NATO, scindată în ceea ce privește intrarea Ucrainei în Alianță. „Ar fi de-a dreptul iresponsabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe state NATO ar lua în calcul să intervină direct în războiul din Ucraina, fără a implica întreaga Alianță, a anunțat Anders Rasmussen, fost secretar general al NATO. În schimb, analiștii geopolitici nu văd posibilă această variantă, despre care spun că ar arunca lumea în haos.

O intervenție a NATO în Ucraina ar putea provoca un conflict nuclear. FOTO EPA EFE
O intervenție a NATO în Ucraina ar putea provoca un conflict nuclear. FOTO EPA EFE

Evenimentul lunii iulie, dar și al verii este summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în zilele de 11-12 iulie. Dacă esticii, în special polonezii și balticii, insistă ca Ucraina să fie primită acum în NATO, vesticii adică Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania și Franța spun un categoric NU, cel puțin în acest moment. Occidentalii își motivează decizia prin faptul că nu vor o confruntare directă cu Rusia, în condițiile în care orice război de acest gen s-ar putea transforma în unul mondial și nuclear, fără niciun câștigător.

Chiar și așa, în pofida pragmatismului și a lucidității occidentalilor, lucrurile s-ar putea complica enorm. O dezbatere foarte intensă are loc în marile capitale occidentale, după ce Anders Rasmussen, nimeni altul decât fostul secretar NATO, a afirmat de curând că un grup de țări membre ale Alianței ar fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina, în afara mandatului Alianței. Printre acestea, s-ar număra Polonia, dar și unele dintre statele baltice, în special Estonia.

Propaganda rusă a speculat imediat momentul și a anunțat iminența unui atac occidental sub stindardele NATO.

„Adevărul” a consultat doi experți români recunoscuți la nivel internațional, în această problemă. Este vorba despre politologul german de origine română Anneli Ute Gabanyi, fost șef al secției române a Institutului de Cercetare al Europei Libere, München, și expertul în securitate Marius Ghincea, profesor la Syracuse University, în SUA şi cercetător la Institutul Universitar European din Florenţa.

„Este nerealist”

Marius Ghincea nu crede în această variantă și spune că statele NATO vor rămâne în continuare pragamtice, ceea ce înseamnă că „războinicii” nu vor avea susținere.

„Este nerealist, din punctul meu de vedere, ca trupe NATO să intre în contact direct cu trupe ruse și asta să nu ducă la o escaladare a conflictului dintre NATO și Rusia. Este una să transferi tehnică militară și să oferi programe de pregătire și intelligence Ucrainei și cu totul altceva să ai trupe NATO luptând împotriva unor trupe rusești. Asta va duce la o escaladare a conflictului și va ridica întrebări legate de aplicabilitatea art. 5 dacă Polonia, spre exemplu, ar fi atacată de Rusia ca urmare a unei intervenii militare poloneze în care soldați polonezi atacă soldați ruși”, explică Ghincea.

La rândul ei, Anneli Ute Gabanyi e convinsă că NATO își va păstra luciditatea și că nimeni, nicio țară membră nu se va hazarda să intervină direct în război și să escaldeze, implicând Alianța. Mai mult, ea spune că NATO și SUA nu ar interveni direct nici în eventualitatea în care rușii ar folosi arme chimice sau chiar nucleare.

În faza incipientă a războiului s-au făcut auzite voci în Occident care au caracterizat amenințarea cu arma nucleară de către Rusia drept un „bluf”. Odată ce Moscova a anunțat transferarea de focoase nucleare tactice în Belarus, președintele american Joe Biden a caracterizat pericolul folosirii acestei arme de către Putin drept „real”, amintește ea.

„Nu cred că SUA ar interveni direct în război”

O intervenție directă a NATO ar putea provoca un nou război mondial, la fel cum acceptarea Ucrainei, acum, în Alianța Nord-Atlantică ar avea același rezultat.

„Până în acest moment, Statele Unite au acționat cu mare prudență, evitând să se angajeze direct în războiul de pe teritoriul Ucrainei pentru a nu da un pretext Rusiei de a folosi arme nucleare. De asemenea, până în prezent, statele NATO au evitat să livreze Ucrainei arme cu o rază de acțiune cu care ar putea ataca teritoriul rusesc. Personal, nu cred că Statele Unite ar interveni direct în război nici în astfel de cazuri, Ucraina nefiind stat membru NATO. Ar fi un pas nu numai imprudent, ci de-a dreptul iresponsabil. Pentru a preveni atragerea Alianței Nord-Atlantice în acest conflict, ceea ce ar putea declanșa un eventual al treilea război mondial, nu cred că la viitoarea sesiune NATO din Lituania Ucraina va fi primită în NATO”, a mai spus ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite