Cum pregăteşte BNR limitarea îndatorării românilor

Cum pregăteşte BNR limitarea îndatorării
românilor

Banca Naţională a României (BNR) este îngrijorată de îndatorarea românilor şi a decis să pună băncile să facă teste de stres pentru a vedea ce efect ar avea o limitare a gradului de îndatorare la 55% din venituri, urmând ca în primăvară să decidă dacă implementează această măsură.

Împrumuturile în franci elveţieni: amenzi infime, profituri uriaşe

Împrumuturile în franci elveţieni: amenzi infime, profituri uriaşe

Instanţele naţionale şi internaţionale au decis că atâta vreme cât nu a fost explicat mecanismul francului elveţian, împrumutaţii sunt victimele unei creditări iresponsabile. Continuarea practicilor incorecte poate fi explicată şi prin amenzile infime: Raiffeisen a fost sancţionată cu 50.000 lei; în 2016, profitul net al băncii a fost de 100 milioane euro.

Producătorii de tomate vor primi mai devreme banii de la stat

Producătorii de tomate vor primi mai devreme banii de la stat

Guvernul a prelungit perioada de valorificare a tomatelor obţinută din ciclul II de vegetaţie, între 23 octombrie - 20 decembrie, astfel încât producătorii vor avea posibilitatea să primească mai devreme sumele decontate de stat şi, implicit, să poată pregăti din timp serele şi solariile pentru noul sezon de recoltă.

Robor a revenit la 1,84%

Robor a revenit la 1,84%

Indicatorul Robor, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, s-a întors marţi la valoare de 1,84%, după o scădere uşoară luni, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 2 luni · comentarii (2)

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

acum 3 luni · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 1 an · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 2 ani · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 2 ani · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 2 ani · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)
Postari Recente