O lecţie de democraţie din cea mai izolată ţară a Africii. După ce a condus cu mână de fier timp de 22 de ani, un autocrat face un gest neaşteptat

O lecţie de democraţie din cea mai izolată ţară a Africii. După ce a condus cu mână de fier timp de 22 de ani, un autocrat face un gest neaşteptat

Preşedintele gambian Yahya Jammeh, care a venit la putere pe cale militară şi de 22 de ani conduce cu mână de fier, şi-a recunoscut, spre surprinderea tuturor, înfrângerea în alegerile prezidenţiale şi a dat dovadă chiar şi de fair-play, dând asigurări că nu va contesta rezultatul scrutinului întrucât nici nu avea cum să fie fraudat.

VIDEO Poveştile frânte de tragedia aviatică din Columbia. Copilotul era la primul zbor comercial, jucătorii şi membrii echipajului au fost intervievaţi în avion

VIDEO Poveştile frânte de tragedia aviatică din Columbia. Copilotul era la primul zbor comercial, jucătorii şi membrii echipajului au fost intervievaţi în avion

Prăbuşirea zborului LaMia 2933 a zguduit întreaga lume a fotbalului şi a întristat America Latină, iar detaliile care ies la iveală odată cu investigaţia accidentului arată latura cea mai tragică a acestuia: dincolo de pierderea imensă de vieţi omeneşti şi de dispariţia unei întregi echipe de fotbal, poveştile multora dintre decedaţi au fost spulberate atunci când păreau că de-abia au început.

Celebra deviză „In God we trust” rămâne (încă) de actualitate în America, dar nu şi încrederea în sondaje. Votul creştinilor americani a fost decisiv în victoria neortodoxului Donald Trump care a ştiut să-şi seducă electoratul exact acolo unde îl durea mai tare: Make America Great Again este sloganul care le-a declanşat mii de fiori patriotici americanilor desconsideraţi de elitele politice democrate.

acum 14 zile · comentarii (147)

A început deja un scandal internaţional de o dimensiune fără precedent şi care ameninţă, dacă dezvoltările vor urma ritmul dramatic din acest moment, să declanşeze chiar o criză instituţională cu urmări aproape imposibil de anticipat. Luni seară, doamna procuror Fatou Bensouda (foto dreapta) a prezentat „Raportul asupra activităţilor din 2016 în materie de examen preliminar”.

acum 17 zile · comentarii (46)

Fidel Castro (13 august 1926 – 25 noiembrie 2016) a murit vineri 25 noiembrie 2016 la vârsta de 90 de ani şi după mai bine de 10 de ani de când s-a retras din viaţa publică. În iulie 2006 începea tranziţia dintre Fidel şi Raul Castro care a dus la asumarea acestuia din urmă a controlului regimului de la Havana începând cu 2008.

acum 4 zile · comentarii (1)

Am plecat din sat într-un mic convoi de maşini delabrate – aşa cum sunt toate automobilele din Cuba. Bărbaţii erau emoţionaţi, fusese o întâlnire cu totul neobişnuită pentru toată lumea: „sunteţi primii jurnalişti străini care ne-au vizitat vreodată” mărturisise patetic Felix Gonzalez*, un ţăran mic de statură, îmbibat de soare, puţin cam crăcănat şi cu ochii în lacrimi.

acum 4 zile · comentarii (74)

E weekend. Să ne amuzăm un pic cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare care investeşte bani în studii cel puţin insolite menite să măsoare efectele socio-economice provocate de trecerea fostelor ţări comuniste la capitalism. Să râdem de la înălţimea hilară a ştirii sau să plângem că suntem mai pitici decât vesticii şi din ce în ce mai săraci?

acum 28 zile · comentarii (26)

„Rusia foloseşte toate capacităţile de care dispun organismele statului şi puterea sa în scopul de a promova politica sa externă în modalităţi din ce în ce mai agresive, implicând propaganda, spionajul, subversiunea şi atacurile cibernetice. Rusia face asta în întreaga Europă şi în Marea Britanie” - spunea recent pentru The Guardian Andrew Parker, Directorul General al MI5.

luna trecuta · comentarii (96)

În drum spre coastele siriene, prezenţa crucişătorului greu purtător de avioane „Amiral Kuzneţov”, şi a grupului maritim care-l însoţeşte, constituie unul dintre punctele majore de preocupare pentru NATO, relevată ca atare de Secretarul General Jens Stoltenberg în prezentarea făcută ieri, înaintea ministerialei de apărare care a început azi.

luna trecuta · comentarii (98)

Azi, la Bruxelles, înainte de reuniunea de două zile a miniştrilor Apărării care începe mâine, a avut loc conferinţa de presă a Secretarului General al NATO. Eveniment care se înscrie în rutina bine stabilită de ani de zile, moment urmat de o altă conferinţă de presă, cea a ambasadorului american la NATO.

luna trecuta · comentarii (28)

De la ziare, analize în reviste de specialitate şi dezbateri academice, întregul spaţiu public occidental a explodat în argumente şi mesaje privind apropierea, ba chiar declanşarea de către Rusia, în Siria, a celui de-al treilea Război Mondial, sau măcar al celui de-al doilea Război Rece.

acum 2 luni · comentarii (127)

După ce, pe 2 octombrie, cetăţenii columbi­eni votau în proporţie de 50% împotriva acordurilor de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), pe 7 oc­tombrie preşedintele Co­lumbiei, Juan Manuel San­tos, artizanul acestui acord de pace, semnat pe 26 sep­tembrie la Cartagena, pri­mea Premiul Nobel pentru pace.

acum 2 luni · comentarii (0)

Românii ajunşi în Franţa sunt, deopotrivă, un capitol de Istorie şi, pe de altă parte, este limpede că fiecare dintre ei are propria sa istorie – una care nu poate fi cuprinsă într-o grilă nivelatoare. Este imposibil să trasezi un „portret robot” al românului ajuns în Franţa – după cum nu poţi face acest lucru cu portughezii din Franţa, cu grecii, albanezii, tunisienii ş.a.m.d.

acum 2 luni · comentarii (21)

Aceasta este întrebarea la care vor trebui să răspundă, cel puţin la nivel de principiu, şefii de state şi guverne care se vor reuni la Bruxelles în cadrul Summitului de joi şi vineri. Lovitura majoră ar fi un semnal în favoarea prelungirii pentru încă şase luni a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei, actualmente activ până la finele lunii ianuarie.

acum 2 luni · comentarii (79)

Ministerul nostru de Externe a confirmat faptul că inginerul român Cristian Nedelcu a fost răpit în sudul Nigeriei, în ceea ce apare a fi un nou episod într-o listă foarte lungă de acţiuni similare. Răpirea s-a petrecut luni seară, pe un şantier de construcţie de la Owa Oyibo a unei căi ferate în Agbor, în regiunea de deltă din sudul ţării.

acum 2 luni · comentarii (11)

Situaţia din Orientul Mijlociu şi tensiunile ruso-americane din Siria sunt pe punctul de a duce la declanşarea confruntărilor militare directe. Motivul este utilizarea de către Rusia a pretextului combaterii Statului Islamic pentru a obţine schimbarea raportului de forţe pe teren în favoarea lui Bashar al Assad.

acum 2 luni · comentarii (188)

Cârtiţele - agenţi care penetrează sistemele de securitate naţionale pe termen lung - fac parte din cel mai negru scenariu cu care se poate confrunta un serviciu de informaţii. În realitate, mai rar decât în ​​romanele de spionaj, cârtiţele, există şi pot face daune enorme în vânzarea secretelor şi diminuarea capacităţii de spionaj a unei ţări.

acum 2 luni · comentarii (74)