Regatul Unit vrea ca „toată Ucraina” să fie eliberată, inclusiv Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A 64-a zi de război în Ucraina / FOTO EPA-EFE
A 64-a zi de război în Ucraina / FOTO EPA-EFE

Guvernul britanic reiterează joi că obiectivele sale în Ucraina nu s-au schimbat, încercând să minimalizeze astfel declaraţii ale şefei diplomaţiei britanice Liz Truss, care a subliniat miercuri că „toată Ucraina” trebuie să fie eliberată - adică inclusiv Crimeea -, relatează AFP.

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace apreciază că declaraţiile lui Liz Truss reflectă în mod direct poziţia Occidentului după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

”Noi am spus în mod constant că Rusia trebuie să plece de pe teritoriul suveran al Ucrainei, aşa că acest lucru nu s-a schimbat”, a declarat la Sky News Wallace.

Întrebat dacă Regatul Unit susţine militar Ucraina în orice ofensivă cu scopul recuceririi peninsulei Crimeea, Wallace a subliniat că ”drumul este încă lung” până când să intre trupe ucrainene în Crimeea.

”Noi susţinem integritatea suverană a Ucrainei. Asta include, bineînţeles, Crimeea”, a subliniat ministrul britanic al Apărării, însă ”înainte de toate, să gonim Rusia de unde se află acum în planul său de invazie”.

Ministrul britanic de Externe Liz Truss a declarat miercuri seara, la o reuniune cu diplomaţi şi oameni de afaceri, că Marea Britanie ”îşi dublează” susţinerea Ucrainei în vederea unei scoateri a Rusiei din ”toată Ucraina”.

Truss a îndemnat Occidentul să-şi crească producţia militară - mai ales de tancuri şi avioane - cu scopul de a ajuta Kievul.

Ben Wallace a reiterat că tancuri şi avioane de luptă britanice nu sunt trimise în mod direct în Ucrana , ci înlocuiesc material din peroada sovietică trimis în Ucraina de către ţări ca Polonia.

El a estimează că preşedintele rus Vladimir Putin ”pregăteşte terenul” unui anunţ major, pentru a marca ”Ziua Victoriei” în al Doilea Război Mondial, la 9 mai.

”El va trebuis să recunoască, dacă vrea să mobilizeze şi mai mult poporul rus”, că acesta ”este un război”, a declarat Ben Wallace la BBC.

Vladimir Putin foloseşte expresia ”operaţiune militară specială” pentru a desemna invazia pe care a ordonat-o a Ucrainei.

”El nu poate recunoaşte şi spune «m-am înşelat». Va trebui să recunoască încercând să arunce vina asupra tuturor celorlalţi, mai ales a NATO”, estimează Ben Wallace.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite