Volodimir Zelenski: „Rusia foloseşte nu doar gazul, ci orice comerţ ca armă. Încearcă să provoace o criză mondială a preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei a spus în cel mai recent mesaj al său că nicio ţară din Europa nu poate continua colaborarea cu Rusia din punct de vedere economic.

„Rusia foloseşte nu doar gazul, ci orice comerţ ca armă“, spune liderul de la Kiev, care a mai anunţat că a ajuns la un acord cu Ursula von der Leyen pentru eliminarea taxelor la exporturile Ucrainei. „Comisia Europeană a fost de acord să elimine toate taxele şi cotele la exporturile ucrainene pentru un an, precum şi să suspende tarifele anti-depozitare. Rusia încearcă să provoace o criză globală a preţurilor. Încearcă să pornească un haos în toate pieţele de bază şi în special în cea a mâncării. Exporturile ucrainene vor ajuta la stabilizarea pieţelor. Deci nu este doar în beneficiul nostru, ci şi al tuturor europenilor“, a transmis Zelenski.

Decizia de a opri furnizarea de gaz către Polonia şi Bulgaria este, din punctul său de vedere, un argument în favoarea faptului că nicio ţară europeană nu speră să menţină orice fel de cooperare economică cu Rusia. „Rusia foloseşte nu doar gazul, ci orice comerţ ca armă. Aşteaptă momentul când un comerţ sau altul poate fi folosit pentru a-i şantaja pe europeni din punct de vedere politic“. 

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că şi-a suspendat toate livrările de gaze naturale către Bulgaria şi Polonia şi a dat asigurări că cele două state membre ale NATO şi Uniunii Europene nu au efectuat plăţi în ruble.

Vă mai recomandăm:

Militari ai armatei ruse, furioşi că Putin a redus intensitatea operaţiunilor de invadare a Ucrainei. Ce a putut să-i spună un veteran lui Vladimir Putin

Sinuciderea culturală a Rusiei. Ioan Stanomir, politolog: „De la Stalin, ruşii au învăţat că un glonţ este soluţia“

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite