LIVE TEXT | Război în Ucraina. Prigojin s-a întâlnit cu Putin la Kremlin după rebeliunea Wagner. Noul bilanț al contraofensivei ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul pare să confirme informații apărute în presa franceză potrivit cărora șeful grupării Wagner s-a întâlnit la Kremlin cu Putin după rebeliunea eșuată din 24 iunie. Forțele ucrainene avansează în estul și sudul țării, potrivit celui mai recent bilanț al contraofensivei transmis de armata ucraineană.

Război în Ucraina FOTO Profimedia
Război în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE 19.40 Kremlinul, după eliberarea comandanților Azov: „Sperăm ca relațiile dintre Turcia şi Ucraina să nu fie îndreptate împotriva Moscovei”

Turcia are dreptul să-şi dezvolte relaţiile cu Ucraina, dar Rusia speră ca aceste relaţii să nu fie îndreptate împotriva sa, a transmis luni preşedinţa rusă, după ce Ankara a predat Kievului comandanţi ai batalionului ucrainean Azov luaţi prizonieri de armata rusă şi care, în virtutea unui acord între ele ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului, relatează agenţia EFE., preluată de Agerpres.

„Turcia are tot dreptul să-şi dezvolte relaţii cu orice ţară, inclusiv cu Ucraina. Dar, desigur, ca parteneri ai Turciei, sperăm ca dezvoltarea acestor relaţii să nu fie îndreptată împotriva noastră", a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a caracterizat relaţiile ruso-turce drept "foarte strânse, dezvoltate, multi-dimensionale şi reciproc avantajoase". Detalii aici

UPDATE 19.08 Rusia susține că Ucraina a contractat aproape 12.000 de mercenari din 84 de țări. Câți ar fi români

Începând cu data de 24 februarie, pentru a putea face față forțelor militare ruse, Ucraina a contractat aproximativ 12.000 de mercenari din 84 de țări. Printre ei se numără și români, conform estimărilor publicate, luni, de Ministerul rus al Apărării, citate de agenția EFE.

Cea mai mare parte dintre miile de mercenari ar fi sosit în Ucraina încă din primele luni ale invaziei rusești, în perioada martie-aprilie 2022. Nu a durat mult până să se înregistreze victime, fapt care a făcut ca numărul sosirilor să se diminueze, a remarcat armata rusă. Detalii aici

UPDATE 18.48 Anunț misterios al Serviciilor secrete ucrainene: „A sosit momentul pentru răzbunare” VIDEO

Direcția principală de informații a Ucrainei a postat luni, pe Telegram, un videoclip în care apar militari ucraineni și o numărătoare inversă de la 60 la zero, potrivit nv.ua. Detalii aici

UPDATE 18.30 Ce conține constituția fondatoare a companiei militare Wagner. Documentul ar fi fost descoperit în casa lui Prigojin FOTO

Un document înrămat care ar fi fost găsit în casa șefului grupului Wagner pare să stipuleze termenii constituției fondatoare a companiei militare private, a relatat contul de Twitter ChrisO_wiki.

Documentul este semnat la 1 mai 2014 de Evgheni Prigojin în calitate de „director”, respectiv fondatorul companiei, Dmitri Utkin, în calitate de „comandant”.

Cei doi se angajează separat față de un număr de reguli convenite „din pricina situației dificile din Ucraina și necesitatea de a proteja Donbass (inima Rusiei”. Detalii aici

UPDATE 18.00 NATO ar urma să scurteze procesul de aderare a Ucrainei. „Sigur că toţi aliaţii vor fi de acord”

Secretarul general al NATO a anunţat luni că statele membre ale acestei alianţe vor examina la summitul de la Vilnius reducerea la un singur pas a procesului de aderare a Ucrainei la NATO, respectiv renunţarea la Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba susţine că decizia de eliminare a acestui plan este deja luată. Detalii aici

UPDATE 17.20 Ucraina a contractat circa 12.000 de mercenari străini, peste 700 ar fi români, potrivit Ministerului rus al Apărării

"În total, începând din 24 februarie 2022, au sosit oficial în ţară (în Ucraina) pentru a participa la acţiuni combatante de partea armatei ucrainene 11.675 de mercenari din 84 de ţări", a susţinut Ministerul rus al Apărării pe contul său de Telegram.

Majoritatea mercenarilor au venit în Ucraina în primele luni după declanşarea conflictului, în perioada martie-aprilie 2022, dar după ce s-au înregistrat primele victime în rândul lor fluxul sosirilor a diminuat, a remarcat armata rusă.

"Majoritatea grupurilor au venit din Polonia (peste 2.600 de persoane), Statele Unite şi Canada (peste 900 de persoane), Georgia (peste 800 de persoane), Regatul Unit şi România (peste 700 de persoane)" şi au venit de asemenea în Ucraina mercenari din Croaţia, Franţa şi zone siriene aflate sub controlul Turciei, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Acesta mai afirmă că până la sfârşitul lunii iunie a fost confirmată moartea în luptă a 4.845 de mercenari străini, majoritatea din SUA, Canada şi mai multe ţări europene. "Alţi 4.801 combatanţi străini au părăsit Ucraina după ce au înţeles atitudinea regimului de la Kiev faţă de ei", astfel că la ora actuală "în rândurile armatei ucrainene mai sunt 2.029 mercenari" străini, estimează Ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE 17.16 Lituania, vizată de un val de atacuri cibernetice înainte de summitul NATO

Lituania a fost vizată de un val de atacuri cibernetice luni, cu o zi înainte de reuniunea liderilor statelor din NATO ce se va derula la Vilnius, au anunţat responsabili ai acestui stat baltic, informează AFP, preluată de Agerpres.

"La momentul la care vorbim, împotriva ţării noastre continuă un nou atac prin blocarea distribuită a serviciului" (atac de tip DDoS, distributed denial-of-service), a declarat şeful Centrului naţional pentru securitate cibernetică al Lituaniei, Liudas Alisauskas.

Un atac de tip DDoS este o încercare frauduloasă de a indisponibiliza sau bloca resursele unui calculator, inundându-le cu un trafic de internet anormal.

Atacurile cibernetice au vizat site-urile web ale municipalităţii de la Vilnius, în special cel de informaţii turistice, şi o aplicaţie de transport.

UPDATE 17.08 În ce stadiu se află Trembita, „racheta poporului“ construită de voluntarii ucraineni

Un grup de ingineri ucraineni coordonat de un fost deputat ucrainean lucrează din luna mai la un model autohton de rachetă numită „Trembita”, relatează The Guardian.

Prototipul este răspunsul Ucrainei, în secolul XXI, la bomba zburătoare V-1, racheta cu rază lungă de acțiune folosită de Germania nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Numită „racheta poporului”, Trembita este fabricată la un atelier de lângă Kiev și este în stadiu de prototip, dar urmează în curând să fie supusă unor teste mai aprofundate. Cu o rază maximă de acțiune de 140 de kilometri, poate transporta 25 de kilograme de explozibil și poate funcționa atât cu motorină, cât și cu benzină. Detalii aici

UPDATE 15.29 Rusia continuă să amenințe: Aderarea Ucrainei la NATO, „o ameninţare absolută pentru ţara noastră”

Rusia a avertizat că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar urma să aibă consecinţe „foarte negative” pentru securitatea europeană. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut acest anunț luni, chiar cu o zi înainte de începerea summitului NATO, unde va fi dezbătută candidatura Kievului, informează AFP. Detalii aici

UPDATE 14.42 Contraofensiva capătă ritm. Armata ucraineană a cucerit 14 kilometri pătraţi de teritoriu într-o săptămână

Armata ucraineană a recucerit 14 kilometri pătraţi în estul şi sudul ţării săptămâna trecută în cadrul contraofensivei sale, a afirmat unul dintre purtătorii săi de cuvânt Andrii Kovaliov. La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis în comentariile sale televizate că forţele armate ucrainene au "preluat iniţiativa", după o încetinire anterioară, potrivit AFP şi Reuters.

„Peste 10km2 de teritoriu ucrainean a fost eliberat în sudul Ucrainei săptămâna trecută", a declarat el la televiziunea ucraineană, precizând că alţi 4 km2 au fost de asemenea eliberaţi "în sectorul Bahmut" în est. Detalii aici

UPDATE 14.18 China avertizează că muniţiile cu dispersie furnizate de SUA ucrainenilor pot crea probleme umanitare

Decizia privind înarmarea Ucrainei cu muniţie cu dispersie din SUA, anunţată vineri la Washington, „a atras atenţia comunităţii internaţionale şi numeroase ţări şi-au exprimat opoziţia", a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a ministerului de externe de la Beijing. Detalii aici

UPDATE 14.08 Prigojin s-a întâlnit cu Putin după rebeliunea Wagner, a confirmat Kremlinul

Kremlinul a declarat luni că preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în data de 29 iunie, la cinci zile după ce unităţi ale Wagner au mărşăluit spre Moscova într-o rebeliune de scurtă durată, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Anterior, ziarul francez Liberation, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii occidentale, afirmase că Prigojin s-a întâlnit cu Putin la Kremlin la 1 iulie.

Potrivit surselor exclusive ale Liberation, el şi-ar fi petrecut săptămâna după rebeliune la Kremlin, negociind soarta imperiului său. Detalii aici

UPDATE 13.44 Cinci lucruri de urmărit la summitul NATO de la Vilnius

Liderii celor 31 de țări membre ale NATO se vor reuni marți la Vilnius, în Lituania, pentru un summit de două zile, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina se apropie de 18 luni, relatează Bloomberg.

Reuniunea are loc într-un moment crucial al conflictului. NATO încearcă să consolideze capacitatea Kievului pentru contraofensivă cu noi muniții – între care bombe cu dispersie furnizate de SUA - și să evalueze impactul revoltei eșuate a șefului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, asupra conducerii și operațiunilor Rusiei.

Pe de altă parte, Alianța se confruntă cu dispute interne legate de reticența Turciei de a aproba aderarea Suediei și oportunitatea de a deschide calea pentru o eventuală aderare a Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 13.24 NATO, scindată în ceea ce privește intrarea Ucrainei în Alianță. „Ar fi de-a dreptul iresponsabil”

Mai multe state NATO ar lua în calcul să intervină direct în războiul din Ucraina, fără a implica întreaga Alianță, a anunțat Anders Rasmussen, fost secretar general al NATO. În schimb, analiștii geopolitici nu văd posibilă această variantă, despre care spun că ar arunca lumea în haos.

Evenimentul lunii iulie, dar și al verii este summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în zilele de 11-12 iulie. Dacă esticii, în special polonezii și balticii, insistă ca Ucraina să fie primită acum în NATO, vesticii adică Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania și Franța spun un categoric NU, cel puțin în acest moment. Occidentalii își motivează decizia prin faptul că nu vor o confruntare directă cu Rusia, în condițiile în care orice război de acest gen s-ar putea transforma în unul mondial și nuclear, fără niciun câștigător. Detalii aici

UPDATE 11.28 Patru morţi în urma unui atac rusesc asupra unui centru de distribuire a ajutoarelor umanitare

Patru persoane au fost ucise în urma bombardamentului, duminică după-amiază, asupra unui punct de distribuire a ajutoarelor umanitare în orașul Orihiv, regiunea Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat luni responsabili ucraineni, citaţi de Reuters şi AFP.

Guvernatorul ucrainean al regiunii, Iuri Malaşko, a declarat că o bombă aeriană ghidată a fost utilizată în atacul împotriva clădirii unei şcoli folosită ca punct pentru distribuirea ajutoarelor umanitare.

"Au lovit un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare într-o zonă rezidenţială... Patru persoane au murit pe loc: (3) femei de 43, 45 şi 47 de ani şi un bărbat de 47 de ani", a declarat guvernatorul Iuri Malaşko pe reţelele de socializare. Biroul procurorului general a declarat că alte 13 persoane au fost rănite.

Biroul procurorului general a declarat că a deschis o anchetă penală pentru crime de război.

UPDATE 10.27 Generalul Valeri Gherasimov, care n-a mai fost văzut de la revolta Wagner, a apărut la o ședință a conducerii militare

Ministerul rus al Apărării a publicat primele imagini cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al forțelor armate ruse, care n-a mai fost văzut în public de la revolta eșuată a Grupului Wagner, la 24 iunie. O înregistrare video îl arată ascultând un raport referitor la recentele atacuri ucrainene asupra podului Kerci și dând ordine.

Gherasimov a avut duminică o ședință cu generali de rang înalt, între care șeful serviciilor de informații militare (GRU), se precizează în comunicatul Ministerului.

Ministerul Apărării l-a prezentat cu titlul oficial de șef al Statului Major General al forțelor armate ruse și comandant al grupului comun de forțe din Ucraina, notează Reuters. Detalii aici

UPDATE 10.22 De ce se teme Israelul să dea Ucrainei sistemul antirachetă Iron Dome?

Sistemul de apărare antirachetă israelian „Iron Dome” nu va fi livrat Ucrainei - în ciuda faptului că este o armă defensivă, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. Motivul? Există riscul ca sistemul să ajungă în Iran prin Rusia. Ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a explicat mai detaliat de ce transferul este imposibil într-un interviu pentru ZN.UA. El a spus că „Israelul se bazează exclusiv pe el însuși de zeci de ani și că este sigur că Ucraina va ajunge la același lucru”. Detalii aici

UPDATE 07.00 O nouă eră a războiului high-tech a început în Ucraina. Kievul are o armată IT de 250.000 de oameni și și-a creat propria platformă de Inteligență Artificială

Ucraina și-a dezvoltat și implementat propriile platforme de inteligență artificială (AI) în cele mai stricte condiții pentru a crea ceva dincolo de ceea ce armatele occidentale au considerat posibil.

Inteligența Artificială (AI) a jucat în liniște un rol semnificativ în modul în care Ucraina a reușit să se descurce atât de bine împotriva unui adversar mai mare și aparent mai puternic din Rusia, oferind națiunii mai mici o gamă largă de avantaje pe care altfel nu le-ar avea.

„Ucrainenii fac o mulțime de lucruri”, a declarat Brett Velicovich, un colaborator Fox News. „Vreau să spun, această inovație pe câmpul de luptă este în afara acestei lumi chiar acum. Și, sincer, guvernul SUA, guvernele occidentale, habar n-au de inovația care are loc. Nu pot ține pasul. Ucrainenii se mișcă prea repede”, a adăugat el. Detalii aici

UPDATE 06.44 Wall Street Journal ( WSJ ) a raportat că forțele ucrainene încearcă să fragilizeze apărarea rusă înainte de a elibera teritoriul, acceptând un ritm de avans mai lent. WSJ a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene se concentrează pe îndepărtarea forțelor ruse din fortificații și din apropierea câmpurilor de mine, care au peste 24 km adâncime în unele zone din teritoriul ocupat rusesc. Locotenent-colonelul Oleksiy Telehin al Brigăzii 108 de Apărare Teritorială a Ucrainei a declarat pentru WSJ că forțele ruse sunt capabile în mod continuu să aducă înlocuitori chiar dacă forțele ucrainene distrug unități întregi. ISW a evaluat că forțele ruse nu au rezerve operaționale. Declarația lui Telehin se referă probabil la rezervele tactice disponibile la nivel local. Un alt comandant de unitate din Brigada 108 de Apărare Teritorială a declarat că deficitul de vehicule blindate îngreunează avansarea forțelor ucrainene în pozițiile ruse bine pregătite. Sursele WSJ au citat, de asemenea, lipsa superiorității aeriene ucrainene drept unul dintre factorii care încetinesc contraofensivele ucrainene. ISW continuă să evalueze că ritmul actual al contraofensivei ucrainene reflectă un efort deliberat de a conserva puterea de luptă ucraineană și de a reduce forța de luptă și echipamentul rusesc cu prețul unor progrese teritoriale mai lente. Totodată, unul dintre bloggerii militari ruși a susținut că forțele ucrainene atacă pozițiile rusești în grupuri mici și vizează spatele, depozitele și infrastructura rusești. Armata ucraineană a confirmat, de asemenea, că își continuă campania de blocare a ocupanților din sudul și estul Ucrainei.

UPDATE 06.38 Ajungerea armatei ucrainene la granița cu Crimeea ocupată de ruși îl poate obliga pe Putin să caute un dialog cu lumea civilizată, arată președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyi, într-un interviu pentru ABC News. El nu a contestat informațiile Washington Post despre detaliile călătoriei șefului CIA, William Burns, în Ucraina. Potrivit jurnaliştilor, oficialii ucrainieni i-au spus acestuia că vor să dezocupe o mare parte a teritoriilor până în toamnă, să mute complexele de artilerie şi rachete la graniţa peninsulei şi să-l oblige pe Putin să înceapă negocierile. „Ei bine, este o retorică absolut clară, logică, că, în momentul în care Ucraina ajunge la granița administrativă cu peninsula ucraineană ocupată temporar, Crimeea, este foarte probabil ca Putin să fie forțat să caute dialogul cu lumea civilizată, spre deosebire de trecut...”, a spus Zelensky.

UPDATE 06.19 Președintele american Joe Biden a declarat că Ucraina nu se poate alătura NATO până la încheierea războiului Rusiei în Ucraina. Biden a declarat pentru CNN pe 9 iulie că este prematur să se voteze aderarea Ucrainei la NATO și că alianța ar trebui „să stabilească o cale rațională pentru ca Ucraina să se califice pentru a putea intra în NATO”. Declarația lui Biden urmează celei turce din 7 iulie, în care președintele Recep Tayyip Erdogan arată că Ucraina „merită aderarea la NATO”. Cele două declarații preced summitul NATO de la Vilnius din 11 și 12 iulie.

UPDATE 05.47 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat cu omologul său turc Hakan Fidan, pe 9 iulie, despre decizia Turciei de a permite eliberarea a cinci comandanți ucraineni implicați în apărarea Combinatului metalurgic Azovstal din Mariupol, regiunea Donețk. Ucraina, Rusia și Turcia au convenit anterior în septembrie 2022 că după ce Rusia a eliberat unii apărători Azovstal într-un schimb de prizonieri intermediat de Ankara, comandanții Azovstal vor rămâne în Turcia pe durata războiului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus cinci comandanți Azovstal acasă în Ucraina pe 8 iulie. Ministerul rus al Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Lavrov și Fidan au discutat situația privind eliberarea apărătorilor Azovstal într-un apel telefonic inițiat de partea turcă, dar nu au oferit detalii suplimentare cu privire la discuție. Lavrov i-a subliniat lui Fidan că livrările suplimentare de ajutor militar către Ucraina sunt „distructive” și „pot duce la consecințe negative”, probabil într-un efort de a descuraja sprijinul militar suplimentar pentru Ucraina. MAE turc a remarcat, de asemenea, că Fidan și Lavrov au discutat despre acordul de export de cereale intermediat de Națiunile Unite, în timp ce MAE rus a învinuit, în mod previzibil, Occidentul pentru „incapacitatea sa de a lua măsurile necesare” pentru implementarea acordului. Acordul cu cereale expiră pe 17 iulie și este probabil ca Kremlinul să amenințe că nu va prelungi acordul pentru a-și promova obiectivele.

UPDATE 05.17 Comunitatea ultranaționalistă rusă a continuat să dea vina pe Kremlin pentru că are încredere în Turcia să mențină acordul și să îi țină pe apărătorii Azovstal în Turcia. Ultranaționaliștii ruși au criticat în mod constant deciziile Kremlinului de a elibera apărătorii Azovstal în alte schimburi de prizonieri, deoarece Kremlinul îi prezentase pe acești luptători ucraineni drept „naziști” în timpul bătăliei de la Mariupol. Un blogger rus a observat că eliberarea apărătorilor Azovstal subminează scopul Rusiei de a „denazifica” Ucraina, în timp ce un alt blogger a sugerat că Rusia nu ar fi trebuit să aibă încredere în Turcia să susțină acordul, dat fiind că Turcia este „inamicul istoric” al Rusiei. Un blogger afiliat Kremlinului a susținut că Rusia ar fi putut evita această eliberare dacă nu organiza schimbul inițial de prizonieri de război (POW) în 2022, iar un alt blogger rus a declarat că Rusia a fost din nou indusă în eroare pentru că oficialii ruși au prioritizat în mod iresponsabil eliberarea fostului deputat ucrainean afiliat la Kremlin, Viktor Medvedchuk - care este nașul unuia dintre copiii lui Putin - din captivitatea ucraineană. Un alt blogger a declarat că știrea eliberării comandanților Azovstal a supărat personalul militar rus de pe linia frontului și a îndemnat oamenii să reevalueze motivele rebeliunii armate a Grupului Wagner - ceea ce implică faptul că obiectivele rebeliunii de a schimba în spațiul de informare și comanda militară rusă sunt încă necesare în Rusia. Un blogger a adăugat că acest incident este unul dintre multele incidente de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, care împart societatea rusă.

UPDATE 04.55 Fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin a susținut că Serviciul pentru Protecția Ordinii Constituționale (UZKS) al Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) îl cenzurează în mod deliberat. Girkin a raportat că discuția sa despre rebeliunea armată a Grupului Wagner a fost anulată la librăria Listva din Sankt Petersburg pe 9 iulie, după ce forțele de ordine din Sankt Petersburg au răspuns la o amenințare cu bombă susținută la librărie. Girkin și Listva s-au plâns pe 8 iulie că poliția din Sankt Petersburg a avertizat-o Listva să nu găzduiască evenimentul, dar Listva a susținut că va găzdui evenimentul în ciuda avertismentului. Poliția rusă anulează în mod obișnuit evenimentele sub premisa amenințărilor cu bombă pentru cenzura personalităților publice. Girkin a susținut că cineva a încercat să-și cenzureze evenimentul și a discutat despre trei potențiali vinovați. Girkin a emis sarcastic ipoteza că guvernul îl percepe ca pe o amenințare mai mare decât finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin și cei 15.000 de militari Wagner. Girkin a remarcat, de asemenea, că Prigojin poate deține și controla pe deplin librăria Listva. Listva l-a promovat în special pe Girkin și a găzduit multe evenimente anterioare cu el și nu este clar de ce o librărie deținută de Prigojin ar încerca mai întâi să găzduiască un astfel de eveniment și apoi să îl anuleze. Girkin a sugerat, de asemenea, că generalul-locotenent-șef al UZKS Aleksey Jalo ar fi cenzurat evenimentul său, fie pentru că a luat-o razna, fie pentru că se află sub influența lui Prigojin. Mențiunea lui Girkin despre Jalo iese în evidență ca fiind singura teorie serioasă oferită de Girkin.

UPDATE 04.34 Posibila cenzură ușoară de către FSB a lui Girkin ar putea face parte dintr-o ceartă de lungă durată între Girkin și Jalo. Jalo a orchestrat anterior represiuni FSB asupra grupurilor ultranaționaliste ruse și i-a acuzat pe liderii lor de terorism și fraudă. Girkin, care a condus o mișcare ultranaționalistă, l-a criticat public pe Jalo și FSB în 2018 pentru arestări arbitrare ale persoanelor din mișcarea ultranaționalistă pro-separatistă și pentru că nu au reușit să combată măsurile de recrutare ale Regimentului Azov ucrainean de recrutare. Girkin a susținut în 2018 că l-a cunoscut personal pe Jalo, l-a criticat ca „hoț” și „ipocrit” și a susținut că Jalo este unul dintre mulți oficiali ruși care i se opun.

UPDATE 04.11 Purtătorul de cuvânt al președinției Republicii Centrafricane (RCA), Albert Yaloke Mokpem, a declarat la 8 iulie că personalul Grupului Wagner care părăsește RCA efectuează rotații de personal și nu se retrag. Reuters a raportat că o sursă militară din CAR a susținut că vreo câteva sute de forțe Wagner au părăsit recent CAR, iar ISW a observat filmări publicate pe 6 iulie care arată că 600 de membri ai personalului Wagner pleacă de la un aeroport din Bangui, CAR. ISW a evaluat anterior că o parte din personalul Wagner din RCA ar putea pleca după ce a refuzat să semneze contracte cu Ministerul Apărării Rusiei, având în vedere rapoarte similare despre personalul Wagner care pleacă din Siria. Personalul Wagner ar putea încerca să rămână în CAR pentru a menține controlul asupra operațiunilor de extracție a resurselor naturale deținute de Wagner în CAR.

UPDATE 03.51 Persoane necunoscute au scurs o imagine a ceea ce pare a fi carta fondatoare a Grupului Wagner pe 9 iulie, posibil pentru a prezenta Grupul Wagner ca o organizație profesionistă. Documentul, datat 1 mai 2014, îi obligă pe finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin și pe comandantul Grupului Wagner Dmitri Utkin să respecte un set de reguli pentru participarea noii lor companii militare private, la luptă în estul Ucrainei. Îndatoririle lui Prigojin ca „director” includ responsabilitatea de a furniza arme și finanțare; să ofere garanții pentru cei uciși și răniți; asigura munca permanenta; protejarea personalului împotriva acuzațiilor penale pentru mercenarism (articolul 359 din Codul penal al Rusiei); rezolva toate problemele „colegial”; participa personal; și să nu meargă împotriva națiunii ruse. Responsabilitățile lui Utkin pe post de „comandant” erau să selecteze și să antreneze personalul; să scape de dezertori; să interzică alcoolul și drogurile; rezolva problemele „colegial”; implementa lecțiile învățate și finaliza sarcinile până la sfârșit; nu merge împotriva „VVP” (Vladimir Vladimirovici Putin); și să nu mintă sau să înșele și să spună mereu adevărul așa cum este. Nu este clar cine a scurs acest document sau de ce. Poliția rusă, care a percheziționat casa lui Prigojin, și actorii pro-Prigojin au avut probabil acces la document. Scurgerea poate face parte dintr-un efort de reabilitare a imaginii Wagner după rebeliunea lui Prigojin din 24 iunie. Documentul reiterează că principiile fondatoare ale lui Wagner sunt de a lupta în războiul Rusiei în Ucraina în serviciul loial președintelui rus Vladimir Putin și „națiunii ruse”.

UPDATE 03.24 Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a nu elimina rapid Grupul Wagner și de a urmări în justiție participanții la rebeliune îl plasează pe el însuși și pe subalternii săi într-o poziție incomodă. Rămâne neclar cine beneficiază de scurgerea presupusului document fondator al lui Wagner, deoarece documentul face ca Grupul Wagner să pară profesionist și atrăgător în comparație cu armata rusă obișnuită. Se pare că Wagner recrutează în continuare în Rusia, în timp ce Ministerul Apărării din Rusia desfășoară un efort competitiv pentru a recruta luptători Wagner pentru a semna contracte cu Ministerul Apărării. Decizia lui Putin de a nu dispune de Grupul Wagner – anterior cea mai capabilă forță de luptă a Rusiei – face dificil pentru Putin și pentru alți jucători de putere ruși să știe cum să interacționeze cu Grupul Wagner și cu liderii și luptătorii săi.

UPDATE 03.08 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord de Svatove și la sud de Kreminna pe 9 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Berestove (20 km nord-est de Svatove), Novoselivske (13 km nord-vest de Svatove), Stelmakhivka (15 km nord-vest). din Svatove), Spirne (25 km sud de Kreminna) și Vesele (30 km sud de Kreminna). Imaginile postate pe 9 iulie arată că forțele ucrainene resping un asalt rusesc de dimensiunea unui pluton mic, cu sprijin pentru vehiculele de luptă cu tancuri și infanterie lângă Bilohorivka. Imaginile postate pe 9 iulie arată elemente de artilerie ale Armatei 1 de tancuri de gardă ruse (Districtul Militar de Vest) care operează în apropiere de Kotlyarivka (27 km nord-vest de Svatove), unități ale Brigăzii 120 de artilerie de gardă (Armata 41 de Arme Întrunite, Districtul Militar Central) care operează în apropiere de Kreminna și unități ale Brigăzii a 3-a de Gardă Spetsnaz care operează în direcția Lyman. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în direcția Svatove și în apropiere de Novovodyane (25 km nord-vest de Kreminna), Nevske (19 km nord-vest de Kreminna), Torske (16 km vest de Kreminna) și Bilohorivka (33 km sud). a Kreminnei).

image

UPDATE 02.56 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în zona Bakhmut pe 9 iulie. Comandantul grupului de forțe estic al Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele ucrainene au avut succes și continuă să avanseze în direcția Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au făcut unele progrese la vest de Andriivka (8 km sud de Bakhmut), dar că nu au reușit să captureze o înălțime dominantă care se apropie de Andriivka. Bloggerul a mai susținut că nu au avut succes contraatacurile ucrainene în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Alți bloggeri ruși au susținut că situația forțelor ucrainene de lângă Klișchiivka se îmbunătățește și au reafirmat că pentru apărarea mai largă a Rusiei la Bakhmut, controlul rusesc asupra acestei așezări este vital. Un blogger s-a plâns că Brigada 72 de infanterie motorizatăe rusă (Corpul 3 de armată) se apără în mod inadecvat în zona Klishchiivka și a lăsat găuri în liniile sale defensive pe care elementele Diviziei 106 Aeropurtate (VDV) ruse trebuie să le umple. Elementele celei de-a 72-a Brigăzi de infanterie motorizată nu au reușit anterior să-și mențină pozițiile împotriva contraatacurilor ucrainene din zona Bakhmut în mai 2023, demonstrând probleme generalizate cu efortul de generare a forțelor rusești și stârnind o furie extinsă în spațiul informațional rusesc. Un blogger rus a susținut că Divizia 98 VDV rusă se apără împotriva atacurilor la sol ucrainene în apropiere de Berkhivka (6 km nord-vest de Bakhmut). demonstrând probleme omniprezente cu efortul de generare a forțelor ruse și strângând o furie extinsă în spațiul informațional rusesc.

image

UPDATE 02.33 Forțele ruse au continuat atacuri la sol limitate în zona Bakhmut pe 9 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac la sol rusesc în apropiere de Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol eșuate din pozițiile lor din Berkhivka. Un alt blogger a susținut că forțele ruse au avut succese tactice nespecificate la nord de Bakhmut, totuși.

UPDATE 02.17 Forțele ruse și ucrainene au continuat atacurile la sol asupra liniei orașului Avdiivka-Donețk, iar forțele ruse au avansat începând cu 9 iulie. Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele ruse au făcut progrese marginale la sud-vest de Vesele (4 km nord-est de Avdiivka) începând cu 9 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Avdiivka, Novokalynove (11 km nord-vest de Avdiivka), Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Nevelske (13 km sud-vest de Avdiivka), Marinka (imediat sud-vest). orașului Donețk) și Novomykhaillivka (la 10 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri la sol fără succes la sud-vest de Avdiivka.

image

UPDATE 01.57 Forțele ucrainene au continuat să avanseze în zona de frontieră administrativă a regiunii Donețk-Zaporijia pe 9 iulie. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă și măsurile de contrabaterie în direcția Berdiansk. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au înaintat spre Pryyutne (17 km sud-vest de Velyka Novosilka) din nord și se află în prezent la aproximativ 2 km distanță de așezare. Un blogger a susținut că forțele ruse au contraatacat fără succes din direcția Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka) către Blahodatne (5 km sud de Velyka Novosilka). Statul Major ucrainean a raportat în mod similar că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Blahodatne.

UPDATE 01.42 Forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia pe 9 iulie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că batalionul rus de voluntari „Vostok” și atacurile rusești de artilerie, rachete și aer au respins atacurile ucrainene în apropiere de Robotyne (la 15 km sud de Orikhiv), Novodanylivka (6 km sud-est de Orikhiv) și Mala Tokmachka (9 km sud-est de Orikhiv). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile împotriva Robotyne, dar nu au avut succes. Un alt blogger afiliat la Kremlin a susținut că un grup de asalt ucrainean a spart apărarea rusă la limita unor regimente ruse nespecificate la nord-est de Robotyne și că luptele sunt în desfășurare pentru controlul pozițiilor companiei a 7-a a Regimentului 71 de infanterie motorizată de gardă (Divizia 42 de infanterie motorizată, Armata 58 de Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud [SMD]). Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au retras personalul din Pyatykhatky (25 km sud-vest de Orikhiv), dar au remarcat că forțele ucrainene păstrează poziții între Jerebyanky (27 km sud-vest de Orikhiv) și Pyatykhatky. ISW nu a observat dovezi vizuale care să confirme afirmațiile rusești la momentul publicării. O sursă rusă a indicat că elemente ale detașamentului de voluntari rusesc BARS-1 (Rezerva Armatei Ruse de Luptă) operează în cadrul Regimentului de infanterie motorizată 70 Gardă (Divizia 42 infanterie motorizată, Armata 58 de Arme Întrunite, SMD) alături de operatorii de drone din „Tsarskiye”. detașamentul Volky” (Lupii țarului) în direcția Zaporijia. O sursă rusă a mai menționat că elemente ale unității ruse „Osman” Spetsnaz luptă în direcția Zaporijia.

image

UPDATE 01.20 Forțele ruse au continuat să-și reia pozițiile pe malul de est (stânga) al râului Nipro, care au fost inundate anterior după distrugerea barajului Hidrocentralei Kakhovka (KHPP). Șeful Centrului de presă de coordonare comună ucraineană al Forțelor de Sud, căpitanul Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse reușesc parțial în restabilirea unor poziții, dar continuă să întâlnească mine care s-au dispersat în pozițiile rusești în timpul inundației. Humenyuk a menționat că mulți militari ruși sunt reticenți să se întoarcă la pozițiile lor abandonate din cauza minelor, dar că, șefii militari ruși îi obligă să facă acest lucru.

image

UPDATE 00.48 Surse ruse au acuzat forțele ucrainene că au vizat podul de peste strâmtoarea Kerci pe 9 iulie. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a susținut că sistemele ruse de apărare aeriană au doborât o rachetă de croazieră în zona Kerci, iar Ministerul Transporturilor al ocupației din Crimeea a oprit temporar traficul peste pod, ceea ce a rezultat într-un ambuteiaj de la 3,5 km până la 6 km. Bloggeri ruși au împărtășit imagini cu sistemele rusești de apărare aeriană care se activează, dar nu este clar ce armă au doborât aceste sisteme. Un blogger afiliat la Kremlin s-a îndoit de afirmația lui Aksyonov despre forțele ruse care au doborât o rachetă de croazieră, menționând că aeronavele ucrainene ar trebui să lanseze o rachetă dintr-o poziție periculos de apropiată lângă linia frontului.

UPDATE 00.36 Se pare că Ministerul rus al Apărării (MOD) acceptă mercenari ai Grupului Wagner pentru servicii contractuale cu Ministerul Rusiei în Molkino, Krasnodar Krai. Institutul de presă independent rus SOTA a raportat pe 9 iulie că Ministerul Apărării a introdus noi cerințe pentru luptătorii Wagner care se alătură armatei ruse obișnuite și a distribuit o captură de ecran cu o listă a numeroaselor documente pe care luptătorii Wagner trebuie să le depună la Ministerul rus al Apărării pentru a semna un contract. Se spune că luptătorii Wagner trebuie să furnizeze documente despre sănătatea fizică și psihologică a luptătorilor și documentele financiare pentru a se asigura că luptătorii Wagner nu sunt datori. SOTAa raportat că Ministerul Apărării din Rusia prelucrează în prezent luptători Wagner la o instalație nespecificată din Molkino din Krasnodar Krai. Rămâne neclar câți luptători Wagner aleg să semneze contracte cu Ministerul Apărării din Rusia, în loc să rămână cu elementele Wagner conduse de Prigojin, care se pare că se vor muta în Belarus în următoarele câteva luni.

UPDATE 00.19 Canalele Telegram din Rusia promovează recrutarea pentru un batalion de voluntari „Arhanghelul Mihail” ortodox rus. Un proeminent blogger rus a distribuit un anunț de recrutare pe 9 iulie pentru batalionul de voluntari „Arhanghelul Mihail” ortodox, care oferă luptătorilor săi un salariu lunar de 215.000 de ruble (aproximativ 2.356 dolari) - o creștere față de salariul oferit anterior de 195.000 de ruble (aproximativ 2.137 dolari), mai devreme în iulie. În reclamă se menționează că batalionul va accepta orice voluntar indiferent de specialitatea militară. Batalionul operează în Ucraina cel puțin din mai 2022. Surse ruse au raportat că batalionul „Arhanghelul Mihail” a fost activ în apropiere de Bilohorivka, regiunea Lugansk, în mai 2022 și lângă Avdiivka, regiunea Donețk, în septembrie 2022.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 9 iulie. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele ucrainene continuă să avanseze cu succes în direcția Bakhmut. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni contraofensive în direcțiile Berdyansk și Melitopol. Ministerul rus al Apărării (MOD) și bloggeri afiliați la Kremlin au susținut că forțele ucrainene au condus atacuri în vestul regiunii Zaporijia. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene atacă pozițiile rusești în grupuri mici și vizează pozițiile din spatele, depozitele și infrastructura rusești. Oficialii militari ucraineni au reiterat, de asemenea, că forțele ucrainene își continuă campaniile de interdicție în sudul și estul Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite