Forţele armate ucrainene au lovit poziţii inamice pe Insula Şerpilor. De ce Rusia nu are de gând să returneze insula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Soldaţii Forţelor Armate ale Ucrainei au lansat un atac ţintit asupra poziţiilor armatei Federaţiei Ruse de pe Insula Şerpilor. Datorită acestui fapt, a fost posibilă distrugerea sistemului de rachete antiaeriene Strela-10, se arată într-o informare făcut în dimineaţa zilei de 27 aprilie de către comandamentul Armatei Ucrainene, citat de zn.ua.

„În zona operaţională a Mării Negre, forţele noastre au lovit poziţii ostile pe Insula Şerpilor. Lovitură fixă ​​în centrul de control, distrugerea sistemului de rachete antiaeriene «Strela-10». Pierderile «raşiştilor» (n.red. - termen utilizat de ucraineni pentru a-i descrie pe invadatorii ruşi) sunt în curs de identificare”, se spune în mesaj.

Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat că forţele sale au lovit poziţiile ruseşti de pe Insula Şerpilor, ţintind postul de comandă şi distrugând un sistem de rachete antiaeriene Strela-10.

În plus, ca urmare a acţiunilor Forţelor Armate ale Ucrainei, gruparea de nave a flotei inamice şi-a modificat poziţia.

Recucerirea sau neutralizarea poziţiei ruseşti de pe insulă va fi esenţială pentru Ucraina. pentru a permite reluarea transportului naval comercial şi în special a exporturilor de cereale.

Cunoscutul expert militar rus Pavel Felghengauer a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Rusia nu va returna Insula Şerpilor, întrucât cel mai probabil intenţionează să amplaseze acolo rachete balistice, ceea ce ar reduce timpul de lovire a bazei antirachetă din Deveselu în cazul unui eventual conflict.

Cum a ajuns Insula Şerpilor sub controlul ruşilor

La 24 februarie, în prima zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Serviciul pentru frontiera de stat al Ucrainei a raportat că ocupanţii s-au apropiat de Insula Şerpilor înainte de a o ataca şi au cerut grănicerilor ucraineni să se predea. Grănicerii şi puşcaşii marini au opus rezistenţă până după-amiază. În cursul serii s-a aflat că forţele ruse au preluat controlul asupra insulei.

Poliţiştii ucraineni aflaţi la post în Insula Şerpilor, pe 24 februarie, au refuzat să se predea şi au înjurat nava rusă care i-a somat, potrivit unei înregistrări audio.

„Suntem o navă de război rusă. Vă sugerez să depuneţi armele şi să capitulaţi, ca să nu curgă sângele unor victime inutile. Altfel, veţi fi bombardaţi”, au anunţat invadatorii la megafon.

„Navă rusă, du-te-n mă-ta!”, i-au răspuns grănicerii ucraineni.

Ulterior, oficialii militari ucraineni au anunţat că toţi soldaţii-grăniceri de pe insulă au fost ucişi în urma atacului naval al Rusiei.

Ştirea, potenţată de înjurătura curajoasă a soldatului ucrainean, a făcut înconjurul lumii.

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu s-a dovedit că soldaţii ucraineni au rămas în viaţă fiind luaţi prizonieri.

În apropierea Insulei Şerpilor se aflau în acel moment crucişătorul „Moskva”, care s-a scufundat, in urmă cu două săptămâni, după ce a fost lovit de două rachete ucrainene Neptun, şi vedeta de patrulare „Vasili Bâkov” din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite