China avertizează că muniţiile cu dispersie furnizate de SUA ucrainenilor pot crea probleme umanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a avertizat luni că „transferul iresponsabil" de muniţii cu dispersie americane către Ucraina poate crea „probleme umanitare", informează AFP, citată de Agerpres.

Muniţie cu dispersie. FOTO Shutterstock
Muniţie cu dispersie. FOTO Shutterstock

Decizia privind înarmarea Ucrainei cu muniţie cu dispersie din SUA, anunţată vineri la Washington, „a atras atenţia comunităţii internaţionale şi numeroase ţări şi-au exprimat opoziţia", a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a ministerului de externe de la Beijing.

„Trebuie să gestionăm echitabil preocupările umanitare”

 Controversele cu privire la muniţiile cu dispersie sunt legate de faptul că ele pot lansa sute de încărcături explozive mai mici, cu risc ridicat de a provoca victime colaterale civile

Transferul iresponsabil de arme cu submuniţii poate duce la probleme umanitare. Trebuie să gestionăm echitabil preocupările umanitare şi necesităţile militare şi de securitate legitime şi să menţinem o atitudine prudentă şi reţinută faţă de transferul de arme cu submuniţii", a adăugat ea.

Muniţiile cu dispersie sunt interzise de statele semnatare ale Convenţiei de la Oslo din 2008, la care sunt parte multe state europene. Convenţia nu a fost însă adoptată de SUA, Rusia, Ucraina şi China.

Prin oferta de muniţii cu dispersie Statele Unite fac un nou pas în materie de armament pentru susţinerea Ucrainei, apreciază AFP:  Anunţul americanilor a fost criticat de unele organizaţii umanitare şi a pus ţările europene într-o poziţie delicată, arată agenţia citată.

China are oficial o poziţie neutră faţă de războiul din Ucraina. Comunitatea internaţională a condamnat refuzul Beijingului de a condamna agresiunea rusă, însă pe de altă parte a făcut apel la oficiile de mediere ale conducerii chineze, având în vedere relaţiile apropiate ale acesteia cu Rusia.

Reacția Comisiei Europene

Comisia Europeană a transmis luni că decizia de furniza Ucrainei muniţii cu dispersie, cum a fost cea anunţată de SUA, revine fiecărei ţări din UE, dar "în general" sprijină "trimiterea de muniţii" Kievului, relatează agenţia EFE.

"Avem cunoştinţă de anunţul (SUA) de a trimite muniţii cu dispersie Ucrainei. Oferirea de muniţii este o chestiune între state (din UE) şi Ucraina, dar ce pot spune este că, în general, sprijinim trimiterea de muniţii" Kievului, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Nabila Massrali, după ce a fost întrebată dacă Bruxellesul sprijină decizia anunţată de Washington.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite