Cum poate fi învinsă Rusia. Explicaţiile unui cunoscut analist politic EXCLUSIV
0Analistul politic Vladimir Socor, una din „vocile” Europei Libere, explică într-un interviu pentru „Adevărul” planurile lui Putin cu Zelenski şi cu Ucraina, anticipând tertipurile ruşilor la negocierile de pace. Toate acestea pot fi însă prevenite dacă statul rus s-ar prăbuşi, la fel ca-n anii ‘90, cu fosta URSS.
Vladimir Socor, vocea ascultată de români timp de 15 ani la Europa Liberă şi care anunţa încă din 1981 iminenta cădere a comunismului în estul Europei, este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti politici ai fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor. Socor trăieşte la Washington şi Munchen de peste 40 de ani şi este specializat în spaţiul est-european, cu precădere pe problemele politice şi conflictele etnice din fostele republici sovietice şi aşa numitele „conflicte îngheţate” din zonă.
În opinia lui Socor, Rusia lui Vladimir Putin nu mai are acum niciun interes să-l ucidă pe preşedintele Volodimir Zelenski, dar nu pentru că brusc ruşii ar fi devenit mai umani sau pentru că ar respecta dreptul ucrainenilor de a-şi alege singuri conducerea, ci dintr-un motiv cât se poate de pragmatic. Astfel, ruşii au nevoie de Zelenski, un conducător respectat şi apreciat în Ucraina, pentru a-l sili să semneze un tratat favorabil Federaţiei Ruse, care apoi să fie acceptat de ucraineni pentru faptul că ar purta semnătura liderului care le-a câştigat respectul. Evident, după ce şi-ar atinge scopul, ruşii nu ar ezita să-l îndepărteze prin orice mijloace pe Zelenski.
„În Ucraina, Putin poate să găsească în acest moment numai nişte politicieni de la marginea marginii, lipsiţi de orice sprijin popular şi de orice credibilitate. Astfel de politicieni ar face chiar Rusiei un prost serviciu dacă Putin i-ar impune acum şi i-ar aduce la putere în Kiev, pentru că nu ar fi în stare să se menţină în fruntea statului şi nu ar avea autoritate în faţa populaţiei. De aceea, scenariul preferat al Rusiei, scenariul intermediar, este să încheie armistiţiul anume cu preşedintele Zelenski. Şi nu e o tactică nouă. Ideea lor e să încheie armistiţiul cu o personalitate politică credibilă, cu prestigiu înalt, iar după aceea, treptat, treptat, ruşii vor aplica tactica favorită şi se vor descotorosi şi de Zelenski”, spune Vladimir Socor.
Cel mai bun exemplu pentru a înţelege tactica folosită de ruşi în asemenea momente este să aruncăm o privire chiar în istoria României sau a celorlalte ţări est-europene care au fost incluse după război în „lagărul roşu” sovietic. „Noi cunoaştem acest mod de operare al Rusiei din Europa centrală şi răsăriteană după al Doilea Război Mondial. Uniunea Sovietică a dorit să încheie armistiţiul în România anume cu Guvernul Regelui Mihai, datorită prestigiului de care se bucura Regele Mihai, iar apoi l-a îndepărtat”, explică Socor.
Vladimir Socor a explicat cum poate fi învinsă Rusia lui Putin. FOTO Arhivă Adevărul
Tertipurile Rusiei
În ce priveşte negocierile de pace care vor urma, Vladimir Socor anticipează că ruşii vor recurge la o serie de tertipuri, pentru a obţine maximum, indiferent de modul în care se va încheia războiul. Lucrurile sunt clare, spune analistul, care aminteşte că Rusia are o tradiţie în a folosi întreg arsenal de şiretlicuri încă de pe vremea Uniunii Sovietice. Astfel, oamenii lui Putin vor căuta să impună un tratat net dezavantajos pentru Ucraina, aşa cum s-a întâmplat şi anii trecuţi, când au fost semnate înţelegerile de la Minsk, pe care ulterior nici măcar Rusia nu le-a respectat. Practic, ruşii ar urma să ceară o serie de garanţii, unele dintre ele înrobitoare, care să le permită să trateze Ucraina ca pe o colonie.
„Noi ştim şi putem să prevedem cererile Rusiei. Ruşii încă nu au indicat a doua parte a cererilor lor. Este o practică istorică a Rusiei de a impune anumite condiţii de pace unor ţări învinse, iar după aceea, în mod suplimentar faţă de condiţiile deja impuse, ruşii vor cere garanţii că ţara respectivă va îndeplini condiţiile de pace. Garanţiile pot fi adăugate condiţiilor de pace direct sau indirect. De exemplu, dacă Ucraina acceptă anumite condiţii politice de pace şi se încheie un acord, un tratat de pace, ruşii abia atunci vor veni cu cereri ca Ucraina să garanteze aplicarea acestor condiţii. De exemplu: în chip de garanţii, ruşii vor cere acordul ţării învinse ca Rusia să staţioneze trupe în anumite părţi cheie ale teritoriului ţării respective. Alt tip de garanţie e ca în ţara respectivă, sub supraveghere, să fie interzise anumite partide politice pe care ruşii le consideră anti-ruse sau naţionaliste”, explică Socor.
Şi asta nu e tot. Ruşii pot merge şi mai departe şi să solicite ca Ucraina să excludă anumiţi politicieni de la guvernare. Sau condiţia ca ruşii să aibă dreptul să aprobe numirea unor anumiţi miniştri în guvern.
„În principiu, aici ar putea fi vorba de ministrul de Interne, ministrul Securităţii, ministrul Apărării, care să poată fi numiţi numai cu acordul Rusiei. Acesta este tipul de garanţii pe care Rusia îl cere în acordul de pace. Noi avem această experienţă în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial. După ce guverne pro sovietice s-au instalat în câteva ţări din Europa centrală şi răsăriteană, inclusiv în România, Rusia a cerut dreptul de a staţiona trupe ruseşti aici”, aminteşte expertul.
„Smuta” care va nărui planurile lui Putin
Până atunci, însă, există şi posibilitatea ca Rusia să cadă pradă unei anarhii interne dacă războiul nu va decurge aşa cum au planificat generalii lui Putin sau dacă sancţiunile economice vor ruina economia ţării. Este vorba de „smuta”, aşa cum a fost numită de către istoricii şi analiştii care au studiat îndeaproape istoria Rusiei. Smuta înseamnă o prăbuşire în anarhie.
„În secolul XX, Rusia a trecut prin două smute. În 1917-1918, înfrângerile de front şi războiul civil care a urmat au prăbuşit statul rus şi mai multe ţări şi popoare au căpătat şansa de a deveni independente, de a se reîntregi. Şi a două smuta a fost cea din timpul lui Gorbaciov pe care domnul Putin o deplânge până astăzi.
Prăbuşirea din timpul lui Gorbaciov a fost una din motive economice. Rusia nu a mai rezistat concurenţei economice cu Occidentul. Dacă sancţiunile economice actuale conduc la o nouă smuta, cum s-a întâmplat în timpul lui Gorbaciov, ar fi soluţia ideală pentru toţi. Până atunci, mulţi comentatori se concentrează asupra slăbiciunilor Rusiei. Ele sunt foarte interesante, dar nu schimbă realitatea.
Pentru că Rusia este cantitativ superioară Ucrainei şi poate să câştige prin superioritate cantitativă, în pofida deficienţelor de ordin tehnic. Balanţa militară trebuie redresată pe frontul de est. Balanţa militară trebuie să devină foarte convingătoare în favoarea Occidentului”, a subliniat Socor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este însă obligatoriu ca Occidentul să continue să sprijine masiv Ucraina cu fonduri, dar mai ales cu arme, iar sancţiunile să ruineze economia Rusiei, pentru a provoca o nouă smuta care ar aduce liniştea în Europa Centrală şi de Est, a conchis Socor.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Thierry Wolton, istoric: „Putin este victima propriei dictaturi“ INTERVIU