LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ministrul de Interne, mort în urma prăbușirii unui elicopter. Zelenski, salvat de la cel puțin două comploturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski, a murit în urma prăbușirii unui elicopter lângă o grădiniță din Brovarî, în regiunea Kiev. Alte 17 persoane au decedat, iar 26 au fost rănite în această tragedie. Potrivit unei cărți care va apărea pe 17 ianuarie, Volodimir Zelenski a fost avertizat de CIA în legătură cu cel puțin două comploturi de asasinare.

Soldați ruși în Ucraina FOTO Profimedia
Soldați ruși în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE 18.43 Cum comentează politicienii de la Sofia reportajul Die Welt/POLITICO despre livrările secrete de arme pentru Ucraina

Un reportaj publicat de Die Welt şi POLITICO despre livrări secrete de arme din Bulgaria către Ucraina la începutul războiului a declanşat un val de comentarii pe scena politică de la Sofia.

Fostul prim-ministru Kiril Petkov, care este un mare protagonist al reportajului Die Welt, a afirmat în faţa unor jurnalişti bulgari că este imperativ de precizat că nu au existat exporturi directe de muniţii către Ucraina.

Partidul Socialist Bulgar, care a fost unul dintre cei patru parteneri în Guvernul Petkov, insistase atunci că „niciun singur cartuş nu poate fi exportat către Ucraina”. Lidera socialiştilor, Kornelia Ninova, era ministru al Economiei în Guvernul Petkov şi comerţul cu arme intra în atribuţiile sale.

Stefan Ianev, ministru al Apărării în Guvernul Petkov, care şi-a creat apoi propriul partid politic şi a intrat în Parlament după ce a fost înlocuit de Petkov, a declarat că reportajul despre livrările bulgare de muniţii către Ucraina nu spune nicio noutate.

La rândul său, Daniel Mitov, din partidul GERB-UDF, a afirmat că Bulgaria ar fi trebuit să spună deschis că furnizează arme Ucrainei, întrucât ar fi putut folosi astfel programele de asistenţă ale NATO. Detalii aici

UPDATE 17.56 Ipotezele luate în calcul pentru tragedia aeriană de lângă Kiev

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a „deschis o anchetă preliminară” asupra tragediei aeriene de la Brovarî, un oraș din regiunea Kiev, în urma căreia și-a pierdut viața ministrul de Interne Denis Monastîrski.

Potrivit publicației ucrainene „Zerkalo Nedeli”, 14 persoane au murit în urma prăbușirii unui elicopter, miercuri dimineața, la Brovarî, în timpul unei călătorii către Harkov, în estul Ucrainei.

SBU a deschis o „anchetă preliminară în acest caz”. Într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare, SBU anunță că ia în calcul mai multe ipoteze ale tragediei, și anume „o încălcare a regulilor de zbor, o defecţiune tehnică a elicopterului şi acţiuni deliberate de distrugere a elicopterului”.

Primele informații din presa ucraineană sugerează că accicentul ar fi fost cauzat de o eroare de pilotaj. Totuși, Anton Herașcenko, un consilier din Ministerul de Interne ale Ucrainei, nu exclude un sabotaj rusesc. Detalii aici

UPDATE 16.54 Un criminal în serie rus care a ucis peste 80 de femei se oferă voluntar pe frontul din Ucraina

Mihail Popkov, în vârstă de 58 de ani, este un fost polițist condamnat în 2015 pentru agresiuni sexuale și uciderea a zeci de femei între 1992 și 2010 în Angarsk și Irkutsk.

În ciuda sentinței sale, autoritățile ruse au permis televiziunii de stat să îi ia un interviu lui Popkov, care este supranumit „Vârcolacul” sau „Maniacul din Angarsk”.

În momentul în care reporterul postului de știri Vesti l-a întrebat pe Popkov „Care este visul tău?”, acesta a răspuns: „Să mă înrolez în armată”.

„Specializarea mea militară este extrem de solicitată în acest moment”, a spus acesta, recunoscând totuși că ar trebui să învețe câteva lucruri noi.

El nu a precizat care a fost experiența sa militară, iar rapoartele spun că a lucrat doar în poliție și ca agent de securitate. Detalii aici

UPDATE 16.50 Bloggerii militari ruși, înfuriați de noile reguli impuse de generalul Gherasimov: Ce ordine au primit invadatorii din Ucraina

Generalul Valeri Gherasimov, numit acum o săptămână la conducerea trupelor ruse angajate în războiul din Ucraina, a dat o serie de ordine care nu sunt pe placul propagandiștilor pro-Kremlin.

Potrivit unor conturi pe rețelele de socializare care susțin invazia rusă din Ucraina, generalul Gherasimov a interzis folosirea tehnologiei moderne, cum ar fi telefoanele inteligente și tabletele, făcând astfel imposibilă utilizarea dronelor pentru operațiuni de recunoaștere și atacuri de artilerie.

Totodată, un corespondent de război pro-Kremlin susține că mai multor unități li s-a transmis să nu mai arunce grenade din avioane fără pilot.

Alți propagandiști relatează că nu mai este permisă utilizarea vehiculelor personale sau donate. Mai mult, Ministerul rus al Apărării a cerut ca aceste vehicule să-i fie predate.

În același timp, militarilor ruși li s-a cerut să se tundă, să se radă constant și să poarte în mod regulamentar uniforma militară. Detalii aici

UPDATE 15.32 Rolul-cheie jucat de Bulgaria la începutul războiului din Ucraina. Operațiunile, derulate și prin România, realizate în mare secret

O investigație POLITICO arată că Sofia a jucat un rol-cheie în respingerea invaziei ruse din Ucraina în primăvara anului trecut, când armata ucraineană dispunea doar de armament de producție sovietică și risca să rămână rapid fără muniție din cauza amplorii operațiunilor militare.

În timp ce statele occidentale dezbăteau asupra armamentului modern pe care l-ar putea oferi Ucrainei pentru a se apăra, Bulgaria era văzută drept o posibilă sursă de aprovizionare cu arsenalul folosit deja de armata ucraineană. Solicitată de Kiev, operațiunea de înarmare s-a desfășurat în mare secret pentru a nu fi exploatată de politicieni bulgari pro-Moscova.

Deși oficial Sofia a manifestat față de război o atitudine mai apropiată de cea a Budapestei, totuși a susținut Kievul cu livrări de combustibil, armament și muniții efectuate prin intermediul unor companii bulgare și din străinătate care au operat pe cale aeriană și terestră prin România, Polonia și chiar Ungaria către Ucraina. Ministrul ucrainean de Externe Dimitro Kuleba și fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov (acum în opoziție) au confirmat informațiile. Detalii aici

UPDATE 15.24 Ucrainenii au furat cu o dronă o stație radio de la un soldat rus mort și au aflat planurile inamicului

Ucraina se laudă că a folosit o dronă pentru a fura o stație radio funcțională de la un soldat rus mort, ceea ce i-a permis să asculte planurile inamicului timp de mai multe zile.

Momentul a fost postat pentru prima dată luni de unitatea de luptă K-2 a brigăzii 54 mecanizate a Forțelor Armate ucrainene, potrivit Business Insider.

Acesta arată cum o dronă zboară deasupra unui câmp plin cu cratere provocate de artilerie înainte de a ajunge la walkie-talkie-ul negru din iarbă.

Drona folosește apoi un dispozitiv cu cârlig pentru a lua stația. În timp ce drona zboară înapoi cu stația, pe filmare se vede o cască abandonată și un cadavru într-un șanț. Detalii aici

UPDATE 14.33 Lituania cere sprijin suplimentar din Occident pentru Ucraina

Şeful diplomaţiei lituaniene s-a declarat miercuri convins că Ucraina va primi tancuri din Occident pentru a câştiga războiul cu Rusia.

„Sunt încrezător pentru că asta este ceea ce aud aici, vorbind cu alţi lideri. Există impuls”, a declarat Gabrielius Landsbergis într-un interviu acordat agenţiei de presă britanice la Davos, unde are loc Forumul Economic Mondial.

El a apreciat că, după ce Londra a anunţat că va livra Ucrainei tancuri, există mai puţine argumente pentru alţii să nu furnizeze Kievului un sprijin de acelaşi fel. Detalii aici

UPDATE 14.31 Temeri de sabotaj rusesc al elicopterului în care și-a pierdut viața conducerea Ministerului de Interne al Ucrainei

Optsprezece persoane, inclusiv ministrul de Interne al Ucrainei și alți înalți oficiali, au fost uciși miercuri când un elicopter s-a prăbușit într-o suburbie din afara Kievului.

Nouă persoane se aflau la bordul aeronavei în momentul tragediei, inclusiv ministrul de interne al Ucrainei Denis Monastirsli, prim-adjunctul său, Evghen Enin, și secretarul de stat Iura Lubkovici. Toți cei nouă de la bord au fost uciși. Monastirski este cel mai înalt oficial ucrainean care a murit de la începutul războiului cu Rusia în urmă cu aproape 11 luni.

Moartea lor a fost confirmată de oficialul Ministerului de Interne, Anton Gherașcenko, care a sugerat că accidentul ar fi putut fi rezultatul unui sabotaj rusesc. Detalii aici

UPDATE 14.28 Lavrov aduce acuzații grave împotriva SUA: Refuză discuțiile privind stabilitatea strategică și vor să rezolve „problema rusă”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat miercuri Statele Unite că au întrerupt discuţiile cu Rusia privind dialogul strategic şi a apreciat că relaţiile dintre Washington şi Moscova nu vor mai fi la fel ca înainte.

Potrivit lui Serghei Lavrov, Washingtonul încearcă în prezent să mobilizeze Europa pentru a rezolva „problema rusă”. „Americanii au creat o coaliţie formată practic din toate ţările europene, care fac parte din NATO şi din Uniunea Europeană, şi prin intermediul Ucrainei duc un război împotriva ţării noastre cu acelaşi scop, soluţionarea definitivă a problemei ruseşti”, a spus șeful diplomației ruse, omițând faptul că Rusia este cea care a lansat războiul, iar Occidentul nu face decât să depună eforturi pentru a ajuta o țară atacată în mod neprovocat. Detalii aici

UPDATE 12.35 Apelul Maiei Sandu la Davos: Să ajutam Ucraina să câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol

Președinta Republicii Moldova a solicitat liderilor prezenți la Forumul Economic Internațional de la Davos să ofere în continuare ajutor Ucrainei ca să câștige războiul cu Rusia, avertizând că în caz contrar pericolul se va extinde asupra mai multor state.

„Noi trebuie să ajutam Ucraina, toti împreună. Să o ajutam ca sa câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol. Credem în victoria Ucrainei”, a declarat Maia Sandu în timpul panelului de discuții desfășurat la Davos. Detalii aici

UPDATE 12.06 The New York Times: Muniții stocate în Israel, trimise de Statele Unite ale Americii în Ucraina

Decizia a fost luată atunci când premier al Israelului era Yair Lapid, muniţiile fiind date pentru a fi folosite în combaterea agresiunii militare a Rusiei.

Un oficial israelian a confirmat informaţia pentru agenţia de presă britanică, afirmând că Yair Lapid a aprobat transferul, chiar dacă SUA nu au nevoie în mod oficial de acest consimţământ.

Deşi a condamnat invazia rusă în Ucraina, Israelul şi-a limitat asistenţa pentru Kiev la ajutor umanitar şi echipament de protecţie, excluzând posibilitatea unor livrări directe de arme. Detalii aici

UPDATE 11.25 Mercenari Wagner, uciși de artileria ucraineană

25 de mercenari Wagner aflați în tranșee, în zona orașului Soledar, au fost eliminați de trupele ucrainene care i-au atacat cu artileria, arată un videoclip postat pe Twitter.

„Artileria ucraineană a eliminat 25 de trupe Wagner într-o singură tranșee în direcția Soledar, în Donbas”, a scris Euromaidan Press pe Twitter, precizând că lovitura a fost condusă de Brigada 45 de Artilerie a Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 11.20 Cum a dejucat CIA două comploturi de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski de către Rusia

Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit în secret cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, înainte de război, pentru a-l avertiza în privința planului de asasinare pus la cale de Kremlin.

Într-o carte scrisă de Chris Wipple despre Casa Albă și Joe Biden , „Lupta vieții sale: În interiorul Casei Albe a lui Joe Biden”, este menționat faptul că, înaintea invaziei rusești în Ucraina, William Burns, șeful CIA, s-a întâlnit în secret cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Atunci, directorul CIA l-a avertizat pe Zelenski în legătură cu comploturile rusești de asasinare, într-un moment în care președintele ucrainean punea la îndoială informațiile americane, notează Business Insider.

Burns venise să îi dea o analiză a realității și directorul CIA i-a împărtășit că forțele speciale rusești veneau după Zelenski, scrie Whipple, adăugând că președintele Joe Biden i-a spus lui Burns „să împărtășească detalii precise despre comploturile rusești”.

Acest lucru i-a atras imediat atenția lui Zelenski; el a fost luat prin surprindere, a fost înmărmurit de aceste vești, a scris Whipple în carte, care va fi lansată pe 17 ianuarie. Detalii aici

UPDATE 11.14 Ministrul de Interne al Ucrainei, mort în urma prăbușirii unui elicopter lângă o grădiniță

Ministrul Afacerilor Interne din Ucraina, Denis Monastirski, primul său adjunct, Evghen Eni, și încă un oficial au murit după ce un elicopter s-a prăbuşit în cursul dimineţii în apropierea unei grădiniţe din oraşul Brovarî din regiunea Kiev, informează zn.ua.

După cum scrie ZN.UA, printre morți, în afară de ministrul Afacerilor Interne Denis Monastirski și primul său adjunct Evghen Eni, se numără și secretarul de stat Iuri Lobkovici, informație confirmată de Poliția Națională Ucraineană.

Potrivit ultimului bilanț disponibil, 18 persoane au murit, între care trei copii, iar 26 de persoane au fost rănite, între care 12 copii. Detalii aici

UPDATE 08.21 Henry Kissinger susține aderarea Ucrainei la NATO: „O Ucraină neutră în aceste condiţii nu ar mai avea sens”

Fostul şef al diplomaţiei americane Henry Kissinger a pledat marţi pentru un sprijin continuu pentru Ucraina până se ajunge la o încetare a focului şi a declarat că sprijină aderarea acestei ţări la NATO, relatează AFP.

Înainte de acest război, m-am opus ca Ucraina să devină membră a NATO, deoarece mă temeam ca aceasta să nu provoace exact procesul pe care îl vedem acum", a declarat el prin videoconferinţă la Forumul economic mondial de la Davos, în Elveţia, scrie Agerpres.

Dar acum, că acest proces a atins acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiţii nu ar mai avea sens", a subliniat Henry Kissinger, adăugând că „aderarea Ucrainei la NATO ar fi un rezultat potrivit" odată ce conflictul va fi soluţionat.  Detalii aici

UPDATE 08.10 Oameni arestați la Moscova pentru că au depus flori în memoria victimelor atacului din Dnipro

Cel puţin 45 de persoane ucise în atacul rusesc cu rachete asupra oraşului ucrainean Dnipro, potrivit unor activişti pentru drepturi civile.

În total, au fost efectuate patru arestări în centrul capitalei Rusiei marţi seara, a informat organizaţia pentru drepturi civile OVD-Info.

Un mic memorial fusese ridicat luni seara la baza unui monument dedicat poetei ucrainene Lesia Ukrainka, amplasat într-un parc moscovit; o fotografie alb-negru cu blocul distrus din Dnipro şi mai multe flori. Detalii aici

UPDATE 07.49 De crede Ucraina că tancurile occidentale pot schimba cursul războiului

La începutul secolului XXI, strategii militari cântăreau o posibilitate altădată de neconceput: nu cumva tancurile devin desuete? Tehnologii emergente precum dronele și mijloacele războiului informatic erau văzute ca armele potențiale ale viitorului.

Nu mai departe de 2020, unii responsabili militari avansau ideea că Marea Britanie ar trebui să renunțe definitiv la tancuri.

Totuși, în zorii lui 2023, în perspectiva unei ofensive de primăvară ce s-ar putea dovedi decisivă pentru supraviețuirea sa, Kievul se pregătește să apeleze la tehnica militară specifică unei forțe terestre din secolul XX, scrie Politico. Detalii aici

UPDATE 07.45 Imagini dramatice cu blocul din Dnipro lovit de racheta rusească. O femeie a supraviețuit în mod miraculos

Lovitura a distrus un bloc de apartamente din estul orașului Dnipro. 

O rachetă care a lovit sâmbătă un bloc de apartamente din orașul Dnipro, din estul Ucrainei, a ucis până acum 44 de persoane, iar alte 20 de persoane fiind încă nedescoperite, a declarat duminică guvernatorul Dnipropetrovskului Valentin Reznicenko.

Reznicenko a spus pe contul său Telegram că o operațiune de căutare, în desfășurare de peste 24 de ore, a implicat 550 de persoane, inclusiv salvatori, polițiști, medici și voluntari. Detalii aici

UPDATE 06.39 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat pe 17 ianuarie că va implementa directiva preşedintelui rus Vladimir Putin de a efectua reforme militare la scară largă în perioada 2023-2026 pentru a extinde forţele armate convenţionale ale Rusiei, probabil în pregătirea unui război prelungit în Ucraina şi, de asemenea, pentru a stabili condiţii. pentru a construi rapid o armată rusă semnificativ mai puternică.

Şoigu a declarat că Putin a ordonat autorităţilor ruse să mărească numărul personalului militar rus la 1,5 milioane (de la actualul 1,35 milioane). Șoigu a subliniat că Ministerul rus al Apărării (MOD) va institui „modificări la scară largă” nespecificate în componența, completarea și diviziunile administrative ale Forțelor Armate Ruse între 2023-2026. Şoigu a remarcat că Rusia trebuie, de asemenea, să-și consolideze componentele structurale cheie ale Forţelor Armate Ruse.

Ministrul rus al Apărării, Șoigu. Foto: Nexta TV via Twitter
Ministrul rus al Apărării, Șoigu. Foto: Nexta TV via Twitter

Șoigu a anunțat că Rusia va restabili districtele militare Moscova și Leningrad, va forma un nou corp de armată în Karelia (la granița cu Finlanda), va forma noi grupări de forțe autosuficiente în Ucraina ocupată și va forma 12 noi divizii de manevră.

Șoigu a adăugat că Rusia trebuie să-și crească capacitățile pentru a-și pregăti în mod adecvat forțele prin dezvoltarea mai multor terenuri de antrenament și creșterea numărului de instructori și specialiști. Șoigu a prefigurat pentru prima dată aspecte ale acestei reforme la reuniunea Colegiului Ministerului Apărării din Rusia din 21 decembrie, când a propus ca Rusia să formeze două noi divizii aeropurtate de asalt, trei noi divizii de infanterie motorizată și să reformeze șapte brigăzi existente ale Flotei de Nord și ale Flotei de Vest, și din districtele militare Central și de Est în șapte noi divizii de infanterie motorizate.

Se pare că Șoigu nu a inclus reformarea a cinci brigăzi de infanterie navală în divizii în declarația sa din 17 ianuarie. Nu este clar dacă acea parte a planului a fost abandonată. Aceste reforme demonstrează intenția Rusiei de a reforma armata rusă pentru a desfășura lupte convenționale la scară largă în general și nu doar pentru războiul actual împotriva Ucrainei, așa cum a evaluat anterior ISW.

Nu este clar dacă armata rusă va putea crește așa cum a descris Shoigu în termen de trei ani. În mod nominal, Rusia poate forma noi divizii, dar rămâne neclar dacă Rusia poate genera suficiente forțe pentru a le asigura pe deplin punctele lor forte doctrinare pe fondul unui război în desfășurare. Şoigu a făcut anunţuri anterioare despre reformele militare ruse care nu s-au realizat niciodată, cum ar fi în mai 2022, când a cerut formarea a 12 noi unităţi din Districtul Militar de Vest (ADM) de eşalon nespecificat până la sfârşitul anului 2022 şi ca Ministerul rus al Apărării să recruteze 100.000 de rezerviști în august 2021.

Rusia s-a confruntat anterior cu provocări în ceea ce privește dotarea completă a brigăzilor și regimentelor existente, cu lipsa de instructori și cu probleme în formarea completă a unei noi divizii pe care a anunțat-o în 2020 înainte de începerea invaziei din 2022 a Ucrainei.

Restructurarea Diviziei 150 de infanterie motorizată (Armata a 8-a de arme întrunite) a durat peste un an. Rusia va continua, de asemenea, să se confrunte cu probleme economice, care ar putea continua să pună la încordare capacitatea comandamentului militar rus de a-și aproviziona forțele.

UPDATE 05.31 Forțele ruse au continuat contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute lângă Kreminna, pe 17 ianuarie.

Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse avansează treptat de-a lungul liniei fluviale Makiivka-Juravaka Balka (22 km nord-vest de Kreminna) și au condus un asalt în apropiere de Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna). Imaginile geolocalizate publicate pe 17 ianuarie arată forțele ruse care dețin poziții la vest de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc lângă Bilohorivka (12 km sud de Kreminna).

image

UPDATE 04.56 Oficialii ucraineni au continuat să sugereze că forțele ruse se pregătesc pentru un efort decisiv în regiunea Lugansk.

Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că este posibilă o ofensivă rusă pe scară largă în regiunea Lugansk și că forțele ruse continuă să transfere în mod obișnuit întăriri pe linia Kreminna-Svatove. ISW a evaluat că forțele ruse se pregătesc probabil pentru un efort decisiv în regiunea Lugansk. Haidai a susținut, de asemenea, că grupurile rusești de sabotaj și recunoaștere deghizate în uniforme ucrainene au încercat să spargă apărarea ucraineană într-o zonă nespecificată a regiunii Lugansk.

UPDATE 04.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Soledarului pe 17 ianuarie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Soledar și la 24 km nord de Soledar, lângă Verkhnokamianske, Spirne, Krasnopolivka, Sil și Bilohorivka. Imaginile geolocalizate publicate pe 16 ianuarie indică faptul că forțele ruse au făcut probabil progrese marginale la nord de Bilohorivka (11 km nord-est de Soledar). Imaginile geolocalizate publicate pe 17 ianuarie arată elemente ale Grupului Wagner la sud de Rozdolivka (7 km nord de Soledar) și la nord de Soledar.

Un blogger rus a susținut că forțele ruse continuă ofensivele către Rozdolivka și Vesele (8 km nord-est de Soledar). Un blogger rus a reiterat afirmațiile că elementele Grupului Wagner au capturat complet Sil, deși ISW încă nu poate verifica această afirmație. Apărarea Teritorială DNR a anunțat că forțele ruse au capturat oficial Soledar, a treia declarație oficială a Rusiei despre forțele ruse care au capturat așezarea în ultima săptămână. Forțele ucrainene pot menține în continuare poziții în vestul Sil (care este în Soledar), deoarece oficialii ucraineni continuă să susțină că forțele ucrainene sunt în Soledar.

Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a susținut că forțele ruse desfășoară încă operațiuni în Soledar din 17 ianuarie și că progresele ulterioare ale Rusiei în jurul așezării au fost lente, deoarece forțele ruse trebuie să-și consolideze pozițiile și să respingă contraatacurile ucrainene. Un blogger rus a susținut că forțele ruse desfășoară și ofensive în direcția Blahodatne (5 km vest de Soledar).

UPDATE 04.14 Spațiul informațional rusesc încă nu s-a hotărât cum să încadreze progresele tactice în Soledar, respectiv dacă acestea sunt semnificative din punct de vedere operațional.

Surse ruse au sugerat anterior că, capturarea lui Soledar a prevestit o încercuire iminentă a Bakhmutului sau chiar o retragere a Ucrainei până la Slovyansk și Kramatorsk. Unele surse ruse au susținut la 17 ianuarie că, ocuparea Soledarului permite forțelor ruse să taie rutele de aprovizionare ucrainene între Siversk și Bakhmut (autostrada T0513), creând un cap de pod rusesc pentru ofensivele spre Siversk.

O altă sursă rusă a susținut că ocuparea Soledar va permite forțelor ruse să ia Paraskoviivka și să taie o porțiune de drumul de la Slovyansk la Bakhmut (autostrada E40).

UPDATE 03.42 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurullocalității Bakhmut pe 17 ianuarie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut însuși și Pivnichne (22 km sud-vest de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că luptele grele au continuat la periferia de est a orașului Bakhmut. Bloggeri ruși au respins afirmațiile anterioare ale Rusiei conform cărora forțele ruse au capturat Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și au susținut că luptătorii Grupului Wagner au spart apărarea ucraineană în așezare, unde există lupte în curs pentru controlul acesteia.

Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a declarat că elemente ale Grupului Wagner nu au capturat Klișchiivka și că forțele ucrainene controlează o mare parte a așezării, încă din 17 ianuarie.

image

UPDATE 03.34 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 17 ianuarie.

Un blogger rus a susținut că forțele ruse au condus un asalt în apropiere de Novobakhmutivka (14 km nord-est de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) și la 32 km sud-vest de Avdiivka, lângă Vodyane, Nevelske, Marinka și Pobieda. Pușilin a susținut pe 16 ianuarie că forțele ruse sunt aproape de a putea anunța capturarea Vodyane (8 km sud-vest de Avdiivka), iar un blogger rus a susținut pe 17 ianuarie că forțele ruse au împins forțele ucrainene din pozițiile de la periferia de est a așezării.

ISW nu poate verifica în mod independent niciuna dintre aceste afirmații.

Pușilin a mai susținut pe 17 ianuarie că forțele ruse au curățat toate clădirile înalte din Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka) și sunt aproape de capturarea așezării. Bbloggeri ruși au susținut că forțele ruse au spart apărarea ucraineană la periferia vestică a așezării și că forțele ruse trebuie să captureze doar 300 de metri din periferia vestică pentru a controla complet așezarea.

De asemenea, ISW nu poate verifica în mod independent aceste afirmații. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri în apropiere de Krasnohorivka (23 km sud-vest de Avdiivka), Pervomaiske (12 km sud-vest de Avdiivka) și Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). Un alt blogger rus a publicat imagini pe 17 ianuarie, pretinzând să arate consecințele bătăliilor de lângă Novomykhailivka.

UPDATE 03.15 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în vestul Oblastului Donețk pe 17 ianuarie.

Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Velyka Novosilka (55 km sud-vest de Avdiivka) și Prechystivka (42 km sud-vest de Avdiivka) în vestul Oblastului Donețk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk și estul Zaporijia.

UPDATE 03.00 Forțele ruse din regiunea Herson continuă să se lupte cu probleme logistice din cauza atacurilor ucrainene.

Imaginile din satelit din 3 și 9 ianuarie sugerează că forțele ruse și-au redus utilizarea unei gări cu daune vizibile în urma loviturilor din Myrne, regiunea Herson, și au folosit în mare măsură o gară mai în spate în Sokolohirne, regiunea Herson, pentru regiunea Herson-Zaporijia.

Filmările postate pe 17 ianuarie arată că forțele ruse au bombardat orașul Herson cu muniții incendiare pe 17 ianuarie, al doilea caz observat de forțe ruse care au folosit muniții incendiare împotriva orașului Herson în ultimele 10 zile. Protocolul III din 1980 privind armele incendiare din Convenția privind anumite arme convenționale restricționează utilizarea armelor incendiare împotriva sau în apropierea civililor.

image

UPDATE 02.44 Forțele ruse au continuat focul de rutină împotriva zonelor din regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe 17 ianuarie.

Șeful administrației militare ucrainene din regiunea Zaporijia, Oleksandr Starukh, a declarat că forțele ruse au intensificat bombardarea infrastructurii rezidențiale și civile din regiunea Zaporijia. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, și-a exprimat îngrijorarea continuă că forțele ucrainene se pregătesc pentru o potențială contraofensivă în regiune.

UPDATE 02.11 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a continuat eforturile de a stabili o zonă de siguranță și securitate în jurul centralei nucleare Zaporijia (ZNPP).

AIEA a declarat la 17 ianuarie că linia de alimentare externă de rezervă de la ZNPP s-a deconectat pentru scurt timp pentru întreținere pe 16 ianuarie, după ce a suferit întreruperi repetate de curent în ultimele săptămâni. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că situația ce privește securitatea nucleară este precară și a cerut o zonă de protecție în jurul centralei.

UPDATE 01.47 Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de consolidare a controlului societal asupra teritoriilor ocupate.

Statul Major ucrainean a raportat la 17 ianuarie că autoritățile de ocupație ruse din Zavodivka, Hornostaivka și Kairy, regiunea Herson, au înlocuit toate canalele de televiziune ucrainene cu emisiuni rusești. Statul Major ucrainean a mai raportat la 17 ianuarie că autoritățile de ocupație ruse au înlocuit toate serviciile de comunicații mobile ucrainene cu operatorii ruși în teritoriile ocupate.

UPDATE 01.24 Capacitatea Rusiei de a genera o schimbare rapidă la scară largă a capacității sale militare depinde de dorința președintelui Vladimir Putin de a redirecționa mari părți din bugetul federal către o acumulare militară și de a pune Rusia pe picior de război timp de câțiva ani.

Există semne că Putin ar putea fi dispus să facă acest lucru. Reforma și extinderea la scara descrisă de Șoigu nu se vor produce la timp pentru a afecta războiul din Ucraina în mod material timp de multe luni, dar ar putea schimba corelarea forțelor până în 2024 și ar putea stabili condiții pentru o amenințare militară rusă mult mai mare la adresa vecinilor săi, inclusiv a NATO, în următorii ani. Ucraina va continua probabil să aibă o fereastră de oportunitate în timpul verii, dacă Occidentul îi oferă sprijinul de care are nevoie.

UPDATE 01.07 Putin ar putea anunța un al doilea val de mobilizare pentru a-și extinde armata în zilele următoare — posibil încă din 18 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat pe 17 ianuarie că Putin va ține un discurs la Sankt Petersburg pe 18 ianuarie, pentru comemorarea celei de-a 80-a aniversări. a forțelor sovietice care au rupt asediul nazist al Leningradului, orașul natal al lui Putin.

Lui Putin îi place să folosească date simbolice pentru a se adresa poporului rus, iar unii bloggeri ruși pro-război au remarcat că va profita de această ocazie fie pentru a declara mobilizarea, fie războiul cu Ucraina. De asemenea, serviciile secrete ucrainene și occidentale au avertizat în mod repetat cu privire la pregătirile pentru mobilizarea lui Putin, programate pentru mijlocul lunii ianuarie.

UPDATE 00.42 Mai multe voci proeminente din spațiul informațional pro-război, inclusiv oficiali din Rusia și Republica Populară Donețk (DNR), au folosit aceste linii directoare pentru a sprijini criticile ulterioare la adresa Ministerului Apărării Rusiei, sugerând că Ministerul Apărării Rusiei se va confrunta probabil cu o rezistență puternică în încercările continue de profesionalizare. si modernizare.

Deputatul din Duma al orașului Moscova, Andrei Medvedev, s-a plâns că Ministerul ignoră problemele reale de pe front și, în schimb, interzice circulația vehiculelor personale în zonele de luptă, ceea ce, a remarcat Medvedev, restricționează capacitatea voluntarilor de a oferi militarilor din prima linie vehicule finanțate prin crowdfunding și provizii pe care Ministerul Apărării nu a reușit să le procure.

Medvedev și ministrul adjunct al informațiilor DNR Daniil Bezsonov au remarcat ambii că interzicerea anumitor dispozitive electronice personale va împiedica capacitatea soldaților de a controla quadcopterele și de a stoca hărțile terenului offline. Aceste răspunsuri sugerează că, conducerea militară rusă se va lupta să instituie reforme semnificative și durabile, atâta timp cât acestea continuă să pună sarcina schimbării pe o bază individuală.

Deși aceste modificări sugerate sunt, în principiu, decizii sănătoase și prudente, Ministerul Rusiei se va lupta probabil să le implementeze în mod eficient din cauza fragmentărilor continue din spațiul informațional, care se înclină puternic împotriva aparatului convențional al Ministerului. Ministerul Apărării se confruntă cu o provocare prin utilizarea îmbunătățirii aplicării standardelor pentru a crește calitatea forțelor armate ruse cu un deficit de încredere atât de important.

UPDATE 00.35 Ministerul rus al Apărării (MOD) încearcă să îmbunătățească profesionalismul în cadrul forțelor armate ruse și probabil să testeze și să îmbunătățească eficiența lanțurilor sale de comandă până la nivelul unității mici.

Câțiva bloggeri au comentat o listă raportată de linii directoare pentru trupele ruse din Ucraina, care restricționează utilizarea vehiculelor personale și a anumitor dispozitive electronice personale în zona de luptă și stabilește linii directoare mai stricte pentru standardele de îngrijire a militarilor din prima linie.

Ministerul Apărării din Rusia încearcă probabil să instituie aceste măsuri pentru a insufla un mai mare profesionalism trupelor ruse și pentru a evalua potențial capacitatea comandanților de nivel inferior de a executa ordinele la standarde. Două aspecte care au fost scoase la lumină în urma atacului ucrainean din 31 decembrie asupra unei zone de concentrare ruse în Makiivka, care a ucis până la 400 de militari ruși mobilizați. În urma loviturii de la Makiivka, Ministerul rus al Apărăriia evidențiat lipsa unor practici solide de securitate operațională (OPSEC) în rândul militarilor ruși și a învinuit, printre alți factori, folosirea personală a telefonului mobil pentru activarea loviturii.

Aceste orientări sunt probabil parte din efortul actual al Ministerului rus al Apărării de a efectua reforme militare pe scară largă și de a consolida profesionalismul general al forțelor armate ruse pentru a evita eșecuri ulterioare, cum ar fi cel din Makiivka. În plus, Ministerul rus al Apărării ar fi emis aceste linii directoare în încercarea de a evalua eficiența comandanților ruși în executarea ordinelor.

Problema îngrijirii pe front, așa cum a raportat anterior ISW pe 16 ianuarie, a fost un punct de conflict între comandanții de nivel inferior și trupele indisciplinate care refuză să se supună ordinelor de a se bărbieri. În timp ce prezentarea de bază a trupelor din prima linie poate părea o chestiune banală, în realitate, aderarea sau nerespectarea acestor standarde poate indica profesionalismul sau lipsa acestora a forțelor convenționale. În unitățile cu performanțe slabe și demoralizate, nerespectarea unor astfel de standarde poate alimenta demoralizarea și performanța slabă.

Încercarea de a impune aceste standarde chiar și în circumstanțele cu care se confruntă astăzi armata rusă în Ucraina are sens.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele sârb Alexander Vucic a cerut Grupului Wagner, pe 16 ianuarie, să înceteze recrutarea în Serbia.

Vucic a pus o întrebare retorică, întrebând de ce Wagner încalcă legile Serbiei. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a declarat că Wagner nu operează în Serbia și a susținut că niciun cetățean sârb nu este înrolat în detașamentele Wagner, deoarece „sârbii înșiși fac o treabă excelentă în gestionarea problemelor lor.”

Declarația lui Prigojin poate fi o formă de sarcasm, având în vedere tensiunile recente dintre Kosovo și Serbia. Surse ruse au postat imagini pe 17 ianuarie pretinzând să arate voluntari sârbi care servesc într-un batalion de voluntari ruși desfășurat în regiunea Zaporijia, deși ISW nu a observat niciun cetățean sârb care servește în Ucraina ca parte a Grupului Wagner.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite