintelui Bashar al Assad care a pus capăt armistiţiului. Ruşii şi sirienii vor să preia controlul asupra aşa-numitei „Sirii utile“ şi doar după aceea să negocieze cu opoziţia.

SUA şi Rusia au ajuns într-o nouă zodie ciudată, generată de fereastra de oportunitate valorificată azi de Putin. În pline alegeri prezidenţiale în SUA, acolo unde Moscova îşi continuă ingerinţa directă, SUA sunt nevoite să abordeze nuanţat Rusia lui Putin pe toate cele trei paliere: confruntare, competiţie şi cooperare.

acum 17 zile · comentarii (80)

Ultimele zile au dat posibilitatea tuturor analiştilor cu ştiinţă de carte să răstoarne abordările superficiale ale jurnaliştilor de senzaţional pentru care întâlnirea Putin-Erdogan sau Kerry-Lavrov înseamnă de fiecare dată un târg fără drept de apel şi o schimbare fundamentală în relaţiile dintre părţi. Ei bine, e şi o săptămână de validare a trendurilor relevante din relaţiile internaţionale, dar şi a complexităţii abordărilor dintre actori.

acum 3 zile · comentarii (27)

Trei femei musulmane radicalizate au fost arestate în Franţa, după ce pregătiseră un atentat, parcând în apropierea catedralei Notre-Dame din Paris o maşină plină cu butelii de gaz. Francois Hollande, preşedintele Franţei, a afirmat, într-un discurs despre democraţie şi terorism că, de la începutul anului, au fost dejucate peste 250 de atentate şi intenţii de atentat.

acum 21 zile · comentarii (48)

Miercuri, 31 august, Donald Trump, candidat al Partidului Republican la preşedinţia SUA, a făcut o vizită foarte scurtă în Mexic, la in­vi­taţia preşedintelui Enrique Peña Nieto. Ştirea nu poate decât să surprindă, având în vedere declaraţiile lui Trump de-a lungul ul­ti­mu­lui an care au fost extrem de agresive la adresa me­xi­ca­ni­lor, promiţând construirea unui zid care să-i împiedice pe aceştia să mai intre în ţară.

acum 24 zile · comentarii (33)

Desigur, cunoşteţi documentul, cel mai posibil apocrif, dar, la acea vreme elaborat de un autor care avea o cunoaştere amănunţită a modului în care Petru Cel Mare elabora o strategie a puterii imperiale a cărei configuraţie generală avea să rămână nealterată până în momentul actual.

acum 28 zile · comentarii (50)

Nume: Ahmad Al Faqi Al Mahdi. Învinuiri: Mandatul de arestare a fost emis pe 18 septembrie 2015. Se afirmă că Al Mahdi ar fi persoana responsabilă pentru atacurile executate în mod premeditat împotriva unor clădiri dedicate cultului religios sau monumentelor istorice, inclusiv nouă mausolee şi o moschee între 30 iunie şi 11 iulie 2012 la Tombuctu (Mali).

luna trecuta · comentarii (6)

Brazilia a organizat Jocurile Olimpice de Vară, prima olimpiadă găzduită de America de sud. În acelaşi timp cu entuziasmul pentru întâlnirile sportive, spectatori din întreaga lume au urmărit şi imagini cu defilarea torţei olimpice acompaniată fiind de protestele cetăţenilor care strigau deja binecunoscutul „Fora Temer!” (Jos Temer!)

luna trecuta · comentarii (0)

În urmă cu ceva timp, vă anunţam viitoarea formare a unei noi axe strategice pe linia Moscova-Ankara-Tel Aviv. S-a confirmat mai întâi prima sa parte, prin acordul pe dimensiuni multiple ce a urmat întâlnirii de la Sankt Petersburg între preşedinţii Erdogan şi Putin.

luna trecuta · comentarii (39)

Poate titlul vi se pare inutil provocator şi tema absurdă. Nu e aşa. Discuţia care a devenit acum o bătălie feroce, trecută la rang de principii şi care deja se află la nivelul acţiunilor de justiţie deoarece poate crea jurisprudenţă naţională şi servi drept precedent pentru alte state europene, a pornit într-adevăr de la forma unui costum de baie.

luna trecuta · comentarii (38)

Dincolo de jocurile politice, de declaraţii şi ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, pe linia de fractură care desparte spaţiul lumii occidentale şi euroatlantice de cel al estului apropiat şi îndepărat, ruşii au stabilit acum o linie de forţă cu un uriaş potenţial distructiv. Cea care începe de la Marea Baltică trece prin Marea Neagră, exact pe la poarta de est a României, şi ajunge în Mediterană.

acum 2 luni · comentarii (171)

Informaţia a fost făcută publică azi de Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de Externe al Turciei, care a declarat pentru agenţia de presă Anadolu că, începând cu noaptea asta „oficialii turci vor fi la Sankt Petersburg, delegaţia fiind formată din ministrul de Externe, reprezentanţi ai Ministerului Forţelor Armate şi şeful serviciului nostru de informaţii“.

acum 2 luni · comentarii (30)
Postari Recente