The New York Times: Muniții stocate în Israel, trimise de Statele Unite ale Americii în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia a fost luată atunci când premier al Israelului era Yair Lapid, muniţiile fiind date pentru a fi folosite în combaterea agresiunii militare a Rusiei.

Artileria ucraineană
Artileria ucraineană

Un oficial israelian a confirmat informaţia pentru agenţia de presă britanică, afirmând că Yair Lapid a aprobat transferul, chiar dacă SUA nu au nevoie în mod oficial de acest consimţământ.

Deşi a condamnat invazia rusă în Ucraina, Israelul şi-a limitat asistenţa pentru Kiev la ajutor umanitar şi echipament de protecţie, excluzând posibilitatea unor livrări directe de arme.

Oficialul israelian citat nu a menţionat dacă asemenea transferuri americane dinspre Israel sunt de aşteptat şi în mandatul actualului premier Benjamin Netanyahu, care şi-a preluat funcţia în 29 decembrie şi care în precedentele sale mandate a cultivat o relaţie personală cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Ambasadorul ucrainean în Israel, Evghen Korniciuk, a declarat telefonic pentru Reuters că nu are ''nicio idee'' dacă informaţiile publicate de cotidianul american sunt corecte. Ambasada Rusiei a refuzat să facă vreun comentariu pe acest subiect.

Pentagonul a stocat în ultimii zeci de ani muniţii în Israel pentru a servi ca rezerve de urgenţă pentru SUA pe timp de război sau pentru a fi livrate altor aliaţi ai Statelor Unite.

Potrivit The New York Times, muniţiile americane mutate din Israel în Ucraina ar fi 300.000 de proiectile de artilerie de calibru 155 mm, un model pe care forţele ucrainene îl folosesc pe scară largă.

''Americanii nu au nevoie de permisiunea noastră pentru a muta aceste muniţii. Ele sunt proprietate americană'', a explicat David Ivry, fost director general în Ministerul Apărării israelian şi fost general în forţele aeriene israeliene.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite