Gherasimov, șeful armatei ruse, prima apariție publică de la rebeliunea eşuată a Wagner

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării de la Moscova a difuzat luni o înregistrare video cu generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General al armatei ruse, în care acesta apare ascultând un raport despre atacurile ucrainene cu rachete, aceasta fiind prima sa apariţie publică de la rebeliunea eşuată a grupului de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, în data de 24 iunie, semn că şi-a păstrat funcţia, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus, și-ar fi păstrat funcția FOTO Arhivă
Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus, și-ar fi păstrat funcția FOTO Arhivă

Ministerul Apărării rus a declarat că imaginile îl arată pe Gherasimov într-o reuniune desfăşurată duminică, stând într-o sală de comandă militară pe un scaun din piele albă, adresându-se generalilor de rang înalt şi dând ordine, inclusiv şefului serviciului de informaţii militare (GRU).

În prezentarea sa, ministerul a utilizat titulatura sa actuală de şef al Statului Major General al armatei ruse şi de comandant al grupului combinat de forţe în Ucraina.

''Şeful Statului Major General al forţelor armate ale Federaţiei Ruse, generalul de armată Valeri Gherasimov a dat instrucţiuni şefului Direcţiei principale de informaţii şi responsabililor postului de comandă al grupului combinat să organizeze o activitate sistematică de identificare a locurilor de stocare şi de antrenament, precum şi poziţiile de lansare a rachetelor S-200 şi a altor arme de atac similare ale inamicului şi să planifice distrugerea lor preventivă", a precizat Ministerul Apărării.

Ministerul Apărării a declarat că Rusia a dejucat duminică un atac cu rachete ucrainene asupra Crimeei şi a regiunilor ruse Rostov şi Kaluga. Moscova a anexat Crimeea în 2014.

Generalul Gherasimov (67 de ani) este al treilea cel mai puternic responsabil militar de la Moscova după preşedintele Vladimir Putin, comandantul suprem al armatei ruse, şi ministrul apărării Serghei Şoigu. Împreună cu ei, se crede că deţine una dintre cele trei serviete nucleare care pot declanşa un atac nuclear.

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, i-a criticat cu înverşunare pe Gherasimov şi Şoigu pentru modul dezastruos în care au dirijat campania din Ucraina şi a organizat o scurtă rebeliune în 23-24 iunie pentru a cere demiterea acestora.

Gherasimov nu a mai fost văzut în public de la începutul lunii iunie. El nu a apărut în public şi nici nu a făcut vreo declaraţie în timpul tentativei de insurecţie, căreia Prigojin i-a pus capăt după ce i s-a promis că poate să plece în exil, iar ceilalţi participanţi la tentativa de rebeliune nu se vor confrunta cu urmăriri penale.

Generalul își păstrează oficial postul de șef al Statului Major General, dar „nu are nimic de-a face cu rezolvarea problemelor de pe front”, relatau recent corespondenții militari ruși.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite