NATO ar urma să scurteze procesul de aderare a Ucrainei. „Sigur că toţi aliaţii vor fi de acord”

0
Publicat:

 Secretarul general al NATO a anunţat luni că statele membre ale acestei alianţe vor examina la summitul de la Vilnius reducerea la un singur pas a procesului de aderare a Ucrainei la NATO, respectiv renunţarea la Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Jens Stoltenberg și Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Jens Stoltenberg și Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba susţine că decizia de eliminare a acestui plan este deja luată, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„De la un proces din doi paşi la un proces cu un singur pas"

În cadrul unei o conferinţe de presă înaintea summitului, Jens Stoltenberg a spus că una dintre propunerile pe care aliaţii le vor discuta pentru a apropia Ucraina de NATO este suprimarea Planului de Acţiune pentru aderarea la NATO, astfel că în cazul unei viitoare aderări a Ucrainei s-ar trece „de la un proces din doi paşi la un proces cu un singur pas".

Când a fost întrebat dacă există deja o decizie în acest sens, Stoltenberg a răspuns că încă nu a fost luată o decizie definitivă.

„Se desfăşoară consultări şi astăzi vor fi alte reuniuni. Dar sunt sigur că toţi aliaţii vor fi de acord asupra unui mesaj foarte clar de asemenea în ce priveşte Ucraina", a adăugat Secretarul general al NATO.

„Scurtează drumul nostru către NATO"  

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că NATO a decis deja să renunţe la Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO (Membership Action Plan - MAP)  în cazul Ucrainei.

După discuţii intensive, aliaţii NATO au ajuns la un consens de a elimina MAP din calea aderării Ucrainei. Salut această decizie îndelung aşteptată care scurtează drumul nostru către NATO", a transmis Kuleba.

Un responsabil occidental a declarat agenţiei France Presse, cu condiţia anonimatului, că aliaţii NATO „sunt pregătiţi" să elimine pentru Ucraina respectivul plan. Totuşi, adaugă acelaşi oficial, „chiar dacă acesta va fi suprimat, Ucraina tot va trebui să efectueze alte reforme înaintea aderării la NATO".

Aşteptat la summitul NATO din 11-12 iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere angajamente clare asupra unei perspective de aderare de îndată ce războiul cu Rusia se va încheia. Dar statele membre încă mai caută o linie comună asupra garanţiilor de securitate pe care sunt dispuse să le ofere Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite