Kievul şterge urmele rusificării: Un monument dedicat „prieteniei” ruso-ucrainene a fost demolat. Alte măsuri sunt prevăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Nurphoto
FOTO Nurphoto

Primăria Kievului a început marţi demolarea unui monument din epoca sovietică care marca „prietenia” dintre Ucraina şi Rusia. În plus, prevede să dărâme alte 60 de monumente şi să redenumească 460 de străzi ce au legături cu Rusia. Acţiunea vine după mai bine de două luni de la ziua în care Vladimir Putin a declanşat un război la scară largă împotriva Ucrainei.

Jurnaliştii de la AFP au văzut cum se prăbuşeşte capul uneia dintre figurile acestei statui ce reprezintă un muncitor rus şi unul ucrainean care ţin împreună în mâini un simbol sovietic cu inscripţia „prietenia între popoare”. 

„Opt metri de metal din presupusa prietenie a popoarelor demontaţi. Şi, ceea ce este simbolic, (...) capul muncitorului rus a căzut”, a scris pe Telegram primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko. 

Instalată în 1982 pentru a comemora „reunificarea Rusiei şi a Ucrainei”, această statuie masivă din bronz a fost demolată în întregime. 

Vitali Kliciko a justificat această decizie prin dorinţa Moscovei de a „distruge statul şi pe ucraineni” cu războiul rus împotriva ţării sale, război iscat în Donbass în primăvara anului 2014 şi extins împotriva întregii Ucraine pe 24 februarie.

Un alt monument din acest ansamblu va fi demontat la o dată ulterioară, în timp ce al treilea, o arcă, va fi redenumită şi vopsită în culorile ucrainene. 

Potrivit primarului Kievului, alte 60 de monumente, basoreliefuri şi semne asociate URSS şi Rusiei vor fi desfiinţate în curând. În plus, 460 de străzi vor fi de asemenea redenumite.

De mai mulţi ani, Ucraina demontează statuile lui Lenin şi schimbă denumirilor anumitor oraşe pentru a le reda numele de dinainte de revoluţia bolşevică din 1917, acţiuni contestate vehement de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite