LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii i-ar fi executat pe ucrainenii care s-au predat lângă Doneţk. Explozii la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al ONU

0
0
Cernihiv. FOTO EPA-EFE
Cernihiv. FOTO EPA-EFE

Ucrainienii raportează posibila distrugere cu rachete a unui alte nave militare ruse din Marea Neagră, a 9-a de la începutul războiului. Informaţia încă nu este confirmată.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.20 Rusia afirmă că a livrat peste 16.000 de tone de ajutor umanitar în Donbass şi Ucraina de la începutul operaţiunii.

„Începând cu 2 martie, Federaţia Rusă a livrat deja Ucrainei 16.207,1 tone de produse esenţiale, alimente, medicamente şi rechizite medicale, a efectuat 927 de acţiuni umanitare”, a declarat Mizintsev, care conduce sediul de coordonare interdepartamental rus pentru răspunsul umanitar în Ucraina.

Potrivit acestuia, în ultima zi, în timpul a şapte acţiuni umanitare, 331 de tone de ajutor umanitar au fost transferate populaţiei civile din regiunile RDP, Harkov şi Zaporojie.

UPDATE 22.39 În timpul zilei în Donbass, apărătorii ucraineni au respins 9 atacuri inamice şi au distrus o mulţime de echipamente ale inamicului. Luptătorii grupului operaţional şi tactic „Est” au distrus astăzi peste 40 de ocupanţi, 3 tancuri şi 2 drone. Unităţile de apărare aeriană au doborât un avion, o rachetă de croazieră şi 5 vehicule aeriene fără pilot pe cerul Donbasului ucrainean. Acest lucru a fost raportat de OTU „Est” pe Facebook.

UPDATE 22.15 În Bucha , morţii sunt îngropaţi non-stop. Imaginile Reuters arată câmpuri de morminte proaspete şi cruci. Potrivit autorităţilor ucrainene, cel puţin 400 de persoane au murit în oraş. Procesul de identificare a morţilor este încă în desfăşurare.

UPDATE 22.00 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a încheiat joi misiunea de observare în Ucraina - după opt ani de mandat -, o consecinţă a unei opuneri prin veto a Rusiei, relatează AFP.

OSCE ”va lua măsuri imediate pentru a pune în aplicare” încetarea acestei misiuni, anunţă într-un comunicat Secretariatul General al OSCE de la Viena.

”Poziţia Rusiei nu ne-a lăsat altă opţiune”, comentează preşedintele prin rotaţie al acestei organizaţii, ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau.

Toate hotărârile OSCE sunt adoptate prin consens, iar Moscova a blocat - pentru prima oară în urmă cu o lună - o prelungire a mandatului acestei misiuni.

Acest lucru a aruncat în incertitudine viitorul acestui proces, lansat în 2014, în urma unor negocieri îndelungate între Occident şi Rusia, în vederea unei supravegheri a aplicării unui armistiţiu între Ucraina şi regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, în Donbas (est).

Armistiţiul a fost validat în mod juridic de către Moscova şi ONU, în cadrul Acordurilor de la Minsk, în Belarus, în 2015.

OSCE era, de atunci, singura instanţă internţaională care documenta situaţia pe teren în Donbas.

Însă echipe OSCE de sute de persoane, provenind din zeci de ţări, surprinse de lansarea invaziei Ucranei de către Rusia, la 24 februarie, au fost evacuate în zilele următoare.

Activitatea echipelor OSCE pe teren a încetat la 1 aprilie.

UPDATE 20.54 Bombardamente s-au auzit joi, la Kiev, în timpul unei vizite a secretarului general al ONU Antonio Guterres în capitala ucrainei, relatează AFP.

”Consiliul de Securitate a eşuat să facă ceea ce era în puterea sa pentru a împiedica şi a pune capăt acestui război”, a denunţat la Kiev Antonio Guterres într-o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski.

Acest lucru este ”sursa unei mari dezamăgiri, frustări şi furii”, a apreciat Guterres.

UPDATE 20.35 Un cetăţean britanic a fost ucis în Ucraina, iar altul a fost dat dispărut, anunţă joi un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe, care nu oferă informaţii despre cei doi britanici, însă presa britanică scrie că ei luptau ca voluntari străini împotriva armatei ruse, relatează AFP.

”Putem confirma că un cetăţean britanic a fost ucis în Ucraina şi ne exprimăm susţinerea faţă de familia sa”, anunţă purtătorul de cuvânt al Forreign Office,

”Am fost informaţi că un cetăţean britanic a fost dat dispărut”, adaugă el precizând că Londra ”caută urgent informaţii mai ample”.

Ministerul britanic de Externe nu oferă niciun detaliu despre identitatea celor două persoane şi nici despre ceea ce făceau ele în Ucraina.

Presa britanică scrie, însă, că cei doi britanici luptau împotriva forţelor ruse ca voluntari.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la formarea unei ”Legiuni Internaţionale” de voluntari străini care să ajute la apăarea Ucrainei, imediat după invazia rusă, la 24 februarie.

Autorităţile britanice şi-au sfătuit atunci cetăţenii, în mod oficial, să nu se ducă în Ucraina pentru a lupta. Însă unii britanici au plecat pe front.

UPDATE 19.45 Statele Unite ”nu pot sta de o parte” de Războiul din Ucraina, în pofida costului ajutoarelor militare acordate Kievului împotriva ”atrocităţilor” şi agresiunii Rusiei, anunţă joi preşedintele american Joe Biden, care cere Congresului să suplimenteze aceste ajutoare cu suma de 33 de miliarde de dolari, relatează AFP.

Statele Unite ”nu atacă” Rusia, ci ”ajută Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”, căreia i-a trimis deja zece arme antitanc pentru fiecare blindată rusească, anunţă într-o alocuţiune la Casa Albă şeful statului american. 

Ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la o recurgere la arma nucleară sunt ”iresponsabile” şi ilustrează ”sentmentul disperării” Rusiei faţă de întorsătura pe care a luat-o ofensiva acesteia în Ucrana, estimează Biden. 

”Nimeni nu ar trebui să facă comentarii despre folosirea armelor nucleare sau posibilitatea de a recurge la ele. Acesta este un lucru iresponsabil”, denunţă preşedintele american. 

”Asta arată sentimentul de disperare pe care-l resimte Rusia, confruntată cu mizerabilul său eşec în privinţa obectivelor iniţiale”, denunţă el. 

UPDATE 18.47 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut pe coperta revistei Time care a publicat un articol despre preşedintele ucrainean numit „În interiorul lumii lui Zelenski”. Simon Schuster, autorul articolului , a povestit ce a văzut în cele două săptămâni petrecute în aprilie în biroul liderului de la Kiev.

„Solicitarea mea nu era doar să pun întrebări preşedintelui. Am vrut să văd războiul aşa cum îl trăiau el şi echipa lui. Timp de două săptămâni, în aprilie, mi s-a permis să fac asta la reşedinţa Bankova, să le urmăresc rutina şi merg prin birouri.”

„Cele mai rele nopţi sunt când stă întins pe pat, sirenele de raid aerian îi urlă în urechi şi telefonul încă bâzâie în jurul lui. Pe ecranul telefonului său, faţa lui arată ca o fantomă în întuneric, iar ochii îi scanează mesaje pe care nu le-a putut citi în timpul zilei. Unele de la soţia şi copiii lui, multe de la consilieri, de la militari care îi cer iar şi iar mai multe arme pentru a sparge asediul rusesc. În propriul buncăr, preşedintele are obiceiul de a-şi revizui agenda zilnic, chiar şi atunci când ziua se termină. Stă treaz şi se gândeşte dacă a omis ceva, dacă a uitat pe cineva”, scrie jurnalistul. 

Nu anxietatea îl împiedică să închidă ochii. „Mă deranjează conştiinţa“. Acelaşi gând se învârte constant în capul lui: „Mi-am permis să dorm, dar acum ceva se întâmplă, undeva în Ucraina încă mai cad bombe. Civilii sunt încă prinşi în subsoluri sau sub dărâmături. Ruşii încă comit crime de război, violuri şi torturi. Bombele lor distrug oraşe întregi. Oraşul Mariupol şi ultimii săi apărători sub asediu. O bătălie critică a început în est“, mărturiseşte preşedintele.

zelenski time

UPDATE 18.13 Podul feroviar spre Crimeea a fost distrus lângă Melitopol. În regiunea Zaporojie din teritoriul ocupat de ruşi , joi, 28 aprilie, podul de cale ferată care ducea în Crimeea a fost distrus, a declarat Serghei Bratciuk, reprezentant al Administraţiei Militare Regionale Odesa.

„Astăzi, pe la ora 8 dimineaţa, podul de cale ferată din Akimoka, raionul Melitopol, a fost distrus. Prin acest pod, ruşii aprovizionau trupele din Ucraina cu arme şi combustibil din Crimeea”, a scris el.

UPDATE 17.17 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi omologului său rus Vladimir Putin că este dispus „să ia iniţiativa” cu scopul de a pune capăt Războiului rus în Ucraina, la o zi după un schimb de deţinuţi între Statele Unite şi Rusia, pe teritoriul Turciei, relatează AFP.

Erdogan s-a declarat, într-o convorbire la telefon cu Putin, ”pregătit să preia iniţiativa pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina şi a servi ca mediator pe calea păcii”, anunţă într-un comunicat preşedinţia turcă.

Recep Tayyip Erdogan ”şi-a exprimat voinţa de a stabili o pace durabilă în regiune imediat ce este posibil, printr-o accentuare a impulsului negocierilor de la Istanbul”, precizează preşedinţia.

Preşedinţia turcă anunţă că Vladimir Putin i-a ”mulţumit” lui Recep Tayyip Erdogan pentru schimbul de deţinuţi între Washington şi Moscova, anunţat miercuri.

Acest schimb de deţinuţi ”a avut loc în Turcia, sub coordinarea şi supervizarea” serviciilor turce de informaţii (MIT).

UPDATE 17.15 Casa Albă propune joi să folosească averile confiscate oligarhilor ruşi, pentru a compensa pagubele provocate Ucrainei de către Rusia după invazie.

O lichidare a acestor averi „cleprocratice” ar permite transferarea sumelor obţinute Kievului, ”în vederea compensării prejudiciului (cauzat Ucrainei) prin agresiunea rusă”, anunţă într-un comunicat Executivul american.

Această propunere marchează o înăsprire a poziţiei Occidentului împotriva Moscovei şi urmează să constrea în acordarea unor noi ajutoare militare masive Kievului.

Ea urmează să fie anunţată joi de către preşedintele american Joe Biden.

Statele Unite au furnizat deja armament - în valoare de peste trei miliarde de dolari - Ucrainei, după invazia rusă, la 24 februarie.

Casa Albă încearcă în prezent ă obţină o finanţare suficientă din partea Congresului, pentru a prelungi aceste ajutoare până în ocrtombrie.

În privinţa sancţiunilor, statele membre ale Uniunii Europene (UE), au confiscat până în prezent active ruseşti în valoare de 30 de miliarde de dolari - între care bunuri de lux aparţinând unor ologarhi, şi anume opere de artă, iahturi, imobile şi elicoptere, în valoare de şapte miliarde de dolari, anunţă Casa Albă.

Statele Unite, la rândul lor, au ”sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard (de dolari) şi au blocat active aparţinând elitei ruse în conturi bancare în valoare de sute de milioane de dolari”, mai anunţă Casa Albă.

UPDATE 17.12 Zece militari ruşi au fost inculpaţi joi cu privire la presupuse crime pe care le-au comis la Bucea, anunţă într-o postare pe Telegram procurorul general al Ucrainei Irina venediktova, relatează AFP.

”Zece militari din a 64-a Brigadă de puşcaşi motorizaţi au fost inculpaţi cu privire la tartarea cu cruzime a civililor şi la alte încălcări ale legii şi cutumelor războiului”, anunţă Venediktova.

UPDATE 16.14 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a condamnat, joi, exploziile care au avut loc săptămâna aceasta în regiunea separatistă moldoveană Transnistria drept „acte teroriste”. Astfel, Zaharova a exprimat îngrijorarea Rusiei cu privire la „escaladarea tensiunilor” în teritoriul separatist din Moldova, relatează CNN.

„Considerăm că aceste acte teroriste au scopul de a destabiliza situaţia din regiune şi ne aşteptăm la o investigaţie amănunţită şi obiectivă asupra tuturor circumstanţelor referitoare la incidentele care au avut loc”, a afirmat oficialul rus joi.

De asemenea, Zaharova a respins afirmaţiile ”senzaţionale” potrivit cărora Rusia pregăteşte o ofensivă folosind trupele ruse staţionate în regiune, precum şi recruţi din Transnistria. Ea a acuzat Kievul că ”târăşte” Transnistria în conflictul din Ucraina şi că încearcă ”să folosească situaţia cu scopul de a consolida o presiune de blocadă” în regiune.

Ucraina a descris anterior exploziile drept o provocare planificată a serviciilor de securitate ruse.

UPDATE 16.12 Guvernul britanic reiterează joi că obiectivele sale în Ucraina nu s-au schimbat, încercând să minimalizeze astfel declaraţii ale şefei diplomaţiei britanice Liz Truss, care a subliniat miercuri că „toată Ucraina” trebuie să fie eliberată - adică inclusiv Crimeea -, relatează AFP.

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace apreciază că declaraţiile lui Liz Truss reflectă în mod direct poziţia Occidentului după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

”Noi am spus în mod constant că Rusia trebuie să plece de pe teritoriul suveran al Ucrainei, aşa că acest lucru nu s-a schimbat”, a declarat la Sky News Wallace.

Întrebat dacă Regatul Unit susţine militar Ucraina în orice ofensivă cu scopul recuceririi peninsulei Crimeea, Wallace a subliniat că ”drumul este încă lung” până când să intre trupe ucrainene în Crimeea.

”Noi susţinem integritatea suverană a Ucrainei. Asta include, bineînţeles, Crimeea”, a subliniat ministrul britanic al Apărării, însă ”înainte de toate, să gonim Rusia de unde se află acum în planul său de invazie”.

Ministrul britanic de Externe Liz Truss a declarat miercuri seara, la o reuniune cu diplomaţi şi oameni de afaceri, că Marea Britanie ”îşi dublează” susţinerea Ucrainei în vederea unei scoateri a Rusiei din ”toată Ucraina”.

Truss a îndemnat Occidentul să-şi crească producţia militară - mai ales de tancuri şi avioane - cu scopul de a ajuta Kievul.

Ben Wallace a reiterat că tancuri şi avioane de luptă britanice nu sunt trimise în mod direct în Ucrana , ci înlocuiesc material din peroada sovietică trimis în Ucraina de către ţări ca Polonia.

El a estimează că preşedintele rus Vladimir Putin ”pregăteşte terenul” unui anunţ major, pentru a marca ”Ziua Victoriei” în al Doilea Război Mondial, la 9 mai.

”El va trebuis să recunoască, dacă vrea să mobilizeze şi mai mult poporul rus”, că acesta ”este un război”, a declarat Ben Wallace la BBC.

Vladimir Putin foloseşte expresia ”operaţiune militară specială” pentru a desemna invazia pe care a ordonat-o a Ucrainei.

”El nu poate recunoaşte şi spune «m-am înşelat». Va trebui să recunoască încercând să arunce vina asupra tuturor celorlalţi, mai ales a NATO”, estimează Ben Wallace.

UPDATE 15.28 Ucraina „are dreptul” să lovească ţinte militare ruse, subliniază joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, care sugerează astfel că Kievul ar putea efectua atacuri pe teritoriul rus, relatează AFP.

„Rusia a atacat Ucraina şi a ucis civili. Ucraina se va apăra prin toate mijloacele, inclusiv prin atacuri vizând depozite şi baze ale asasinilor ruşi”, declară Podoliak.

„Lumea recunoaşte acest drept”, subliniază într-un mesaj postat pe Twitter negociatorul-şef ucrainean.

UPDATE 15.25 Secretarul general al ONU Antonio Guterres cere joi Rusiei „să accepte să coopereze” în ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la eventuale crime de război comise de către armata rusă în Războiul din Ucraina, relatează AFP.

Atunci când vedem acest loc oribil, eu văd cât de important este să avem o anchetă completă şi să stabilim responsabilităţile”, a declarat Antonio Guterres în timpul unei vizite la Bucea, la periferia Kievului, unde Ucraina acuză Rusia de masacrarea unor civili în timpul ocupaţiei ruse a acestui oraş, în martie.

”Îndemn Rusia să accepte să coopereze cu CPI”, a subliniat el.

Secretarul general al ONU a sosit joi la Borodianka, una dintre localităţile de la periferia Kievului unde ucraineni acuză ruşi de faptul că au comis atrocităţi în timp ce ocupau regiunea, în martie, a constat AFP.

”Un război este o absurditate în secolul al XXI-lea”, a denunţat Guterres la sosire.

Antonio Guterres, care efectuează prima vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a făcut aceste declaraţii unor jurnalişti, în faţa unor locuinţe în ruină, însoţit de militari ucraineni şi de oficialităţi locale.

”Îmi imaginez familia mea într-una dintre aceste case, azi, distruse şi înnegrite”, a denunţat el în faşţa presei.

”Îmi văd nepoatele fugind cuprinse de panică. Războiul este o absurditate în secolul al XXI-lea. Niciun război nu este acceptabil în secolul al XXI-lea”, a insitat el.

Antonio Guterres a vizitat apoi Bucea, altă perifere a Kievului, unde Ucraina acuză Rusia de crime de război.

El urma să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski joi după-amiaza.

UPDATE 14.02 Olaf Scholz a spus în timpul unei vizite în Japonia că Germania are nevoie de o armată puternică pentru a descuraja un atac al Rusiei, informează Reuters.

Cancelarul german este de părere că Vladimir Putin că se agaţă de ideea de a impune „pacea cu forţa” în Ucraina, o strategie despre care liderul de la Berlin spune că nu va funcţiona.

UPDATE 13.47 Statele occidentale, în special Marea Britanie, încurajează Ucraina să atace teritoriul Rusiei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, joi. Oficialul rus a mai invocat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este ”folosit” de către Occident şi a avertizat ţările occidentale ”să nu îi mai pună Rusiei răbdarea la încercare”. În plus, Zaharova a menţionat că ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, ”a cerut efectiv Kievului să folosească armele furnizate de ţările NATO”, oficialul britanic susţinând că este ”pe deplin legitim” ca Ucraina să atace structura logistică a Rusiei de peste frontieră, relatează The Guardian.

”O astfel de agresiune împotriva Rusiei nu poate rămâne fără răspuns. Ne-am dori ca Kievul şi capitalele occidentale să ia în serios declaraţia Ministerului rus al Apărării conform căreia provocările suplimentare care vor determina Ucraina să atace instalaţiile ruseşti vor primi un răspuns dur din partea Rusiei”, a declarat Zaharova.

UPDATE 13.14 Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, Bundestag, a aprobat, joi, cu o majoritate incontestabilă, o petiţie de sprijin pentru Ucraina, care susţine acordarea de armament Kievului, inclusiv arme grele, cu scopul de a reprima atacurile ruseşti, relatează Reuters.

„Pe lângă izolarea economică amplă şi eliminarea Rusiei de pieţele internaţionale, cel mai important şi eficient mijloc de a opri invazia rusă este intensificarea şi accelerarea livrării de arme eficiente şi sisteme complexe, inclusiv arme grele”, se arată în petiţie.

Petiţia a fost susţinută atât de cele trei partide din coaliţia de guvernământ, cât şi de partidului conservator din opoziţie, Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

UPDATE 12.41 Ministerul rus al Apărării susţine că Forţele aeriene ruse au efectuat patru atacuri cu rachete care au vizat ţintele militare ucrainene în cursul nopţii, distrugând două depozite de rachete şi muniţii în apropierea aşezărilor Barvinkove şi Ivanivka din estul Ucrainei, relatează BBC.

Forţele aeriene ruse au doborât şi o aeronavă ucraineană Su-24 lângă Lugansk, în estul Ucrainei, se arată în comunicatul postat pe Telegram.

De asemenea, Rusia susţine că a neutralizat în cursul nopţii 67 de instalaţii militare ucrainene şi până la 40 de vehicule blindate şi cu motor.

Afirmaţiile Rusiei nu au fost verificate din surse independente.

UPDATE 12.01 Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona trupelor sale să se consolideze, să sape tranşee şi să devină ”o excrescenţă canceroasă” în Ucraina, după ce toate obiective principale au eşuat, a avertizat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un interviu oferit Sky News.

 Oficialul britanic a subliniat că Marea Britanie încearcă să furnizeze rachete anti-navă Ucrainei să apere Marea Neagră, un punct strategic pentru exportul de cereale, care afectează preţurile alimentelor la nivel mondial, precum şi oraşele, de eventuale bombardamente organizate de navele ruseşti. De asemenea, Wallace dă asigurări că deşi ”e cale lungă până când forţele ucrainene vor ajunge în Crimeea”, Marea Britanie sprijină ”integritatea suveranităţii Ucrainei”, aşadar, inclusiv pe cea a Peninsulei Crimeea, relatează The Guardian.

UPDATE 11.21 Camera Comunelor din Canada, camera inferioară a Parlamentului canadian, a votat în unanimitate, miercuri, o moţiune privind „actele de genocid” comise de Rusia în Ucraina, relatează CNN.

 „Prin consimţământ unanim, s-a hotărât că, având în vedere că există dovezi clare şi ample referitoare la crime de război sistematice şi masive şi crime împotriva umanităţii comise la adresa poporului Ucrainei de către Forţele armate ale Federaţiei Ruse, conduse de preşedintele Vladimir Putin şi alţii din Parlamentul rus... Camera recunoaşte că Federaţia Rusă comite acte de genocid la adresa poporului ucrainean”, se arată în comunicatul Camerei Comunelor.

UPDATE 10.45 Forţele navale ruseşti din Marea Neagră îşi păstrează capacitatea de a lovi ţinte ucrainene, în ciuda pierderii navei de debarcare Saratov şi crucişătorului Moskva, a spus ministerul britanic al apărării la 28 aprilie, într-un nou raport zilnic despre războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

În zona operaţiunilor din Marea Neagră se află aproximativ 20 de nave ruseşti, inclusiv submarine, se spune într-o postare a ministerului britanic pe Twitter, în care se mai precizează: „Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă tuturor navelor de război non-turce, ceea ce pune Rusia în imposibilitatea de a înlocui crucişătorul pierdut Moskva”.

UPDATE 09.57 Preşedintele Ucrainei a spus în cel mai recent mesaj al său că nicio ţară din Europa nu poate continua colaborarea cu Rusia din punct de vedere economic.

„Rusia foloseşte nu doar gazul, ci orice comerţ ca armă“, spune liderul de la Kiev, care a mai anunţat că a ajuns la un acord cu Ursula von der Leyen pentru eliminarea taxelor la exporturile Ucrainei. „Comisia Europeană a fost de acord să elimine toate taxele şi cotele la exporturile ucrainene pentru un an, precum şi să suspende tarifele anti-depozitare. Rusia încearcă să provoace o criză globală a preţurilor. Încearcă să pornească un haos în toate pieţele de bază şi în special în cea a mâncării. Exporturile ucrainene vor ajuta la stabilizarea pieţelor. Deci nu este doar în beneficiul nostru, ci şi al tuturor europenilor“, a transmis Zelenski.

Citeşte şi: O nouă previziune a lui Francis Fukuyama despre războiul din Ucraina şi ce se va întâmpla în continuare cu fosta republică sovietică

UPDATE 09.38 Preşedintele SUA, Joe Biden, va ţine joi, 2 aprilie,  un discurs despre războiul din Ucraina, exprimându-şi sprijinul pentru ucraineni în lupta lor pentru a-şi apăra ţara de Rusia, a anunţat Casa Albă.

The New York Times aminteşte că, în ultimul său discurs important despre Ucraina, la sfârşitul lunii martie, la Varşovia, Joe Biden a declarat că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”.

Însă discursul preşedintelui american vine de această dată după vizita la Kiev a secretarului de stat Antony Blinken şi secretarului apărării Lloyd Austin.

Lloyd Austin a declarat luni că unul dintre obiectivele SUA în ajutorul acordat Ucrainei este „să vadă Rusia slăbită”, astfel încât Kremlinul „să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut”.

Discursul lui Joe Biden va avea loc şi în contextul în care, săptămâna trecută, a anunţat un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, la doar o săptămână după ce a anunţat un alt pachet de 800 de milioane de dolari, arată BBC.

UPDATE 08.56 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov a transmis, într-un mesaj pe Facebook, că urmează câteva săptămâni extrem de dificile, în care vor pierde în continuare membri ai forţelor armate, înainte de a obţine victoria, dar că coaliţia internaţională în sprijinul Ucrainei împotriva tiraniei Kremlinului este în creştere.

”Urmează câteva săptămâni extrem de dificile. (..)  Asistenţa acordată Ucrainei va creşte, dar în următoarele zile va trebui să ne demonstrăm rezistenţa şi o unitate extraordinară. Inamicul este pe deplin conştient de înfrângerea sa strategică, dar va încerca totuşi să ne facă rău cât mai mult posibil. Din păcate, vom pierde în continuare membri ai forţelor noastre armate înainte de a obţine victoria. Vor fi în continuare distrugeri şi victime dureroase. Trebuie să perseverăm. Şi vom rezista!”, a transmis ministrul, într-o postare pe Facebook. 

UPDATE 08.35 A avut loc o explozie în oraşul Herson, ocupat de ruşi, lângă turnul principal de televiziune din centrul oraşului, transmite CNN.

Un videoclip, care circulă pe reţelele de socializare, arată o explozie în aer, urmată de o explozie de foc lângă turnul TV Herson.

CNN spune că a confirmat autenticitatea videoclipului.

UPDATE 08.00 SUA au informaţii credibile că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea, spune oficialul Statele Unite deţin informaţii credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucraineni care încercau să se predea lângă Doneţk, a declarat miercuri ambasadorul general pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack, la ONU.

UPDATE 07.41 Administraţia americană ia în considerare adăugarea Rusiei pe lista statelor care sponsorizează terorismul, în lumina evenimentelor din Ucraina. Această declaraţie a fost făcută miercuri de secretarul de stat american Anthony Blinken.

„Luăm în considerare acest lucru”, a spus el în cadrul unei audieri în cadrul Comitetului pentru credite din Senatul SUA, răspunzând la o întrebare despre posibilitatea includerii Federaţiei Ruse în această listă. „Avocaţii studiază acest lucru”, a confirmat şeful departamentului american de politică externă, după ce i s-a adresat o întrebare pe acest subiect de către senatorul Lindsey Graham (R-Carolina de Sud).

UPDATE 07.20 Hackerii guvernului rus au efectuat mai multe operaţiuni cibernetice împotriva Ucrainei care au părut să sprijine atacurile militare ale Moscovei şi campaniile de propagandă online, a afirmat Microsoft într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters.

Intruziunile raportate, dintre care unele nu au fost dezvăluite anterior, sugerează că hackingul a jucat un rol mai important în conflict decât ceea ce a fost cunoscut public.

Atacul digital, despre care Microsoft a spus că a început cu un an înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, ar fi pus bazele diferitelor misiuni militare pe teritoriul devastat de război, au descoperit cercetătorii.

Între 23 februarie şi 8 aprilie, Microsoft a observat un total de 37 de atacuri cibernetice distructive ruseşti în interiorul Ucrainei.

UPDATE 06.20 Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, transmite presa de stat rusă, care îl citează pe vicepreşedintelele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov, potrivit CNN.

Vicepreşedintele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov, a declarat agenţiei de presă RIA-Novosti că perioada de tranziţie va dura până la patru luni în care vor fi în circulaţie atât rubla rusă, cât şi grivna ucraineană. După aceea, va avea loc o tranziţie completă la rublă.

Forţele ruse au instalat marţi un nou guvern local în Herson. 

Instalarea a avut loc la câteva zile după ce forţele ruse au preluat controlul asupra clădirii Consiliului oraşului Herson, înlăturând guvernul ales şi înlocuindu-i apărarea cu trupe militare ruse.

UPDATE 05.37 Ucrainenii trebuie să facă totul pentru a se proteja de agresiunea rusă, spune şeful diplomaţiei americane. Anthony Blinken consideră că în războiul cu Rusia, Ucraina trebuie să-şi aleagă propria tactică, conform CNBC. Dacă Ucraina ar trebui să acţioneze în afara graniţelor sale în timpul războiului cu Federaţia Rusă este o problemă la care doar Ucraina trebuie să răspundă.Potrivit acestuia, cetăţenii Ucrainei trebuie să facă totul pentru a se proteja de agresiunea rusă.

"O problemă separată este dacă ucrainenii ar trebui să întreprindă acţiuni care depăşesc graniţele lor. Părerea mea este că este vital pentru ei să facă totul pentru a se proteja de agresiunea rusă. Şi alegerea tacticii în acest caz este propria lor decizie", - a spus diplomatul american.

UPDATE 04.02 Mii de păsări şi animale au murit în regiunea Odesa din cauza pesticidelor, a anunţat Ivan Rusev, angajat al Parcului Naţional Limanurile Tuzla. În special, în partea ucraineană a Basarabiei, în unele zone în care au existat colonii perene de păsări, acum aproape că nu mai există păsări.

„După estimările noastre, au murit peste 5.000 de păsări şi nu numai păsări (este imposibil să-i numărăm pe toţi, pentru că sunt distruşi de prădători noaptea). Au murit şi bufniţe, iepuri, sute şi sute de porumbei sălbatici... noi mostre colectate de la păsările moarte au fost trimise Serviciului Alimentar de Stat. Şi aici, în sfârşit, am primit răspunsul. Motivul morţii în masă a păsărilor - pesticide organoclorurate ", - a raportat Rusev.

Potrivit acestuia, informaţiile despre moartea păsărilor şi a lupilor au venit dintr-o zonă mare din sudul Ucrainei, unde există exploataţii agricole care folosesc pesticide pe scară largă. În special, lupii au murit pe câmpurile din apropierea gropii de gunoi Tarutyn - prădătorii erau otrăviţi mâncând rozătoare otrăvite. Peste tot, principala cauză a morţii animalelor este utilizarea de către fermieri a pesticidelor organoclorate, ca otravă împotriva rozătoarelor şi pentru prelucrarea cerealelor.

UPDATE 03.24 În Federaţia Rusă, pe teritoriul Krasnoyarsk, autorităţile au permis furtul de cereale din partea  regiunii Herson, capturate de ruşi. Această decizie a fost luată aproape în unanimitate de deputaţi în timpul unei reuniuni a  Adunării Legislative a Teritoriului Krasnoyarsk.

„Deputaţii la şedinţă au susţinut aproape în unanimitate decizia de a importa cereale din regiunea Herson, care a intrat parţial sub controlul Forţelor Armate Ruse...”, - au arătat reprezentanţii ţării agresoare.

Legiuitorul a explicat necesitatea implementării unei astfel de decizii prin faptul că în Rusia, din cauza sancţiunilor, există o lipsă acută de cereale şi legume.

„... exproprierea surplusului din recoltele de anul trecut ale fermierilor din regiunea Herson va fi unul dintre instrumentele de ajutorare a întreprinderilor mici, a cooperativelor de consumatori”, se arată în comunicat.

Vladislav Zyryanov, şeful comisiei pentru afaceri rurale şi politică agro-industrială, a declarat că experienţa Teritoriului Krasnoyarsk ar putea fi implementată „cu succes” în alte regiuni ruseşti în viitor.

UPDATE 02.41 Dacă autorităţile Federaţiei Ruse stabilesc controlul asupra oraşului Mariupol, vor putea construi un coridor terestru din Crimeea ocupată până în regiunea Doneţk. Ucraina va rămâne fără un port foarte important, iar Rusia va beneficia în multe privinţe, a declarat pentru Deutsche Welle, Walter Feichtinger, general austriac şi fost şef al Institutului pentru Consolidarea Păcii şi Managementul Conflictelor din cadrul Academiei Naţionale de Apărare a Austriei . .

Potrivit acestuia, dacă Mariupol va fi capturat, partea rusă va deţine controlul asupra unei mari zone continue de la Herson, prin Mariupol, până în regiunea Doneţk şi regiunea Lugansk.

"... Şi datorită acestui lucru, va putea exercita o presiune politică enormă. Este posibil ca acesta să fie scopul său pentru următoarea etapă, în care să se poată gândi nu doar la negocieri, ci şi la discuţii de pace", spuse expertul.

UPDATE 02.24 Statele Unite au furnizat deja mai mult de jumătate din cele nouăzeci de obuziere de 155 mm promise Ucrainei . Armele au ajuns în ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. El a mai spus că faza iniţială de pregătire pentru 50 de soldaţi ucraineni a fost finalizată în această săptămână.

UPDATE 02.05 „În Zona Operaţională a Mării Negre, un grup de nave din Flota Rusă a Mării Negre, dotată cu submarine rămâne gata să lanseze lovituri cu rachete asupra Ucrainei”, a anunţat purtîtorul de cuvânat al comandamentului operaţional „Sud” al Forţelor Armate ale Ucrainei, Vladislav Nazarov.

UPDATE 01.00 Noi explozii la Odesa. O dronă spion a fost doborâtă deasupra mării, miercuri, 27 aprilie.  Incidentul a fost raportat jurnaliştilor prin centrul de presă al Forţelor de Securitate şi Apărare din sudul Ucrainei. Se observă că inamicul continuă recunoaşterea aeriană pentru a lansa în continuare lovituri cu rachete. 

UPDATE 00.39 „În cursul zilei de 27 aprilie, unităţile Forţelor de Rachete Antiaeriene ale Forţelor Aeriene şi ale Forţelor Terestre au lovit opt ​​ţinte aeriene”, a raportat comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei. E vorba de un avion (probabil un Su-34), o rachetă de croazieră şi şase drone operaţionale şi tactice.

UPDATE 00.05 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut crearea unui tribunal internaţional care să investigheze crimele comise de conducerea rusă, precum şi utilizarea bunurilor confiscate ale oligarhilor ruşi pentru nevoile refugiaţilor ucraineni.

UPDATE 00.01 Consilierul Preşedintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich, a spus că armata ucraineană ar fi distrus o altă navă rusească aseară. Cu toate acestea, datele trebuie încă să fie confirmate. Declaraţia a fost făcută de Arestovich în timpul tradiţionalului său briefing de seară despre situaţia de pe front.

„Unii spun că există deja 9 nave [ambarcaţiuni] după această seară. Aceste informaţii trebuie clarificate”.

Ultima navă distrusă de Forţele Armate Ucrainiene şi confirmată a fost crucişătorul Moskva (Moscova), nava amiral a Flotei Mării Negre. În urmă cu două săptămâni, a fost lovită de rachetele ucrainene Neptun. Moskva a fost avariată, a luat foc, iar mai târziu s-a răsturnat şi s-a scufundat . Potrivit  declaraţiei  mamei unuia dintre marinarii care se afla pe „Moscova”, 40 de ocupanţi ruşi au fost ucişi în bombardarea crucişătorului.

UPDATE 23.10 Mikhail Podoliak, consilier în cadrul  Preşedinţiei Ucrainei, a spus că intensitatea „demilitarizării” zonelor de graniţă ale Rusiei va creşte semnificativ în săptămânile următoare. El a declarat acest lucru în cadrul teletonului de informare.

„Această invazie durează de mai bine de două luni şi nu îi vedem sfârşitul; îl vom vedea mai târziu, dar în interesul Ucrainei. O asemenea intensitate a conflictului se va reflecta cu siguranţă în zonele de graniţă ale Rusiei. Depozitele vor exploda acolo. Şi nu va face decât să se adâncească „intensitatea „demilitarizării” în Rusia, în special în zonele de frontieră, după părerea mea", a spus Podoliak.

"Aceste depozite şi aceste baze de combustibili şi lubrifianţi - toate acestea vor fi o consecinţă, vor fi plăţile datoriilor pe care Rusia începe să le plătească pentru război", - a spus consilierul şefului OP.

UPDATE 22.23 Mykhailo Podoliak, consilier în cadrul  Preşedinţiei Ucrainei, a declarat că în regiunile Odesa şi Viniţa „totul este gândit” în ceea ce priveşte apărarea, conducerea ucraineană înţelegând riscurile legate de Transnistria. El a declarat acest lucru în cadrul teletonului de informare.

"Conducerea politică şi militară de vârf a Ucrainei înţelege clar riscurile pe care Rusia le induce astăzi. Transnistria a fost întotdeauna văzută ca o rampă de lansare, de unde pot veni anumite riscuri pentru noi, pentru regiunile Odesa şi Vinnytsia", a spus Podoliak. El a subliniat că în aceste zone „totul este gândit” în ceea ce priveşte apărarea şi culegerea de informaţii.

"Dar Transnistria nu este Federaţia Rusă, există un anumit contingent de 1,5-2 mii de ruşi, dintre care 500-600 sunt ruşi, iar restul sunt localnici. Şi localnicii au fost integraţi în comunitatea europeană prin Moldova; s-au bucurat de beneficiile spaţiului deschis; se puteau muta prin Moldova, vindeau produse Moldovei”, a spus consilierul şefului PO. Prin urmare, în opinia sa, pentru Transnistria, implicarea activă în războiul din Ucraina va însemna izolarea totală.

UPDATE 21.46 Inamicul continuă să încerce să ajungă la graniţa administrativă a regiunii Herson, dar armata ucraineană opreşte sau încetineşte ofensiva inamicului. Acest lucru a fost anunţat de consilierul din cadrul Preşedinţiei Ucrainei, Oleksiy Arestovych în timpul unei conferinţe de presă.

"Inamicul continuă să încerce să ajungă la graniţele regiunii Herson. Nu reuşeşte", a spus el.

Arestovici a subliniat că, datorită unei combinaţii foarte eficiente de recunoaşteri în forţă şi de mijloace de distrugere (avioane, artilerie), armata ucraineană provoacă „lovituri iscusite şi de mare succes” asupra zonelor de concentrare ale inamicului, asupra posturilor sale de comandă şi asupra depozitelor de muniţii. Potrivit lui, acest lucru permite în mod eficient perturbarea ritmului ofensivei inamicului, încetinirea acesteia şi oprirea în unele zone.

„Aceeaşi imagine este în direcţia Huliaipil, în direcţia Zaporoje, unde inamicul şi-a încetinit semnificativ mişcarea, iar în unele zone nu se mişcă deloc”, - a adăugat consilierul şefului OP.

După cum a raportat UNIAN, Ministerul Apărării al Ucrainei se aşteaptă să intensifice luptele în zonele Kryvyi Rih şi Mykolayiv .

UPDATE 21.24 Secretarul general al ONU Antonio Guterres a sosit miercuri în Ucraina, în cadrul primei sale vizite de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, anunţă el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Am ajuns în Ucraina, după ce-am fost la Moscova”, scrie el.

Antonio Guterres anunţă că vrea ”să ne continuăm acţiunea în vederea unei extinderi a susţinerii umanitare şi asigurării evacuării civililor din zone de luptă”.

Secretarul general al ONU urmează să efectueze joi dimineaţa o vizită la Borodianka, Irpin şi Bucea - teatre ale unor atrocităţi în tmpul ocupaţiei ruse, în martie. 

Antnio Guterres urmează să se întâlnească apoi cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 20.00 Peste 600 de civili şi soldaţi răniţi sunt blocaţi în oţelăria Azovstol, fără hrană şi medicamente, conform unui comandant ucrainean din oraşul asediat Mariupol.

Serghei Volîna, comandantul interimar al brigăzii a 36-a marină, a precizat că nu există medicamente şi nici condiţii de tratament pentru persoanele rănite. De asemenea, el a subliniat că printre persoane se numără şi copii care trăiesc în condiţii insalubre şi au rămas fără hrană şi apă.

El a lansat un apel urgent pentru evacuarea civililor în stil Dunkerque a trupelor şi civililor din Mariupol.

UPDATE 18.06 Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat din nou că orice amestec din partea altor ţări în războiul din Ucraina va primi un răspuns prompt din partea Rusiei.

Liderul de la Kremlin a lansat acest avertisment adresându-se legislativului său: „Dacă cineva încearcă să intervină din exterior în Ucraina vom avea un răspuns fulgerător. Avem toate mijloacele să răspundem, pe care nimeni nu le mai are. Şi nu ne vom mulţumi să ne lăudăm cu ele, le vom şi folosi dacă e necesar”. 

UPDATE 17.51 Putin şi Guterres nu au încheiat vreun acord ”concret” în vederea participării ONU sau CICR la o evacuare a civililor din oţelăria Azovstal, anunţă Kremlinul, după ce ONU anunţă un ”acord de principiu”

”Niciun acord concret nu s-a încheiat” în vederea implicării ONU sau Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) într-o evacuare a unor civili de la oţelăria Azovstal, în Mariupol, în cadrul unei întâlniri a preşedintelui rus Vladimir Putin cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.

ONU a anunţat marţi că preşedintele rus Vladimir Purtin şi-a dat un ”acord de principiu” în acest subiect.

”Acest subiect a fost evocat efectiv de către domnul Guterres şi va fi dezvoltat în continuare”, a declarat pur şi simplu un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

UPDATE 17.44 Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a 287 de deputaţi britanici, despre care afirmă că au luat parte activ la fixarea sancţiunilor contra sa din cauza „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

Măsura a fost anunţată miercuri, şi vizează 287 de membri ai Camerei Comunelor din Marea Britanie, relatează Reuters. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat într-un comunicat că hotărârea a fost luată ca replică la decizia Marii Britanii din 11 martie de a pedepsi 386 de membri ai Dumei Ruse, camera inferioară a Parlamentului rus, care şi-au arătat sprijinul acordat regiunilor separatiste Luhansk şi Doneţk, conform agenţiei Interfax, scrie The Guardian.

UPDATE 17.21 Igor Volobuev, vicepreşedintele băncii ruseşti Gazprombank, a afirmat că a părăsit Rusia pentru a lupta alături de trupele ucrainene, relatează The Moscow Times.

Volobuev a afirmat pentru Insider şi liga.net că a plecat din Rusia pe 2 martie şi s-a alăturat trupelor de apărare teritorială ale Ucrainei. 

„Nu am putut urmări de pe margine ce făcea Rusia în ţara mea", a afirmat vicepreşedintele Gazprombank într-un interviu publicat marţi seară, conform The Moscow Times. Igor Volobuev s-a născut în oraşul ucrainean Okhtirka, situat în nord-estul Ucrainei. 

„Ruşii îmi omorau tatăl, cunoştinţele şi prietenii apropiaţi. Tatăl meu a locuit într-un subsol rece timp de o lună. Oamenii pe care i-am cunoscut încă din copilărie mi-au spus că le este ruşine de mine”, a mai adăugat Volobuev. 

Igor Volobuev, 50 de ani, a afirmat că a fost demis după ce a plecat din Rusia, încheindu-şi cariera de 33 de ani în cadrul companiilor asociate cu Gazprom. 

UPDATE 17:17 Preşedintele american Joe Biden anunţă miercuri că a fost nevoit să ia „decizii dificile” pentru a obţine eliberarea fostului puşcaş marin Trevor Reed, de către Rusia, în schimbul eliberării de către Statele Unite a unui pilot rus încarcerat în Statele Unite, Konstantin Iaroşenko, relatează AFP.

„Trevor, un fost puşcaş marin, a fost eliberat din închisoare în Rusia”, anunţă într-un comunicat şeful statului american.

„Negocierile care ne-au permis să-l aducem pe Trevor acasă au necesitat decizii dificile, pe care nu le iau în neserios”, adaugă el.

„Întoarcerea sa teafăr şi nevătămat dovedeşte prioritatea pe care administraţia mea o acordă repatrierii americanilor reţinuţi ostatici şi încarceraţi pe nedrept în străinătate”, subliniază el.

UPDATE 14.15 Analiştii militari sunt sceptici cu privire la posibilitatea ca Moscova să decidă împingerea ofensivei spre sud-vestul Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria, unde se află forţe ruse,relatează Moscow Times.

Este o perspectivă care s-a conturat în lumina evoluţiilor de pe câmpul de luptă, după atacurile recente cu rachete asupra Odessei, declaraţiile unui general rus privind deschiderea unui culoar spre entitatea separatistă pro-rusă din Republica Moldova, dar şi o serie de explozii în Transnistria ce au avut loc în doar 24 de ore.

Analiştii militari spun însă că şi dacă ar exista realmente un asemenea plan al Rusiei acesta nu este momentan fezabil din pricina dificultăţilor logistice şi a concentrării forţelor şi echipamentelor în estul Ucrainei.

„Şansele ca ei să reuşească să avanseze şi să-şi croiască drum spre Odessa şi Transnistria sunt destul de firave. Probabil că ar fi ucişi cu toţii dacă ar încerca asta”, spune  Sam Cranny-Evans, de la centrul de reflecţie londonez Royal United Services Institute.

În prezen,t forţele ruse sunt concentrate pe eforturile de a încercui forţele ucrainiene din estul ţării, lovind din nord dinspre oraşul port Mariupol şi în sud dinspre oraşul Izium.

Potrivit analiştilor, în perspectiva unei „bătălii pentru Donbas” îndârjite şi prelungite, şi dacă ar lua în calcul să-şi extindă ofensiva în direcţia Moldovei, pornind din Hersonul ocupat, Moscova ar avea puţine mijloace să facă asta.

UPDATE 13.29 Kremlinul respinge acuzaţia formulată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia Rusia foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria, relatează The Guardian.

Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a refuzat să spună câte ţări au acceptat să treacă la sistemul de plată a livrărilor de gaze naturale în ruble, în conformitate cu un decret emis în luna martie de preşedintele rus Vladimir Putin.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să ”şantajeze” Europa. În plus, von der Leyen a calificat decizia Gazprom drept ”nejustificată şi inacceptabilă”, şi a dat asigurări că Uniunea Europeană a elaborat planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii şi colaborează cu statele membre şi alţi parteneri internaţionali să asigure fluxuri alternative, precum şi securitatea aprovizionării cu energie.

UPDATE 12.44 Soldaţii Forţelor Armate ale Ucrainei au lansat un atac ţintit asupra poziţiilor armatei Federaţiei Ruse de pe Insula Şerpilor. Datorită acestui fapt, a fost posibilă distrugerea sistemului de rachete antiaeriene Strela-10, se arată într-o informare făcut în dimineaţa zilei de 27 aprilie de către comandamentul Armatei Ucrainene, citat de zn.ua.

„În zona operaţională a Mării Negre, forţele noastre au lovit poziţii ostile pe Insula Şerpilor. Lovitură fixă ​​în centrul de control, distrugerea sistemului de rachete antiaeriene „Strela-10”. Pierderile «raşiştilor» sunt în curs de identificare”, se spune în mesaj.

Citeşte şi: Zelenski arată cu degetul spre serviciile secrete ruseşti pentru provocările din Transnistria. Consilier prezidenţial: Se poate rezolva „cât ai pocni din degete”

UPDATE 12.20 Forţele ruse invadatoare intenţionează să organizeze referendumuri pentru a stabili "republici populare" în zonele ocupate din sudul Ucrainei. Putin să vrea să dezvăluie o serie de noi "republici populare" "independente" ca parte a unei sărbători de Ziua Victoriei.

Mulţi civili fug din Herson, oraş situat în sudul Ucrainei, înainte de începerea, miercuri, a ceea ce liderii ucraineni au numit un referendum fals organizat de Rusia.

UPDATE 12.01 Ministerul rus al Apărării a anunţat că rachetele sale de tip Kalibr au atacat un depozit de armament din regiunea Zaporijie din Ucraina, unde se află arme din Statele Unite şi din state europene, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării susţine că forţele sale aeriene au distrus 59 de ţinte militare ucrainene noaptea trecută.

Rachetele au ”distrus hangare cu un lot mare de arme şi muniţie străine furnizate trupelor ucrainene de către Statele Unite şi ţările europene”, a adăugat ministerul.

UPDATE 11.32 Forţele armate ucrainene au recunoscut că au pierdut câteva oraşe şi sate din regiunile de est, în timp ce Rusia îşi intensifică ofensiva terestră. De asemenea, lupte grele sunt în desfăşurare pe trei fronturi pentru a împiedica cucerirea regiunilor Doneţk şi Luhansk, forţele ruse fiind consolidate şi reaprovizionate din bazele din interiorul Rusiei, a declarat. miercuri, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit CNN.

UPDATE 11.04 Primăria Kievului a început demolarea unui monument din epoca sovietică care marca „prietenia” dintre Ucraina şi Rusia. În plus, prevede să dărâme alte 60 de monumente şi să redenumească 460 de străzi ce au legături cu Rusia. Acţiunea vine după mai bine de două luni de la ziua în care Vladimir Putin a declanşat un război la scară largă împotriva Ucrainei.

UPDATE 10.39 Şeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat într-un interviu că întreaga ordine globală de după Al Doilea Război Mondial este în pericol, dacă Rusia nu plăteşte un preţ pentru invazia Ucrainei.

„Dacă această agresiune este permisă, dacă Rusia nu plăteşte un preţ, aşa-numita ordine internaţională va fi abandonată şi vom intra într-o perioadă de instabilitate mărită”. Generalul Milley a spus că în joc este sistemul de securitate internaţională, în vigoare de 78 de ani, care a împiedicat un război între marile puteri, pornind de la premisa că ţările mari nu declanşează agresiuni militare împotriva altora mai mici, cum se întâmplă acum cu agresiunea rusă în Ucraina, care nu a fost provocată.

UPDATE 10.32 Ministerul rus al Apărării a ameninţat oficialii occidentali care se deplasează în capitala Ucrainei că armata rusă va ataca oraşul, conform publicaţiei Bild.

Ministrul rus Serghei Şoigu a ameninţat oficialii străini care vin în Kiev în această perioadă: „Armata rusă este în aşteptare 24 de ore din 24 şi poate lansa oricând lovituri asupra centrelor decizionale din Kiev cu arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune”, a transmis el. „Nu ar fi neapărat o problemă dacă reprezentanţii  ţărilor occidentale ar fi prezenţi”, a continuat oficialul rus. 

UPDATE 10.06 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea Transnistria, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei, informează site-ul preşedinţiei, president.gov.ua.

După o întâlnire cu directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, Zelenski le-a declarat jurnaliştilor că este de aceeaşi părere cu Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, în ceea ce priveşte situaţia actuală în regiune. El a spus că a discutat problema şi cu premierul român Nicolae Ciucă, marţi, la Kiev.

“Înţelegem clar că acesta este unul dintre paşii Federaţiei Ruse. Acolo acţionează serviciile speciale. Nu este vorba doar de fake news. Scopul este evident – destabilizarea situaţiei în regiune, ameninţarea Moldovei. Ei ar trebui să ştie că dacă Moldova susţine Ucraina, vor exista anumiţi paşi”, a afirmat Zelenski.

El a adăugat că Ucraina ştie că trupele ruse, prezente în teritoriu de mulţi ani, sunt pregătite tot timpul pentru a acţiona. “Însă noi le înţelegem capabilităţile. Forţele Armate ale Ucrainei sunt pregătite şi nu se tem de ei”, a mai spus Volodimir Zelesnki.

UPDATE 10.02 Reprezentanţii de la Varşovia spun că se vor descurca fără gazul rusesc după ce Rusia a tăiat livrările către Polonia miercuri dimineaţa, relatează BBC.

Ministrul polonez pentru Climă, Anna Moskwa, a spus că nu este nevoie ca ţara să scoată gaz din rezerve şi că alimentarea pentru clienţi nu va fi tăiată. La rândul său, ministrul adjunct de externe, Marcin Przydacz, a declarat că Polonia s-a pregătit pentru posibilitatea ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării. „Sunt destul de sigur că vom reuşi să ne descurcăm”, a spus el pentru BBC.

UPDATE 09.31 Directorul reţelei feroviare ucrainene, Oleksandr Kamîşin, a declarat că o rachetă a lovit pentru a doua zi consecutiv un pod feroviar şi rutier care leagă oraşul-port Odesa de partea de sud-vest a Ucrainei, relatează CNN.

”Astăzi, la ora locală 6:45 dimineaţa, a avut loc un al doilea atac cu rachetă pe acelaşi pod peste estuarul Nistrului în regiunea Odesa”, a spus Kamîşin

Nu au fost rănit niciun lucrător feroviar, a mai precizat el.

”Daunele aduse infrastructurii pot fi determinate după alerta aeriană”, a mai afirmat directorul Căilor Ferate Ucrainene.

Podul a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti marţi, potrivit autorităţilor oraşului, blocând regiunea, deoarece este singura legătură între sud-vestul Ucrainei şi restul ţării. Lucrările de reparaţii tocmai începuseră când a avut loc atacul de miercuri.

UPDATE 08.40 Ministerul britanic al Apărării consideră că majoritatea loviturilor aeriene ruseşti în Mariupol au fost efectuate cu ajutorul unor bombe neghidate cu cădere liberă, care reduc capacitatea Rusiei de a ţinti în mod eficient atunci când efectuează lovituri.

Conform unei evaluări a Ministerului britanic al Apărării, armata ucraineană a reuşit să păstreze controlul asupra celei mai mari părţi a spaţiului său aerian, ruşii nereuşind să învingă aviaţia şi apărarea anti-aeriană ale Ucrainei.

UPDATE 07.56 Declaraţiile lui Serghei Lavrov cu privire la un posibil al Treilea Război Mondial în care se prefigurează şi o eventuală utilizare a armelor nucleare au fost criticate de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, relatează DPA.

„Am spus de nenumărate ori că genul ăsta de retorică este foarte periculos şi inutil. Nimeni nu vrea să vadă declanşându-se un război nuclear”, a afirmat Austin la finalul unei conferinţe internaţionale privind furnizarea de arme Ucrainei, care a avut loc la baza aeriană americană din Ramstein, Germania.

Citeşte şi: Cum poate fi învinsă Rusia. Explicaţiile unui cunoscut analist politic EXCLUSIV

UPDATE 07.15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat, marţi, pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă”, informează president.gov.ua.

Evenimentul a avut loc la exact 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, în 1986.

“Le suntem recunoscători celor care au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022. Le mulţumesc angajaţilor centralei de la Cernobîl şi celor din zona de excludere, care au muncit, au stat în centrală şi au asigurat o activitate neîntreruptă în condiţii cu adevărat inumane – sub ocupaţie şi având vieţile ameninţate”, a spus Zelenski.

În discursul său de marţi seară, Volodimir Zelesnki a afirmat că este de părere că este necesar un control global asupra faciltăţilor nucleare ale Rusiei, având în vedere ce s-a întâmplat la Cernobîl. “Cred că după tot ce a făcut armata rusă în zona Cernobîl şi la centrala nucreală Zaporojie, nimeni din lume nu se poate simţi în siguranţă ştiind câte de multe facilităţi nucleare, arme nucleare şi tehnologii are statul rus. Dacă Rusia a uitat ce este Cernobîl, înseamnă că este necesar un control global asupra facilităţilor nucleare ale Rusiei şi asupra tehnologiei nucleare a Rusiei”, a subliniat Zelenski.

UPDATE 06.23 Un depozit de muniţie a luat foc în regiunea Belgorod din Rusia, lângă graniţa cu Ucraina. Guvernatorul zonei Vyacheslav Gladkov a scris despre aceasta pe Telegram.

„M-am trezit pe la 3:35 dimineaţa dintr-un sunet puternic asemănător unei explozii. Până acum niciun serviciu municipal şi regional nu a raportat cauza acestui sunet. Căutarea este în desfăşurare, voi raporta rezultatele imediat. În timp ce scriu acest mesaj, s-au mai auzit trei explozii”, a spus el.

Oficialul a adăugat ulterior că a aflat de la şeful aşezării Golovinsky că un depozit de muniţii încă arde în apropierea satului Stara Nelydivka.

"Nu există distrugeri de clădiri rezidenţiale, case. Nu există victime în rândul populaţiei civile", a spus Gladkov. Canalele Telegram Belgorod distribuie deja în mod activ fotografii şi videoclipuri cu incendiul din depozit.

Stara Nelydivka este situată la câteva zeci de kilometri de graniţa cu Ucraina. Trebuie remarcat faptul că acesta nu este primul incident de acest fel la instalaţiile militare ruseşti din ultima vreme. La 1 aprilie, un depozit de petrol din oraşul Belgorod a luat foc. Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a spus atunci că două victime ale incendiului erau muncitori ai depozitului de petrol. Un alt depozit de petrol a luat foc zilele trecute în Bryansk.

UPDATE 04.39 În zona Nikolaev, forţele armate ale Ucrainei au preluat din nou sub control deplin trei aşezări.

Satul Shiroke şi două sate - Novopetrivka şi Lyubyne - se află din nou sub controlul deplin al Forţelor Armate ale Ucrainei, a declarat Anton Geraşcenko, consilier al şefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, pe canalul său Telegram.El nu a precizat cu exactitate cum au fost luate aşezările sub controlul armatei ucrainene.

„Forţele armate au recâştigat controlul deplin asupra a trei sate la vest de Snihurivka: Shiroke, Lyubyne şi Novopetrivka”, se arată în comunicat.

trei sate poza MI Ucr

UPDATE 03.05 Apărătorii Ucrainei au lovit poziţiile ocupanţilor, care se află în Marea Neagră, pe Insula Şerpilor. Soldaţii au lovit punctul de control şi au distrus sistemul de rachete antiaeriene inamic, „Arrow-10”, a raportat comanda operaţională „Sud” pe Facebook .

„… Pierderile totale ale inamicului pentru întreaga zi (în zona comenzii operaţionale „Sud”) sunt: ​​16 militari ruşi, 1️ tanc şi 4️ vehicule, 2️ dintre ele - blindate”, - se spune într-un comunicat.

UPDATE 01.47 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru o posibilă agresiune rusă de pe teritoriul ocupat al Molodovei. El a spus acest lucru la un briefing comun cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Mariano Grossi la Kiev, răspunzând la întrebările reprezentanţilor presei.

„În ceea ce priveşte anumite trupe ruseşti care sunt prezente constant în zona ocupată temporar a Moldovei, şi anume Transnistria, de mulţi, mulţi ani, ştim că sunt în permanentă pregătire. Şi aşteaptă un ordin. Dar le cunoaştem puterea. Iar forţele armate ucrainene sunt pregătite pentru ele şi nu se tem de ele”, a spus Zelensky.

Potrivit preşedintelui ucrainean, acesta este pe deplin de acord cu opinia preşedintelui Republicii Moldova, Maya Sandu, asupra situaţiei actuale.

UPDATE 01.30 Potrivit ONU, numărul refugiaţilor din Ucraina ar putea creşte la 8,3 milioane până la sfârşitul anului 2022. ONU a raportat că peste 5,2 milioane de ucraineni au părăsit deja ţara şi alte 7,7 milioane de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească casele şi să plece spre regiuni mai sigure.

UPDATE 01.11 Modul de viaţă rusesc se va schimba numai după înfrângerea militară. Acest lucru a fost anunţat în teletonul naţional de consilierul ministrului Afacerilor Interne, Viktor Andrusiv.

"Există un singur mod, justificat istoric, când s-a schimbat modul de viaţă în Rusia: când a avut loc o înfrângere militară. De fiecare dată când Rusia a suferit o înfrângere militară, puterea sa s-a schimbat", a spus el.

„Toţi participanţii la conferinţa de la Rammstein au fost de acord că Rusia trebuie învinsă în Ucraina, armata ei trebuie învinsă aici. Şi numai după ce se va întâmpla acest lucru putem vedea ce procese vor avea loc în Rusia ca urmare a pierderilor teribile pe care le suferă. război”, a spus el.

În urma întâlnirii de la Ramstein, spune Andrusiv, a devenit clar că Ucraina este deja parte a coaliţiei internaţionale anti-ruse. Doar China poate influenţa raportul de putere în confruntare.

„Există înţelegerea că războiul va fi câştigat de coaliţia venită în sprijinul Ucrainei. Există un singur factor periculos, China.Dacă se va decide să sprijine Rusia, conflictul nostru va căpăta o nouă dimensiune în lume. Dar istoria arată că, China nu se asociază niciodată cu cei învinşi Dacă Rusia nu ar fi pierdut, China i-ar fi susţinut de mult.”

UPDATE 00.57 Aproximativ 1.300 de rachete au fost lansate în toată Ucraina începând cu 24 februarie, acelaşi număr rămânând în serviciul Rusiei. Acest lucru a fost anunţat de ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Anna Malyar, la teletonul naţional.

„Conform datelor noastre, rezervele lor s-au redus la mai puţin jumătate, de când au fost utilizate în mod activ în Ucraina. Cifrele aproximative sunt de peste 1.300 de rachete, aproximativ aceleaşi rămân în depozitele militare din Rusia. Acestea sunt rachete aeriene, maritime şi terestre.” a spus ea.

Deoarece componentele ruseşti pentru rachete au fost importate din alte ţări, Rusia nu îşi va putea reface rapid proviziile din cauza sancţiunilor. Cu toate acestea, rachetele rămase vor fi suficiente pentru câteva luni de război.

UPDATE 00.36 Marea Britanie intenţionează să predea Ucrainei rachete moderne cu ghidaj laser din clasa Brimstone în următoarele câteva săptămâni. Acest lucru a fost declarat de secretarul adjunct al Apărării al Regatului Unit, James Gippi. Brimstone este o rachetă aer-sol de înaltă tehnologie, proiectată pentru Forţele Aeriene Britanice. Este echipată cu un cap de orientare radar activ, care permite lovirea unor ţinte în mişcare cu mare precizie. Se raportează că armele sunt planificate să fie livrate în Ucraina până pe 10 mai.

UPDATE 00.12 Presa occidentală a aflat cum a ajutat Washingtonul, Kievul, în primele zile de război. Statele Unite au ajutat Ucraina cu informaţii la începutul unei invazii pe scară largă a Rusiei. Iniţial, invazia rusă a Ucrainei a oferit părţii ucrainiene informaţii detaliate despre când şi unde urmau să sosească bombele şi rachetele ruseşti, ceea ce a ajutat partea ucraineană să elimine aeronavele şi să mute apărarea aeriană din zonele periculoase.

Părţile au făcut schimb de informaţii în timp real, scrie NBC News , citând informaţii de la foşti şi actuali oficiali americani. Potrivit unor surse, datorită schimbului rapid de informaţii, partea ucraineană a reuşit în primele zile să doboare un transportor rusesc în regiunea Kiev, care avea la bord sute de soldaţi, iar acest lucru a ajutat la respingerea atacului inamic asupra aeroportului cheie din Gostomel.

"De la început, am muncit din greu pentru a împărtăşi atât informaţii strategice, cât şi operaţionale cu Ucraina. A fost o activitate eficientă atât la nivel tactic, cât şi la nivel strategic", a spus interlocutorul. Sursa a adăugat că partea ucraineană a primit, în special, imagini comerciale prin satelit şi multe alte informaţii, cum ar fi locul în care operează anumite unităţi inamice.

„Armata rusă aruncă în aer câmpuri goale unde au fost instalate cândva sisteme de apărare aeriană”, a spus un alt oficial american.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri