Generalul Mark Milley: Dacă Rusia nu plăteşte pentru războiul din Ucraina, vom intra într-o perioadă de instabilitate mărită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Mark Milley FOTO EPA-EFE
Generalul Mark Milley FOTO EPA-EFE

Şeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat într-un interviu că întreaga ordine globală de după Al Doilea Război Mondial este în pericol, dacă Rusia nu plăteşte un preţ pentru invazia Ucrainei.

„Dacă această agresiune este permisă, dacă Rusia nu plăteşte un preţ, aşa-numita ordine internaţională va fi abandonată şi vom intra într-o perioadă de instabilitate mărită”. Generalul Milley a spus că în joc este sistemul de securitate internaţională, în vigoare de 78 de ani, care a împiedicat un război între marile puteri, pornind de la premisa că ţările mari nu declanşează agresiuni militare împotriva altora mai mici, cum se întâmplă acum cu agresiunea rusă în Ucraina, care nu a fost provocată.

Şeful statelor majore americane a explicat că aceasta este raţiunea pentru care Statele Unite şi ţări aliate reacţionează cu determinare şi urgenţă, acum când războiul din Ucraina a ajuns într-o fază critică. După interviul lui Milley, ministrul american al Apărării Lloyd Austin a spus şi el că Statele Unite şi aliaţii livrează ucrainenilor armamentul de care au nevoie, pentru că „nu este timp de pierdut”.

Austin a adăugat că liderii occidentali sunt de acord că următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta războiului din Ucraina şi că este nevoie ca ucrainenii să fie ajutaţi. Ministrul american a elogiat ţări între care Germania şi Marea Britanie pentru ajutoarele militare suplimentare oferite recent.

Lloyd Austin a mai spus că obiectivul este dejucarea încercărilor Rusiei de a-şi ameninţa vecinii. Ministrul a amintit că forţele terestre ale Rusiei au suferit pierderi semnificative, ei au pierdut armament şi echipamente şi că, pe ansamblu, în materie de capabilităţi militare, Rusia este acum mai slabă decât la începutul conflictului.

Pe fondul sancţiunilor occidentale, Moscovei îi este mai greu acum să înlocuiască pierderile materiale suferite. În interviul său, generalul Milley a caracterizat drept „iresponsabile” referirile făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov la un „război nuclear”.

Lavrov spusese că descurajarea folosirii de armament nuclear este „poziţia principială” a Rusiei, adăugând însă că „Primejdia este reală, nu poate fi subestimată”.

Milley a precizat că Statele Unite şi aliaţii lor monitorizează pericolul nuclear reprezentat de Rusia.

Forţele ruse au adoptat un tipar mai solid de desfăşurare operaţională în estul Ucrainei, cel puţin de-a lungul liniei de la Izium la Rubizhne, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului din SUA în evaluarea publicată în noaptea de marţi spre miercuri.

Trupele ruseşti se deplasează pe mai multe drumuri aproximativ paralele, la distanţă de sprijin unul faţă de celălalt, ceea ce le permite să aducă mai multă putere de luptă decât în tiparul lor anterior de acţiune.

Trupele ruseşti de pe această linie fac progrese mai bune decât orice alte înaintare rusească în această fază a războiului. Ele împing de la Izium spre sud-vest, către Barvinkove, şi spre sud-est, către Slovyansk.

De asemenea, deplasează mai multe coloane spre vest şi sud de Rubizhne, intenţionând probabil să o încercuiască şi să finalizeze capturarea ei, se spune în analiza Institutului pentru Studiul Războiului. (ISW).

Trupele ruseşti avansează metodic, dar nu e clar cât vor putea înainta

Cu toate acestea, avansurile ruseşti chiar şi în această zonă se desfăşoară mai degrabă metodic decât rapid şi nu este clar cât de departe vor putea înainta sau dacă vor reuşi să încercuiască forţele ucrainene în număr mare.

Forţele ruseşti de pe axa Izium beneficiază probabil de absenţa unor poziţii defensive ucrainene pregătite împotriva atacurilor din direcţia Harkov spre Donbas.

Ucraina s-a pregătit să apere linia de contact cu Donbasul ocupat de ruşi încă din 2014, iar trupele ruseşti continuă să se zbată să treacă de aceste apărări pregătite - aşa cum arată eforturile repetate ale Rusiei de a cuceri Avdiivka, la nord de oraşul Doneţk, sau de a avansa prin Popasna, chiar dincolo de linia de contact iniţială.

Continuă atacurile în Mariupol, în ciuda afirmaţiilor lui Vladimir Putin

Trupele ruseşti au continuat să atace apărătorii ucraineni din Mariupol, inclusiv în Uzina Azovstal, în ciuda afirmaţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora nu mai există lupte în oraş.

Este probabil ca forţele ucrainene să deţină în continuare poziţii importante dincolo de uzina propriu-zisă, iar forţele ruseşti continuă să lupte în afara uzinei, să bombardeze uzina şi să atace poziţii din apropierea uzinei.

Ordinul lui Putin de a nu-i scoate pe apărătorii ucraineni din tunelurile şi catacombele instalaţiei nu a împiedicat, în mod evident, continuarea eforturilor de a securiza cel puţin întregul perimetru al uzinei şi probabil şi importanta autostradă M14 care o străbate spre nord şi nord-vest.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite